Zobacz pełną wersję : Sposób sklepu foto na zarobek - zedrzeć wielokrotnie z początkującego lustrzankowca
Znalazłem w sieci ciekawe spostrzeżenie na temat praktyk cenowych stosowanych w dziale foto w salonach EuroAgd. Najtańsze podstawowe obiektywy (m.in. 18-55, 17-85, 18-200) są oferowane z 2,5-krotnym przebiciem cenowym, w założeniu że początkujący użytkownicy lustrzanek nie znają się na cenach i kupią drożyznę. I tak za 18-55mm który normalnie kosztuje 300 zł zapłacimy w EuroAgd aż 851 zł, za 17-85mm warte 1000 zł zapłacimy 2000 zł, za 18-200 warte 1600 zł zapłacimy 2500 zł. Bardziej zaawansowane obiektywy są już sprzedawane w normalnych cenach, bo ktoś kto chce kupić 70-200/f4 to osoba która naczytała się dużo o tym obiektywie i nie da się nabrać na wygórowaną cenę. Ot taka ciekawostka. Więcej tutaj: http://slawomirwilk.pl/ciekawostka-cenowa-w-sklepach-rtv-euro-agd/
widziałem to już jakiś czas temu
ale to ich biznes
musisz wziąć pod uwagę że
widocznie nowe kity mogą mieć z oficjalnej dystrybucji w normalnych pudełkach i aż takie przebicie może być zrozumiałe
Ja to wszystko rozumiem, kupuję sprzęty tam gdzie najtaniej głównie przez internet, podlinkowałem tylko tekst jako ciekawostkę. Ale sugerujesz że w oficjalnej dystrybucji Canona są tak drogie obiektywy? Przecież inne sklepy też sprzedają je w wersjach pudełkowych z pełną polską gwarancją i w cenach o wiele niższych.
orlen.ownlog.com
14-07-2010, 23:09
zawsze jesli cos szło to po wyzszej cenie, skonczy sie popyt - ceny spadną
Nie rozumiem oburzenia. Jest wolny rynek.
W Praktikerze metr listewki kosztuje 2,99zł a w składzie drzewnym 1,28zł .Kto bogatemu zabroni kupować w Praktikerze.
wojtek_j
15-07-2010, 07:36
Ten sam przykład można dać do Castoramy- chiński kabel 3x2.5 kosztuje 9.8 za metr w hurtowni za jakościowo dużo lepszy zapłaciłem....2.8 co przy 100 metrach daje sporą sumę.Takich przykładów można dać dużo.
sbogdan1
15-07-2010, 07:47
Faktycznie to tak jak napisał enter ..to ich biznes...
Spotkałem się z takim przypadkiem gdzie w owym sklepie był tatuś ze swoją pociechą (domyślam się że był dość bogaty ) i kupował zestaw z gabloty puszka szkiełka i takie tam pierdołki i cena go nie interesowała , jeśli dodamy do tego oczytanie ekspedienta eksperta ;) w temacie foto można się domyśleć jaki jest efekt końcowy. Nie ukrywam że co niektórzy potrafią nawijać aby tylko sprzedać.
Ja to wszystko rozumiem, kupuję sprzęty tam gdzie najtaniej głównie przez internet, podlinkowałem tylko tekst jako ciekawostkę. Ale sugerujesz że w oficjalnej dystrybucji Canona są tak drogie obiektywy? Przecież inne sklepy też sprzedają je w wersjach pudełkowych z pełną polską gwarancją i w cenach o wiele niższych.
Przynajmniej w przypadku 24-105 jak sprzedają to w białym kartonie z kita od 5D...
Nie zdziwiłbym się jakby tak było że wszyscy sprzedają rozparcelowane kity a oni wersje pudełkowe...
Poza tym - każdy ma chyba rozum i może sprawdzić ceny choćby na jakimś Skąpcu, prawda ? Więc w czym problem ?
michael_key
15-07-2010, 08:05
A tam Panowie czepiata się :)
Wyznacznikiem ich zabójczej strategii jest sprzedaż. Ciekawe jak wypadają na tym polu.
ja nie wiem co CIę dziwi... ceny obiektywów KIT na wolnym rynku czy allegro są zaniżone dzięki temu że są w zestawach z których użytkownicy się ich pozbywają. Cena w euro czy innych sklepach tradycyjnych jest wysoka bo ma na to wpływ cena po jakiej sklep kupuje u producenta szkła. Dodatkowo akurat w euro szkła bez promocji są raczej dużo wyższe od innych sklepów... pewnie przez raty 0% które trzeba z czegoś finansować :)
EuroAGD to w ogóle dla mnie dość dziwna sieć handlowa, jeszcze bardziej niezrozumiałe dla mnie jest dość mało profesjonalne podejście pracowników, którzy kierują sklepami. Jakiś czas temu chciałem kupić u nich C1000D, który był wystawiony w gablocie z cena (czyli wiążąca oferta publiczna), po ok. 40 min. intensywnych poszukiwań prowadzonych przez sprzedawcę okazało się, że nie ma do niego akcesoriów i pełnej dokumentacji. Ładowarkę chcieli wziąć z jakiegoś C450D, a za brak instrukcji sprzedawca dość długo konsultował rabat z kierownikiem, który to kierownik nie był uprzejmy pofatygować się osobiście, żeby sprawę jakoś załatwić. Na rabat się nie zgodzili twierdząc, że to Warszawa decyduje (po co więc takie długie konsultacje ?), a po moich zdecydowanych naleganiach sprzedawca oświadczył, że ten egzemplarz (ostatni) nie jest w ogóle na sprzedaż. Zaproponowałem, żeby sprzedali mi w tej cenie coś najbliższego parametrami (np. 450D) skoro wprowadzili w błąd na to oczywiście też nie było zgody. Zaproponowali mi sprowadzenie w ciągu kilku dni z innego sklepu. Oczywiście podziękowałem. Dla odmiany kilka tygodni temu telefonicznie zamówiłem 70-200/4L z odbiorem w tym samym sklepie we Wrocławiu - wszystko gładko, bezboleśnie, szkiełko czekało na mnie o wyznaczonej porze, zapłaciłem na miejscu część kartą, część gotówką, oryginalne pudełeczko i cena bardzo normalna - wprawdzie troszkę mnie rozczulili doliczjąc do ceny 6,5 kosztów przesyłki ale ... jakoś to przeżyłem, chociaż to mniej więcej tak jak swego czasu po domach krążyli handlarze Rainbow, którzy sprzedawali odkurzacz za bajońską wówczas kwotę ponad 5000 zł ale jak ktoś chciał ekstra woreczki (już nie pamiętam do czego, bo to wodne urządzenie) to wołali po 2,5 za sztukę :-)
A jeśli chodzi o politykę cenową, to każdy handlarz mniejszy czy większy - ma swoją i nie jest to polityka, która jest zorientowana na interes klienta - ile komu uda się wyrwać - tyle jego, a jedyną bronią klienta na takie praktyki, to ... konkurencja :-)
tormentor
15-07-2010, 10:47
.
Spotkałem się z takim przypadkiem gdzie w owym sklepie był tatuś ze swoją pociechą (domyślam się że był dość bogaty ) i kupował zestaw z gabloty puszka szkiełka i takie tam pierdołki i cena go nie interesowała , jeśli dodamy do tego oczytanie ekspedienta eksperta ;) w temacie foto można się domyśleć jaki jest efekt końcowy. Nie ukrywam że co niektórzy potrafią nawijać aby tylko sprzedać.
Obojetnosc w tej materii pozwala spac o wiele spokojniej.:)
Cena i jakosc nie jest jedynym wyznacznikiem zakupowym dla ludzi. Niektorym nie chce sie szukac jak cos kupic w ludzkiej cenie - "PRZECIEZ ICH STAC" - i kupuja w takich sklepach. I wrecz ciesza sie z tego, ze kupili cos drogo, bo dzieki temu moga sie dowartosciowac - cos w stylu "nie kupuje na przecenach". Nie martwmy sie za nich :)
To bardzo pozytywne że sklep zniechęca ceną do zakupu najtańszych produktów danego producenta. Oni po prostu wiedzą, że taki kit jest do kitu i dowalają wysoką cenę żeby osoba chcąca ten kit kupić dołożyła trochę kasy i kupiła u nich sprzęt droższy, lepszy za cenę porównywalną z innymi sprzedawcami.
Po prostu dbają o klienta poprzez zniechęcanie go ceną do zakupu tanich, nie spełniających jego oczekiwań urządzeń. Coś na zasadzie "my chłamu nie sprzedajemy a jeżeli już to za dużo większe pieniądze" :)
Oj gdyby tak było jeszcze można z innymi dziedzinami - np. beznadziejny film - bilety 3x droższe. Płyta z "disco polo" 5 razy drożej :)
w ten sposób można zachęcić do zakupu zestawu i pokazać ile oczszędzamy
no i można zrobić promocję bez Vatu nadal sporo zarabiając
Nieświadomy zawsze przepłaci, więc oburzenie mnie tu dziwi, zresztą - jak skomentowałem na tym blogu - Euro sprzedaje body z kitami w zestawach po całkiem konkurencyjnych cenach (mówię o cenach z netu, bo te sklepowe bywają znacznie wyższe) - po co więc kupować osobno kita?