Zobacz pełną wersję : Świecące pixele na matrycy 1000D
Mam nastepujacy problem: robiłem zdjęcia wieczorne/nocne moim nowym Canonem 1000D z kitem, bez filtrów. Pierwsze zdjęcia wyglądały ok. Przy którymś z rzędu zauważyłem na zdjęciu "gwiazdę" obok masztu, powyżej komina(a gwiadz jeszcze nie było widać). Po kilku kolejnych zdjęciach "gwiazd" pojawiło się więcej - głównie białe, ale są i czerwone i jeden niebieski. To ewidentnie są świecące pixele! Dodam że przez 2 tygodnie robiłem zdjęcia w dzień przy dobrym oświetleniu i nie było problemów, sprawdzałem wszystkie wcześniejsze zdjęcia. Dopiero gdy wczoraj zacząłem używać długiego czasu naświetlania (30s) wieczorem/w nocy, to zaczęły się problemy.
Ktoś może pomóc czy iść od razu do wymiany z tym aparatem ?
Poniżej link do zdjęć w celu obejrzenia/zbadania problemu:
http://img401.imageshack.us/i/img0611ka.jpg/
http://img710.imageshack.us/i/img0622vi.jpg/
http://img268.imageshack.us/i/img0622zaznaczone.jpg/
IMG0611ka - to zdjecie masztu z pierwszym pixelem ktory sie pojawil
IMG0622vi - to ostatnie zdjęcie z 8-mioma ! świecącymi pixelami
IMG0622zaznaczone - to ostatnie zdjęcie z 8-mioma ! świecącymi pixelami na którym kolorem zaznaczyłem ich miejsca "pobytu".
P.S. Witka wszystkim na forum :)
To są hot piksele.
Pojawiają się gdy używa się długich czasów.
Nie wiem czy jest na to jakaś norma.
Wydaje mi się, że przy 400ASA i 30s to nie jest coś uciążliwego.
To są hot piksele.
chyba jest jakaś norma, bo to moj drugi 1000D, pierwszy mial jeden swiecacy czerwony subpixel i go wymienilem na właśnie tego, po tym jak obsługa sklepu skontaktowała się z serwisem canona i otrzymali informacje ze w takich przypadkach sprzęt wymieniają na nowy (a to był tylko 1 czerwony pixel ! )... ateraz taka tragedia ? 8 hot-pixeli ? bez przegięć.....to ma być sprzęt z niskiej - wyższej półki ???
streaker
12-07-2010, 11:22
To są hot piksele.
A jak ja robie ekspozycje po 30min, to co ? Powinienem mieć prawdziwe pikselarium :P
bytheway_r
12-07-2010, 14:56
Jak dla mnie norma. Jakby było widać takie efekty na "normalnych" zdjęciach to co innego.
Matryca się po prostu grzeje w czasie długich ekspozycji i wychodzą te mniej sprawne piksele oraz szumy. Robić w RAW, stemplować i po sprawie.
włącz czyszczenie matrycy, aparat zrobi też mapowanie i problem się zmniejszy
Przemek_PC
12-07-2010, 23:22
Mapowanie czyli dokładniej co, wyłączenie wadliwych pikseli? Jeśli tak to w takim razie pojawią się czarne punkty na zdjęciach w miejscu "zmapowanych" pikseli. A może soft w aparacie uzupełni puste miejsca wartościami z sąsiednich pikseli? Wie ktoś jak to dokładnie działa? Po pierwszych nocnych zdjęciach 50D mam całą chmarę trefnych pikseli, w 10D czegoś takiego nie mam :(
bytheway_r
13-07-2010, 00:46
Całej "chmary" to może nie powinno być, szczególnie jak puszka jest nowa.
Z mapowaniem to sobie sam odpowiedziałeś. Aparat zastępuje niesprawne piksele sąsiednimi.
Całej "chmary" to może nie powinno być, szczególnie jak puszka jest nowa.
Z mapowaniem to sobie sam odpowiedziałeś. Aparat zastępuje niesprawne piksele sąsiednimi.
no to ja podziękuje za mapowanie.. a czyszczenie w każdej wersji juz zrobiłem. Tak wogóle to się przyjżałem dokładniej i mam nie 8 ale conajmniej 17 świecących pixeli (12 białych, 3 czerwone i 2 niebieskie).
Moim zdaniem - nówka puszka ze sklepu nie powinna mieć żadnego ! I to jeszcze firmy z taką renomą jak Canon...
w każdym razie - oddałem do serwisu za "niezgodność z umową kupna-sprzedaży". Po orzeczeniu mojej racji, będą mi musieli dać nowy (mam nadzieję że w końcu bez takiej wady !).
Nie wiem jak w Canonie, ale w Olympusie jak dawałem dłuższy czas to aparat robił dwie fotki.
Druga tylko do uzyskania tych hot pikseli.
Bo ich ilość zmienia się w zależności od czasu i czułości.
Janusz Body
13-07-2010, 08:46
....
w każdym razie - oddałem do serwisu za "niezgodność z umową kupna-sprzedaży". Po orzeczeniu mojej racji, będą mi musieli dać nowy (mam nadzieję że w końcu bez takiej wady !).
Obawiam się, że jedyne co osiągniesz to zapłacisz za przesyłkę. :-)
Hot pixele są naturalną cechą matrycy a nie wadą. Nie będzie ich jak będziesz chłodził matrycę ciekłym azotem albo, lepiej, płynnym helem. :-) W związku z powyższym mniej hotpix jest na zimnej matrycy na początku fotografowania. Mniej jest zimą. Latem pojawiają się już na pierwszych zdjęciach z dłuższymi czasami. Tak po prostu jest bo tak się zachouje ten kawałek krzemu (czy czegośtam) zwany matrycą.
Zdjęcia "astro" cyfrakami to... Najdłuższe sensowne czasy naświetlania to ok, 4 do 6 minut. Powyżej tego to już masakra i zabawa w usuwanie. Po takim zdjęciu trzeba odczekać parę minut żeby się matryca schłodziła - no chyba, że aparat jest w kosmosie w temperaturze płynnego azotu. W fotografi na kliszy też jest efekt Schwartzschielda na który nie ma lekarstwa - tyle, że szwarcszild pojawia się po godzinie naświetlania.
Zdjęcia "astro" cyfrakami to... Najdłuższe sensowne czasy naświetlania to ok, 4 do 6 minut. Powyżej tego to już masakra i zabawa w usuwanie. Trochę dłubania, wiatraczki, wymienniki ciepła, butla z CO2 i da się robic nawet 120 minut bez wyraźnego wzrostu ilości zakłóceń :)
http://www.ledametrix.com/co2/
http://ghonis2.ho8.com/rebelmod450d16c.html
Janusz Body
13-07-2010, 09:10
... butla z CO2 ...
Gaśnica CO2 służy do... szybkiego zmrażania gorzałki - czyli pół litra. Jedna gaśnica 8 ltr wystarcza na 3 półlitrówki. Sprawdzone :-)
Gaśnica CO2 służy do... szybkiego zmrażania gorzałki - czyli pół litra. Jedna gaśnica 8 ltr wystarcza na 3 półlitrówki. Sprawdzone :-)Czego to ludzie nie wymyślą, siedząc miesiącami na tankowcu ;)
Zdjęcia "astro" cyfrakami to... Najdłuższe sensowne czasy naświetlania to ok, 4 do 6 minut. Powyżej tego to już masakra i zabawa w usuwanie.
NO , tylko ze ja robiłem maks 30 sekund a nie 4-6 minut ! 30 sekund robiłem również nikonem D90, D80 , canonem 10D, 40D i nic nie było ! Wielokrotne testy wykazały ze ten problem ma tylko mój nowy 1000D.
Tak więc - serwis musi to uznać, bo nawet normy dla wyswietlaczy LCD dopuszczaja kilka hot pixli, ale w matrycach światłoczułych prawie 20 ?? Zresztą mam dobrego radce prawnego w zapasie ;)
Janusz Body
13-07-2010, 10:25
NO , tylko ze ja robiłem maks 30 sekund a nie 4-6 minut ! 30 sekund robiłem również nikonem D90, D80 , canonem 10D, 40D i nic nie było ! Wielokrotne testy wykazały ze ten problem ma tylko mój nowy 1000D.
Tak więc - serwis musi to uznać, bo nawet normy dla wyswietlaczy LCD dopuszczaja kilka hot pixli, ale w matrycach światłoczułych prawie 20 ?? Zresztą mam dobrego radce prawnego w zapasie ;)
30 sek to już jest baaaaaaardzo długi czas. Zwłaszcza na wyższym ISO. Dlaczego większość producentów ustala 30 sek jako maksymalny czas? - Bo się więcej sensownie nie da!!!
Zupełnie nie wierzę w te 30 sek i "...nic nie było...". Z całkowitą pewnością było, było... tylko zmapowane. ACR ma funkcje mapowania zaimplementowaną "w sobie" i hot piksele wycina sam bezboleśnie. Wszystkie starsze matryce miały hot pikseli od jasnej cholery. Jakoś musieli se radzić z upierdliwymi userami.
Tu, na CB, było sporo fotografów dekielków. Pewnie dalej jest ich dużo.
Wpisz w google "hot pixel" - to najlepszy radca prawny jakiego znam. Zupełnie bez jaj. Naprawdę. Otherwise będzie wstyd....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jakbyś chciał fotkę dekielka z 1Ds albo D3 to się pewnie znajdzie. 20 hot pikseli to tyle co nic. Chciałbym tylko tyle mieć. To zresztą zależy mocno on temperatury więc przy obecnych upałach to....
Zobacz czy w menu aparatu nie masz opcji "Long Exposure Noise Reduction".
To chyba powinno rozwiązać problem.
streaker
13-07-2010, 10:37
Ja się natomiast bawiłem w ekstremalnie długie czasy - widać na obrazku - na 50d i 20min ekspozycji jest źle... pikselarium. Natomiast 5d2 tutaj tylko 12min ekspozycji, więc dużo łatwiejsze warunki (niebo mi zaszło chmurami w trakcie), ale miałem również takie na 20min (które omyłkowo usunąłem) i nie wyglądało to dużo gorzej, oczywiście wychodzą hot-piksele, ale jest o niebo lepiej niż 50d, w dodatku przy tej rozdzielczości wystarczy trochę w dół przeskalować i interpolacja je wygładzi :)
Natomiast ISO400-800 i 30sek nie mam żadnych hotów, nie wiem, czy to ACR je wycina, czy soft aparatu, ale nie widzę żadnych. Ale coś w tym jest, bo wczytuję inne zdjęcie (5min) i widzę jakiś tuzin gorących pikseli, klikam żeby dać powiększenie 1:1 i znikają
Tomek67 - canony też robią, ale tylko przy jpg'ach, a tu wszyscy na rawach śmigają ;)
http://thetastudio.nazwa.pl/lukaszhachula/photo/nocne_test.jpg
Robione parę dni temu, czy ciepło na zew. mimo środka nocy
Janusz Body
13-07-2010, 11:08
..... Ale coś w tym jest, bo wczytuję inne zdjęcie (5min) i widzę jakiś tuzin gorących pikseli,...
Ech... niedowiarki i optymiści co mają najlepsze aparaty bez hot pikseli. ;-)
Zrób następujący eksperyment:
- zdjęcie dekla w RAW na ISO 100 30 sekund,
- w Bridgeu wyświetl zdjęcie
- wciśnij spacje, żeby mieć tryb pełnoekranowy
- kółkiem myszy zrób 100%
Zobaczysz czarny ekran ale nie bądż naiwnym optymistą. To zamapowany obraz.
- teraz kliknij lewym przyciskiem myszy i "draguj" ten wyświetlony obraz. Zobaczysz surowy niezamapowany obrazek. Przerazisz się. :-)
Możesz sobie zrobic to samo ze swoimi zdjęciami. :-)
PS: Vitez Ci wyjaśni dlaczego 800 pix po dłuższym boku to max. zdjęc linkowanych do forum. Ja od siebie dodam, że na telefonie (są wakacje) otwieranie zdjęcia trwa wieki.
Poniżej surowy niezmapowany obraz z matrycy - crop 100% (1 do 1 pixela). Conieco rozjaśniony żeby pokazać, ze tak naprawdę to tych prawdziwie dobrych pikseli jest tyle samo co hotów. :-)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img641.imageshack.us/i/cropn.jpg/)
streaker
13-07-2010, 11:32
Może się nieprecyzyjnie wyraziłem - nie twierdzę, że aparat nie ma hot-pikseli, twierdzę natomiast, że jeśli soft skutecznie się ich pozbywa to ja jestem szczęśliwy, bo mam jedno zmartwienie mniej i cieszę się po prostu czystymi zdjęciami :)
Wątpliwość miałem tylko, czy to robi ACR jak pisałeś, czy aparat ingerując w RAWa.
A jak widać na przykładzie przy 20 min ekspozycjach struktura 'gorącego szumu' jest taka, że soft sobie z tym nie radzi i takie nieciekawe coś wychodzi.
I już będę się trzymał tych 800px ;)
- w Bridgeu wyświetl zdjęcie
O jakim programie piszesz ? Chodzi o Adobe Bridge ?
Janusz Body
13-07-2010, 11:53
O jakim programie piszesz ? Chodzi o Adobe Bridge ?
Tak, oczywiście. Adobe Bridge.