Zobacz pełną wersję : Co kupić (budżet 2500pln)?
daniel34k
10-07-2010, 19:06
Witam,
Koledzy potrzebuję pomocy. Mam niespodziewany przypływ gótówki 2500zł i chce je mądrze wydać na fotografię.
Kilka słów o mnie: Zestaw mam bardzo skromny. Mam Canon 400d kupionego 3 lata temu z drugiej ręki razem z Canon 50mm f1,8 i obiektywem Sigma 18-200mm f3,5-6,3. Oprócz tego dwie karty: 1GB i 16GB, dwie baterie. To wszystko.
Mam rozterkę, bo chciałbym je zainwestować bardziej w rzeczy, które pomogą rozwinąć moje mozliwości, niż zbierać gadżety - typu nowa puszka itp. Myślałęm, że może:
lampa 580, a za resztę porządny statyw
obiektyw Canon 17-40
obiektyw Canon 70-200 f4
może inne propozycje?
Czego mi brakuje - generalnie mało użyteczne iso, brakuje mi światła (18-200 jest strasznie ciemne).
Co fotografuje - generalnie wszystko. Tu jest cząstka tego co fotografuję: http://www.dfv.pl/gallery/members/daniel34k.html
Na pewno kiedyś chciałbym zmienić puszkę, ale teraz to nie wchodzi w rachubę. Generalnie nie lubię kupować dwa razy, więc sugestie "kup sigmę dwa razy tańszą od Canona, a za resztę dokup lampę sunpak" mnie nie przekonują. chcciałbym powolutku dokupować sprzęt, a na samym końcu puszkę. Korci mnie FF (jednak brakuje mi ultraszerokiego kąta), ale nie wiem czy warto odrzucać myśli o pozostaniu na cropie.
Jeszcze jedna informacja. W październiku mam możliwość dokupienia coś na raty w sklepie nie dla idiotów do kwoty ok. 1700 - więc może teraz lampa mogłaby poczekać.
Pozdrawiam
Pierwszy pomysł jest IMO najlepszy=580EXII+porządny statyw/z opcją ew. zamiany na 85/1,8USM :-) /.
trothlik
10-07-2010, 19:23
Pierwszy pomysł jest IMO najlepszy=580EXII+porządny statyw/z opcją ew. zamiany na 85/1,8USM :-) /.
Po części się zgodzę. Mam podobny zestaw i wkurza mnie brak światła więc z mojego punktu widzenia lampa. Natomiast co do szkła to jestem za leniwy na stałki, i wolałbym jasnego zooma ale to już pewnie przekroczy twój budżet. Mój wybór byłby taki, lampa i grip bo czasem te parę sekund do doładowania lampy to wieczność.
To tylko luźne sugestie.
Pozdrawiam
daniel34k
10-07-2010, 19:30
Po części się zgodzę. Mam podobny zestaw i wkurza mnie brak światła więc z mojego punktu widzenia lampa. Natomiast co do szkła to jestem za leniwy na stałki, i wolałbym jasnego zooma ale to już pewnie przekroczy twój budżet. Mój wybór byłby taki, lampa i grip bo czasem te parę sekund do doładowania lampy to wieczność.
Z gripem nie chce już wyskakiwać, bo jednak to dodatkowe 300pln.
A o Canonie 80mm nawet myślałem - mieści się wbudżecie i generalnie ma opinię dobrego i użytecznego obiektywu.
Z tego co napisales najbardziej bym polecal C. 70-200/4 L. Lecz moze nalezalo by sie zastanowic nad szerokim katem np. C. 10-22mm. Wiele nowych spojzen na te same rzeczy.
daniel34k
10-07-2010, 21:47
Z tego co napisales najbardziej bym polecal C. 70-200/4 L. Lecz moze nalezalo by sie zastanowic nad szerokim katem np. C. 10-22mm. Wiele nowych spojzen na te same rzeczy.
Po prostu wszystko by się przydało :) Myślę teraz, że prędzej szeroki kąt 10-22mm, bo jednak tele w zakresie 70-200 -jakieś, bo jakieś -ale mam.
pawciolbn
10-07-2010, 21:48
...Mam niespodziewany przypływ gótówki 2500zł i chce je mądrze wydać ...
Myślałęm, że może:
lampa 580, a za resztę porządny statyw
obiektyw Canon 17-40
obiektyw Canon 70-200 f4
może inne propozycje?
Czego mi brakuje - generalnie mało użyteczne iso, brakuje mi światła (18-200 jest strasznie ciemne).
Co fotografuje - generalnie wszystko...
czy pomiędzy tymi rzeczami należy wstawić lub??
bo chyba z tym budżetem się nie uda z i...
ale.. patrząc na fotki... nie ma co dokupować tylko focić tak dobrze dalej - zdjęcia bardzo ciekawe i dobre.. moja subiektywna ocena.. jeśli już chcesz na coś wydać kasę to dylemat pomiędzy 17-40 a 70-200.. jest taki jak pomiędzy spiningiem a wędką gruntową - kwestia tego co chcesz złapać!! zauważ, że jeśli bierzesz pod uwagę lampę, to połączenie jej z 17-50/2.8 Tamrona da lepsze światło i możliwość rozwoju.. jeśli lampa może poczekać a 50-ka nie razi Cię jakimiś "ułomnościami", to może warto wzbogacić teraz zestaw o 10-20, później sprzedać 18-200, kupić 17-50 i lampę..
wiem, że kupowanie szkła "czysto" cropowego może mijać się z celem w planach mając zakup FF, ale nie oszukujmy się - jeśli szybko FF nie pojawi się w plecaku szybko, to warto teraz kupić coś innego niż 17-40/4, które nadal nie da lepszego światła, a obrazek, np. z Tamrona nie będzie gorszy od tego z obecnie posiadanego zooma..
ja bym tak zrobił.. zrobiłem.. do 50D kupiłem cropowe 17-55/2.8, które tak czy inaczej albo kiedyś znajdzie nabywcę przy kupnie FF, albo zostanie z cropem na zapas..
#
daniel34k
10-07-2010, 22:07
czy pomiędzy tymi rzeczami należy wstawić lub??
bo chyba z tym budżetem się nie uda z i...
#
Niestety jest na razie tylko opcja "lub". W październiku dojdzie mozliwość dokupienia czegoś za 1500-1700pln, więc może wtedy kupić lampę? Tylko teraz dylemat jesli chodzi o obiketyw - C10-22, T 17-55, C70-200? Może jednak c70-200 kupić ze stabilizacją, kiedy uzbieram trochę grosza? -widzę kupę ludzi na alledrogo, którzy wysprzedają zwykłe c70-200 f4.
580EX, da ci najwiecej okazji do nowych "zabaw"
Reszta to tylko przedluzacze penisa, ktore na razie w zupelnosci zastapi ci proteza w postaci tego 18-200.
Ja bym zanabył 17-40 (IMO genialne szkiełko, do aps-c i FF, z 1D mi się średnio z nim pracowało) i statyw, pokroju SLIK 3xx PRO - spokojnie utrzyma twój zestaw.
MZ zestaw 17-40 i 70-200 f/4 jest idealny do fotografowania "wszystkiego" - daje ogromne możliwości, jakość fot i spokojną głowę, np. podczas focenia długich ekspozycji, na plaży gdzie jest wilgotno i łatwo o piasek w aparacie, z drugiej strony, wbrew opiniom w necie jest naprawdę lekki i poręczny. Kwestia tego, jak najczęściej fotografujesz - na szeroko czy może wolisz wąskie kadry. Oba obiektywy wypadają bardzo dobrze na matrycy 15mpix na cropie i 21mpix na pełnej klacie.
Jeśli planujesz rozwój sprzętowy, daruj sobie półśrodki, pokroju w/w tamrona. Szkoda kasy, nawet nie wiesz, ile mi uciekło złotóweczek przy odsprzedaży tego szitu. :evil:
yakuza144
11-07-2010, 00:33
Tez sie zastanawiam nad 70-200 tylko niewiem czy lepiej ze stabilizacja czy bez. W koncu z ISem te szklo kosztuje prawie 2x wiecej.
Jesli w najblizszym czasie nie przesiadasz sie na FF to bierz Tamrona 17-50. zbiera dobre opinie
daniel34k
11-07-2010, 09:05
Trochę poczytałem na forum i jednak T17-50 odpada.
Póki co rozważam dwie wersje, przy czym pierwsza przeważa:
-Lampa c580 II + statyw(będę miał na plenery). Dokupię parasolkę rozpraszającą, kabelek, statyw i pobawię się w pseudostudio. Jak mnie chwyci to wtedy rozważę kupno lampy studyjnej. Z zakupem lampy wiążą sie lepsze możliwości rozwoju.
- C80 f/1.8 - do rozważenia w październiku
Zgadzam się z Maverem, że jeśli chodzi z szkłami to są półśrodki, bo są ciągłe rozterki czy tele, czy szeroko. Jednak ten mój zestaw w jakimś sensie jest ok.
To trochę odwlecze czas na dalsze zakupy, bo będę miał czas na eksperymenty. Będzie czas na namysły czy wejść na FF (wtedy bez dwóch zdań na pierwszy ogień idzie C24-70 f/2.8 lub C24-105 f/4) czy pozostać na cropie-najwyżej można kupić uzywkę (puszki jednak szybciej rozwijaja się technologicznie i krócej się je trzyma) i pod to kupować szkła nie szukając półśrodków typu T17-50. Generalnie uznaję motto "tanio kupujesz-dwa razy kupujesz".
Trochę poczytałem na forum i jednak T17-50 odpada.
Póki co rozważam dwie wersje, przy czym pierwsza przeważa:
-Lampa c580 II + statyw(będę miał na plenery). Dokupię parasolkę rozpraszającą, kabelek, statyw i pobawię się w pseudostudio. Jak mnie chwyci to wtedy rozważę kupno lampy studyjnej. Z zakupem lampy wiążą sie lepsze możliwości rozwoju.
E tam studyjna... po co? Nie bedzie ci sie chcialo potem tego targac ze soba. Zwykle speedlight'y sa wygodniejsze, bardziej mobilne i mozesz ja zawsze miec przy sobie w torbie na aparat. Ja nosze trzy i jak najdzie mnie ochota na blyskanie to po prostu wyciagam z torby. Nie wyobrazam sobie targania ze soba lamp studyjnych... wielkie, niewygodne, ciezkie. Swiatlo jest swiatlo, a w tym przypadku wygoda i mobilnosc sa decydujace.
Co do kupowania kabelka to odpusc sobie, kup wyzwalacze yongnuo RF602 za 100zeta. Zabawa wieksza, przy okazji bedziesz mial fun z ustawiania lamp w manualu itp... No chyba ze jestes uber pro, albo masz 0.3 sek na zrobienie zdjecia, to rozumiem ze bedzie musial byc TTL :D
Tak czy siak moim zdaniem zestaw do blyskania da ci wieksze mozliwosci pobawienia sie fotografia i odkrycia paru nowych mozliwosci niz wymiana szkiel na lepsze i samo onanizowanie sie ostroscia i jakoscia. Ale to takie moje mocno subiektywne zdanie. Na szkla zawsze mozna dociułac kase i kupic cos z gornej polki, a lampe w torbie wypada miec.
head hunter
11-07-2010, 09:34
Nie wiem dokładnie ile wart jest Twój sprzęt, ale ja na Twoim miejscu skompletował bym sobie z używek taki zestaw: C40d, T17-50, C70-200 f4, C580EXII, C50 f1.8, statyw. Później zobaczysz jakie zdjęcia najczęściej robisz, i czego Ci brakuje. Jak kupisz w dobrej cenie dobrą używkę to możesz później odsprzedać w cenie zakupu, nic nie tracąc. FF nawet w przypadku 5D i tak jak mówisz 24-70 to jednak spoooro więcej kasy i oprócz większego lansu wiele Ci to nie da, bo najbardziej brakuje Ci wiedzy i doświadczenia, a nie sprzętu. PS jeśli chcesz to mam 580EXII do sprzedania za 1150zl.
brałbym T 17-50 85 1.8, --> jesli chcesz isc w portrety
albo 70-200/17-40 + statyw --> jezeli wolisz krajobrazy:)
Lampe w sklepie dla idiotow potem:)
daniel34k
11-07-2010, 10:12
Nie wiem dokładnie ile wart jest Twój sprzęt, ale ja na Twoim miejscu skompletował bym sobie z używek taki zestaw: C40d, T17-50, C70-200 f4, C580EXII, C50 f1.8, statyw. Później zobaczysz jakie zdjęcia najczęściej robisz, i czego Ci brakuje. Jak kupisz w dobrej cenie dobrą używkę to możesz później odsprzedać w cenie zakupu, nic nie tracąc. FF nawet w przypadku 5D i tak jak mówisz 24-70 to jednak spoooro więcej kasy i oprócz większego lansu wiele Ci to nie da, bo najbardziej brakuje Ci wiedzy i doświadczenia, a nie sprzętu. PS jeśli chcesz to mam 580EXII do sprzedania za 1150zl.
Przedewzsytkim stawiam na rozwój. Wiem, że mój zestaw jest skromny i tak naprawdę przydałoby się wszystko, ale środki -jak większość z Was mam ograniczone. Canon 40d nie będzie jakimś przełomem, bo jednak C400d może być do nauki. Wiedzę mam na tyle na ile pozwolił mi ten zestaw foto i moich ksiązek- raczej nie służą do lansu :) Wiem, że C18-200 to shit, ale kupno całego zakresu to ok. 4000pln i jest to raczej budżetówka. Jednak dochodzę do przekonania, że więcej zyskam kupując lampę+statyw -jest po prostu więcej zabawy.
E tam studyjna... po co? Nie bedzie ci sie chcialo potem tego targac ze soba. Zwykle speedlight'y sa wygodniejsze, bardziej mobilne i mozesz ja zawsze miec przy sobie w torbie na aparat. Ja nosze trzy i jak najdzie mnie ochota na blyskanie to po prostu wyciagam z torby. .
Nie napisałem precyzyjnie, mówiąc o lampie i lepszych mozliowościach miałem na mysli c580. Studyjna dopiero w perspektywie, ale jesteś kolejną osobę, któa ma gdzieś lampy studyjne na rzecz speedlightów i chyba coś jest na rzeczy, przecież nie wszystkie muszą być c580 :)
Maver jednak Twoje spojrzenie mnie najbardziej przekonuje i chyba najbardziej rozumiesz o co mi chodzi.
Nie napisałem precyzyjnie, mówiąc o lampie i lepszych mozliowościach miałem na mysli c580. Studyjna dopiero w perspektywie, ale jesteś kolejną osobę, któa ma gdzieś lampy studyjne na rzecz speedlightów i chyba coś jest na rzeczy, przecież nie wszystkie muszą być c580 :)
Maver jednak Twoje spojrzenie mnie najbardziej przekonuje i chyba najbardziej rozumiesz o co mi chodzi.
Ja tam mam jedna 580EXII zeby lansowac sie majac ja zapieta na aparat (jesli mam taka potrzebe) i do tego dwie stare 540EZ. Sila bylsku ta sama, uzywam ich tylko bezprzewodowo i w manualu wiec nie przeszkadza mi ze sa od analoga. Na allegro mozna takie kupic w dobrym stanie za 200-300pln, sprawuja sie swietnie.