Witam,
Koledzy potrzebuję pomocy. Mam niespodziewany przypływ gótówki 2500zł i chce je mądrze wydać na fotografię.
Kilka słów o mnie: Zestaw mam bardzo skromny. Mam Canon 400d kupionego 3 lata temu z drugiej ręki razem z Canon 50mm f1,8 i obiektywem Sigma 18-200mm f3,5-6,3. Oprócz tego dwie karty: 1GB i 16GB, dwie baterie. To wszystko.
Mam rozterkę, bo chciałbym je zainwestować bardziej w rzeczy, które pomogą rozwinąć moje mozliwości, niż zbierać gadżety - typu nowa puszka itp. Myślałęm, że może:
- lampa 580, a za resztę porządny statyw
- obiektyw Canon 17-40
- obiektyw Canon 70-200 f4
- może inne propozycje?
Czego mi brakuje - generalnie mało użyteczne iso, brakuje mi światła (18-200 jest strasznie ciemne).
Co fotografuje - generalnie wszystko. Tu jest cząstka tego co fotografuję: http://www.dfv.pl/gallery/members/daniel34k.html
Na pewno kiedyś chciałbym zmienić puszkę, ale teraz to nie wchodzi w rachubę. Generalnie nie lubię kupować dwa razy, więc sugestie "kup sigmę dwa razy tańszą od Canona, a za resztę dokup lampę sunpak" mnie nie przekonują. chcciałbym powolutku dokupować sprzęt, a na samym końcu puszkę. Korci mnie FF (jednak brakuje mi ultraszerokiego kąta), ale nie wiem czy warto odrzucać myśli o pozostaniu na cropie.
Jeszcze jedna informacja. W październiku mam możliwość dokupienia coś na raty w sklepie nie dla idiotów do kwoty ok. 1700 - więc może teraz lampa mogłaby poczekać.
Pozdrawiam