PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa sie nie ładuje

Czapa
04-07-2010, 16:22
Witam

Kolejny problem z cyklu rozwalonego sprzętu, otóż podczas jednej sesji lampa zdążyła dwa razy "rymsnąć" o podłogę no i chwile jeszcze podziałała i ? No nic no nie ładuje sie, jakies piski ładowania słychać ale są naprawde ciche, a od czasu do czasu podczas ładowania czuć jakiś swąd od niej, odpowiem z góry że spadając nie wleciała w nic podejrzanego jak kupa :roll:

Więc co zrobić ? oddać na żytnią i wydać tone banknotów czy szukać taniego elektryka w Poznaniu ? :)

lampa to 430 ex I w razie czego .

Czekam na waszą pomoc

Tezet-gdynia
04-07-2010, 16:59
Wyglada na uszkodzona przetwornice - pisk + swad topionej emali na drutach. Jesli nie uszkodzily sie tranzystory - poprzez wadliwe funkcjonowanie przetwornicy i np zwiekszony prad na nich - to koszt powinien zamknac sie dosc tanio. Taka przetworniczka - jesli to jest jedna ze standardowych - to koszt nie wiekszy niz 10zl + robocizna - czyli wylutowanie i wlutowanie 4 lub 6 wyprowadzen na plycie. Ale - oby nie - moge sie mylic.

LYKAN
04-07-2010, 17:01
witam.pewnie będzie to coś z zasilaniem.miałem to samo,tylko że bez upadku.coś w lampie piszczało i brzęczalo a nie ładowała się.przygotuj się na niemały wydatek.

Zywczok6
04-07-2010, 17:24
heh dwie wypowiedzi i to zupełnie różne :D
a tak przy okazji ja sie podłącze z pytaniem...
moja 580EX piszczy przy ładowaniu... czy to ok?
ładuje normalnei tylko czy ten pisk to normalka...

Tezet-gdynia
04-07-2010, 17:31
Dwie rozne odpowiedzi poniewaz ja pisalem o niezaleznym elektorniku - z glowa na karku i wiedza potrzebna do wykonania przeszczepu jednego - dwoch elementow, a LYKAN o zytniej ktora odrazu zaproponuje wymiane calej plyty :)

Ze piszczy ? Jak najbardziej prawidlowe podczas ladowania - tak zachowuje sie wysokie napiecie w zwojach drutu nawinietych na karkasie. Dziala podobnie jak glosnik wysokotonowy ;)

Czapa
04-07-2010, 18:00
Bardziej skłaniam się do wypowiedzi tezeta skoro cena w jego wersji jest niższa :D

Tezet a może podejmiesz sie tego skoro sie na tym znasz ? zapłace za robocizne i za czesci oczywiscie :) byle nie była to cena jak na żytniej ,)

Tezet-gdynia
04-07-2010, 18:06
Nie bede sciemnial - nie rozbieralem zadnej lampy canona jeszcze i nie chce trenowac na czyims sprzecie :) Byc moze kiedys zrobie konkurencje zytniej - ale wiem ze jeszcze nie czas. Brak sprzetu i wiekszego doswiadczenia ;)

Na twoim miejscu podszedl bym do jakiegos serwisu foto w swoim miescie, pokazal, przedstawil problem, niech sie wypowiedza i wycenia, nie powinni robic problemow.

LYKAN
04-07-2010, 18:17
nie znam się na elektronice,wiec oddałem do fotocomplex w Gdyni. po 1 naprawie błysneła parę razy i zgon.oddałem ją ponownie i jest ok,tylko ze pożegnałem się prawie z 300 pln.

axk
05-07-2010, 23:14
Jak najbardziej prawidlowe podczas ladowania - tak zachowuje sie wysokie napiecie w zwojach drutu nawinietych na karkasie.

Słyszalny "pisk" powodowany jest poprzez wysoką częstotliwość napięcia a nie jego wartość jako taką.

Tezet-gdynia
05-07-2010, 23:46
Racja, racja, slowa pomylilem, przepalcowanie nastapilo ;) Zasugerowalem sie pierwszym postem gdzie swąd jest spowodowany wysokim (w miare) napieciem ;)

Czapa
12-11-2010, 12:53
troszkę odświeżę, ale czy ktoś zna w Poznaniu miejsce w którym mi to zrobią, na galileusza facet powiedział że do 430tki nie ma dużo części, no troszke mnie to zdziwiło skoro to systemowa lampka, czy to znaczy że łatwiej naprawić takiego chinola jak yongnuo ?