Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 430ex czy CY300K?

pavlo
07-11-2005, 17:41
Witam,
co według Was lepiej kupić jako drugie światło, obok 580ex? Drugą lampę błyskową - 420ex - czy jednak CY300K z FunSportu? Cena jest taka sama...a możliwości?

Pozdrawiam

KuchateK
07-11-2005, 17:48
Napisz lepiej na co i gdzie ta lampa ma swiecic.

pavlo
07-11-2005, 18:13
A więc bardziej szczegółowo:

1. Za 430ex przemawia mobilność. Bede mogl ją swobodnie wszędzie brać jako dodatkowe źródło światła.

2. Za 300K przemawia funkcjonalność i silniejsza moc lampy.

A proporcje między sesjami w domu, a na zewnątrz rozkładałyby się jako 70/30.

W domu powoli też urządzam małe studio (zamierzam kupić 300W i tak), ale czy lepiej mieć także 430ex, które z powodzeniem wykorzystam także w studio jak i na zewnątrz czy dokupić drugą 300W?

Mam nadzieje, że nie wydziwiam...

perlpa
07-11-2005, 18:28
Witam,
co według Was lepiej kupić jako drugie światło, obok 580ex? Drugą lampę błyskową - 420ex - czy jednak CY300K z FunSportu? Cena jest taka sama...a możliwości?
Pozdrawiam
Trochę mało precyzyjnie okresliłeś pole zastosowania tej dodatkowej lampy.
Do zdjęć w wnętrzach znacznie lepszym pomysłem bedzie lampa studyjna ze względu na pilota i mozliwość łatwego instalowania modyfikatorów (np. softboxy).
W terenie trudno pracować z lampą zasilaną z sieci - choć nie jest to niemożliwe. Dochodzi problem wyzwalania lampy. Przy silnym świetle słonecznym użycie fotoceli może być prawdziwym wyzwaniem a kabel znaczenie ograniczać - dobrze sprawdza się radio ale to dodatkowy koszt.
Napisz jakiego typu zdjęcia będziesz robił w terenie.
Pozdrawiam

MateuszZ.
07-11-2005, 18:40
No ja też myślałem o czymś podobnym tylko znacznie skromniejszym :mrgreen:

Mianowicie studyjny funsports 200k jako lampa główna +canon 430ex jako pomocnicza.
Do tego jakies parasolki i proste wyzwalanie radiowe jednokanałowe.

Sprzęt wykorzystywany to poznawania tajników portretu studyjnego( jedna osoba, żadko cała postać )

Jak myślicie, taki zestawik da readę? :roll:

perlpa
07-11-2005, 21:00
No ja też myślałem o czymś podobnym tylko znacznie skromniejszym :mrgreen:

Mianowicie studyjny funsports 200k jako lampa główna +canon 430ex jako pomocnicza.
Do tego jakies parasolki i proste wyzwalanie radiowe jednokanałowe.

Sprzęt wykorzystywany to poznawania tajników portretu studyjnego( jedna osoba, żadko cała postać )

Jak myślicie, taki zestawik da readę? :roll:
430EX musisz odpalać z sanek lub przez kabel wpięty w sanki - długi kabel słono kosztuje, cena krótkiego też nie rozpieszcza. 200K możesz odpalać radiem lub kablem.

Osobiście przy reportażu używam 550EX z dyfuzorem na sankach + radiowyzwalacz wpięty w gniazdo synchro - odpala 1 lub 2 młotki GN45.
W domowym studio światło 550-tki na sankach odbijam od ściany lub dużej blendy jako światło główne a dwa młotki z parasolkami i blendy oświetlają tło i uzupełniają oświetlenie modela/ki. Amatorsko i mało wygodnie ale na razie musi wystarczyć.

KuchateK
07-11-2005, 22:10
430EX musisz odpalać z sanek lub przez kabel wpięty w sanki - długi kabel słono kosztuje, cena krótkiego też nie rozpieszcza. 200K możesz odpalać radiem lub kablem.
Nic nie musi...
http://canon-board.info/showpost.php?p=96558
Odpalasz 430'stke radiem a studyjna bedzie chodzila na wbudowanej fotoceli. Chyba ze dokupisz drugi odbiornik do CY200K.

perlpa
07-11-2005, 22:59
Nic nie musi...
http://canon-board.info/showpost.php?p=96558
Odpalasz 430'stke radiem a studyjna bedzie chodzila na wbudowanej fotoceli. Chyba ze dokupisz drugi odbiornik do CY200K.
Tak masz rację, w takim przypadku nie występują przedbłyski pomiarowe i można użyć fotoceli. Z kablem jest mniej mobilnie za to działa E-TTL i wspomaganie AF - choć w takim przypadku nie są niezbędne.
Drugi odbiornik ma sens kiedy występuje niebezpieczeństwo że lampa może nie widzieć błysku 430-tki.