Zobacz pełną wersję : Co i jak sprawdzić przy kupnie lustrzanki?
kubus456
29-06-2010, 17:34
To mój pierwszy post, więc witam wszystkich na CB. Zamówiłem dzisiaj lustrzankę, ale odbiorę ją osobiście bo chciałbym sprawdzić czy wszystko jest OK. I teraz takie pytanie: jak dokładnie to zrobić? Na co zwrócić uwagę? Słyszałem, że np. dobrze jest zrobić zdjęcie z dekielkiem na obiektywie i sprawdzić w ten sposób martwe piksele (małe prawdopodobieństwo ale zawsze jakieś jest).
Czekam na jakieś porady.
martwe i gorące pixele są w każdym sprzęcie - nawet wyciągniętym prosto z pudełka więc nie popadaj w paranoję. Warto natomiast rzucić okiem przy używanym sprzęcie, czy np matryca nie nagrzewa się w którejś części w większym stopniu niż pozostały obszar.
Sprawdź czystość komory lustra, matrycę czy nie porysowana/uszkodzona (robiąc fotki testowe np na f/22).
Podepnij swoje szkiełko/szkielka i sprawdź poprawność ostrzenia.
Sprawdź jak chodzą wszystkie guziki/dźwignie/kółka.
Ogólnie wizualnie czy nie poobijany, popękany (często niweluje to gwarancję producenta)
To tak na szybko wszystko co przychodzi mi do głowy.
Warto natomiast rzucić okiem przy używanym sprzęcie, czy np matryca nie nagrzewa się w którejś części w większym stopniu niż pozostały obszar.
A w jaki sposób chciałbyś to sprawdzić?
A w jaki sposób chciałbyś to sprawdzić?
Plujesz na palec i dotykasz matrycy.
Czystość matrycy to istotna sprawa, chyba że lubisz zabawę stempelkiem w PSie... ;)
Przydałoby się zdjęcie nieba przy f/22 i jakiś dark - długa, powiedzmy 10-sekundowa ekspozycja przy zasłoniętym obiektywie żeby sprawdzić czy nie ma bad i hot pixeli (chyba nowart miał to na myśli pisząc o przegrzewaniu). Te obrazki najlepiej ocenić na monitorze, chyba że nie ma możliwości to ewentualnie na LCD korpusu jeśli możliwe jest powiększenie.
Zajrzałbym jeszcze do komory baterii i karty pamięci aby sprawdzić czy nie ma śladów korozji, przecież mógł komuś zamoknąć.
Jeśli masz już jakieś obiektywy to sprawdź czy dobrze ostrzy z nimi to body.
Pewnie jest jeszcze parę spraw, na które warto zwrócić uwagę.
Pomóżmy Koledze, żeby się nie zniechęcił przy swojej pierwszej lustrzance!
:mrgreen:
axk - stara i znana sztuczka z dekielkiem ;). Miałem już kilka korpusów, w których przy dłuższym, kilkunastosekundowym naświetlaniu jeden z narożników mienił się jasną poświatą. Nie wiem czego to dokładnie było skutkiem bo to już mnie nie interesowało - może jakiś element blisko matrycy bardziej ją nagrzewał, może sama matryca była felerna - ale dla osób fotografujących z dłuższymi czasami może to być rzecz bardzo istotna. Niby nic ale lepiej sprawdzić.
Kurczę, a ja myślałem, ze najważniejsze do sprawdzenia jest to, czy aparat robi zdjęcia jak należy, czy AF celuje gdzie trzeba, czy światło mierzy dobrze. Nie przesadzacie z tymi dekielkami?
To ja dorzucę 5 groszy. Przy używanym sprzęcie warto spojrzeć na migawkę, czy jest mocno pozdzierana. Jeżeli tak, a właściciel twierdzi, że aparat zrobił ledwie 1000 zdjęć, to proponował bym podziękować temu panu...
Kurczę, a ja myślałem, ze najważniejsze do sprawdzenia jest to, czy aparat robi zdjęcia jak należy, czy AF celuje gdzie trzeba, czy światło mierzy dobrze. Nie przesadzacie z tymi dekielkami?
Czy w momencie, gdy kupujesz auto też sprawdzasz tylko czy silnik odpala i jedzie do przodu? Body to też niemała inwestycja więc nie rozumiem skąd to zdziwienie...
Jeśli bawi Cię później usuwanie ze zdjęcia rozsianych wszędzie czerwonych, niebieskich i zielonych 'punkcików' to możesz pominąć ten mało istotny krok w sprawdzaniu sprzętu przed zakupem ;)
Przy używanym sprzęcie warto spojrzeć na migawkę, czy jest mocno pozdzierana.
Chcesz "na oko" oceniać stan migawki sprawdzając jej "zdarcie"? Bądźmy poważni.
kubus456
03-07-2010, 16:04
Dziękuje za wszelkie porady. Na pewno przydadzą się jeszcze innym kupującym. A sprawa rozwinęła się następująco. Aparat, który miałem oglądać został sprzedany niby znajomemu. Nie czekając (wakacje) zamówiłem 500d w Fotojokerze za 2396zł + 30zł dowóz do sklepu. Wczoraj oglądałem aparat i patrze a tam MADE IN TAIWAN! Od razu miałem jakieś złe przeczucia. Kilka fotek i znalazłem hot pixela...albo jeszcze coś innego bo na ekranie to było większe niż piksel ekranu i miało jajowaty kształt. Aparat oczywiście został w sklepie i oni mają go odesłać do Canona. Minus dla firmy za produkcje lustrzanek w Taiwanie. Niech kompakty sobie tam produkują ale nie lustrzanki... Tak więc następne zamówienie będzie z zaznaczeniem, że body musi być wyprodukowane w Japoni.
Gdzie zostały wyprodukowane wasze 500-stki?
Myślę teraz też nad 1000D (zostałoby 800zł w kieszeni), ale czytałem, że nie współpracuje z jaśniejszymi szkłami (nic jaśniejszego niż 50mm 1.8 nie planuje kupować). O co w tym chodzi?
MariuszJ
03-07-2010, 16:14
Dziękuje za wszelkie porady. Na pewno przydadzą się jeszcze innym kupującym. A sprawa rozwinęła się następująco. Aparat, który miałem oglądać został sprzedany niby znajomemu. Nie czekając (wakacje) zamówiłem 500d w Fotojokerze za 2396zł + 30zł dowóz do sklepu. Wczoraj oglądałem aparat i patrze a tam MADE IN TAIWAN! Od razu miałem jakieś złe przeczucia. Kilka fotek i znalazłem hot pixela...albo jeszcze coś innego bo na ekranie to było większe niż piksel ekranu i miało jajowaty kształt. Aparat oczywiście został w sklepie i oni mają go odesłać do Canona. Minus dla firmy za produkcje lustrzanek w Taiwanie. Niech kompakty sobie tam produkują ale nie lustrzanki... Tak więc następne zamówienie będzie z zaznaczeniem, że body musi być wyprodukowane w Japoni.
I koniecznie przez gejsze po północy. Kocham magiczne myślenie i mrożące krew w żyłach legendy internetowe.
Gdybyś zamiast pisać na forum - pokusił się o trud jego poczytania, pewnie dotarłbyś do wątku http://www.canon-board.info/showthread.php?t=47259.
Gdzie zostały wyprodukowane wasze 500-stki?
Myślę teraz też nad 1000D (zostałoby 800zł w kieszeni), ale czytałem, że nie współpracuje z jaśniejszymi szkłami (nic jaśniejszego niż 50mm 1.8 nie planuje kupować). O co w tym chodzi?
Mój 1000d na pewno lepiej współpracował z jasnymi szkłami niż 550d i 7d kolegi. Obawiam się jednak o kraj produkcji, może być to coś gorszego niż Tajwan, np. Wielka Brytania.
kubus456
03-07-2010, 16:21
Gdybyś zamiast pisać na forum - pokusił się o trud jego poczytania, pewnie dotarłbyś do wątku http://www.canon-board.info/showthread.php?t=47259.
To było jakby nieco większe czerwone.
MariuszJ
03-07-2010, 16:24
To było jakby nieco większe czerwone.
No to kaplica. O większych czerwonych nie ma stosownego wątku.
kubus456
03-07-2010, 16:34
Jakbym wcześniej znał tą sztuczkę to może by pomogła. A Ty byś kupił aparat z takim czymś?
znana sztuczka z dekielkiem ;). Miałem już kilka korpusów, w których przy dłuższym, kilkunastosekundowym naświetlaniu jeden z narożników mienił się jasną poświatą.
a wizjer dokładnie zasłaniałeś? :roll:
To ja dorzucę 5 groszy. Przy używanym sprzęcie warto spojrzeć na migawkę, czy jest mocno pozdzierana. Jeżeli tak, a właściciel twierdzi, że aparat zrobił ledwie 1000 zdjęć, to proponował bym podziękować temu panu...
Odróżnisz stan migawki z przebiegiem 20tys od tej z przebiegiem 50tys ?
Górnik czy podróżnik w czasie?
fhumargo
10-05-2014, 18:35
Tom77 wielki szacun za odgrzewanie trupa sprzed 4 lat i jeszcze wypowiedz nic nie wnosząca.:p
Tom77 wielki szacun za odgrzewanie trupa sprzed 4 lat i jeszcze wypowiedz nic nie wnosząca.:p
O kurde, faktycznie, jak ja to znalazłem :):):)
trothlik
10-05-2014, 23:14
Gdzie są chęci jest i sposób...
Swoją szosą normalnie archeolog :D
Kolekcjoner
11-05-2014, 09:31
Nie ma co dalej kopać 8-)