Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Co i jak sprawdzić przy kupnie lustrzanki?

Mieszany widok

kubus456
    Guest

Domyślnie Co i jak sprawdzić przy kupnie lustrzanki?

To mój pierwszy post, więc witam wszystkich na CB. Zamówiłem dzisiaj lustrzankę, ale odbiorę ją osobiście bo chciałbym sprawdzić czy wszystko jest OK. I teraz takie pytanie: jak dokładnie to zrobić? Na co zwrócić uwagę? Słyszałem, że np. dobrze jest zrobić zdjęcie z dekielkiem na obiektywie i sprawdzić w ten sposób martwe piksele (małe prawdopodobieństwo ale zawsze jakieś jest).

Czekam na jakieś porady.

Uzależniony

Domyślnie

martwe i gorące pixele są w każdym sprzęcie - nawet wyciągniętym prosto z pudełka więc nie popadaj w paranoję. Warto natomiast rzucić okiem przy używanym sprzęcie, czy np matryca nie nagrzewa się w którejś części w większym stopniu niż pozostały obszar.
    Sprawdź czystość komory lustra, matrycę czy nie porysowana/uszkodzona (robiąc fotki testowe np na f/22).
    Podepnij swoje szkiełko/szkielka i sprawdź poprawność ostrzenia.
    Sprawdź jak chodzą wszystkie guziki/dźwignie/kółka.
    Ogólnie wizualnie czy nie poobijany, popękany (często niweluje to gwarancję producenta)
    To tak na szybko wszystko co przychodzi mi do głowy.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Warto natomiast rzucić okiem przy używanym sprzęcie, czy np matryca nie nagrzewa się w którejś części w większym stopniu niż pozostały obszar.
    A w jaki sposób chciałbyś to sprawdzić?
    EOS + Speedlite

Zablokowany
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    A w jaki sposób chciałbyś to sprawdzić?
    Plujesz na palec i dotykasz matrycy.

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Domyślnie

Czystość matrycy to istotna sprawa, chyba że lubisz zabawę stempelkiem w PSie...
    Przydałoby się zdjęcie nieba przy f/22 i jakiś dark - długa, powiedzmy 10-sekundowa ekspozycja przy zasłoniętym obiektywie żeby sprawdzić czy nie ma bad i hot pixeli (chyba nowart miał to na myśli pisząc o przegrzewaniu). Te obrazki najlepiej ocenić na monitorze, chyba że nie ma możliwości to ewentualnie na LCD korpusu jeśli możliwe jest powiększenie.
    Zajrzałbym jeszcze do komory baterii i karty pamięci aby sprawdzić czy nie ma śladów korozji, przecież mógł komuś zamoknąć.
    Jeśli masz już jakieś obiektywy to sprawdź czy dobrze ostrzy z nimi to body.
    Pewnie jest jeszcze parę spraw, na które warto zwrócić uwagę.
    Pomóżmy Koledze, żeby się nie zniechęcił przy swojej pierwszej lustrzance!
    5D, stałki, zoomy

Uzależniony

Domyślnie

axk - stara i znana sztuczka z dekielkiem . Miałem już kilka korpusów, w których przy dłuższym, kilkunastosekundowym naświetlaniu jeden z narożników mienił się jasną poświatą. Nie wiem czego to dokładnie było skutkiem bo to już mnie nie interesowało - może jakiś element blisko matrycy bardziej ją nagrzewał, może sama matryca była felerna - ale dla osób fotografujących z dłuższymi czasami może to być rzecz bardzo istotna. Niby nic ale lepiej sprawdzić.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Kurczę, a ja myślałem, ze najważniejsze do sprawdzenia jest to, czy aparat robi zdjęcia jak należy, czy AF celuje gdzie trzeba, czy światło mierzy dobrze. Nie przesadzacie z tymi dekielkami?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Kurczę, a ja myślałem, ze najważniejsze do sprawdzenia jest to, czy aparat robi zdjęcia jak należy, czy AF celuje gdzie trzeba, czy światło mierzy dobrze. Nie przesadzacie z tymi dekielkami?
    Jeśli bawi Cię później usuwanie ze zdjęcia rozsianych wszędzie czerwonych, niebieskich i zielonych 'punkcików' to możesz pominąć ten mało istotny krok w sprawdzaniu sprzętu przed zakupem
    5D, stałki, zoomy

Coś już napisał

Domyślnie

To ja dorzucę 5 groszy. Przy używanym sprzęcie warto spojrzeć na migawkę, czy jest mocno pozdzierana. Jeżeli tak, a właściciel twierdzi, że aparat zrobił ledwie 1000 zdjęć, to proponował bym podziękować temu panu...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Czy w momencie, gdy kupujesz auto też sprawdzasz tylko czy silnik odpala i jedzie do przodu? Body to też niemała inwestycja więc nie rozumiem skąd to zdziwienie...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów