PDA

Zobacz pełną wersję : Rozdzielczość zdjęć

mala1290
21-06-2010, 11:18
Za tydzień idę na wesele do sąsiadów (jako gość) i chcę porobić trochę zdjęć. Mianowicie chcę potem przekazać je na płycie CD, i zastanawiam się co do rozdzielczości zdjęć. Ostatnim razem przekazałam płytkę DVD z dużą rozdzielczością i z tego co słyszałam wielu miało problem z otwarciem.

Jaką Wy rozdzielczość stosujecie gdy nagrywacie na płytę? Za wszelkie odpowiedzi dziękuje.

patyn
21-06-2010, 11:36
Zawsze MAX.
1 płyta CD- ok 1zł, 1 płyta DVD- ok 1 zł. Czyli mi bez różnicy...
A nie wiem jaki problem z otwarciem może istnieć. Chyba ze ktoś chce sobie odpalać na 5 letnim DVD do telewizora foty z FF ... no to wybacz.

greg7878
21-06-2010, 12:01
W dużym uproszczeniu.

Jeśli chcesz nie mieć kłopotu i osiągnąć jak najlepszy rezultat wizualny , to rozdzielczość zdjęć musi być dopasowana do ekranu na którym będą one oglądane , czyli dłuższy bok powinien mieć przykładowo : 1920 ( Full HD ) lub 1280 ( HD Ready ) lub 720 ( Pal ).

Zdjęć w pełnej rozdzielczości z zasady nie daję nikomu ( chyba , że ktoś wyraźnie sobie tego życzy ).

Do oglądania fotografii na stacjonarnych odtwarzaczach DVD warto zrobić z nich pokaz DVD z przejściami i podkładem muzycznym ( na przykład przy pomocy programu MemoriesOnTV ) w rozdzielczości 720.

Oczywiście , po przeskalowaniu fotki wyostrzamy :).

mala1290
21-06-2010, 12:25
Dziękuje bardzo za odpowiedź, z tym pokazem to fajna sprawa :)

Vitez
21-06-2010, 19:57
Jaką Wy rozdzielczość stosujecie gdy nagrywacie na płytę? Za wszelkie odpowiedzi dziękuje.

Dwie płyty. Jedna ładnie opisana z tytułem okazji itp. Na niej zdjęcia 800x533, czasem dodatkowo prezentacja.
Druga, maczkiem opisana okazja a większymi literami "DO ODBITEK" - na niej duże jpgi w wielkości takiej, jakie wyszły po przycięciu i obróbce i wyraźna instrukcja dla najbardziej kumatej technicznie osoby (w przypadku ślubu to najczęściej Pan Młody) by tej płytki używać jeśli chce się samemu sobie jakieś odbitki zrobić.

mala1290
21-06-2010, 20:50
Nie powiem bo też ciekawa metoda. Nie spotkałam się wcześniej aby fotograf imprezy wręczał dwie płyty tak jak Ty. Widać, profesjonalista to profesjonalista a nie tak jak u mnie w miejscowości gdzie całe wesele "profesjonalny'' fotograf obskoczy z kitem, a potem wielce rozczarowana Para Młoda.

mateuszkaratysz
21-06-2010, 21:37
Dobry fotograf zrobi zdjęcia pudełkiem po zapałkach.

Zdjęcia z Kita

http://canon-board.info/showthread.php?t=30159

PS dwie płyty to raczej standardowe przyzwoitości nie wspominając, że dla rodziców i światków też powinno się wręczyć płytę z dwoma folderami (Pełny rozmiar + miniatury)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
świadków*

Vitez
21-06-2010, 23:54
Nie powiem bo też ciekawa metoda. Nie spotkałam się wcześniej aby fotograf imprezy wręczał dwie płyty tak jak Ty. Widać, profesjonalista to profesjonalista a nie tak jak u mnie w miejscowości gdzie całe wesele "profesjonalny'' fotograf obskoczy z kitem, a potem wielce rozczarowana Para Młoda.

Profesjonalistą nie jestem, tylko z kilku różnych okazji tak właśnie dawałem zdjęcia - głównie znajomym i rodzinie. Kiedyś dawałem i oryginalne rozmiary i małe do oglądania na jednej płytce... a potem zobaczyłem odbitki z własnych zdjęć ale tych 800x533 i się nauczyłem dawać osobne dwie płytki, z czego tą z większymi zdjęciami osobie bardziej 'wtajemniczonej' .