Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Rozdzielczość zdjęć

Domyślnie Rozdzielczość zdjęć

Za tydzień idę na wesele do sąsiadów (jako gość) i chcę porobić trochę zdjęć. Mianowicie chcę potem przekazać je na płycie CD, i zastanawiam się co do rozdzielczości zdjęć. Ostatnim razem przekazałam płytkę DVD z dużą rozdzielczością i z tego co słyszałam wielu miało problem z otwarciem.

Jaką Wy rozdzielczość stosujecie gdy nagrywacie na płytę? Za wszelkie odpowiedzi dziękuje.

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń/Chełmno

Domyślnie

Zawsze MAX.
    1 płyta CD- ok 1zł, 1 płyta DVD- ok 1 zł. Czyli mi bez różnicy...
    A nie wiem jaki problem z otwarciem może istnieć. Chyba ze ktoś chce sobie odpalać na 5 letnim DVD do telewizora foty z FF ... no to wybacz.

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

W dużym uproszczeniu.

Jeśli chcesz nie mieć kłopotu i osiągnąć jak najlepszy rezultat wizualny , to rozdzielczość zdjęć musi być dopasowana do ekranu na którym będą one oglądane , czyli dłuższy bok powinien mieć przykładowo : 1920 ( Full HD ) lub 1280 ( HD Ready ) lub 720 ( Pal ).

Zdjęć w pełnej rozdzielczości z zasady nie daję nikomu ( chyba , że ktoś wyraźnie sobie tego życzy ).

Do oglądania fotografii na stacjonarnych odtwarzaczach DVD warto zrobić z nich pokaz DVD z przejściami i podkładem muzycznym ( na przykład przy pomocy programu MemoriesOnTV ) w rozdzielczości 720.

Oczywiście , po przeskalowaniu fotki wyostrzamy .
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Domyślnie

Dziękuje bardzo za odpowiedź, z tym pokazem to fajna sprawa

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mala1290 Zobacz posta
    Jaką Wy rozdzielczość stosujecie gdy nagrywacie na płytę? Za wszelkie odpowiedzi dziękuje.
    Dwie płyty. Jedna ładnie opisana z tytułem okazji itp. Na niej zdjęcia 800x533, czasem dodatkowo prezentacja.
    Druga, maczkiem opisana okazja a większymi literami "DO ODBITEK" - na niej duże jpgi w wielkości takiej, jakie wyszły po przycięciu i obróbce i wyraźna instrukcja dla najbardziej kumatej technicznie osoby (w przypadku ślubu to najczęściej Pan Młody) by tej płytki używać jeśli chce się samemu sobie jakieś odbitki zrobić.

Domyślnie

Nie powiem bo też ciekawa metoda. Nie spotkałam się wcześniej aby fotograf imprezy wręczał dwie płyty tak jak Ty. Widać, profesjonalista to profesjonalista a nie tak jak u mnie w miejscowości gdzie całe wesele "profesjonalny'' fotograf obskoczy z kitem, a potem wielce rozczarowana Para Młoda.

Domyślnie

Dobry fotograf zrobi zdjęcia pudełkiem po zapałkach.

Zdjęcia z Kita

http://canon-board.info/showthread.php?t=30159

PS dwie płyty to raczej standardowe przyzwoitości nie wspominając, że dla rodziców i światków też powinno się wręczyć płytę z dwoma folderami (Pełny rozmiar + miniatury)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    świadków*
    Ostatnio edytowane przez mateuszkaratysz ; 21-06-2010 o 21:39 Powód: Automerged Doublepost

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mala1290 Zobacz posta
    Nie powiem bo też ciekawa metoda. Nie spotkałam się wcześniej aby fotograf imprezy wręczał dwie płyty tak jak Ty. Widać, profesjonalista to profesjonalista a nie tak jak u mnie w miejscowości gdzie całe wesele "profesjonalny'' fotograf obskoczy z kitem, a potem wielce rozczarowana Para Młoda.
    Profesjonalistą nie jestem, tylko z kilku różnych okazji tak właśnie dawałem zdjęcia - głównie znajomym i rodzinie. Kiedyś dawałem i oryginalne rozmiary i małe do oglądania na jednej płytce... a potem zobaczyłem odbitki z własnych zdjęć ale tych 800x533 i się nauczyłem dawać osobne dwie płytki, z czego tą z większymi zdjęciami osobie bardziej 'wtajemniczonej' .

Uprawnienia umieszczania postów