PDA

Zobacz pełną wersję : Współpraca 50E ze współczesnymi L-kami

fleder
18-06-2010, 23:23
Witam, mam pytanie, może lamerskie - za co z góry przepraszam. Planuję zakup analoga 50E i chciałbym wiedzieć, czy będzie bez problemu współpracował z moimi obecnymi szkłami (w stopce)? W specyfikacjach piszą, że przyjmuje EFy, czyli powinno być ok?
Ile mniej więcej zdjęć można strzelić na jednej 2CR5? Czy kupować z gripem?
Pozdrawiam!

argoncyc
18-06-2010, 23:29
Bedą działać. Z tego co wiem to jest to ok 70 filmów.

FlatEric
18-06-2010, 23:31
Ile mniej więcej zdjęć można strzelić na jednej 2CR5? Czy kupować z gripem?
Mi w praktyce wychodziło około dwudziestu filmów 36-klatkowych przy sporadycznym użyciu wbudowanego flesza.
Co do gripa (BP-50) - zdecydowanie KUPOWAĆ!!! Ergonomia aparatu to z tym zupełnie inna bajka, a możliwość używania baterii R6 znakomicie zwiększa bezpieczeństwo energetycze. :wink:

Pzdr

Grzesiu

fleder
18-06-2010, 23:32
Dzięki za odpowiedź! Zawsze można tu liczyć na szybką reakcję!
Pozdrawiam!!

Patryk_mirek
19-06-2010, 13:53
Tak, 50E będzie współpracował tak samo bezproblemowo z "współczesnymi" obiektywami (i lampami zresztą też) jak nowy aparat z przedpotopowymi obiektywami.
Jedynie niektóre funkcje w nowszym sprzęcie mogą nie działać (jak np E-TTL II) i przejdą w kompatybilny ze starszym urządzeniem tryb.

Co do gripa... KUPUJ w ciemno!!!!!!!
Kiedyś słyszałem że bateria w 50E z włączonym Eye Control'em starczy na jakieś 6-7 filmów (11 bez). A taki grip poprawia wygodę chwytu/ergonomie aparatu i jeszcze umożliwia jeszcze załadowanie 4 akumulatorków/bateri AA które w sytuacji kryzysowej wyjmiesz z lampy lub do lampy z gripa ;)
Poza tym jednorazową baterie 2cr5 widziałem chyba za 25zł, czyli mniej więcej tyle, co zestaw 4 eneloopów AA

FlatEric
20-06-2010, 22:59
Kiedyś słyszałem że bateria w 50E z włączonym Eye Control'em starczy na jakieś 6-7 filmów (11 bez).
Więcej, więcej - ja praktycznie nigdy nie wyłączałem EC i do dwudziestu mi w porywach dociągała, inaczej licząc - na rok wystarczyła. Ale to i tak znacznie, znacznie mniej niż podaje Canon w specyfikacji. Na bateriach alkalicznych R6 wydajność jest oficjalnie nieco większa niż na 2CR5, ale w praktyce pewnie pomijalna (nie biorąc w rozliczeniu pod uwagę ceny gripa ;) ).

Pzdr

Grzesiu

drchandra
26-05-2012, 16:06
EOS 50E działa mi dobrze z:
EF 17-40/4L
EF 85/1.8
EF 70-200/4L
EF 400/5.6L
Gripa polecam, super leży w ręku. Na lato polecam akumulatorki, na zimę baterie jednorazowe alkaliczne. Jeśli możesz obejrzeć gripa przed zakupem to plusem są czyste i nie podrapane złote styki.