Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Współpraca 50E ze współczesnymi L-kami

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Domyślnie Współpraca 50E ze współczesnymi L-kami

Witam, mam pytanie, może lamerskie - za co z góry przepraszam. Planuję zakup analoga 50E i chciałbym wiedzieć, czy będzie bez problemu współpracował z moimi obecnymi szkłami (w stopce)? W specyfikacjach piszą, że przyjmuje EFy, czyli powinno być ok?
    Ile mniej więcej zdjęć można strzelić na jednej 2CR5? Czy kupować z gripem?
    Pozdrawiam!
    5D, stałki, zoomy

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Bedą działać. Z tego co wiem to jest to ok 70 filmów.
    DIGITAL : 7d
    ANALOG : 50e
    LENSES : 17-50 2.8 : Takumar SMC 135mm f/2.5 : Takumar SMCmm 50 f/1.8

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Ile mniej więcej zdjęć można strzelić na jednej 2CR5? Czy kupować z gripem?
    Mi w praktyce wychodziło około dwudziestu filmów 36-klatkowych przy sporadycznym użyciu wbudowanego flesza.
    Co do gripa (BP-50) - zdecydowanie KUPOWAĆ!!! Ergonomia aparatu to z tym zupełnie inna bajka, a możliwość używania baterii R6 znakomicie zwiększa bezpieczeństwo energetycze. :wink:

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź! Zawsze można tu liczyć na szybką reakcję!
    Pozdrawiam!!
    5D, stałki, zoomy

Domyślnie

Tak, 50E będzie współpracował tak samo bezproblemowo z "współczesnymi" obiektywami (i lampami zresztą też) jak nowy aparat z przedpotopowymi obiektywami.
    Jedynie niektóre funkcje w nowszym sprzęcie mogą nie działać (jak np E-TTL II) i przejdą w kompatybilny ze starszym urządzeniem tryb.

Co do gripa... KUPUJ w ciemno!!!!!!!
    Kiedyś słyszałem że bateria w 50E z włączonym Eye Control'em starczy na jakieś 6-7 filmów (11 bez). A taki grip poprawia wygodę chwytu/ergonomie aparatu i jeszcze umożliwia jeszcze załadowanie 4 akumulatorków/bateri AA które w sytuacji kryzysowej wyjmiesz z lampy lub do lampy z gripa
    Poza tym jednorazową baterie 2cr5 widziałem chyba za 25zł, czyli mniej więcej tyle, co zestaw 4 eneloopów AA
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Kiedyś słyszałem że bateria w 50E z włączonym Eye Control'em starczy na jakieś 6-7 filmów (11 bez).
    Więcej, więcej - ja praktycznie nigdy nie wyłączałem EC i do dwudziestu mi w porywach dociągała, inaczej licząc - na rok wystarczyła. Ale to i tak znacznie, znacznie mniej niż podaje Canon w specyfikacji. Na bateriach alkalicznych R6 wydajność jest oficjalnie nieco większa niż na 2CR5, ale w praktyce pewnie pomijalna (nie biorąc w rozliczeniu pod uwagę ceny gripa ).

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Domyślnie

EOS 50E działa mi dobrze z:
    EF 17-40/4L
    EF 85/1.8
    EF 70-200/4L
    EF 400/5.6L
    Gripa polecam, super leży w ręku. Na lato polecam akumulatorki, na zimę baterie jednorazowe alkaliczne. Jeśli możesz obejrzeć gripa przed zakupem to plusem są czyste i nie podrapane złote styki.

Uprawnienia umieszczania postów