Zobacz pełną wersję : Jak to zrobić?
Już kilka osób powiedziało o tym zdjęciu: fajny pomysł, ale gorzej z wykonaniem... hmmm no to jak to zrobić?
Proszę o rady i wolne przemyślenia na temat... :)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/1843864/ph/rozmiar/2?privateKey=17e97f8e858c6c17ef1970f69a8d5e7f)
Pozdrawiam
P
Ale konkretnie to o co chodzi ... gdzie kupić taką szafę , jak ustawić lampę ?
Zdradź proszę tajemnicę ;)
Ale konkretnie to o co chodzi ... gdzie kupić taką szafę , jak ustawić lampę ?
Zdradź proszę tajemnicę ;)
Tutaj chyba chodzi o "bombardowanie"...
Tutaj chyba chodzi o "bombardowanie"...
Też tak myślałem , ale odpowiedź na to jak to zrobić przecież jest widoczna na zdjęciu
Też tak myślałem , ale odpowiedź na to jak to zrobić przecież jest widoczna na zdjęciu
Może dla Ciebie tak - dla mnie raczej nie.
Powtórzę: kilka osób powiedziało to samo: fajny pomysł, gorzej z wykonaniem.... więc pytam - czy można to jakoś ciekawiej/inaczej wykonać? Hmm może to bez sensu po prostu....
sbogdan1
15-06-2010, 00:19
Trzeba kupić szafę z odpowiednią tematyką ,wstawić do pokoju , kupić lampkę ,włączyć do kontaktu ,zaświecić ,ustawić w wybranym miejscu ,pstryknąć fotkę najlepiej RAW lub od biedy jpg, wstawić fotę na forum i gotowe.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Może dla Ciebie tak - dla mnie raczej nie.
Powtórzę: kilka osób powiedziało to samo: fajny pomysł, gorzej z wykonaniem.... więc pytam - czy można to jakoś ciekawiej/inaczej wykonać? Hmm może to bez sensu po prostu....
A to zmienia postać rzeczy ,lampkę ustaw po przeciwnej stronie ( na skos ) i wtedy będzie bombardowany samolot .
Trzeba kupić szafę z odpowiednią tematyką ,wstawić do pokoju , kupić lampkę ,włączyć do kontaktu ,zaświecić ,ustawić w wybranym miejscu ,pstryknąć fotkę najlepiej RAW lub od biedy jpg, wstawić fotę na forum i gotowe.
A to zmienia postać rzeczy ,lampkę ustaw po przeciwnej stronie ( na skos ) i wtedy będzie bombardowany samolot .
Ale ten statek nie ma działka!!! :mrgreen:
I co teraz? :)
Chyba dorysuję :)))
A tak poważnie to dzięki - w sumie cieszę się, ze nikomu nie przychodzi nic lepszego do głowy niż mnie w związku z tą fotką :)
photographus
15-06-2010, 01:58
Mnie przychodzi.
Ja bym zrobił tak:
Duży softbox z lewej strony jako ogólne.
Na każdą kulkę lampka fleszowa z założoną tekturową (sklejoną przez siebie) strumienicą trafiającą światłem tylko w konkretną kulkę.
Zdjęcie w rawie i do wywoływarki, żeby dopieścić.
Pomysł wymaga sprzętu, ale wg. mnie powinien się sprawdzić.
A tak na marginesie pomysł świadczy o tym, że nie tylko patrzysz, ale i widzisz, co w przypadku ludzi parających się fotografią umiejętność niezwykle porządana :)
pozdrawiam
Duży softbox z lewej strony jako ogólne.
Na każdą kulkę lampka fleszowa z założoną tekturową (sklejoną przez siebie) strumienicą trafiającą światłem tylko w konkretną kulkę.
Zdjęcie w rawie i do wywoływarki, żeby dopieścić.
Tyle kalorii zużyć żeby dostać co? Poprawnie oświetloną szafę do pokoju dziecięcego??? Jakoś inaczej bym tą energię spożytkował... A tą szafkę zostawił w spokoju.
canis_lupus
15-06-2010, 07:54
Tyle kalorii zużyć żeby dostać co? Poprawnie oświetloną szafę do pokoju dziecięcego??? Jakoś inaczej bym tą energię spożytkował... A tą szafkę zostawił w spokoju.
Pozwolę sobie nie zgodzić się z tym stwierdzeniem. Pomysł na zdjęcie jest bardzo ciekawy. Pokazuje, że autor potrafi dostrzec wśród otaczających go przedmiotów potencjalne tematy na fotografię. Oby tak dalej.
Co do samego zdjęcia - zrobiłbym tak, aby lampka nie była widoczna, albo przynajmniej wyszły mniejsze przepały na dl rogu szafy.
Pozwolę sobie nie zgodzić się z tym stwierdzeniem. Pomysł na zdjęcie jest bardzo ciekawy. Pokazuje, że autor potrafi dostrzec wśród otaczających go przedmiotów potencjalne tematy na fotografię. Oby tak dalej.
Również tak uważam. Pomysł jest nieprzeciętny. Nie mniej, skoro autor coś takiego wypatrzył, to myślę że za jakiś czas i tak sam dojdzie do tego jak to lepiej zrobić. :-D Trzeba pokombinować z różnym oświetleniem. Szczerze mówiąc, myślałem o czymś zbliżonym do propozycji photographusa.
WItajcie ponownie,
Bardzo dziękuję wszystkim za uwagi i za miłe słowo.
Pozdrawiam serdecznie
Piotrek
Już kilka osób powiedziało o tym zdjęciu: fajny pomysł, ale gorzej z wykonaniem... hmmm no to jak to zrobić?
Proszę o rady i wolne przemyślenia na temat... :)
Ja wykonałbym kilka ekspozycji z korektami EV i złożyłbym je w obraz HDR. To pozwoliłoby uzyskać bardziej równomierne oświetlenie.
Ja wykonałbym kilka ekspozycji z korektami EV i złożyłbym je w obraz HDR. To pozwoliłoby uzyskać bardziej równomierne oświetlenie.A ja bym po prostu równomiernie oświetlił.
A ja bym po prostu równomiernie .
Wtedy otrzymasz inny efekt.
Dobrze, napiszę inaczej :
A ja bym po prostu odpowiednio oświetlił.
HDR wyglądałby tu sztucznie, a nie to jest celem tego zdjęcia. Ma być naturalnie, żeby to było zaskakujące.
Dobrze, napiszę inaczej :
A ja bym po prostu odpowiednio .
HDR wyglądałby tu sztucznie, a nie to jest celem tego zdjęcia. Ma być naturalnie, żeby to było zaskakujące.
HDR może także wyglądać naturalnie. Dodatkowe zmieni klimat tego kadru.
HDR może także wyglądać naturalnie. Dodatkowe zmieni klimat tego kadru.
HDR może także wyglądać naturalnie. Dodatkowe oświetlenie zmieni klimat tego kadru.
PS.
Ciekawe dlaczego znikają z edytora niektóre wyrazy, po wykonaniu podglądu tekstu.
To jakieś dziwne akcje. Jeśli autor (artysta) albo bóg wie kto (ty? czy ktoś inny) miał taką koncepcję to tak ma być nie rozumiem dlaczego gorzej z wykonaniem ???? Sztuka jest sztuką samą w sobie jeśli komuś się nie podoba to znaczy że nie jest odbiorcą tej sztuki. To ma być sztuka czy coś co ma być poprawne w czymś nie wiem w czym ????. Można to inaczej oświetlić ale czy o to chodziło autorowi albo inaczej pokoloryzować, wykadrować czy zdjąć kolor wogóle. Ale czy taki był zamysł ? Mam przed oczami czarny kwardat na białym tle i ludzi debatujących wokół niego.. To samo mi się teraz kojarzy... JA nie jestem odbiorcą tej sztuki :) Ale ciekawy pomysł. Pytasz jak zrobili by to inni czyli jak masz robić swoją sztukę czy pytasz bo to nie twoja sztuka ale chciałbyś coś z tym zrobić a nie przychodzi Ci do głowy co? Czyli coś w rodzaju wypowiedzi Pana canis_lupus bo to też wpadło mi odrazu do głowy ??
To jakieś dziwne akcje. Jeśli autor (artysta) albo bóg wie kto (ty? czy ktoś inny) miał taką koncepcję to tak ma być nie rozumiem dlaczego gorzej z wykonaniem ???? Sztuka jest sztuką samą w sobie jeśli komuś się nie podoba to znaczy że nie jest odbiorcą tej sztuki. To ma być sztuka czy coś co ma być poprawne w czymś nie wiem w czym ????. Można to inaczej oświetlić ale czy o to chodziło autorowi albo inaczej pokoloryzować, wykadrować czy zdjąć kolor wogóle. Ale czy taki był zamysł ? Mam przed oczami czarny kwardat na białym tle i ludzi debatujących wokół niego.. To samo mi się teraz kojarzy... JA nie jestem odbiorcą tej sztuki :) Ale ciekawy pomysł. Pytasz jak zrobili by to inni czyli jak masz robić swoją sztukę czy pytasz bo to nie twoja sztuka ale chciałbyś coś z tym zrobić a nie przychodzi Ci do głowy co? Czyli coś w rodzaju wypowiedzi Pana canis_lupus bo to też wpadło mi odrazu do głowy ??
To co piszesz jest prawdą, ale wcale nie musi być intencją artysty przepalenie części kadru. Część efektów może być niezamierzona i wynikać jedynie z ograniczeń stosowanej technologii.
zgadzam sie z Tobą :) ot tak napisałem coś od siebie :).