PDA

Zobacz pełną wersję : Lustrzanka + obiektyw - ok. 2500zł

Plati
13-06-2010, 17:41
Witam, już od długiego czasu myślałem nad kupnem lustrzanki, lecz od kilku dni już bardzo poważnie nad tym czynem się zastanawiam. Mam ok 2500zł na lustro + szkiełko, zastanawiam się nad 500D + 18-55 kit. Spektrum fotografii jest raczej rozbieżne ... Interesują mnie fotki makro, stocki (np. tego typu: http://image.shutterstock.com/display_pic_with_logo/118387/118387,1271008106,1/stock-photo-mobile-phone-with-lemon-splash-50702911.jpg http://image.shutterstock.com/display_pic_with_logo/118387/118387,1231612618,1/stock-photo-orange-splash-in-water-23058865.jpg ), codzienne, reportaże oraz motocykle (a właściwie motoryzacja - fotki statyczne i w ruchu) ... Na jednym obiektywie ciężko będzie to ogarnąć :/ Ale myślę że sobie w miarę poradzę, a z czasem dokupię jakieś inne szkła.

Czy 500D to dobry wybór jak na "zaawansowanego początkującego" - mam canona A610 ... od jakiegoś czasu robię na full manualu foty. Teraz chcę się przesiąść na coś poważniejszego.

Tak więc proszę o pomoc, chciałbym zamówić koło wtorku już coś, bo na weekend bym miał okazję wypróbować jak się nowy sprzęt będzie spisywać :)

fleder
13-06-2010, 19:59
A może tak 40D? Można znaleźć w bdb stanie za 1700zł, czyli zostanie na szkiełko jakieś 800zł, więc oprócz kita można pokusić się o jakiś dłuższy zakres, np. 55-250IS - dokładając stówkę lub dwie :)
40D moim zdaniem będzie wygodniejszy i oferuje trochę więcej od 500tki.

UrGuR
13-06-2010, 20:13
Używane 40D + używany tamron 17-50.

Jago
13-06-2010, 20:16
Proponuję: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-eos-500d-i-ob-18-55-is.html Na początek jest to dobry wybór a z czasem jak sam napisałeś dokupisz sobie inne szkła. Możesz wziąć także pod uwagę: http://www.allegro.pl/item1072659136_canon_40d__18_55mm_f3_5_5_6_is.html
Ja osobiście gustuję w nowym sprzęcie - chyba, że używany pochodzi z pewnego źródła. Ponadto każdy z tych aparatów ma swoje zalety, jak i minusy - ocena ich zależy już od Ciebie i Twoich preferencji.

Plati
13-06-2010, 21:29
Myślę nad tym: http://www.neo24.pl/lustrzanka-cyfrowa-canon-500d-+18-55-is.html - zwykły Canon 500d + 18-55, w chyba najlepszej cenie jaką znalazłem 2333zł, do tego odbiór w sklepie, który znajduje się koło mojej szkoły praktycznie.

40D też dobre lustro, lecz nie nagrywa filmów - a nie ta opcja też się przydaje.

pawciolbn
13-06-2010, 21:48
...40D też dobre lustro, lecz nie nagrywa filmów...

ten argument wydaje się być obecnie kluczowym przy wyborze lustrzanki.. niebawem głównym kryterium wyboru telewizora będzie to, czy parzy kawę czy nie..

skoro przydaje Ci się kręcenie filmów - a rozumiem to jako ważny argument, to kupa kamerę - w tej cenie na pewno trafisz świetny Handycam z bajera zdjęciami.. :twisted:

#
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

....reportaże oraz motocykle (a właściwie motoryzacja - fotki statyczne i w ruchu) ..

Tak więc proszę o pomoc, chciałbym zamówić koło wtorku już coś, bo na weekend bym miał okazję wypróbować jak się nowy sprzęt będzie spisywać :)

no to zdecydowanie kamera... motorki, rajdy, wyścigi.. reportaż ze spaceru.. bajer :)

#

Plati
13-06-2010, 22:59
Nie, nie, nie :) Kamera odpada. Nagrywanie filmów to ma być tylko "zbędny" dodatek, lecz czasem jest to przydatne. 40D nówki nie dostane, a z używkami bywa różnie ... Sądzę że 500D wystarczy mi na długi czas. Pięćsetka jest też bardziej poręczniejsza, a jest to dla mnie jak narazie o tyle ważne ponieważ nie posiadam własnego transportu. Tak więc chyba jednak będzie 500D ...

mzieli
13-06-2010, 23:09
skoro przydaje Ci się kręcenie filmów - a rozumiem to jako ważny argument, to kupa kamerę - w tej cenie na pewno trafisz świetny Handycam z bajera zdjęciami..

Mów co chcesz, ale mam zarówno handycama jak i 500d... czuję wielki ból serca i oczu, kiedy zgrywam obraz z tego pierwszego ;)

fleder
13-06-2010, 23:14
Nie, nie, nie :) Kamera odpada. Nagrywanie filmów to ma być tylko "zbędny" dodatek, lecz czasem jest to przydatne. 40D nówki nie dostane, a z używkami bywa różnie ... Sądzę że 500D wystarczy mi na długi czas. Pięćsetka jest też bardziej poręczniejsza, a jest to dla mnie jak narazie o tyle ważne ponieważ nie posiadam własnego transportu. Tak więc chyba jednak będzie 500D ...

Skoro dodatek to nadal będę obstawał przy 40d :)
Jeśli ktoś nie widzi zbytniej różnicy między zdjęciami z 50D i 500D to pozostaje tylko kwestia ergonomii i ceny. Tutaj chyba nie będę odkrywcą, jeśli stwierdzę, że trzycyfrowe Canony są mniejsze gabarytowo, co wielu poczytuję za wadę (i ja się do nich zaliczam). Miałem 300D, miałem 350D, teraz jest 40D (też się zastanawiałem czy 50D nie wziąć ale padło na czterdziestkę i bardzo się cieszę) i przyznać muszę, że w ręce najlepiej leżą mi kolejno: 40, potem 300 i 350. 500D Będzie miał pewnie rozmiary podobne do 350tki, jeśli masz dużą dłoń, będziesz się czasami irytował (przynajmniej do czasu kiedy się przyzwyczaisz do tego maleństwa).
Kolejną sprawą w kwestii wygody obsługi jest kółko. Dzisiaj nie wyobrażam sobie obsługi aparatu za pomocą przycisków kierunkowych. Wybór nastaw czy przeglądanie zdjęć trwa z tymi przyciskami wieki...
Następnie, dżojstik umieszczony nad kółkiem też ułatwia życie. Szybki wybór punktu ostrzenia przy jego użyciu to bajka.
Nie wiem jak jest w 500D, ale dwucyfrowe Canony (40D, 50D) mają możliwość układania własnego menu z szybkim do niego dostępem. Dzięki temu robiąc np. zdjęcia makro nie musisz błądzić po ustawieniach szukając blokady podniesionego lustra czy innych nastaw ekspozycji.
Na pokrętle wyboru programu masz C1, C2, C3, czyli Twoje własne programowalne tryby, dzięki którym szybko przełączasz się pomiędzy ulubionymi ustawieniami, zależnie od potrzeb. W 500D takich nie uświadczysz.
To tyle jeśli chodzi o sprawy wygody obsługi. Nawet jeśli jesteś niedzielnym fotografem i uważasz, że nie potrzeba Ci wypasionego sprzętu, to poruszone wyżej kwestie powinny Ci trochę dać do myślenia. Ja bym nigdy 500D nie kupił po choćby tygodniowym obcowaniu z którymś z dwucyfrowych wersji. Po prostu bym się zamęczył...
Co do kwestii matrycy. 15 mpix?? Wyścig na megapiksele już dawno stracił sens, chociaż podobno panowie z Canona jeszcze tego nie zrozumieli. Jeśli mógłbym coś zasugerować to rozważ możliwość kupna 40D, zostanie więcej na słoiki i będziesz na pewno zadowolony. Po jakimś czasie spróbuj gdzieś dorwać 500D, sprawdź i bądź dumny, że dokonałeś właściwego wyboru.
PS. 40D i 50D mają 'czerwony' pasek a więc + 10 do lansu

HuleLam
13-06-2010, 23:23
skoro przydaje Ci się kręcenie - a rozumiem to jako ważny argument, to kupa kamerę - w tej cenie na pewno trafisz świetny Handycam z bajera zdjęciami.. :twisted:
Nakręć etiudę pt. Głębia Ostrości Hendichamem. Czas start ;)
zdRAWki
A wracając do meritum - Plati, kup EOSa 550D kit. Będziesz musiał dołożyć około 200-300zł (niestety), ale jakość i wideo i foto będzie lepsza niż w 500D.
zdRAWki

Plati
13-06-2010, 23:57
Łapy dużej nie mam. Bawiłem się ostatnio sprzętem od kumpla - 400D, jeżeli o wielkość chodzi to był akurat, jeżeli 500D będzie podobnych rozmiarów to ok. Ogólnie jeżeli o wielkość ... to od ok. 3-4 lat posiadam Canona A610 - do wielkich to nie należy. Co do wyścigu o piksele to potwierdzam ... przy ok 10-12 mpix straciło to sens, chyba żeby robić fotki na bilbordy.

Czym właściwie różni się 500D od 550D ? Poza ilością MPix, procesor ten sam.

HuleLam
14-06-2010, 00:09
550D to baby 7D - podobe funkcje w mniejszej obudowie. Czyli pod względem funkcjonanolści duża różnica, m.in. lepsze filmy...
zdRAWki

piompo
14-06-2010, 01:05
Skoro dodatek to nadal będę obstawał przy 40d :)

Zgadzam się z przedmówcą - nie wchodziłbym w 3cyfrowe body.

Używany 40D - 1900
18-55IS - 250
50 1.8 - 350
razem ze 2500

i tak bym brał

albo dołozyłbym trochę i zamiast KITa wziąłbym 28-135IS :)))

dreamstorm
14-06-2010, 11:23
Również mam podobne zdanie. 40D to świetna pucha i w bardzo dobrej cenie.

Poza tym ma lepszy wizjer niż serii trzycyfrowej, więc jakbyś chciał korzystać ze szkieł manualnych to nie jest źle.

pawciolbn
14-06-2010, 11:52
jeju... a po co brać wszystko dosłownie? Handycama podałem "od-tak"... nie potrzebuję kręcenia filmów w lustrzance i kupowanie lustrzanki z wysoką wagą "zbędnego dodatku" w postaci kręcenia filmów uważam za nieporozumienie.. skoro jest coś dla mnie zbędne, to nie biorę tego pod uwagę.. oczywiście z kamer polecać należy cos innego, ale pytając o lustrzankę, to kierowałbym się matrycą, szymami, tonami i ceną a nie tym czy ma filmy czy nie... EOT

ja bym brał używane 40D - to całkiem inna współpraca z body i dobre fotki.. nie pożałujesz..

#

michael_key
14-06-2010, 12:26
Jeśli nie jest dla Ciebie ważnym kryterium nowość z póki sklepowej to weź używaną serią dwu cyfrową. Rewelacyjną puszką na początek jest 40-tka. Poza tym jest sporo propozycji sprzedaży, jest w czym wybierać (http://allegro.pl/listing/search.php?category=28190&from_showcat=1&order=p&string=canon+40d).

psl
14-06-2010, 15:54
to kierowałbym się matrycą, szymami, tonami i ceną a nie tym czy ma filmy czy nie... EOT
ja bym brał używane 40D - to całkiem inna współpraca z body i dobre fotki.. nie pożałujesz..
#
Tylko, że matryce, szumy ("tony" to nie wiem co miałeś na myśli) i generalnie produkowany obrazek jest niemal identyczny z puszek xxxxd, xxxd i xxd (niemal , bo różnice (MP, rozpietość tonalna) są/mogą być w zależności od daty premiery puszki - a nie od jej serii. Zatem akurat kręcenie filmów jest całkiem poważną różnicą na korzyść 5xxd w stosunku do 40d.

Plati
14-06-2010, 18:09
Dziś byłem w pewnym sklepie fotograficznym. Niestety nie mieli 500D, ale oglądałem 550D. W ręce leży praktycznie idealnie (zwłaszcza do mojego obecnego aparatu). Chwile się pobawiłem. Pooglądałem menu itd ... ISO jest dostępne zawsze i wszędzie - obok spustu jest osobny guzik wywołujący menu jego zmiany - bardzo ciekawa opcja. Inne guziki są raczej dobrze rozmieszczone. Fakt faktem body - jako ergonomia itd jest inne od 400D z którym miałem chwilę do czynienia.

Co do 40D vs 500D/550D to się zastanawiam czy te pięćsetki nie nadrabiają swojej trój cyfrowej natury nowszymi rozwiązaniami ... Czy też po prostu niektóre cechy/opcje niegdyś będące semi-pro czy pro nie stały się teraz czymś normalnym.
Aby dokonać dobrego porównania trzeba by było mieć te aparaty i porobić po 1000 różnych fotek w różnych okolicznościach aby rozstrzygnąć ten spór.

Tak więc chyba nabędę 500D/550D. Na jakiś czas na bank starczy, a potem to już będę wiedział dokładnie czego chce ...

RomanS
14-06-2010, 18:51
...Tak więc chyba nabędę 500D/550D. Na jakiś czas na bank starczy, a potem to już będę wiedział dokładnie czego chce ...
Bardzo rozsadny i dojrzaly wniosek, zycze duzo zabawy i radosci z zakupu.

RomanS
17-06-2010, 10:53
... Roman, czy zmieniłeś kiedyś stary korpus dwucyfrowy na nowy trzycyfrowy?
Przez kilka lat mam do dyspozycji swoje 20D i 400D corci. :)
i roznice widze odrazu.

MariuszJ
17-06-2010, 10:57
Przez kilka lat mam do dyspozycji swoje 20D i 400D corci. :)
i roznice widze odrazu.
No to dawaj sample. Myślę, że dasz radę zrobić to obiektywnie i przekonywująco, oczywiście z poprawką na niedoskonałość wsparcia 400d w dziedzinie pomiarowej, na której m.in. oszczędzamy kupując taki aparat.

RomanS
17-06-2010, 11:35
No to dawaj sample. Myślę, że dasz radę zrobić to obiektywnie i przekonywująco, oczywiście z poprawką na niedoskonałość wsparcia 400d w dziedzinie pomiarowej, na której m.in. oszczędzamy kupując taki aparat.
Zadnych "sampli" nie bedzie, jest ich na miliony w sieci, nie powinienes miec z tym problemow. Jak widze i tak na to samo patrzymy inaczej, zadne przyklady tu nic nie pomoga. Kazdy widzi co widzi.

MariuszJ
17-06-2010, 11:55
Zadnych "sampli" nie bedzie, jest ich na miliony w sieci, nie powinienes miec z tym problemow. Jak widze i tak na to samo patrzymy inaczej, zadne przyklady tu nic nie pomoga. Kazdy widzi co widzi.
Źle szukam wobec tego, bo z tych dostępnych eksperymentów które nie bazują na "każdy widzi co widzi", tylko na rzetelnie przeprowadzonym porównaniu wynika coś innego niż mówisz.

Nie wskazuj mi tylko proszę takich faktów (strzelam), że na pixel-peeperze masz statystycznie lepsze zdjęcia z 20d niż z 400d. Myślę, że wiesz dlaczego one są lepsze - działa tu czynnik daleko silniejszy od różnic sprzętowych.

RomanS
17-06-2010, 12:06
Źle szukam wobec tego, bo z tych dostępnych eksperymentów które nie bazują na "każdy widzi co widzi", tylko na rzetelnie przeprowadzonym porównaniu wynika coś innego niż mówisz.
Nie wskazuj mi tylko proszę takich faktów (strzelam), że na pixel-peeperze masz statystycznie lepsze zdjęcia z 20d niż z 400d. Myślę, że wiesz dlaczego one są lepsze - działa tu czynnik daleko silniejszy od różnic sprzętowych.
Radze szukac dobrze, bo widze ze oczytany jestes.
"rzetelnie przeprowadzonym" - co to znaczy, zrobionych przez Ciebie? Bo ja pod tym pojeciem rozumie cos innego.

MariuszJ
17-06-2010, 13:41
Radze szukac dobrze, bo widze ze oczytany jestes.
"rzetelnie przeprowadzonym" - co to znaczy, zrobionych przez Ciebie? Bo ja pod tym pojeciem rozumie cos innego.
Pomóż mi więc w szukaniu.

Moje testy są o tyle rzetelne, że prowadzę je dla siebie, pod swoje potrzeby i bez pretensji do bycia opiniotwórczym. A najważniejsze - nie staram się ekstrapolować swojego dobrego samopoczucia na wygłaszane opinie.

Proszę też z góry o nieużywanie małogodnej erystyki, że niby sugeruję tym samym niezależność efektu końcowego od liczby kasy wydanej na sprzęt. Offtopic w tym wątku zaczął się od lansowanego, moim zdaniem niezgodnego z prawdą twierdzenia, że istnieją znaczące różnice w jakości odwzorowania matrycy na korzyść cropowych aparatów xxD w porównaniu do xxxD, o matrycach z tego samego poziomu ewolucji technicznej firmy Canon. Bardzo charakterystycznego w słowach zarówno początkujących, jak i dla rozemocjonowanych zaawansowanych ;)

Marketing Nikona (w odróżnieniu od Canona np.) działa tu z dużo bardziej otwartą przyłbicą. Nie uważam, żeby celowe było pomaganie Canonowi w ściemnianiu. Seria xxD broni się doskonale bez uprawiania "obrazkowej demagogii". W kontekście ceny również.

psl
17-06-2010, 18:59
Czyli nie dowiem się jaka to różnica. Jest, bo jest. Jest, bo to xxd, a tamto xxxd. A przykładów na to jest miliony w sieci. ;-).
Ciekawe czy ktoś wreszcie powie/pokaże, co to za różnice widać na tych obrazkach. No chyba, że nie ma takich różnic.:mrgreen:

RomanS
17-06-2010, 20:24
... moim zdaniem niezgodnego z prawdą twierdzenia, że istnieją znaczące różnice w jakości odwzorowania matrycy na korzyść cropowych aparatów xxD w porównaniu do xxxD, o matrycach z tego samego poziomu ewolucji technicznej firmy Canon. ...
No i to wlasnie jest nieprawda.
Roznice sa w zaleznosci od tego kto jak potrafi na zdjecie patrzec.
Oraz oczywiscie te mierzalne w roznych parametrach.
A wynikaja one glownie z procesu tworzenia matryc, pewna ich czesc jest ze srodka "wafla" i te sa lepsze, a pewna ich czesc(wieksza) z "brzegu wafla" gorszych, ktore ida do tanszych aparatow. Mimo ze matryce sa tej samej technologi w 7D i 550D to powyzsza roznica istnieje, ma przelozenie na obraz z matrycy i jej parametry.
Apropo "konkurencji" nie produkuje ona matryc to i polityke ma inna. Ale tez tam cena matrycy jest wiodacym kosztem aparatu.

Czyli nie dowiem się jaka to różnica. Jest, bo jest. Jest, bo to xxd, a tamto xxxd. A przykładów na to jest miliony w sieci. ;-).
Ciekawe czy ktoś wreszcie powie/pokaże, co to za różnice widać na tych obrazkach. No chyba, że nie ma takich różnic.:mrgreen:
Redze przegladnac glowne serwisy testujace sprzet, odnosniki sa na forum.

MariuszJ
17-06-2010, 21:01
Z przyjemnością, jeżeli tylko będę miał możliwość, zrobimy taki test.

A wynikaja one glownie z procesu tworzenia matryc, pewna ich czesc jest ze srodka "wafla" i te sa lepsze, a pewna ich czesc(wieksza) z "brzegu wafla" gorszych, ktore ida do tanszych aparatow. Mimo ze matryce sa tej samej technologi w 7D i 550D to powyzsza roznica istnieje, ma przelozenie na obraz z matrycy i jej parametry.
Brzmi to, wybacz, lekko niewiarygodnie. Z środka do 7d, z rogów dla 550d, z brzegów dla Jackie Chan Edition ;)
Nie bierzesz pod uwagę tego, że na parametry ma wpływ również od strony analogowej filtr przed matrycą, od strony przetwarzania obrazu - procesor i oprogramowanie (z jego niestety coraz częstszą ingerencją w surowe zrzuty). Twoja teoria prowadzi prostą drogą do konkluzji, że są też lepsze i gorsze xxd, xxxd, czas to wykorzystać na Allegro ("matryca mojego aparatu jest wycięta prawie z środka, co widać słychać i czuć!").

Apropo "konkurencji" nie produkuje ona matryc to i polityke ma inna. Ale tez tam cena matrycy jest wiodacym kosztem aparatu.
Jesteś tego pewien? Mi się wydaje, że stosunkowo niewielkim. Możesz to czymś poprzeć?

Proszę, podaj mi jeden, taki najbardziej przekonywujący. Nie umiem znaleźć, wybacz, mi cały czas wyskakują tylko takie, które wykazują w stricte technicznym porównaniu że różnice pomiędzy 40d a 50d są daleko większe niż między 500d a 50d.

psl
17-06-2010, 21:33
Rozumiem, że Ty potrafisz patrzeć. Napisz więc co je tak różni. Okiem tego co potrafi patrzeć.

Dawaj te parametry i źródło z którego masz te informacje.

Do tego nawet nie ma sensu się odnosić.

To dawaj te testy i porównania pokazujące przewagę matryc z xxd nad xxxd. Konkretnie.

Plati
18-06-2010, 18:37
Panowie, spokojnie ...
Z aparatami (jak i z prawie wszystkim innym) jest tak że mimo tego że kiedyś kosztowało to krocie to teraz to jest standardem lub nic nie warte ...
Kiedyś w autach dopłacało się za jakieś ABSy, elektryczne szyby itd ... teraz jest to w standardzie. To samo z aparatami ... kiedyś się płaciło nie wiadomi ile za 12 Mpix, teraz to już w komórkach to jest (no oczywiście nie mówię że w komórce jest taka jakość jak w lustrzance czy chociażby innym lepszym kompakcie)

A tak w ogóle to od kilku godzin jestem posiadaczem 550D. Pewnie za jakiś czas pokarzę swoje prace, a teraz jak narazie rozpracowuje to diabelskie ustrojstwo i przyzwyczajam się powoli do pracy z tą maszynką :)

Bogdan56_Ch
19-06-2010, 16:21
Różnice w jakości fotek będą nawet nawet na tej samej lustrzance, w zależności od tego kto będzie robił je. Nie lepiej dać sobie spokój z wyszukiwaniem różnic a zająć się wyłącznie fotografią?

patyn
19-06-2010, 22:32
Nie będę czytał smętów moich poprzedników i ich dywagacji o matrycach ... powiem tylko że ja wszedłem już jakiś czas temu w XXXD i tego żałuję. Przez pierwsze kilka miesięcy będziesz dobrze się bawił. Potem ... ten sprzęt będzie Ciebie tylko ograniczał.

HuleLam
19-06-2010, 23:18
Nie będę czytał smętów moich poprzedników i ich dywagacji o matrycach ... powiem tylko że ja wszedłem już jakiś czas temu w XXXD i tego żałuję. Przez pierwsze kilka miesięcy będziesz dobrze się bawił. Potem ... ten sprzęt będzie Ciebie tylko ograniczał.
W jaki sposób?
zdRAWki

psl
20-06-2010, 07:17
Pokaż swoje fotki i napisz w czym jesteś ograniczony po kilku miesiącach przez sprzęt.

Vitez
20-06-2010, 15:22
Trollerska pysków wycięta do Pralni: http://canon-board.info/showthread.php?t=64829
Proszę nie kontynuować tutaj w tym tonie.

patyn
21-06-2010, 11:38
Pokaż swoje fotki i napisz w czym jesteś ograniczony po kilku miesiącach przez sprzęt.

No chociażby dostępność wymiennych matówek gdy chcę strzelać na szkłach bez AF.

Jago
21-06-2010, 11:59

Skoro masz zamiar wymieniać matówkę, to dlaczego wszedłeś w 450D :?: Nie prościej było wziąć od razu droższego dslr'a :!:
Twoje narzekanie przypomina mi kogoś, kto świadomie wszedł w kupę łajna a teraz pomści z tego powodu na cały świat :arrow: zamiast zmienić system na np Pentax *stDs :wink:

HuleLam
21-06-2010, 12:02

Zaletą tych nowszych puszek jest dobry Live View... rekompensuje brak manualnych matówek w niektórych przypadkach.
zdRAWki

MC_
21-06-2010, 12:03
Nie zapominajmy, że LV jest w C użyteczny praktycznie wyłącznie w trybie MF.

patyn
21-06-2010, 12:19
Skoro masz zamiar wymieniać matówkę, to dlaczego wszedłeś w 450D :?: Nie prościej było wziąć od razu droższego dslr'a :!:
Twoje narzekanie przypomina mi kogoś, kto świadomie wszedł w kupę łajna a teraz pomści z tego powodu na cały świat :arrow: zamiast zmienić system na np Pentax *stDs :wink:

Chyba się nie zrozumieliśmy. Ja nie narzekam ani nie pomstuje. Kupując aparat nie zamierzałem wymieniać matówek. Taka konieczność zrodziła się później. Wiem że wybór aparatu był błędny dlatego nie pomstuje a ODRADZAM autorowi wątku! Tak ciężko to zrozumieć?

Zaletą tych nowszych puszek jest dobry Live View... rekompensuje brak manualnych matówek w niektórych przypadkach.
zdRAWki

Tak też czynię. ;)

Jago
21-06-2010, 12:52
........... Tak ciężko to zrozumieć?.........

Przy jasnym wyrażeniu swoich nie :!:

psl
21-06-2010, 15:35
Taka konieczność zrodziła się później. Wiem że wybór aparatu był błędny dlatego nie pomstuje a ODRADZAM autorowi wątku! Tak ciężko to zrozumieć?

Jeżeli ktoś chce ostrzyć ręcznie z wymienioną matówką, i jest to jakieś kryterium przed zakupem, to lepiej żeby kupił sobie Pentax'a.

patyn
21-06-2010, 15:53
Jeżeli ktoś chce ostrzyć ręcznie z wymienioną matówką, i jest to jakieś kryterium przed zakupem, to lepiej żeby kupił sobie Pentax'a.

Wymienna matówka to jest tylko przykład a nie żadne kryterium. Myślę że przewaga XXd nad XXXd dotyczy nie tylko tego aspektu.

psl
21-06-2010, 19:30
Wymienna matówka to jest tylko przykład a nie żadne kryterium. Myślę że przewaga XXd nad XXXd dotyczy nie tylko tego aspektu.
To są zupełnie inne puszki/serie. Każda ma zalety i wady. Ty kupiłeś xxxd i żałujesz. Tak bywa. Ja z 1000d jestem bardzo zadowolony ;-)

patyn
22-06-2010, 09:35
To są zupełnie inne puszki/serie. Każda ma zalety i wady. Ty kupiłeś xxxd i żałujesz. Tak bywa. Ja z 1000d jestem bardzo zadowolony ;-)

Zgadzam się w 100%. Zależy co komu leży. Jednemu podoba się córka innemu teściowa. Nie sugeruję że nie da się robić dobrych zdjęć XXXd. gdybym tak mówił srałbym we własne gniazdo. Autor wątku zakupił już sprzęt i oby spełnił jego oczekiwania.

dziobolek
22-06-2010, 17:18
Nie zapominajmy, że LV jest w C użyteczny praktycznie wyłącznie w trybie MF.

Hmm :roll: Jakoś trudno mi się z tym zgodzić.
Używam często LV prawie wyłącznie w trybie AF i nie zauważyłem problemów.
Sprawdza się świetnie nawet w dynamicznych sytuacjach np. kadrowanie ponad głowami:

https://canon-board.info/imgimported/2010/06/img8954s-1.jpg
źródło (http://img697.imageshack.us/i/img8954s.jpg/)

lub kadrowanie tuż nad lustrem wody:

https://canon-board.info/imgimported/2010/06/img8419sr-1.jpg
źródło (http://img684.imageshack.us/i/img8419sr.jpg/)

W takich sytuacjach tylko odchylanego LCD brak mi do pełni szczęścia.
Mam nadzieję że dorzucą ten "gadżet" (uważany za zbędny przez niektórych) do następcy 50D :wink:

Pozdrówka!

Jago
22-06-2010, 22:45
Mam nadzieję że dorzucą ten "" (uważany za zbędny przez niektórych) do następcy 50D :wink:

Pozdrówka!

Masz nadzieję ........ Sądzę, że jak już, to Canon postąpi podobnie jak Nikon w przypadku D5000 :?: Jednak coś za bardzo na to nie liczę :!:

Jedrzej79
22-06-2010, 23:10
Łapy dużej nie mam. Bawiłem się ostatnio sprzętem od kumpla - 400D, jeżeli o wielkość chodzi to był akurat, jeżeli 500D będzie podobnych rozmiarów to ok. Ogólnie jeżeli o wielkość ... to od ok. 3-4 lat posiadam Canona A610 - do wielkich to nie należy. Co do wyścigu o piksele to potwierdzam ... przy ok 10-12 mpix straciło to sens, chyba żeby robić fotki na bilbordy.

Ja bym na Twoim miejscu w każdym razie postawił na używkę. Bardziej się to opłaca, a jak chcesz zmienić, bo Ci coś nie odpowiada (czytaj z czasem zauważasz, ze preferujesz inny zakres itp.) to tracisz mało kasy przy odsprzedaży. Jeśli kaske masz wyliczoną to proponowałbym na początek 450D lub 400D + Sigma 18-50 2.8 albo Tamron 17-50 2.8. Ewentualnie możesz brać 30D (ja bym to wybrał), bo na 40D może Ci kaski już nie starczyć. Ciężko mi sobie wyobrazić różnice w jakości zdjęć między tymi modelami aparatów, różnice pomiędzy kolejnymi modelami zazwyczaj są nieistotne dla kogoś, kto o nich nie wie ;-). Plusem "dwucyfrówek" na pewno będzie ergonomia, szybkość i dostępność dodatkowych funkcji. Jeśli nie czujesz, że jest to Ci potrzebne, to kup to co tańsze ;-), a kaski na dodatkowe szkiełka i akcesoria nigdy za dużo;-)

psl
23-06-2010, 07:00
Ale on już kupił 550d ;-)