Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Lustrzanka + obiektyw - ok. 2500zł

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie Lustrzanka + obiektyw - ok. 2500zł

Witam, już od długiego czasu myślałem nad kupnem lustrzanki, lecz od kilku dni już bardzo poważnie nad tym czynem się zastanawiam. Mam ok 2500zł na lustro + szkiełko, zastanawiam się nad 500D + 18-55 kit. Spektrum fotografii jest raczej rozbieżne ... Interesują mnie fotki makro, stocki (np. tego typu: http://image.shutterstock.com/displa...h-50702911.jpg http://image.shutterstock.com/displa...r-23058865.jpg ), codzienne, reportaże oraz motocykle (a właściwie motoryzacja - fotki statyczne i w ruchu) ... Na jednym obiektywie ciężko będzie to ogarnąć :/ Ale myślę że sobie w miarę poradzę, a z czasem dokupię jakieś inne szkła.

Czy 500D to dobry wybór jak na "zaawansowanego początkującego" - mam canona A610 ... od jakiegoś czasu robię na full manualu foty. Teraz chcę się przesiąść na coś poważniejszego.

Tak więc proszę o pomoc, chciałbym zamówić koło wtorku już coś, bo na weekend bym miał okazję wypróbować jak się nowy sprzęt będzie spisywać

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Domyślnie

A może tak 40D? Można znaleźć w bdb stanie za 1700zł, czyli zostanie na szkiełko jakieś 800zł, więc oprócz kita można pokusić się o jakiś dłuższy zakres, np. 55-250IS - dokładając stówkę lub dwie
    40D moim zdaniem będzie wygodniejszy i oferuje trochę więcej od 500tki.
    5D, stałki, zoomy

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Używane 40D + używany tamron 17-50.
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Proponuję: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-...-18-55-is.html Na początek jest to dobry wybór a z czasem jak sam napisałeś dokupisz sobie inne szkła. Możesz wziąć także pod uwagę: http://www.allegro.pl/item1072659136..._5_5_6_is.html
    Ja osobiście gustuję w nowym sprzęcie - chyba, że używany pochodzi z pewnego źródła. Ponadto każdy z tych aparatów ma swoje zalety, jak i minusy - ocena ich zależy już od Ciebie i Twoich preferencji.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Myślę nad tym: http://www.neo24.pl/lustrzanka-cyfro...+18-55-is.html - zwykły Canon 500d + 18-55, w chyba najlepszej cenie jaką znalazłem 2333zł, do tego odbiór w sklepie, który znajduje się koło mojej szkoły praktycznie.

40D też dobre lustro, lecz nie nagrywa filmów - a nie ta opcja też się przydaje.

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Plati Zobacz posta
    ...40D też dobre lustro, lecz nie nagrywa filmów...
    ten argument wydaje się być obecnie kluczowym przy wyborze lustrzanki.. niebawem głównym kryterium wyboru telewizora będzie to, czy parzy kawę czy nie..

skoro przydaje Ci się kręcenie filmów - a rozumiem to jako ważny argument, to kupa kamerę - w tej cenie na pewno trafisz świetny Handycam z bajera zdjęciami..

#
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ....reportaże oraz motocykle (a właściwie motoryzacja - fotki statyczne i w ruchu) ..

Tak więc proszę o pomoc, chciałbym zamówić koło wtorku już coś, bo na weekend bym miał okazję wypróbować jak się nowy sprzęt będzie spisywać
    no to zdecydowanie kamera... motorki, rajdy, wyścigi.. reportaż ze spaceru.. bajer

#
    Ostatnio edytowane przez pawciolbn ; 13-06-2010 o 21:51 Powód: Automerged Doublepost
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Nie, nie, nie Kamera odpada. Nagrywanie filmów to ma być tylko "zbędny" dodatek, lecz czasem jest to przydatne. 40D nówki nie dostane, a z używkami bywa różnie ... Sądzę że 500D wystarczy mi na długi czas. Pięćsetka jest też bardziej poręczniejsza, a jest to dla mnie jak narazie o tyle ważne ponieważ nie posiadam własnego transportu. Tak więc chyba jednak będzie 500D ...

Dopiero zaczyna Awatar mzieli
    Miasto
    Kraków/Lubin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    skoro przydaje Ci się kręcenie filmów - a rozumiem to jako ważny argument, to kupa kamerę - w tej cenie na pewno trafisz świetny Handycam z bajera zdjęciami..
    Mów co chcesz, ale mam zarówno handycama jak i 500d... czuję wielki ból serca i oczu, kiedy zgrywam obraz z tego pierwszego
    Canon 5dmarkII, Canon 500d, C 18-55 f/3.5-5.6 IS, C 50 f/1.8, C 35 f/2.0, T 70-200 f/2.8, Samyang 8, C Speedlite 430EX II i inne drobne

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Domyślnie

Nie, nie, nie Kamera odpada. Nagrywanie filmów to ma być tylko "zbędny" dodatek, lecz czasem jest to przydatne. 40D nówki nie dostane, a z używkami bywa różnie ... Sądzę że 500D wystarczy mi na długi czas. Pięćsetka jest też bardziej poręczniejsza, a jest to dla mnie jak narazie o tyle ważne ponieważ nie posiadam własnego transportu. Tak więc chyba jednak będzie 500D ...
    Skoro dodatek to nadal będę obstawał przy 40d
    Jeśli ktoś nie widzi zbytniej różnicy między zdjęciami z 50D i 500D to pozostaje tylko kwestia ergonomii i ceny. Tutaj chyba nie będę odkrywcą, jeśli stwierdzę, że trzycyfrowe Canony są mniejsze gabarytowo, co wielu poczytuję za wadę (i ja się do nich zaliczam). Miałem 300D, miałem 350D, teraz jest 40D (też się zastanawiałem czy 50D nie wziąć ale padło na czterdziestkę i bardzo się cieszę) i przyznać muszę, że w ręce najlepiej leżą mi kolejno: 40, potem 300 i 350. 500D Będzie miał pewnie rozmiary podobne do 350tki, jeśli masz dużą dłoń, będziesz się czasami irytował (przynajmniej do czasu kiedy się przyzwyczaisz do tego maleństwa).
    Kolejną sprawą w kwestii wygody obsługi jest kółko. Dzisiaj nie wyobrażam sobie obsługi aparatu za pomocą przycisków kierunkowych. Wybór nastaw czy przeglądanie zdjęć trwa z tymi przyciskami wieki...
    Następnie, dżojstik umieszczony nad kółkiem też ułatwia życie. Szybki wybór punktu ostrzenia przy jego użyciu to bajka.
    Nie wiem jak jest w 500D, ale dwucyfrowe Canony (40D, 50D) mają możliwość układania własnego menu z szybkim do niego dostępem. Dzięki temu robiąc np. zdjęcia makro nie musisz błądzić po ustawieniach szukając blokady podniesionego lustra czy innych nastaw ekspozycji.
    Na pokrętle wyboru programu masz C1, C2, C3, czyli Twoje własne programowalne tryby, dzięki którym szybko przełączasz się pomiędzy ulubionymi ustawieniami, zależnie od potrzeb. W 500D takich nie uświadczysz.
    To tyle jeśli chodzi o sprawy wygody obsługi. Nawet jeśli jesteś niedzielnym fotografem i uważasz, że nie potrzeba Ci wypasionego sprzętu, to poruszone wyżej kwestie powinny Ci trochę dać do myślenia. Ja bym nigdy 500D nie kupił po choćby tygodniowym obcowaniu z którymś z dwucyfrowych wersji. Po prostu bym się zamęczył...
    Co do kwestii matrycy. 15 mpix?? Wyścig na megapiksele już dawno stracił sens, chociaż podobno panowie z Canona jeszcze tego nie zrozumieli. Jeśli mógłbym coś zasugerować to rozważ możliwość kupna 40D, zostanie więcej na słoiki i będziesz na pewno zadowolony. Po jakimś czasie spróbuj gdzieś dorwać 500D, sprawdź i bądź dumny, że dokonałeś właściwego wyboru.
    PS. 40D i 50D mają 'czerwony' pasek a więc + 10 do lansu
    5D, stałki, zoomy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    skoro przydaje Ci się kręcenie - a rozumiem to jako ważny argument, to kupa kamerę - w tej cenie na pewno trafisz świetny Handycam z bajera zdjęciami..
    Nakręć etiudę pt. Głębia Ostrości Hendichamem. Czas start
    zdRAWki
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A wracając do meritum - Plati, kup EOSa 550D kit. Będziesz musiał dołożyć około 200-300zł (niestety), ale jakość i wideo i foto będzie lepsza niż w 500D.
    zdRAWki
    Ostatnio edytowane przez HuleLam ; 13-06-2010 o 23:24 Powód: Automerged Doublepost
    Fotograf platoniczny

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów