Zobacz pełną wersję : Specjalista od obiektywów
argoncyc
13-06-2010, 00:17
Czy może ktoś polecić relatywnie taniego magika od obiektywów ze śląska?
Padła mi lampa. To jest jakaś stosunkowo tania chińszczyzna (Tumax DPT386AFZ) - ale już taka z ETTL. Padł "zoom" - palnik w środku zablokował się w pozycji jak dla szerokiej ogniskowej (30 mm). Przy próbie regulacji ogniskowej w aparacie lampa usiłuje dostosować zoom - i nie może, palnik stoi, słychać energiczne warczenie.
Niestety, lampa jest już po gwarancji. Czy znacie jakiś sensowny (a nie najdroższy na świecie) serwis w Warszawie lub okolicy, który by się czymś takim zajął? A może ktoś z szanownych forumowiczów zechciałby (za pieniądze, rzecz prosta...) coś takiego naprawić? Bo ja to niestety laik jestem jeśli chodzi o elektronikę etc...
Zależy mi, żeby to zrobić przed lipcem...
argoncyc
13-06-2010, 12:40
Padła mi . To jest jakaś stosunkowo tania chińszczyzna (Tumax DPT386AFZ) - ale już taka z ETTL. Padł "" - palnik w środku zablokował się w pozycji jak dla szerokiej ogniskowej (30 mm). Przy próbie regulacji ogniskowej w aparacie lampa usiłuje dostosować zoom - i nie może, palnik stoi, słychać energiczne warczenie.
Niestety, lampa jest już po gwarancji. Czy znacie jakiś sensowny (a nie najdroższy na świecie) serwis w Warszawie lub okolicy, który by się czymś takim zajął? A może ktoś z szanownych forumowiczów zechciałby (za , rzecz prosta...) coś takiego naprawić? Bo ja to niestety laik jestem jeśli chodzi o etc...
Zależy mi, żeby to zrobić przed lipcem...
Jeżeli chodzi o lampę, to sam sobie to zrobisz bez problemu. Mi ostatnio upadł Sun 4000AF, kwestia naprawy ograniczyła się do kupna kropelki i sklejeniu plastiku który obejmuje prowadnicę.
Po pierwsze - przepraszam Autora wątku za pomyłkę: chciałem założyć nowy wątek, a omyłkowo dodałem mój post jako odpowiedź. Za chwilę przeniosę ten post do nowego wątku.
Po drugie:
Jeżeli chodzi o lampę, to sam sobie to zrobisz bez problemu. (...)
Pzyjacielu, czy sądzisz że gdybym potrafił "sobie zrobić bez problemu", to zawracałbym ludziom głowę na forum?:roll:
Nie, nie potrafię. Nie znam się na elektronice ani mechanice precyzyjnej, nie mam nawet w domu śrubokrętów z końcówkami którymi mógłbym toto rozkręcić. Szukam _fachowca_ (choćby amatora).