Zobacz pełną wersję : Obiektyw do fotografii krajobrazów.
elwislaczo
11-06-2010, 12:09
Witam,
Jestem nowy na forum. Jestem na etapie prawie posiadania sprzętu - zakupiłem canona 20d od jednego z użytkowników forum. Naturalnie jak nadmienie jest to samo body( z kompletem). Do tej pory pstrykałem analogami, stare zenity, smeha itp. W końcu zdecydowałem się pobawić w pstrykanie cyfrą. Długo myślałem nad zakupem - między 20 a 30d, jednak do nauki fotografii zdecydowałem się na 20, zwłaszcza, że wyjdzie mnie połowe taniej. Mój budżet wynosi koło 1100 zł.
Nie ukrywam, że aparat kupiłem również z myślą o wakacjach, planuje wybrać się gdzieś dalej tzn. Azji, Indii, a w takich miejscach warto mieć już nieco lepszy sprzęt. Pytanie brzmi następująco: potrzebuję obiektyw do fotografii najlepiej krajobrazowej, lub coś uniwersalnego w cenie do 500 zł, i ani złotówki więcej. W co lepiej zainwestować? Poradźcie.
pzdr.
Piotrek
Chris_11
11-06-2010, 12:13
Nic sensownego w tej cenie nie dostaniesz, więc lepiej zbieraj i kup Tamrona 17-50 f/2.8...
No chyba, że kupisz standardowy obiektyw Canona, czyli KITa 18-55 - przymknięty do f/8 (a przy krajobrazach to jak znalazł) da radę, a i w portfelu zostanie z 300zł. :)
ryszardk
11-06-2010, 15:42
Faktycznie w tej cenie będzie bardzo ciężko coś bardzo dobrego kupić. I chyba KIT z IS będzie odpowiedni. Na szerokim podobno nie jest tragicznie a nawet całkiem przyzwoicie.
elwislaczo
11-06-2010, 16:02
Chciałbym zaznaczyć, że może to być coś używanego, nawet manual. 500 zł to wydatek maks, chyba że faktycznie kupie tamrona 17-50 ale wtedy wyjadę do Mikołajek najwyżej ;)
10minutemail
11-06-2010, 17:34
no ale jak sobie kupisz manuala to bedziesz miec ostre mydlo i nie wierz w jakies bajki o hyperwokalnych itd, bo to pic na wode, rzeczywistosc jest troche inna od teorii,
rob jak Ci koledzy radza kit z IS i USM i masz fajny obiektyw, do krajobrazu nic lepszego nie znajdziesz w tej cenie, przymykasz do f/8 i wyzej i jest supcio,
bo sorry ale jak Ci kolega radzi f/2.8 no to chyba nie ma pojecia o fotografii, a przynajmniej o fotografii grajobrazowej, bo w takowej jasnosc obiektywu nie gra roli i tak focisz wszystko co najmniej f5.6, a najlepiej f8 i w gore wartosc (mniejszy otwor)
rob jak Ci koledzy radza kit z IS i USM
a to dopiero wynalazek. tylko stary kim mial wersje usm.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
kit, chcialem powiedziec.
Kup używanego kita 18-55 IS i Tamrona 55-200 i zobacz co ci wychodzi. Myślę, że jak się wciągniesz to te zacne szkła wyrzucisz ale zdjęcia zostaną. Lepiej wybieraj te krajobrazy bardzo kontrastowe bo te obiektywy nie lubią subtelności.
Chris_11
11-06-2010, 21:31
bo sorry ale jak Ci kolega radzi f/2.8 no to chyba nie ma pojecia o fotografii, a przynajmniej o fotografii grajobrazowej, bo w takowej jasnosc nie gra roli i tak focisz wszystko co najmniej f5.6, a najlepiej f8 i w gore wartosc (mniejszy otwor)
Kolega ma wystarczające pojęcie o fotografii a to, że obiektyw ma światło 2.8 to już znaczy, że nie można go przymknąć do f/8??
A jeszcze jakbyś doczytał pytanie, to spostrzegłbyś, że chodzi również o obiektyw "uniwersalny".
bo sorry ale jak Ci kolega radzi f/2.8 no to chyba nie ma pojecia o fotografii.......... i tak focisz wszystko co najmniej f5.6, a najlepiej f8 i w gore wartosc (mniejszy otwor)
:-D no bo tego tamrona musi kupic sprawnego - takiego który da sie przymknąc .... chociaz w tym budżecie ciezko będzie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Chris_11 ubiegłeś mnie.
michael_key
11-06-2010, 21:55
Nie ma co się zastanawiać, bierz Canona 18-55 IS (http://allegro.pl/listing.php/search?category=50600&sg=0&string=canon+18-55&change_view=1&order=p). Wart swojej małej ceny. Zobaczysz czy na początku wystarczy. Z czasem i tele wykorzystasz do krajobrazów.
patricko
14-06-2010, 12:26
w tej cenie to faktycznie jedynie kit 18-55 IS albo tez mozna upolowac tokine 19-35mm; najlepiej doskladac do wspomnianego tamron 17-50
...tylko stary kim mial wersje usm...
Zgadza się chociaż nie występuje wersja zarówno ze stabilizacją jak i systemem USM.
........ Pytanie brzmi następująco: potrzebuję do fotografii najlepiej krajobrazowej, lub coś uniwersalnego w cenie do 500 zł, i ani złotówki więcej. W co lepiej ? Poradźcie.
pzdr.
Piotrek
Z ta kwotą nie zaszalejesz. Wpisz na Allegro w opcjach przeglądania cenę do 500 zł a będziesz wiedzieć w czym możesz wybierać. Na Twoim miejscu wybrałbym kit lub 50/1,8. Szukaj też innych okazji tzn bierz udział w licytacjach a może coś szczęśliwie trafisz.
Na taki wyjazd moze warto by wziasc C. 17-85 IS, bo to bardzo uniwersalny obiektyw. I mysle ze w tej cenie mozesz go dostac z drugiej reki, poniewaz obiektyw ten ma zle opinie. Radze sie nimi nie przejmowac.
10minutemail
15-06-2010, 16:44
Kolega ma wystarczające pojęcie o fotografii a to, że obiektyw ma światło 2.8 to już znaczy, że nie można go przymknąć do f/8??
a jak mieszkasz w gorach to tez sobie kupujesz porsze albo vipera?
znajdz mi 1 osobe ktora profesjonalnie foci krajobrazy i kupuje szkla 2.8 kiedy ma o wiele taniej f4, znam pare takich osob i wszyscy sa tego samego zdania ze szkoda kasy
prawda taka ze krajobrazy mozna kazdym szklem focic i roznica naprawde nie bedzie duza, tyle ze dzieki Lkom mozesz wylapac fajne efekty, ktorych przy innych obiektywach raczej nie bedzie widac ze wzgledu na plastyke
za 500zl to rownie dobrze mozesz kupic manuala i ostrzyc na nieskonczonosc
jesli kit to bierz z USM, bo IS na statywie to lustro Ci sie zablokuje, no chyba ze chcesz focic z reki krajobraz, to tez bym bral USM jak IS bo pod krajobraz to on raczej duzo nie da