Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Obiektyw do fotografii krajobrazów.

Miasto
    Cieszyn/Kraków

Domyślnie Obiektyw do fotografii krajobrazów.

Witam,

Jestem nowy na forum. Jestem na etapie prawie posiadania sprzętu - zakupiłem canona 20d od jednego z użytkowników forum. Naturalnie jak nadmienie jest to samo body( z kompletem). Do tej pory pstrykałem analogami, stare zenity, smeha itp. W końcu zdecydowałem się pobawić w pstrykanie cyfrą. Długo myślałem nad zakupem - między 20 a 30d, jednak do nauki fotografii zdecydowałem się na 20, zwłaszcza, że wyjdzie mnie połowe taniej. Mój budżet wynosi koło 1100 zł.

Nie ukrywam, że aparat kupiłem również z myślą o wakacjach, planuje wybrać się gdzieś dalej tzn. Azji, Indii, a w takich miejscach warto mieć już nieco lepszy sprzęt. Pytanie brzmi następująco: potrzebuję obiektyw do fotografii najlepiej krajobrazowej, lub coś uniwersalnego w cenie do 500 zł, i ani złotówki więcej. W co lepiej zainwestować? Poradźcie.

pzdr.
    Piotrek

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nic sensownego w tej cenie nie dostaniesz, więc lepiej zbieraj i kup Tamrona 17-50 f/2.8...
    No chyba, że kupisz standardowy obiektyw Canona, czyli KITa 18-55 - przymknięty do f/8 (a przy krajobrazach to jak znalazł) da radę, a i w portfelu zostanie z 300zł.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Coś już napisał Awatar ryszardk
    Miasto
    Sucha Beskidzka

Domyślnie

Faktycznie w tej cenie będzie bardzo ciężko coś bardzo dobrego kupić. I chyba KIT z IS będzie odpowiedni. Na szerokim podobno nie jest tragicznie a nawet całkiem przyzwoicie.
    http://klimrysfoto.pl
    5D 350D+BG-E3 C 50/1,8 C 24-105/4L 580EX II

Miasto
    Cieszyn/Kraków

Domyślnie

Chciałbym zaznaczyć, że może to być coś używanego, nawet manual. 500 zł to wydatek maks, chyba że faktycznie kupie tamrona 17-50 ale wtedy wyjadę do Mikołajek najwyżej

Zablokowany

Domyślnie

no ale jak sobie kupisz manuala to bedziesz miec ostre mydlo i nie wierz w jakies bajki o hyperwokalnych itd, bo to pic na wode, rzeczywistosc jest troche inna od teorii,

rob jak Ci koledzy radza kit z IS i USM i masz fajny obiektyw, do krajobrazu nic lepszego nie znajdziesz w tej cenie, przymykasz do f/8 i wyzej i jest supcio,

bo sorry ale jak Ci kolega radzi f/2.8 no to chyba nie ma pojecia o fotografii, a przynajmniej o fotografii grajobrazowej, bo w takowej jasnosc obiektywu nie gra roli i tak focisz wszystko co najmniej f5.6, a najlepiej f8 i w gore wartosc (mniejszy otwor)

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 10minutemail Zobacz posta
    rob jak Ci koledzy radza kit z IS i USM
    a to dopiero wynalazek. tylko stary kim mial wersje usm.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    kit, chcialem powiedziec.
    Ostatnio edytowane przez iso ; 11-06-2010 o 17:39 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Kup używanego kita 18-55 IS i Tamrona 55-200 i zobacz co ci wychodzi. Myślę, że jak się wciągniesz to te zacne szkła wyrzucisz ale zdjęcia zostaną. Lepiej wybieraj te krajobrazy bardzo kontrastowe bo te obiektywy nie lubią subtelności.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

bo sorry ale jak Ci kolega radzi f/2.8 no to chyba nie ma pojecia o fotografii, a przynajmniej o fotografii grajobrazowej, bo w takowej jasnosc nie gra roli i tak focisz wszystko co najmniej f5.6, a najlepiej f8 i w gore wartosc (mniejszy otwor)
    Kolega ma wystarczające pojęcie o fotografii a to, że obiektyw ma światło 2.8 to już znaczy, że nie można go przymknąć do f/8??

A jeszcze jakbyś doczytał pytanie, to spostrzegłbyś, że chodzi również o obiektyw "uniwersalny".
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

bo sorry ale jak Ci kolega radzi f/2.8 no to chyba nie ma pojecia o fotografii.......... i tak focisz wszystko co najmniej f5.6, a najlepiej f8 i w gore wartosc (mniejszy otwor)
    :-D no bo tego tamrona musi kupic sprawnego - takiego który da sie przymknąc .... chociaz w tym budżecie ciezko będzie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Chris_11 ubiegłeś mnie.
    Ostatnio edytowane przez pajlot ; 11-06-2010 o 21:32 Powód: Automerged Doublepost

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Nie ma co się zastanawiać, bierz Canona 18-55 IS. Wart swojej małej ceny. Zobaczysz czy na początku wystarczy. Z czasem i tele wykorzystasz do krajobrazów.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów