Zobacz pełną wersję : Adobe Lightroom 3
Michal_Cz
03-02-2011, 15:40
diplo zacznij może od pomocy dla programu. JEST TU (http://help.adobe.com/en_US/Lightroom/3.0/Using/index.html)
Ale gdzie Ty tego tiffa edytujesz? W Photoshopie go otwierasz? Czy chcesz wogóle korekty z LR zapisywac w tiffie obok rawa? Nie za bardzo rozumiem co to znaczy wedytowany tiff? A stack'owanie moze wylaczyc...
Najpierw w LR a później jak trzeba mi jakiejś innej obróbki wysyłam do edycji w PS. Ale wiecie co wczoraj coś napstrykałem bo mnie to wkurzało i dzisiaj uruchamiam i jest cacy :)
@MaćkuH dokładnie to - edytuje tiff w PS ;)
W momencie kiedy klikniesz "Save" ten psd czy tiff (chyba) dopiero wskakuje na dolny pasek. Intrygowało mnie kiedyś czemu niektóre tiffy po zapisaniu przenosiło na koniec "film stripa" a niektóre zaraz oboj oryginalnych plików, nie rozgryzłem schematu i odpuściłem sobie doszukiwania się wady, ale może ktoś wie ocb?
A może miałeś typ sortowania zmieniony :) Wiem, że to trywialne ale...
Hej, nie chce robić nowego tematu bo widzę że jest o Lr 3
Chciałem się zapytać jaki macie system back up`owania? W tym monecie wszystkie pliki Lr mam na przenośnym dysku czyli katalogi ustawienia itp. Trochę upierdliwe jest, że Lr zaczyna działać dopiero po podłączeniu dysku (wtedy katalog z dysku jest widoczny w lr).
Wydaje mi się że lepszą drogą było by robić back up na dysku przenośnym i mieć wszystkie zdjęcia też na kompie. Jak ustawić w prog. aby automatycznie po podłączeniu dysku lr w tle wykonywał kopie bezpieczeństwa?
allxages
06-02-2011, 22:34
Da się właczyć alert na światła i cienie w trybie Library/Loupe View? Bo jedynie w Develop mi to działa...
pytanie z innej beczki ma może ktoś jakiś dodatek do lightrooma (darmowy/shackowany) aby można było robić ramki ??
nie uzywalem, ale slyszalem bardzo dobre opinie: lrmogrify.
robi znaki wodne, ramki i rozne inne cuda-wianki ;)
allxages
07-02-2011, 19:59
I jeszcze jedno pytanie. Czasami mam tak, że np przesunę suwak i zdjęcie staje się troche nieostre. Muszę coś kliknąć np. wyłączenie i włączenie jakiejgoś modułu z Develop, aby zdjęcie się wyostrzyło. Dawno nie obrabiałem zdjęć, kojarzę że miałem coś takiego w LR w przeszłości. Co to jest?
a wlaczyles sobie generowanie pelnych wgladowek przy imporcie?
albo inaczej: wejdz w jakis nieduzy folder ze zdjeciami, daj w Library wygenerowanie podgladow 1:1 (Library\Previews\Generate 1:1 Previews - albo jakos tak) i zobacz, czy po czyms takim nadal pojawiaja sie nieostrosci. jesli nie, no to masz odpowiedz...
allxages
07-02-2011, 22:36
To raczej nei to. Bo taka anomalia zdarza się czasem i to bardzo rzadko. Pomaga np. reset komputera. Co ciekawe, tak samo czasami padają mi profile od kolorów, choć nie zupełnie, a tylko na niebieskim to widać. Np. idealnie belka niebieska CB albo FaceBook sprawdza się do tego. W sensie patrze na belke i wiem czy trzeba reset czy nie. I chyba wtedy też te problemy z ostrością się robią.
Ciężko powiedzieć skąd się to bierze, ale zauważyłem, że chyba jak długo nie pracuje na Macu, a jest włączony, później przepinam wejśćie do monitora z laptopa i trzeba reset...
Ciężko powiedzieć skąd się to bierze, ale zauważyłem, że chyba jak długo nie pracuje na Macu, a jest włączony, później przepinam wejśćie do monitora z laptopa i trzeba reset...
To nie możliwe. OSX jest systemem skończenie doskonałym i błedy nie występują ;)
1982wojtek
13-02-2011, 10:02
Mam takie pytano.Jak poustawiać LR 2 .2 w parametrach żeby nie zawieszał mi systemu XP?
1982wojtek
13-02-2011, 11:43
nie procesor intel 2X2,8 3g ram, podczas obróbki lr i xp odmawiają posłuszeństwa
Nie wiem czy komuś coś takiego się przytrafiło.
Chciałem uruchomić lightrooma zamiast miniatur pojawia mi się komunikat
"An unexpected error occurred while loading a module:
Assertion failed: lua_pcall(L,2,1,0)==0" ?!
Mam win7 64bit i lightroom 64bit, wczoraj zrobiłem update flash playera i najprawdopodobniej ten wspaniały upgrade rozwalił lightroom.
Czy komuś też to się przytrafiło i może wie jak rozwiązać ten problem?
Dzięki z góry.
robiłem dziś update flasha... żadnych problemów :) wyślij zgłoszenie błędu do supportu adobe, powinni pomóc...
Zrobiłem dzisiaj mały test wyciągania cieni z użyciem lightrooma. Parametry: 60d, iso 200, f5.6, 1/30, htp-off.
Dla wszystkich zdjęć domyślne ustawienia lightrooma, następnie zsynchronizowany wb i fill light na 100. Wyniki:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=a75b334cb35e463a)
Sytuacja (zafarb) pogarsza się jak włączy się HTP.
Dodatkowe informacje: szum z włączonym HTP na iso 200 jest większy niż szum na iso 200 bez HTP (a chyba powinien być taki sam, bo iso 200 z htp, to przecież iso 100 z cieniami wyciągniętymi do iso 200).
Wniosek jest taki, że jak planujemy "wyciągać cienie", najlepiej użyć zwykłego formatu RAW i wyłączyć HTP!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aha - w 60d najnowszy firmware, Lightroom 3.2
robiłem dziś update flasha... żadnych problemów :) wyślij zgłoszenie błędu do supportu adobe, powinni pomóc...
Dzięki pomogło odinstalowanie i ponowna instalacja lightrooma.
Teraz działa jak należy.
fanciemni
18-02-2011, 10:15
Witam, mam pytnie. Czy Lightroom3 obsługuje Canona 5d, tzn. czy mogę w tym programie pracować z fotami "na żywo" podczas sesji tj. w Capture One?
A.
Jestem stosunkowo nowym użytkownikiem Lightrooma, i mam do bardziej doświadczonych takie pytanie: czy jest możliwość eksportu obrobionych zdjęć z zachowaniem oryginalnej struktury folderów?
Podam przykład. Mam zlecenie, w którym zdjęcia musiałem posortować sobie w podfolderach.Wygląda to więc tak:
Katalog główny >
Podkatalog 1 > plik1, 2, 3, 4
Podkatalog 2 > plik5, 6, 7, 8
Podkatalog 3 > plik9, 10, 11, 12
itd.
Zawartość całego katalogu głównego obrabiam w Lightroomie hurtem, i przechodzę do eksportu. Niestety po eksporcie wszystkie pliki które wcześniej były posortowane w podkatalogach, trafiają do jednego wspólnego katalogu. Mogę je potem rozdzielić ręcznie, ale to trochę zabawy, bo podfolderów jest dużo. Z tego samego powodu eksport każdego podfolderu osobno z lightrooma również odpada. 500 plików po 4-5 w folderze daje mi ponad 100 folderów, więc trzeba się naklikać.
Z góry dzięki za sugestie :)
Zrobiłem dzisiaj mały test wyciągania cieni z użyciem lightrooma. Parametry: 60d, iso 200, f5.6, 1/30, htp-off.
Dla wszystkich zdjęć domyślne ustawienia lightrooma, następnie zsynchronizowany wb i fill light na 100. Wyniki:
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=a75b334cb35e463a)
Sytuacja (zafarb) pogarsza się jak włączy się HTP.
Dodatkowe informacje: szum z włączonym HTP na iso 200 jest większy niż szum na iso 200 bez HTP (a chyba powinien być taki sam, bo iso 200 z htp, to przecież iso 100 z cieniami wyciągniętymi do iso 200).
Wniosek jest taki, że jak planujemy "wyciągać cienie", najlepiej użyć zwykłego formatu RAW i wyłączyć HTP!
Aha - w 60d najnowszy firmware, Lightroom 3.2
Co to jest te HTP ?
HTP to funkcja wyciągająca światła coś jak dro w sony/nikon tylko że działa na jasne partie obrazu a nie na ciemne
priorytet jasnych partii obrazu
MariuszJ
18-02-2011, 23:04
Jestem stosunkowo nowym użytkownikiem Lightrooma, i mam do bardziej doświadczonych takie pytanie: czy jest możliwość eksportu obrobionych zdjęć z zachowaniem oryginalnej struktury folderów?
Podam przykład. Mam zlecenie, w którym zdjęcia musiałem posortować sobie w podfolderach.Wygląda to więc tak:
Katalog główny >
Podkatalog 1 > plik1, 2, 3, 4
Podkatalog 2 > plik5, 6, 7, 8
Podkatalog 3 > plik9, 10, 11, 12
itd.
Zawartość całego katalogu głównego obrabiam w Lightroomie hurtem, i przechodzę do eksportu. Niestety po eksporcie wszystkie pliki które wcześniej były posortowane w podkatalogach, trafiają do jednego wspólnego katalogu. Mogę je potem rozdzielić ręcznie, ale to trochę zabawy, bo podfolderów jest dużo. Z tego samego powodu eksport każdego podfolderu osobno z lightrooma również odpada. 500 plików po 4-5 w folderze daje mi ponad 100 folderów, więc trzeba się naklikać.
Z góry dzięki za sugestie :)
W imporcie, prawy panel, Destination, Organize: wybierz By original folders
W imporcie, prawy panel, Destination, Organize: wybierz By original folders
Dzięki za podpowiedz ale to nie to :(
Ja już w module Library mam pliki, które są poukładane zgodnie ze strukturą folderów na dysku i z zarządzaniem tym nie mam problemu. Samo się poukładało przy imporcie. Chciałbym aby podczas eksportu pliki trafiały w nowe, wybrane miejsce, ale żeby również tworzone były odpowiednie foldery, tak żeby to drzewko folderów odpowiadało oryginalnemu, a nie tak, że wszystkie pliki -z różnych folderów- trafiają do jednego folderu
Pozdrawiam
MariuszJ
19-02-2011, 01:09
Dzięki za podpowiedz ale to nie to :(
Ja już w module Library mam pliki, które są poukładane zgodnie ze strukturą folderów na dysku i z zarządzaniem tym nie mam problemu. Samo się poukładało przy imporcie. Chciałbym aby podczas eksportu pliki trafiały w nowe, wybrane miejsce, ale żeby również tworzone były odpowiednie foldery, tak żeby to drzewko folderów odpowiadało oryginalnemu, a nie tak, że wszystkie pliki -z różnych folderów- trafiają do jednego folderu
Pozdrawiam
Fakt, pytałeś o eksport, nie import - mój błąd.
W takim razie przy eksporcie, w sekcji "File naming" ustaw "Rename to" na "Edit". Wybierz z sekcji "Image name" opcję "Folder name" i wstaw ją w wybrane miejsce nazwy docelowej, możesz oddzielić od reszty jakimś znakiem, np. podkreślnikiem.
Eksport pójdzie dalej nie po Twojej myśli, bo wszystkie pliki znajdą się w jednym katalogu. Ale tym razem wszystkie nazwy będą poprzedzone przedrostkiem, który pozwoli Ci łatwo poprzerzucać je do odpowiednich folderów, niestety ręcznie.
Zawsze możesz też skorzystać z opcji "Export location/Export to/Same folder as original photo".
Faktycznie sprytnie pomyślane. Będę musiał się dokładnie przyjrzeć tym opcjom, bo przy pierwszej próbie i tak coś pomieszałem ;) Dzięki za pomoc, na pewno wykorzystam Twoje porady
Pozdrawiam
filharmoniusz
21-02-2011, 20:48
Szybkie pytanie odnośnie Lightroom. Czy ten program rozpoznaje, które zdjęcie było robione pionowo i automatycznie obraca w module Library? Aparat 5D. Hmm... w sumie pisząc to pytanie zastanawiam się czy aparat ropoznaje pionowe kadry, bo moze tu jest problem. Wcześniej miałem 50D i EoS Utility obracał automatycznie.
dziobolek
21-02-2011, 21:42
Szybkie pytanie odnośnie Lightroom. Czy ten program rozpoznaje, które zdjęcie było robione pionowo i automatycznie obraca w module Library? Aparat 5D. Hmm... w sumie pisząc to pytanie zastanawiam się czy aparat ropoznaje pionowe kadry, bo moze tu jest problem. Wcześniej miałem 50D i EoS Utility obracał automatycznie.
Ja mam 50D co prawda, ale rozpoznaje i automatycznie obraca.
Pozdrówka!
rozpoznaje, obraca a czasem kawę zrobi :)
Lr 3,2
Pracuje z tabletem wacom bamboo w PS siła nacisku działa wzorowo, natomiast w LR jak mocno bym nie naciskał maluje z parametrem który jest ustawiony w parametrach pędzla, jest na to jakiś sposób żeby reagował na nacisk?
Chciałam zapytać, czy moglibyscie podac stronkę z której mogę ściągnąć Lightrooma za darmo:) Wiem, że nie którzy ściągają a ja nie mogę znaleźć stronki z któej mogłabym to zrobić. Obecnie mam tried ale to nie działa tak samo.
pozdrawiam
Chciałam zapytać, czy moglibyscie podac stronkę z której mogę ściągnąć Lightrooma za darmo:) Wiem, że nie którzy ściągają a ja nie mogę znaleźć stronki z któej mogłabym to zrobić. Obecnie mam tried ale to nie działa tak samo.
pozdrawiam triala ściągniesz ze strony Adobe, w 100% działa bez ograniczeń za free przez 30 dni, jeśli pojawi się w tym czasie wersja 3.3 masz gratisa w postaci następnego darmowego miesiąca. Jeśli chodzi o piraty to pomyliłaś forum:!:
Spróbuj tutaj: http://tinyurl.com/lightroom3-free-cracked
:D Najpierw nie mogłem uwierzyć że ktoś podlinkował, jak zobaczyłem kto to mało nie spadłem z fotela ale ciekawość wzięła górę... piękna "kopalnia " programów :D
allxages
01-03-2011, 13:06
post roku hehe
michal.s
03-03-2011, 18:25
Możecie doradzić jaki komputer stacjonarny sprawić sobie by LR przestał się ciąć, szczególnie przy stemplowaniu, eksportowaniu i drukowaniu zdjęć do pliku?
W tej chwili używam notebooka, Dell Latitude E6400, C2D P8600 2,4 GHz, 4GB RAMu, grafika zintegrowana Mobile Intel 4 Series Express, HDD magnetyczny 5400rpm.
Do tego podpinam zewnętrzny monitor Eizo.
Wszystko działa fajnie, ale nie radzi sobie z RAWami z matryc powyżej 10mpx :sad:
RAWy z 400D, 30D obrabia się bajecznie, wszystko śmiga aż miło, jednak gdy trzeba obrobić materiał z 5D, 5Dmk2, 50D to zaczyna się pojawiać grymas maszyny...
Zastanawiam się np nad takim sprzętem:
Procesor Intel® Core™ i5
Kod procesora 2400
Ilość zainstalowanych procesorów 1 szt.
Częstotliwość taktowania procesora 3,1 GHz
Częstotliwość taktowania procesora (Turbo-Boost) 3,4 GHz
Pamięć podręczna [L3 Cache] 6 MB
Zainstalowana pamięć RAM 4 GB
Typ pamięci DDR3
Częstotliwość pamięci 1333 MHz
Chipset płyty głównej Intel H67 Express
Typ dysku HDD
Liczba zainstalowanych dysków 1 szt.
Pojemność dysków [łączna] 1000 GB
Interfejs dysku SATA II
Prędkość obrotowa 7200 obr/min
Karta graficzna
Chipset karty graficznej nVidia
Model karty graficznej GeForce GTX 460
Pamięć kart graficznej 1024 MB
Chciałbym podłączyć do niego dwa monitory 24" jako główny i 19" jako dodatkowy, oba z standardową rozdzielczością.
Macie jakieś doświadczenia czy LR zacznie płynie działać na takim sprzęcie?
dziobolek
03-03-2011, 18:50
Możecie doradzić jaki komputer stacjonarny sprawić sobie by LR przestał się ciąć, szczególnie przy stemplowaniu, eksportowaniu i drukowaniu zdjęć do pliku?
W tej chwili używam notebooka, Dell Latitude E6400, C2D P8600 2,4 GHz, 4GB RAMu, grafika zintegrowana Mobile Intel 4 Series Express, HDD magnetyczny 5400rpm.
Do tego podpinam zewnętrzny monitor Eizo.
Wszystko działa fajnie, ale nie radzi sobie z RAWami z matryc powyżej 10mpx :sad:
RAWy z 400D, 30D obrabia się bajecznie, wszystko śmiga aż miło, jednak gdy trzeba obrobić materiał z 5D, 5Dmk2, 50D to zaczyna się pojawiać grymas maszyny...
Zastanawiam się np nad takim sprzętem:
Procesor Intel® Core™ i5
Kod procesora 2400
Ilość zainstalowanych procesorów 1 szt.
Częstotliwość taktowania procesora 3,1 GHz
Częstotliwość taktowania procesora (Turbo-Boost) 3,4 GHz
Pamięć podręczna [L3 Cache] 6 MB
Zainstalowana pamięć RAM 4 GB
Typ pamięci DDR3
Częstotliwość pamięci 1333 MHz
Chipset płyty głównej Intel H67 Express
Typ dysku HDD
Liczba zainstalowanych dysków 1 szt.
Pojemność dysków [łączna] 1000 GB
Interfejs dysku SATA II
Prędkość obrotowa 7200 obr/min
Karta graficzna
Chipset karty graficznej nVidia
Model karty graficznej GeForce GTX 460
Pamięć kart graficznej 1024 MB
Chciałbym podłączyć do niego dwa monitory 24" jako główny i 19" jako dodatkowy, oba z standardową rozdzielczością.
Nie zadawaj tu takich pytań, bo pójdzie "flejm" i zamkną wątek ;)
Forum komputerowe się kłania.
Pozdrówka!
strideer
04-03-2011, 13:09
[...]
Z mojego doświadczenia Lightroomowi bardzo pomogło włożenie dysku SSD do komputera. Na SSD mam posadzony system oraz bazy lightroomowe (pliki .lrcat wraz z podglądami plików), natomiast RAW-y siedzą na normalnym HDD. Reszta konfiguracji dość podoba (i7, 4GB, system 64-bitowy).
Dzygit-Dublin
09-03-2011, 13:56
witam
glupie pyatnie
Ja dopiero zacząłem przekonywać się do lighrooma przy masowej obróbce rawow z rajdu np 350 do 400 sztuk.
Bardzo fajna opcja jest praca na 2 monitorach w lighroomie.
pytanie brzmi :
Czy idzie przypisać zapisywanie zdjęć pod dany przycisk skrót jakiś / funkcja eksportu - szukałem ale ślepy jestem a to by mi zaoszczędziło parę godzin na miesiąc.
Darek
Funkcja eksportu: ctrl + shift + E
Dzygit-Dublin
09-03-2011, 15:43
Funkcja eksportu: ctrl + shift + E
dzieki sprawdzę w domu
Zle się wyraziłem ale chodzi mi jak masz 2 ustawienia exportu np web 800*600 i high print czy każdy tryb może być przypisany do innego skrótu.
Dzieki
Darek
Przeciez jak już masz zapisane presety exportu to klikniecie go 3 sec...
Dzygit-Dublin
09-03-2011, 16:31
Przeciez jak już masz zapisane presety exportu to klikniecie go 3 sec...
MaciekH ja próbuje organizować prace i zastanawiam się czy jest taka możliwość bo nie znalazłem żeby przypisać.... jak np w cs akcje.
wiem ze to 3sek lub więcej zależy jak jeszcze menu rozwija się ułoży bo doprowadza mnie czasami do szewskiej pasji :P
3x 400 = 1200/ 60 = 20 min klikania :shock:
wiem ze to głupota ale jak mogę sobie skrócić siedzenie nad fotami o 20min to był bym bardzo zadowolony.
Lighroom vs CS to i tak przepaść czasowa na plus dla mnie bo w CS siedziałem po 3 dni nad rajdem czasami.
Pozdrawiam
Darek
dzieki sprawdzę w domu
Zle się wyraziłem ale chodzi mi jak masz 2 ustawienia exportu np web 800*600 i high print czy każdy tryb może być przypisany do innego skrótu.
Dzieki
Darek
nie ma takiego skrotu.
mozesz np. szybko eksportowac poprzez "ostatnio wybrany preset exportu"
Command + Option + Shift + E
Ctrl + Alt + Shift + E
co powoduje natychmiastowy export (bez pokazywania okna presetow exportu).
wiem ze to 3sek lub więcej zależy jak jeszcze menu rozwija się ułoży bo doprowadza mnie czasami do szewskiej pasji :P
Ctrl+A najpierw i wtedy nie musisz 400 razy klikać:P Nawet jeśli każde z 400zdjęć chcesz zapisać w 3 roznych wersjach to 3x 3sec=9sec:P Pozniej już tylko czekać aż to przemieli:P
Chyba że ja czegoś nie rozumiem i każde zdjęcie chcesz z innym presetem?
Rozumiem o co Ci chodzi, ale wydaje mi się że już sama obecność presetów zapisywania to mega przyspieszenie całego procesu, aczkolwiek możliwość przypisania do nich jeszcze skrótów byłaby mile widziana, a na dzień dzisiejszy chyba nie możliwa...
Przypadkiem znalazłem:
http://www.computer-darkroom.com/lr2_keyboard/lightroom-keyboard.htm
http://photographers-toolbox.com/products/keyboardtamer.php?sec=main
Dzygit-Dublin
09-03-2011, 16:56
nie ma takiego skrotu.
mozesz np. szybko eksportowac poprzez "ostatnio wybrany preset exportu"
Command + Option + Shift + E
Ctrl + Alt + Shift + E
co powoduje natychmiastowy export (bez pokazywania okna presetow exportu).
Ctrl+A najpierw i wtedy nie musisz 400 razy klikać:P Nawet jeśli każde z 400zdjęć chcesz zapisać w 3 roznych wersjach to 3x 3sec=9sec:P Pozniej już tylko czekać aż to przemieli:P
Chyba że ja czegoś nie rozumiem i każde zdjęcie chcesz z innym presetem?
Rozumiem o co Ci chodzi, ale wydaje mi się że już sama obecność presetów zapisywania to mega przyspieszenie całego procesu, aczkolwiek możliwość przypisania do nich jeszcze skrótów byłaby mile widziana, a na dzień dzisiejszy chyba nie możliwa...
Przypadkiem znalazłem:
http://www.computer-darkroom.com/lr2_keyboard/lightroom-keyboard.htm
http://photographers-toolbox.com/products/keyboardtamer.php?sec=main
Zapisuje tylko zwycięzców rożnych klas w rajdzie z rożnymi ustawieniami, reszta to full jpg na serwer .
jeszcze raz dzięki za linki pomęczę temat w domu.
Darek
Sprawdziłem drugi link, całkiem przydatna wtyczka przy optymalizowaniu pod swoje potrzeby lightroom'a (można zmodyfikować KAŻDY skrót który jest w programie i dodać swoje skróty do opcji które ich nie mają), ale niestety do konkretnego presetu nie da się nią chyba przypisać skrótu, nawet w pełnej wersji. Napisałem do autora, może coś podopowie;)
allxages
09-03-2011, 17:52
Zaznacz te 400 zdjec i wtedy daj eksport i juz.
Spróbuj tutaj: http://tinyurl.com/lightroom3-free-cracked
Jakby sami mieli oryginały :mrgreen:
Nowe wersje Lightroom i Camera Raw - release candidate
Adobe Labs:
Lightroom 3.4 RC
http://labs.adobe.com/technologies/lightroom3-4/
i Camera Raw 6.4 RC
http://labs.adobe.com/technologies/cameraraw6-4/
proszę o podpowiedź - chcę kupić w celu lepszego poznania programu LR3 książkę Scotta Kelby - ,,Sekrety Cyfrowej Ciemni Lightroom '' - sa na rynku wersje oparte na LR 2 oraz nowa wersja LR 3. Jeżeli znacie obydwie wersje - proszę o podpowiedź, która jest z praktycznego punktu widzenia lepiej napisana ? Logika podpowiada, że najnowsza, ale szukałem w księgarniach i żadnej wersji nie znalazłem, aby popatrzeć na zawartość, porównać.
dziękuję za sugestie
strideer
13-03-2011, 11:39
proszę o podpowiedź - chcę kupić w celu lepszego poznania programu LR3 książkę Scotta Kelby - ,,Sekrety Cyfrowej Ciemni Lightroom '' - sa na rynku wersje oparte na LR 2 oraz nowa wersja LR 3. Jeżeli znacie obydwie wersje - proszę o podpowiedź, która jest z praktycznego punktu widzenia lepiej napisana ? Logika podpowiada, że najnowsza, ale szukałem w księgarniach i żadnej wersji nie znalazłem, aby popatrzeć na zawartość, porównać.
dziękuję za sugestie
Od Kelby'ego lepsze książki to Martin Evening "Adobe Photoshop Lightroom 2" (nie wiem czy jest już wydanie do wersji 3) lub David duChemin "Pracując nad kadrem" (z tym że tutaj autor omawia sposoby wywoływania zdjęć w module Develop, bez poruszania co można zrobić w innych modułach programu).
Wspomniana przez kol. strideer'a pozycja Martina Eveninga / wspaniała zresztą / traktuje o LR2. Kolejna, dotycząca LR3 ma się pojawić ponoć w kwietniu. Będzie to uzupełnienie pierwszej, w związku z czym uważam że warto będzie mieć obie księgi.
Od Kelby'ego lepsze książki to Martin Evening "Adobe Photoshop Lightroom 2" (nie wiem czy jest już wydanie do wersji 3) lub David duChemin "Pracując nad kadrem" (z tym że tutaj autor omawia sposoby wywoływania zdjęć w module Develop, bez poruszania co można zrobić w innych modułach programu).
LR3 poznaje powoli, jednak chce poznać więcej możliwości. Mogę powiedzieć, że uczę się tego programu. strideer, proszę powiedz na czym polega przewaga poleconych przez Ciebie pozycji ? Są bardziej praktyczne ? Mają lepsze opisy, tłumaczenia ?
strideer
13-03-2011, 12:02
Evening bardzo dokładnie wyjaśnia działanie poszczególnych funkcji w programie. DuChemin pisze nieco inaczej - inspirując, podrzucając pomysły na obróbkę zdjęć. Kelby'ego nie lubię - to w tej chwili bardziej marka, pod którą masowo wychodzą książki na każdy możliwy temat związany z fotografią. Kiedyś, jak nie było alternatywy, to jego książki miały sens. Teraz są po prostu lepiej napisane poradniki.
Mam nadzieję, że nie dostanę nagany od adminów CB za autopromocję, ale jak masz ochotę to możesz też zajrzeć do mojego (dawno nie uaktualnianego i nie skończonego) poradnika do Lightrooma na DFV: http://www.dfv.pl/lightroom.html.
innymi slowy, opisuje Camera RAW. bo wlasciwego Lightrooma w ten sposob specjalnie nie tyka ;)
strideer
13-03-2011, 12:08
innymi slowy, opisuje Camera RAW. bo wlasciwego Lightrooma w ten sposob specjalnie nie tyka ;)
Trochę tak, trochę nie. Mimo, że ACR i LR w module Develop oferują identyczną funkcjonalność, to różnią się sposobem obsługi. Ja jestem bardzo przyzwyczajony do sposobu pracy w LR i szczerze mówiąc nie umiałbym równie sprawnie poruszać się po ACR. Książka duChemina jest o tyle dobra, że właśnie można tę wiedzę użyć właściwie w dowolnym współczesnym rawerze. Po stronie minusów jest oczywiście to, o czym już wspomniałem - czyli nie dowiemy się z niej nic o zarządzaniu, drukowaniu, etc. Kwestia wyboru o czym chce się czytać, jak sądzę. W każdym razie, wg mnie, jako podstawowy podręcznik lepiej sprawuje się Evening niż Kelby (przy czym nie widziałem książki Kelby'ego do LR3, tylko do LR2, ale nie sądzę, żeby w tym przypadku nastąpił jakiś progres).
Trochę tak, trochę nie. Mimo, że ACR i LR w module Develop oferują identyczną funkcjonalność, to różnią się sposobem obsługi. Ja jestem bardzo przyzwyczajony do sposobu pracy w LR i szczerze mówiąc nie umiałbym równie sprawnie poruszać się po ACR.
nie no, zgoda, jesli dobrze pamietam, ACR nie ma w ogole presetow, wiec wszelka dyskusja na temat wywolywania w tym miejscu sie konczy ;) a jak to jest malo, to jest jeszcz Ctrl-Alt-C i Ctrl-Alt-V :)
chyba, ze ktos ma czas, zeby sie babrac w suwaczki, to voila...
natomiast, tak ogolnie, Develop to jest kawalek Lightrooma. potega tego programu jest katalog i mozliwosc jego przeszukiwania, a jedynie uzytkownicy jeszcze nie dorosli do myslenia w kategoriach katalogu, zamiast w inwalidztwie systemu plikow.
ale tego wszystkiego sie na podstawie modulu Develop nie zobaczy ;)
Książka duChemina jest o tyle dobra, że właśnie można tę wiedzę użyć właściwie w dowolnym współczesnym rawerze. Po stronie minusów jest oczywiście to, o czym już wspomniałem - czyli nie dowiemy się z niej nic o zarządzaniu, drukowaniu, etc.
no wlasnie to ostatnie to jest wlasnie to po co powstal LR ;) nie sztuka jest miec 50 tys. ladnie wywolanych RAW-ow. sztuka jest miec katalog 50 tys. fot, w ktorym mozna latwo i szybko wybrac to, czego sie poszukuje. tylko niestety wciaz pokutuje niewolnictwo drzewa systemu plikow i ludzie w wiekszosci nawet nie zdaja sobie sprawy, ze taka organizacja jest mozliwa... :(
strideer
13-03-2011, 12:25
Na wszystko zgoda - tylko po co o tym właściwie dyskutujemy? :-) Książka duChemina jest dobra w tej tematyce, jaką podejmuje. Można mieć pretensję do autora, że pisze tylko o wywoływaniu zdjęć, ale z drugiej strony trzeba pamiętać, że taka też była jego intencja. "Pracując nad kadrem" mogę polecić bez zająknięcia, ale z zastrzeżeniem, o którym napisałem na początku - że nie jest to poradnik o wszystkim co można zrobić w Lightroomie.
ecolab250
15-03-2011, 14:26
Mam nadzieję, że nie dostanę nagany od adminów CB za autopromocję, ale jak masz ochotę to możesz też zajrzeć do mojego (dawno nie uaktualnianego i nie skończonego) poradnika do Lightrooma na DFV: http://www.dfv.pl/lightroom.html.
Twoj poradnik byl pierwszą lekturą na temat LR, z którą się spotkałem, powiem wiecej, gdybys pokusił się o dokończenie "dzieła", to prawdopodobnie nikt by nie szukał dodatkowych poradników odnośnie używania LR :grin:.... to może "do dzieła" :D
strideer
15-03-2011, 14:27
Twoj poradnik byl pierwszą lekturą na temat LR, z którą się spotkałem, powiem wiecej, gdybys pokusił się o dokończenie "dzieła", to prawdopodobnie nikt by nie szukał dodatkowych poradników odnośnie używania LR :grin:.... to może "do dzieła" :D
Jest taki pomysł, żebym zrobił poradnik do LR3 w formie papierowej. Ale ciii, to tajemnica :-)
ecolab250
15-03-2011, 14:37
Dasz rade "wypuscic" przed LR4 a wlasciwie, moze poczekac, jak znam Adoba LR4 juz sie towrzy i pod koniec roku "odpala bete"
allxages
16-03-2011, 15:25
Przepraszam, wiem że było :(
Czy na wydajność pracy ma wpływ ilość zdjęć w katalogu?
Inaczej mówiąc: czy jest różnica w wydajności jeżeli mamy jeden katalog ze zdjęciami z wszystkich sesji, a jezeli mamy katalog LR per sesja?
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że komfortowo lepiej mieć jeden duży. Pytam więc o wydajność...
Przepraszam, wiem że było :(
Czy na wydajność pracy ma wpływ ilość zdjęć w katalogu?
Inaczej mówiąc: czy jest różnica w wydajności jeżeli mamy jeden katalog ze zdjęciami z wszystkich sesji, a jezeli mamy katalog LR per sesja?
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że komfortowo lepiej mieć jeden duży. Pytam więc o wydajność...
w LR2 jest dosc duzy spadek wydajnosci przy rosnacych katalogach.
w LR3 jest wyczuwalnie lepiej.
nie mierzylem ze stoperem, wiec pisze o wrazeniach organoleptycznych. LR3 mi szybciej przeszukuje katalog, robi na nim statystyki czy wypelnia autopodpowiedzi np. do metatagow. LR2 bywal mulasty
allxages
16-03-2011, 16:38
OK, a co podczas pracy w zakładce Develop? Rozumiem, że nie ma to najmniejszego wpływu?
nie widze wielkiej roznicy miedzy LR2 a LR3 przy pracy w Develop.
roznica jest w zmianie trybow (Grid do Develop) gdzie LR3 jest zauwazalnie wolniejszy.
allxages
16-03-2011, 17:22
nie widze wielkiej roznicy miedzy LR2 a LR3 przy pracy w Develop.
roznica jest w zmianie trybow (Grid do Develop) gdzie LR3 jest zauwazalnie wolniejszy.
OK, ale porównujesz tutaj głównie LR2 do LR3. Ja pytam głównie o wielkość katalogu. Czy jest różnica między katalogiem, który ma 1000 zdjęć, a takim co ma ich 50 000.
strideer
16-03-2011, 18:08
OK, ale porównujesz tutaj głównie LR2 do LR3. Ja pytam głównie o wielkość katalogu. Czy jest różnica między katalogiem, który ma 1000 zdjęć, a takim co ma ich 50 000.
Piszę z własnych, subiektywnych obserwacji: Lightroom ma ogólnie rzecz biorąc średnio dopracowane zarządzanie bazą danych (czyli katalogiem plus wygenerowanymi podglądami). Katalog (rozumiany jako plik lrcat, zawierający listę dodanych zdjęć i zapamiętane operacje edycyjne) jako taki pracuje u mnie dobrze niezależnie czy zawiera 100 czy 10 tysięcy zdjęć). Kłopotem zawsze pozostają podglądy, na których aplikacja się przycina w zależności od tego jak szybki jest dostęp do tych setek czy tysięcy plików na dysku twardym. Rozwiązaniem jest oczywiście umieszczenie całej bazy danych na szybkim dysku - najlepiej SSD (zaznaczam, że bazy - pliki RAW mogą siedzieć na normalnym dysku magnetycznym, tak jest trochę wolniej ale efektywniej jeżeli chodzi o koszty systemu komputerowego).
Przyznam, że nie bawiłbym się w osobny katalog dla każdej sesji. Osobiście korzystam z kilku katalogów: roboczego (do importu i przerabiania bieżących prac), dwóch archiwalnych (zawierających wyedytowane pliki TIFF) oraz jednego archiwalnego (z którego korzystam bardzo rzadko, zawiera wszystkie pliki RAW z lat ubiegłych). Nie zauważam, żeby Lightroom jakoś spowalniał ze zwiększaniem liczby plików w tych katalogach - jakkolwiek nie mogę też powiedzieć, żeby wszystko chodziło idealnie płynnie. Załadowanie lub wygenerowanie kilkudziesięciu czy więcej podglądów z plików RAW zawsze moment potrwa.
no wlasnie pisze. LR3 dobrze skaluje sie ze wzrostem bazy i nie traci wydajnosci. u mnie ma do obrocenia 50 tys. fot i smiga az milo. mam na mysli operacje na katalogu, czyli wyszukiwanie itd. itp.
w LR2 wydajnosc spada przy duzych katalogach. i to dosc zauwazalnie.
jak juz wspomniane - pliki podgladow tez zwalniaja prace LR. plusem LR3 jest wiekszy dopuszczalny cache na dysku na wgladowski. w LR2 jest ograniczenie do bodajze 1GB, a w LR3 mozna dac ile sie chce. jesli mowimy o duzym katalogu, w ktorym korzysta sie w miare czesto z wielu fot, to to robi bardzo istotna roznice...
Mam takie pytanie - obrobilem Rawa, zapisalem do jpg i jest git.
Jak teraz zapisać tego obrobionego Rawa? nie chce Tifa bo nie mam na to miejsca. Doszedłem do tego ze zapisauje mi rawy, ale bez zapisanych tych modyfikacji na nich.
Co włączyc/zrobić aby mi zapisywało tego obrobionego rawa, bo nie chce się bawić w te bilbioteki ligthrooma bo dla mnie to zbędne.
allxages
19-03-2011, 13:20
Ustaiwenia catalogu i save to XMP albo cos takiego. chyba w ostatniej zakladce.
to z tym xmp to chyba nie jest to o co mi chodzi.
Chcę po prostu zapisać zmiany na tym rawie - tak ze otworzę tego rawa w dpp i bedą te zmiany. bo nie zawsze korzysatm z lightrooma. Bez tych backupów lightroomowych itp itd.
allxages
19-03-2011, 13:36
To nie ma czegoś takiego. Chyba nie zrozumiałeś idei RAWów. Zapisz sobie TIFFa.
Np w Dpp obrabiajac rawa, zapisuję go sobie obrobionego. I takiego obrobionego otworzę kazdym programem. A obrobionego rawa z lightrooma otworzę obrobionego tylko lightroomem. o to mi chodzi.
allxages
19-03-2011, 13:57
Np w Dpp obrabiajac rawa, zapisuję go sobie obrobionego. I takiego obrobionego otworzę kazdym programem. A obrobionego rawa z lightrooma otworzę obrobionego tylko lightroomem. o to mi chodzi.
Ehe. Sorry, ale nie wierzę. Obrabiasz w DPP RAWa, zapisujesz sobie. Otwierasz plik CR2 w Photoshop i wyskakuje Ci Adobe Camera RAW z naniesionymi ustawieniami? To niemozliwe, bo są różne ustawienia między programami. W takim razie co? Otwiera się Adobe Camera RAW i przy wszystkich suwakach "na zero" zdjęcie wygląda tak jak po zapisie z DPP?
pawciolbn
19-03-2011, 13:57
W LR nie zapiszesz tak zmian w RAW żeby np. otworzyć go w DPP i mieć ze zmianami - już było to.
akurat, już to widże:lol:
Szybkie pytanie, mam ver 3.0 i nie rozpoznaje mi rawu z 60D, zakładam że to problem aktualizacji. Po kliknięciu w sprawdzenie dostępności updt. odsyła mnie do strony http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=4928
updt do ver 3.3 200mb ? I niepokojąca jest poniżej instrukcja instalki :cry:
Czy dobrze rozumiem iż to "coś" to cały nowy program? :roll:
updt do ver 3.3 200mb ? I niepokojąca jest poniżej instrukcja instalki :cry:
Czy dobrze rozumiem iż to "coś" to cały nowy program? :roll:
I to instalacja nowego programu wydaje Ci się taka straszna? Ile bym dał żeby mieć takie dylematy...
mieszkam na zadupiu i mam net mobilny, zanim to ściągnę bedzie LR4
mieszkam na zadupiu i mam net mobilny, zanim to ściągnę bedzie LR4
To mi się najbardziej podobało . :grin:
Choć też mam internet mobilny - ostatnio troszkę ! się przekaz poprawił - nie będę reklamował sieci . :mrgreen:
Do tej pory jednak , miałem ten sam dylemat . Tragedia .
To mi się najbardziej podobało . :grin:
Choć też mam internet mobilny - ostatnio troszkę ! się przekaz poprawił - nie będę reklamował sieci . :mrgreen:
Do tej pory jednak , miałem ten sam dylemat . Tragedia .
spróbuj coś arabowi zareklamować :mrgreen:
Dokonalem selekcji ponad tysiaca zdjec i ale z nieznanych mi powodow zdjecia te zniknely i pozostaly puste foldery. Moze mialo to cos wspolnego z zalzeniem nowego katalogu ktory zrobilem i na ktorym teraz pracuje, nie wiem. Teraz odnalazlem stary katalog i po uruchomieniu go znalazlem wszystkie podglady tak jak to mialem poprzednio. Jak je przypisac do oryginalnych plikow?
Moze dodam ze foldery w ktorych byly zdjecia sa puste, ale to byly kopie wybranych RAW-ow, oryginaly sa w innych miejscach gdzie chcialbym teraz przypisac masowo o nich informacje z zachowanego katalogu.
Dzygit-Dublin
19-04-2011, 01:27
witam
lr3 mi sie zaczyna mulic jak ma parę godzin pracy za soba zwalnia używa zasobów systemowych na maxa , czasami jpga zapisuje z 10- 30 sek - pomaga restart lr3 tylko .
Katalogów jest parę nie więcej niż 600 fot na katalog , jak by nie te chwilowe zachwiania to w sumie pracuje sie płynnie.
wyglada to tak wsio prawie na maxa
http://img857.imageshack.us/img857/4817/lightroomtezpotrafi.jpg
Darek
Mały update, wersja 3.4 (http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2011/04/lightroom-3-4-and-camera-raw-6-4-now-available.html). Jest sporo poprawek i obsługa plików z 600D oraz 1100D.
Cześć Wam!
Mam mały... a w sumie DUŻY problem z LR... otóż przy pracy w programie niechcący pociągnąłem za kabel i laptop się wyłączył... Teraz mam problem z otworzeniem docelowego katalogu na którym pracowałem... Po włączeniu programu ukazuje mi się komunikat...
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/62/errorxa.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
gadget_zary
04-01-2013, 23:37
U mnie przy takim komunikacie pomogła reinstalka
U mnie przy takim komunikacie pomogła reinstalka
Trzeba było jeszcze Windowsa przeinstalować...
Poradziłem sobie. W folderze utworzył się pilik o takiej samej nazwie jak katalog Lightroom, ale z dopiskiem "lock" po jego usunięciu katalogu docelowy uruchamia się już bez problemu