Zobacz pełną wersję : czy warto kupić 30D jako 2gie body
firtiris
03-06-2010, 00:45
mam 5D mkI i szukam 2go body na wszelki wypadek, gdy robię
okazjonalnie zdjecia na ślubach
mogę kupić nowy zestaw z gwarancją 30D + 17-85 IS za niecałe 3000.
czy ma to sens z moimi szkłami (stopka)
może jakieś inne propozycje
dzieki za wszelkie rady
pozdrawiam
Przemysl nad 1d mk II.
Dostaniesz inna jakosc AF a i ogniskowa tez sobie troche wydluzysz zakladajac 85mm (troche mniej bo x1.3). Backup drugiej karty pamieci, uszczelnienia. Wydasz tez podobne pieniadze lub nawet mniej.
Owszem - nowe kusi, pewnie, ale ten obiektyw raczej Ci sie nie przyda do slubnych zdjec. Majac 28 1.8 i 85 1.8 nie bedziesz go raczej zakladal (17-85 is).
O ile nowe body to fajna sprawa, gwarancja, zapach itp - to cos za cos ;)
Tez stalem przed takim dylematem 3 tyg temu.
Postawilem na 1dmkii jako backup do swojej piatki. Nie zaluje.
Sama 30 to dobry pomysł, ale czy napewno jako zapasowe body potrzebujesz nowego? Wydasz 3 tyś które będzie leżeć w torbie... Ja też mam 5D i 30D jako zapas, ale poprostu piatkę dokupiłem i 30 została, powiem ci że leży sobie w torbie nieuzywana, bo 5D mi starcza na wszelkie zastosowania
firtiris
03-06-2010, 08:58
a ja zbytnio nie chce katować 5ki na jakis głupawych przyjeciach rodzinnych itp. do tego lubie makro a tu trzeba troche zdjęć nastukać a licznik bije i dlatego zastanawiam sie nad ta 30
A nie lepiej kupic uzywke? Mysle, ze 30d z malym przebiegiem bedzie chodzilo za niewiele ponad 1000 zlotych. A 2000 lepiej dolozyc i kupic cos lepszego niz 17-85IS - szklo jest fatalne... A aberracje - lepiej, zebys ich z kazdego zdjecia nie musial usuwac;)
firtiris
03-06-2010, 09:23
plan był żeby sprzedać to szkło ...
mam 5D mkI i szukam 2go body na wszelki wypadek, gdy robię
okazjonalnie zdjecia na ślubach
mogę kupić nowy zestaw z gwarancją 30D + 17-85 IS za niecałe 3000.
czy ma to sens z moimi szkłami
Za nieco ponad 3000pln możesz znaleźć drugie 5dmkI, a 17-85IS na ślubach jest raczej nieprzydatny=moim zdaniem nie ma sensu.
Jak dasz radę kup 5dmkI, jak nie 30d ale bez 17-85IS.
firtiris
04-06-2010, 21:11
a może sprzedac mk I dołozyć do mk II i mieć nadziejeę że nie padnie ;)
Jeśli chodzi o sąmą 30kę to jeszcze 4 miesiące temu robiłem nią ślubne fotki. Byłem bardzo zadowolony! Tym bardziej jako drugie body polecam 30ke. Ale jeśli aparat leżał cały czas w szafie to też dla niego nie za dobrze.... w każdej instrukcji lustrzanki widnieje zapis mówiący, że trzeba co najmniej raz na miesiąc zrobic kilka klateczek aby aparat się smarował... innaczej moze być kiszka ;( ciekawe z jakiego roku jest body i ile przeleżało.
Pozdrawiam
jeśli aparat leżał cały czas w szafie to też dla niego nie za dobrze....
uwaga jest słuszna, ale dalej trochę Cię fantazja poniosła:
w każdej instrukcji lustrzanki widnieje zapis mówiący, że trzeba co najmniej raz na miesiąc zrobic kilka klateczek aby aparat się smarował...
bo w instrukcjach jest napisane tylko, aby co pewien czas wykonać kilka klatek;
natomiast czytając dalej:
- w starszych istrukcjach (20D/30D) nie ma dla tej czynności żadnego wytłumaczenia,
- w nowszych (od 40D) uzasadnienie jest śmieszne, bo napisali że należy nacisnąć kilkakrotnie przycisk migawki, aby sprawdzić, czy aparat działa. :mrgreen: