PDA

Zobacz pełną wersję : Kolory na zdjęciu

tomeq188
26-05-2010, 22:20
Witam... Mam 400d i mam problem z ustawieniem aparatu ( kolorów ) by zdjęcie wygladało tak

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2010-05/1c0588e8/dd.jpg.html)

Z tego co wiem zostało one wykonane Nikonem z kitem.

MarcinG
26-05-2010, 22:33
w aparacie nie ustawia się jako tako kolorów jest coś takiego jak picture style co może wspomóc kontrast nasycenie itd poczytaj instrukcję.

chyba żartujesz ze jest możliwe żeby podać gotowy przepis na zdjęcie do zrobienia w każdych warunkach:shock:
na takie jak pokazałeś może składać się postprocessing, oświetlenie i to czy było robione nikonem canonem czy nokią z kitem nie ma znaczenia

lepiej byś pokazał swoje zdjęcie i opisał co Ci się w nim nie podoba a co starałes się robić, bo taki lakoniczny post to niepoważny jest

przed tym upewnij się że wiesz co to jest balans bieli, czas, przysłona, iso co byśmy się dobrze porozumieli...

tomeq188
26-05-2010, 22:47
hah nie musisz tak po mnie skakać. Wiem co to jest balans bieli, czas , przysłona i iso :P Zdjęcia cały czas robie na manualu.
Zaskakujące ale wiem. Chodzi mi tylko o to że też robiąc zdjęcia takie jak to co wsadziłem ( zdjęcie znajomego) nie mogę osiągnąć takiego efektu. Strasznie podoba mi się czystość zdjęcia i kolory. Oświetlenie nie ma nic do tego raczej bo tak samo ja i kumpel doświetlamy zdjęcia lampą...

No a tu moje tak jak prosiłeś

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2010-05/1c7ddde9/ca1.jpg.html)

iso
26-05-2010, 22:51
raw > dpp > balans na cieplejszy saturacja +2 albo więcej i na twoim zdjęciu pani ma czarno biały strój co tylko potęguje wrażenie bezbarwności.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
chociaż balans może zostaw, jest w sam raz. ale eksperyment nie zaszkodzi :)

MarcinG
26-05-2010, 23:05
hehe spoko z Twojego pierwszego postu można było wywnioskować że od 2 dni masz aparat :D

ja wiem czy jego charakteryzuje się czystością... jest nieostre (przynajmniej to zmniejszone hostowane, nie wiem jak oryginał)
jeśli chodzi o "kolory" no to ma po prostu bardzo "ciepły" balans bieli, jest mocno nasycone, nic specjalnego w nim nie widzę

jak masz RAW to fajnie, pobaw się np w dpp albo acr suwakami w zakładce HSL

z drugiej strony nijak nie można ich porównać bo na Twoim nie ma kolorowych drinków, to coś jakby od zdjęcia polskiej łąki (czyt. trawa i chaszcze) wymagać żeby wyszło jak fotka amazońskiej dżungli z kolorowymi żabkami i kwiatkami idt:lol:

tomeq188
26-05-2010, 23:06
Tak mi sie wydaje że kumpel na 100% nie robi zdjęcia w rawie... Każde zdjęcie ma takie a ma ledwo 2 gb kartę ( a my w nocy robimy po 300 fotek )

Saturacje mam za + 3 , kontrast na +1 , balans na automat.

Mam nadzieję że takie zdjęcia nie cyka tylko Nikon?

molmagic
27-05-2010, 00:09
Na Twoim zdjęciu lampa jest walnięta prosto w obiekt, czego nie można powiedzieć o zdjęciu pierwszym - cienie wskazują że było to inne źródło światła - zapewne ocieplone. Wydaje mi się że inne światło pada na pierwszy i na drugi plan. Używaj blendy złotej, ocieplaj światło. Ponadto nie ma tam nic nadzwyczajnego. Jeśli masz PS lub podobne narzędzie to możesz robić maski na samą skórę modelki wtedy bawisz się krzywymi na poszczególne kanały, jedziesz vibrance/saturation itp.

tomeq188
27-05-2010, 09:50
A was zaskoczę i nie wale lampą prosto:P Używam dyfuzora i lampę odchylam maksymalnie do tyłu. Blendę ciężko używać w takiej fotografii jaką ja robię. Zmieniłem na cieplejszy balans , zmieniłem program na portret i dodałem saturacji o +1 ale jednak nie osiągnę takiego efektu bez programów graficznych. A jestem w 100% pewien że pierwsze zdjęcie było tylko kadrowane i na suwakach w LightRoomie zmniejszane cienie i darksy

roshuu
27-05-2010, 11:00
A was zaskoczę i nie wale lampą prosto:P Używam dyfuzora i lampę odchylam maksymalnie do tyłu. Blendę ciężko używać w takiej fotografii jaką ja robię. Zmieniłem na cieplejszy balans , zmieniłem program na portret i dodałem saturacji o +1 ale jednak nie osiągnę takiego efektu bez programów graficznych. A jestem w 100% pewien że pierwsze zdjęcie było tylko kadrowane i na suwakach w LightRoomie zmniejszane cienie i darksy

Czy robiles zdjecia w tych samych warunkach oswietleniowych co kolega?

molsar
27-05-2010, 11:15
a stosujesz gele korekcyjne?
po za tym na fotce 1 babeczka jest pomaranczowa jak fanta i nie wiem dlaczego tak sie nim podniecasz i chcesz zaby twoje byly "rownie nienaturalne".
po drugie w twoim kadrze jest normalny odcien skory co jest jedynym "cieplym" kolorem w tym kadrze wiec nie wiem w czym problem :]

mk307
27-05-2010, 14:43
To może powinieneś przesiąść się na sprzęt N...., i zapisać się na żółte forum, tam na pewno ci bardziej pomogą niż u nas, choć żadne tłumaczenia i tak pewnie Cię nie zadowolą.