Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Kolory na zdjęciu

Domyślnie Kolory na zdjęciu

Witam... Mam 400d i mam problem z ustawieniem aparatu ( kolorów ) by zdjęcie wygladało tak

Z tego co wiem zostało one wykonane Nikonem z kitem.

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

w aparacie nie ustawia się jako tako kolorów jest coś takiego jak picture style co może wspomóc kontrast nasycenie itd poczytaj instrukcję.

chyba żartujesz ze jest możliwe żeby podać gotowy przepis na zdjęcie do zrobienia w każdych warunkach
    na takie jak pokazałeś może składać się postprocessing, oświetlenie i to czy było robione nikonem canonem czy nokią z kitem nie ma znaczenia

lepiej byś pokazał swoje zdjęcie i opisał co Ci się w nim nie podoba a co starałes się robić, bo taki lakoniczny post to niepoważny jest

przed tym upewnij się że wiesz co to jest balans bieli, czas, przysłona, iso co byśmy się dobrze porozumieli...

Domyślnie

hah nie musisz tak po mnie skakać. Wiem co to jest balans bieli, czas , przysłona i iso :P Zdjęcia cały czas robie na manualu.
    Zaskakujące ale wiem. Chodzi mi tylko o to że też robiąc zdjęcia takie jak to co wsadziłem ( zdjęcie znajomego) nie mogę osiągnąć takiego efektu. Strasznie podoba mi się czystość zdjęcia i kolory. Oświetlenie nie ma nic do tego raczej bo tak samo ja i kumpel doświetlamy zdjęcia lampą...

No a tu moje tak jak prosiłeś

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

raw > dpp > balans na cieplejszy saturacja +2 albo więcej i na twoim zdjęciu pani ma czarno biały strój co tylko potęguje wrażenie bezbarwności.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    chociaż balans może zostaw, jest w sam raz. ale eksperyment nie zaszkodzi
    Ostatnio edytowane przez iso ; 26-05-2010 o 22:52 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

hehe spoko z Twojego pierwszego postu można było wywnioskować że od 2 dni masz aparat

ja wiem czy jego charakteryzuje się czystością... jest nieostre (przynajmniej to zmniejszone hostowane, nie wiem jak oryginał)
    jeśli chodzi o "kolory" no to ma po prostu bardzo "ciepły" balans bieli, jest mocno nasycone, nic specjalnego w nim nie widzę

jak masz RAW to fajnie, pobaw się np w dpp albo acr suwakami w zakładce HSL

z drugiej strony nijak nie można ich porównać bo na Twoim nie ma kolorowych drinków, to coś jakby od zdjęcia polskiej łąki (czyt. trawa i chaszcze) wymagać żeby wyszło jak fotka amazońskiej dżungli z kolorowymi żabkami i kwiatkami idt

Domyślnie

Tak mi sie wydaje że kumpel na 100% nie robi zdjęcia w rawie... Każde zdjęcie ma takie a ma ledwo 2 gb kartę ( a my w nocy robimy po 300 fotek )

Saturacje mam za + 3 , kontrast na +1 , balans na automat.

Mam nadzieję że takie zdjęcia nie cyka tylko Nikon?

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Na Twoim zdjęciu lampa jest walnięta prosto w obiekt, czego nie można powiedzieć o zdjęciu pierwszym - cienie wskazują że było to inne źródło światła - zapewne ocieplone. Wydaje mi się że inne światło pada na pierwszy i na drugi plan. Używaj blendy złotej, ocieplaj światło. Ponadto nie ma tam nic nadzwyczajnego. Jeśli masz PS lub podobne narzędzie to możesz robić maski na samą skórę modelki wtedy bawisz się krzywymi na poszczególne kanały, jedziesz vibrance/saturation itp.

Domyślnie

A was zaskoczę i nie wale lampą prosto:P Używam dyfuzora i lampę odchylam maksymalnie do tyłu. Blendę ciężko używać w takiej fotografii jaką ja robię. Zmieniłem na cieplejszy balans , zmieniłem program na portret i dodałem saturacji o +1 ale jednak nie osiągnę takiego efektu bez programów graficznych. A jestem w 100% pewien że pierwsze zdjęcie było tylko kadrowane i na suwakach w LightRoomie zmniejszane cienie i darksy

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomeq188 Zobacz posta
    A was zaskoczę i nie wale lampą prosto:P Używam dyfuzora i lampę odchylam maksymalnie do tyłu. Blendę ciężko używać w takiej fotografii jaką ja robię. Zmieniłem na cieplejszy balans , zmieniłem program na portret i dodałem saturacji o +1 ale jednak nie osiągnę takiego efektu bez programów graficznych. A jestem w 100% pewien że pierwsze zdjęcie było tylko kadrowane i na suwakach w LightRoomie zmniejszane cienie i darksy
    Czy robiles zdjecia w tych samych warunkach oswietleniowych co kolega?
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Domyślnie

a stosujesz gele korekcyjne?
    po za tym na fotce 1 babeczka jest pomaranczowa jak fanta i nie wiem dlaczego tak sie nim podniecasz i chcesz zaby twoje byly "rownie nienaturalne".
    po drugie w twoim kadrze jest normalny odcien skory co jest jedynym "cieplym" kolorem w tym kadrze wiec nie wiem w czym problem :]

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów