Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 30D i zmiana na 1d mark II

Amok
25-05-2010, 13:48
Mam takie pytania, do użytkowników C 1d mark II.
moja sytuacja finansowa, zaniedługo będzie trochę lepsza i
chciałbym przejść z 30D na C1D mk2.

1d-30d
Rozdzielczość ta sama
matryca ciut większa
więcej fps...
1d uszczelniony, szybszy
i wogule...

body potrzebuje głównie do sportu, reportażu/dokumentu itp. czyli wszędzie gdzie coś się dzieje, jest potrzeba uszczelnionego oraz pewnego i szybkiego AF.

Jednak mam kilka pytań...

czy opłaca się przechodzić z 30D na 1D mk2? (dlaczego?)-nie mówić mi tu o ergonomii-jest ona oczywista;]

jak wygląda sprawa z szumami-porównując do 1D?
rozumiem, że im większa matryca, tym szumy będą mniejsze tak?(oczywiście rozdzielczości nie ma co w to wiązać, gdyż jest ona taka sama w przypadku 30D jak i 1D)

szkła jakie posiadam -mam w stopce...

czyli aktualnie 85mm 1.8 i Falcon 8mm

teraz planuje kupić albo samyshita 14mm 2.8 albo 17-40 :)

Chciałbym poznać Wasza opinię na ten temat :)

gumisKite
25-05-2010, 20:50
Ja jak najbardziej polecam 1D do sportu itp. AF nie zawodny. A i FPSy sie przydają czasem.

justanimage
26-05-2010, 09:19
zawsze warto zmnieć xxD na linie jedynek. W końcu pro to pro (zwlaszcza jesli sie zarabia fotografowaniem)
Ja sie nie zastanawialem tylko zmienilem 40d na 1d a potem 1ds mark I i nigdy nie żałowałem :)

krzysiek13
26-05-2010, 19:49
Także polecam Ci przesiadkę na 1D. Osobiście przeskoczyłem z 40D i absolutnie nie żałuję. AF to zupełnie inna klasa. Do obsługi przyzwyczaiłem się szybko. Pewną wadą w stosunku do xxD jest waga jedynki, jednak cała reszta wynagradza to z nawiązką. Co do szumów, to są one podobne, z tym że 1D ma lepszy detal. Proponuję abyś poszukał 1D mk II N. Będziesz miał tej samej wielkości wyświetlacz, co w 30D.

P72
26-05-2010, 22:35
i wogule...
W ogóle to bardzo dobry pomysł, tylko gdzie dostaniesz 1DmkII w dobrym stanie?

_igi
26-05-2010, 23:45
W ogóle to bardzo dobry pomysł, tylko gdzie dostaniesz 1DmkII w dobrym stanie?

Da radę. A przynajmniej mi się udało dostać niemal idealne 1D2N, które zresztą sprzedałem, czego szczerze - nieco żałuję :-D

r2d2
28-05-2010, 15:58
ja tez polecam, moze jakosc obrazka nie jest lepsza czy gorsza ale AF to inna bajka, no i ilosc pol AF ktora daje wiele mozliwosci. Iso 1600 spokojnie uzywalne, 3200 tez daje rade, na minus klawiszologia i maly lcd. Za to mozna sporo skonfigurowac pod siebie, czego prozno szukac w linii xxd. Aha, przesiadlem sie z 30d i 40d wiec mam jako takie pojecie.

Makudonarudo
28-05-2010, 16:36
Przesiadłem się z 30D właśnie na 1dmk 2.
Ogólnie to body troche bardziej szumi ale ma bardziej szczegółowy obraz . Więc w sumie na plus .

Ja w sumie korzystam głównie ze światła 2.0 w obiektywie w związku z czym trzymam się ISO 400 i nie mam do niego żadnych zastrzeżeń - przy czym często mocno kadruję zdjęcia nawet i do rozdzielczości 1200 x 800 i jest ok .

AF masakrator . Nawet z poczciwym 50mm f1.8 poczyniał sobie bardzo dobrze w bardzo ciemnym pomieszczeniu .

Rozkład punktów bocznych też bardzo dobry i szeroki .
Dla mnie wady jakie zauważyłem to :
-utrata cropa 1.3 (dla tych co lubią dłuższe szkiełka )
-dosyć głośny . W kościele jest słyszalny .
-głupia klawiszologia - wymaga wolnych dwóch rąk . Albo zręczności w jednej aby jednocześnie wciskać przyciski w różnych miejscach body .

i w sumie tyle z tych "cięższych " :) reszta to zalety .

gumisKite
28-05-2010, 17:10
Co do głośności to przecież można ustawić quiet shutter.
JA rozmyślałem między 50D a 1D mk II. Wybrałem Jedynkę i nie żałuje. najbardziej podoba mi się ostawianie spota pod konkretne pola, światłomierz też nigdy się nie myli. Co do WB to nie wiem, zawsze sam ustawiam pod temperaturę.
Co do baterii to ja trafisz nie zajechaną sztukę to na spokojnie 1500 wyciśniesz (mój rekord to około 1800) a i na mrozie sobie dobrze radzi.

Makudonarudo
28-05-2010, 17:56
A to gdzie można coś takiego ustawić ?
Ten cichy tryb? jakoś nigdzie nie widziałem / nie wyczytałem aby była taka opcja .

MC_
28-05-2010, 17:58
Quiet shutter to chyba tylko przy LV?

gumisKite
28-05-2010, 18:26
LV w mk II? Luuudzie dlaczego piszecie o czymś czego w rękach nie mieliście. Po aktywowaniu przez PC w P.Fn mamy do wyboru w trybie pojedynczych zdjęć: "Quiet, delayed shutter cocking". Polega to na robieniu zdjęcia a po tym do momentu nie puszczenia wyzwalacza trzymania lustra w górze a potem opuszczanie go odrobine wolniej. Czyli niweluje to co jest przyczyną hałasu.

abalus
30-05-2010, 05:23
Caly czas uzywam 1D mk2 jako mojego drugiego body (remote camra) na zmiane z 7D. w zaleznosci od sytucaji (7D z 10-22). I musze powiedziec ze jest to dobra konstukcja ktora daje dobre jakosciowo zdjecia mimo swojego wieku. Prawda jest taka ze orginalne baterie dawno przestaly trzymac prad a na akumulatorkach zastepczych (1800mAh) jestem w stanie wyjechac nawet do 4000 zdjec z obiektywem IS wiec problemu zasilania nie mam. Zywotnosc baterii w 7D jest niska mimo gripa i dwuch orginalnych baterii.
Jak jestes w stanie dostac 1D w miare dobrym stanie to jest warta tego. Ostatnio kupowalem 1D mk2 dla kolegi za 700 CND plus sugerowane baterie za dwie sztuki 80 USD w bh photo. Jak mozesz znalesc 1D mk2N w dobej cenie to polecam jeszcze bardziej to jest aparat warty trzymania na dluzej.

r2d2
30-05-2010, 13:47
Quiet shutter to chyba tylko przy LV?

Jest opcja Quiet shutter mimo, ze brak live view. Kto ma Marka ten wie :-D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Szum 1d mk2 vs 30D: http://www.pbase.com/jkurkjia/1dmkii_vs_30d_noise

Amok
30-05-2010, 14:25
Dzięki za konkretne odpowiedzi ;)
szukałem troche tych jedynek-i rzeczywiście troche ciężko znaleźć, w dobrym stanie(nie zajechanego)

chyba postanawiam wydać te 5k na jakieś obiektywy L, uważam że zdjęcia będą dużo lepsze 30D+L niż 1D + graty ;)

ghosthunter
05-06-2010, 11:12
Najlepszym rozwiązaniem byłoby 1Ds mk III + Lki:) Ale fakt, że żaden aparat bez dobrego obiektywu cudów nie zdziała.