PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia bezcieniowa-jakie oświetlenie

JACKUZ
19-05-2010, 21:08
witam .mam pytanko odnośnie oświetlenia namiotu do fotografi bezcieniowej,posiadam lampy sufitowe kasetonowe na świetlówki 60cm 4x18W barwa zimna 6400K czy nadają sie do tego typu oświetlenia czy lepiej zainwestować w dedykowane stałe światło z żarówkami o barwie 5400K i mocy około 175W na strone czy lampy błyskowe studyjne.

zaitsev
20-05-2010, 10:03
Zdecydowanie światło błyskowe... Nawet to najtańsze, jeśli budżet mocno ograniczony.

gixxxer
20-05-2010, 10:52
dokładnie !!!

przerabiałem ten temat ze światłem ciągłym 2400W (niskobudżetowym ;) ) - tragedia :(

światło błyskowe jest idealnym rozwiązaniem za normalne pieniądze .... jeszcze zależy co chcesz fotografować ;)

giebe
20-05-2010, 15:30
podłączę się do tematu, czyli 430 ex II i 580 ex II dałyby radę?

jacapa
20-05-2010, 16:17
Potwierdzam, zdecydowanie błysk. Wydałem kasę na żarówki, oprawki, parasolki, softbox, namiot itp, itd i z efektów nie byłem zadowolony. Teraz robię z dwóch lamp 580EX i 420EX i wychodzi lepiej , a o wygodzie nie wspomnę. Nawet zrezygnowałem z namiotu bezcieniowego. Światło odbijam od sufitu i ścian i jest ok. Jedyny problem jest z przedmiotami o lustrzanej powieszchni , tu namiot może być konieczny lub pomieszczenie o gładkich białych ścianach i suficie.

molmagic
20-05-2010, 16:38
Spokojnie da radę, ja tak pracuję, może z czasem jeszcze jedna lampka - może być któryś z "niecyfrowych" modeli z manualnie sterowaną mocą błysku. Wszystko podłączam na bezprzewodowych wyzwalaczach quantuum. Na statywach oświetleniowych mam takie końcówki do montowania lam (na kostkach z wyjściem PC) i parasolek.

Kolaj
20-05-2010, 17:29
Jesli juz je masz, to spoko. Natomiast sporo tanszym i do tego celu w zupelnosci wystarczajacym rozwiazaniem beda 2 zarowki blyskowe po ok. 75zl/szt.

JACKUZ
20-05-2010, 17:44
ok.nie lubię wydawać dwa razy kasy w sumie na to samo podajcie więc jakieś w miarę nie drogie rozwiązanie 2 żarówek czy lamp błyskowych do canona 40d ,posiadam lampe 430 ex,co muszę jeszcze mieć aby wyzwolić i zsynchronizować błysk,czy jakieś softboxy ,parasoliki prosiłbym o linki do aukcji bąź nazwy modeli bo jest tego na allegro od groma ale nie mam w tej materi pojęcia.pozdrawiam wszystkich i dzięki za rady

Kolaj
21-05-2010, 14:30
W wersji z żarówkami błyskowymi potrzebujesz:

- 2 żarówki błyskowe np. JH-7000 http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=932
- 2 jakiekolwiek statywy oświetleniowe, np. http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=1371
- 2 oprawki np. http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=796

To właściwie wszystko. Żarówki mają w komplecie kabel synchro, który podłączasz do body. Druga żarówka jest wyzwalana błyskiem pierwszej.

Zaznaczam, że ten zestaw sprawdzi się przy fotografii bezcieniowej z użyciem namiotu, natomiast do innych studyjnych zastosowań będzie raczej karkołomny.