Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Fotografia bezcieniowa-jakie oświetlenie

Domyślnie Fotografia bezcieniowa-jakie oświetlenie

witam .mam pytanko odnośnie oświetlenia namiotu do fotografi bezcieniowej,posiadam lampy sufitowe kasetonowe na świetlówki 60cm 4x18W barwa zimna 6400K czy nadają sie do tego typu oświetlenia czy lepiej zainwestować w dedykowane stałe światło z żarówkami o barwie 5400K i mocy około 175W na strone czy lampy błyskowe studyjne.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zdecydowanie światło błyskowe... Nawet to najtańsze, jeśli budżet mocno ograniczony.

Domyślnie

dokładnie !!!

przerabiałem ten temat ze światłem ciągłym 2400W (niskobudżetowym ) - tragedia

światło błyskowe jest idealnym rozwiązaniem za normalne pieniądze .... jeszcze zależy co chcesz fotografować

Coś już napisał
    Miasto
    A, A

Domyślnie

podłączę się do tematu, czyli 430 ex II i 580 ex II dałyby radę?

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Potwierdzam, zdecydowanie błysk. Wydałem kasę na żarówki, oprawki, parasolki, softbox, namiot itp, itd i z efektów nie byłem zadowolony. Teraz robię z dwóch lamp 580EX i 420EX i wychodzi lepiej , a o wygodzie nie wspomnę. Nawet zrezygnowałem z namiotu bezcieniowego. Światło odbijam od sufitu i ścian i jest ok. Jedyny problem jest z przedmiotami o lustrzanej powieszchni , tu namiot może być konieczny lub pomieszczenie o gładkich białych ścianach i suficie.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez giebe Zobacz posta
    Spokojnie da radę, ja tak pracuję, może z czasem jeszcze jedna lampka - może być któryś z "niecyfrowych" modeli z manualnie sterowaną mocą błysku. Wszystko podłączam na bezprzewodowych wyzwalaczach quantuum. Na statywach oświetleniowych mam takie końcówki do montowania lam (na kostkach z wyjściem PC) i parasolek.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez giebe Zobacz posta
    Jesli juz je masz, to spoko. Natomiast sporo tanszym i do tego celu w zupelnosci wystarczajacym rozwiazaniem beda 2 zarowki blyskowe po ok. 75zl/szt.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

ok.nie lubię wydawać dwa razy kasy w sumie na to samo podajcie więc jakieś w miarę nie drogie rozwiązanie 2 żarówek czy lamp błyskowych do canona 40d ,posiadam lampe 430 ex,co muszę jeszcze mieć aby wyzwolić i zsynchronizować błysk,czy jakieś softboxy ,parasoliki prosiłbym o linki do aukcji bąź nazwy modeli bo jest tego na allegro od groma ale nie mam w tej materi pojęcia.pozdrawiam wszystkich i dzięki za rady

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W wersji z żarówkami błyskowymi potrzebujesz:

- 2 żarówki błyskowe np. JH-7000 http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=932
    - 2 jakiekolwiek statywy oświetleniowe, np. http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=1371
    - 2 oprawki np. http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=796

To właściwie wszystko. Żarówki mają w komplecie kabel synchro, który podłączasz do body. Druga żarówka jest wyzwalana błyskiem pierwszej.

Zaznaczam, że ten zestaw sprawdzi się przy fotografii bezcieniowej z użyciem namiotu, natomiast do innych studyjnych zastosowań będzie raczej karkołomny.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uprawnienia umieszczania postów