Zobacz pełną wersję : Przygotowanie zdjecia do druku w foto lab
Nigdy nie musiałem drukować swoich zdjęć. Niestety nadszedł czas, kiedy trzeba się zacząć rozglądać za lokalnym klientem. I napotkałem się na pierwszy problem.
Monitor(iMac 27) mam skalibrowany przy pomocy ColorMunki.
Wysłałem zdjęcia do Labu online www.snapfish.com i przysłali mi zdjęcia z ciemniejszymi kolorami.
Chce spróbować wydruku w lokalnym Labie który składa się z maszyny i kogoś kto wyciąga z niej zdjęcia.
Jest zalecane, żeby profilować drukarkę z monitorem. Czy można jakoś stworzyć profil dla fotolabu? Np wydrukować jakiś color chart i go zeskanować spektrofotometrem?
zobacz tutaj http://www.vertis.pl/
U nich podobno mozna pobrać profile kolorow i skalibrować się pod ich maszyne
W wielu labach można pobrać profile do kalibracji, niektórzy sobie za to nawet życzą pieniądze, szczególnie niektóre laby we Wrocławiu, zawsze warto żeby przed wywoływaniem naszych zdjęć, jeżeli są naprawdę ważne to operator mógłby skalibrować maszynę, ja przynajmniej tak mam mogę go o to poprosić, chociaż to nie do końca może coś poprawić, ważne są też środki jakich używa, jak długo je użytkuje, jakiego rodzaju ma papier, i jakie jest oświetlenie w zakładzie, bo przy wstępnym oglądaniu zdjęć nie pasują nam kolory lub jasność, a w domu, lub albumie jest zupełnie inaczej.
pawciolbn
19-05-2010, 10:32
dokładnie... ja ostatnio skorzystałem z Foto QFS w Lublinie i powiem, że zaskoczyli mnie. Cena 13x18 to 60gr - b.mało. Zapakowałem dane na pendriva i do salonu. Na drugi dzień odebrałem odbitki b.dobrej jakości, ale na początku lekko zniesmaczony, że jakoś mdło i kolory takie, ale po analizie z tym co mam na ekranie - wszystko się zgadza. Takie warunki w labie, że na pierwszy rzut oka zdjęcia wydają się być czymś innym niż na kompie. Po wlepieniu do albumu całość stanowi niezły kąsek :)
Warto dowiedzieć się o warunki w labie, jaki paier, jak naświetlają itp. Czasem odstrasza mnie cena, bo 1,79zł za 13x18 to żadna rewelacja, ale jak zgłębiłem tajniki labu i pogadałem z pracownikami - zobaczyłem efekty i możliwości - cena ma znaczenia.
#
Czy można jakoś stworzyć profil dla fotolabu? Np wydrukować jakiś color chart i go zeskanować spektrofotometrem?
Odpowiadając na pytanie (bo wszystko dotychczas to średnio na temat) - tak, drukuję się color chart i zczytuje patche spektrofotometrem, ale trzeba mieć do tego software (dość drogi) i spektrofotometr (niech mnie ktoś poprawi jak się mylę ale Colormunki nie jest obsługiwane przez żaden profesjonalny soft do profilowania).
Generalnie jedyna sensowna możliwość to korzystanie z labu które takie profile generuje i publikuje i kojarzy cokolwiek w kwestii zarządzania kolorem - zdecydowana większość labów niestety nie kojarzy a te które mówią o kalibrowaniu monitora do ich odbitki testowej trzeba omijać z daleka...
Jak masz profil labu to robisz softproofa i tak obrabiasz żeby było dobrze...
Handelson
19-05-2010, 12:44
Generalnie jedyna sensowna możliwość to korzystanie z labu które takie profile generuje i publikuje i kojarzy cokolwiek w kwestii zarządzania kolorem - zdecydowana większość labów niestety nie kojarzy a te które mówią o kalibrowaniu monitora do ich odbitki testowej trzeba omijać z daleka...
Zgadzam się*z Krzychem tylko... stosując się do Jego (i moich) przekonań to nic tylko bym omijał, omijał, omijał... ;)
Do tematu: ja mam lab w którym właśnie przygotowuję kolor obróbki pod schemat kolorystyczny z labu (udostępniony przez właściciela) a dostarczając zdjęcia siadam z Nim i wychodzę dopiero wtedy jak jestem zadowolony z jakości i kolorów. Za odbitki które tych wymagań nie spełniają oczywiście nie płacę. Taką mamy umowę.
Pytanie zasadnicze - jak masz ustawiona gamme w monitorze? Jesli na 1,8 to tu lezy pies pogrzebany. Przestaw na 2,2.
Zrobiłem tak. Mimo ze software z ColorMunki próbuje drukować na lokalnej drukarce, można zapisać color chart jako pdf. Tak tez zrobiłem, przekonwertowałem na jpg i poszedłem do labu wydrukować. Zeskanowałem wydruk i software stworzył mi drugi color chart. Powtórzyłem procedurę. Został stworzony profil.
I teraz taki problem. Druk tych color chartow wyglądał, że tak to nazwe, OK. Białe było białe, czarne było czarne. Ale jak włączam softproof z tym profilem, biały na monitorze zmienia się na jakiś odcień szarości. Czy to oznacza że profil został źle stworzony? Czy ja czegoś tu po prostu nie pojmuje?
Spróbuj z jakąś fotą gdzie jest spora paleta kolorów do porównania, a nóż widelec się okaże, że jest spoko...
Pawciolbn, FotoQFS to ten na przeciwko bazaru na tysiąclecia, obok simlocka? Jeśli tak, to parę dobrych lat temu dostałem od nich najgorzej zrobione odbitki w Lublinie w porównaniu do 4 innych punktów. Najlepsze (najwierniejsze) wtedy miałem z MM. Ale może się teraz "poprawili"...
pawciolbn
20-05-2010, 09:02
tak to to.. jakieś pare lat temu jak zaczynali dysponowali jednym z lepszych sprzętów w mieście.. zanim MM było w planach budowy.. wówczas jeszcze z kliszy było bdb.. obecnie to mój pierwszy kontakt z nimi po latach, ale nie było tragicznie. właśnie płodzę pakiet do Vertis.pl - zobaczę co to.. pobrałem profile ICC poszczególnych paipierów, zainstalowałem, ale jakoś strasznie poprzebarwiało kolory na ekranie w DPP.. rozumiem, że mam to ustawić tylko w zakładce Tools>>Preferences>>Color Managment>>... i tu chyba wybrać z listy przy Color matching serttings.. czy gdzieś jeszcze to trzeba ustawiać?? bo różnica pomiędzy RAW z pychy przy standardowych ustawieniach, a przy tych z ICC jest znaczna.. cienie na twarzach idą w żółć ciemną a ogólnie kolory nabierają znacznego nasycenia.
jakieś sugestie co gdzie jak pozmieniać w DPP jeszcze?
#
Jeżeli w CS4 pójdę w Edit>Convert to Profile i ustawie stworzony przeze mnie profil, kolory i kontrast zmieniają się nieznacznie i akceptowalnie, tzn. w miarę łatwo mogę wprowadzić korektę, ale jak tylko zrobię soft proof z tym profilem to zmiany są tak konkretne że nawet nie wiem od czego zacząć.
Nie zna nikt jakiejś literatury w której znajde info na ten temat, lub jakiś tutorial?
Bo poważnie robie się po woli zielony.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dodam że problem istnieje tylko gdy mam zaznaczoną opcję "simulate paper color".
Jutro pójdę wydrukować jakiś test i zobaczę co z tego wyjdzie.
Nie chciał bym się narzucać zaczynam usługi online na labie ale doświadczenie duże , firma rodzinna i sami to robimy.Polecam kontakt na telefon do firmy zrobię Ci odbitki testowe i zobaczysz co i jak . Maszyna kalibrowana codziennie ( może i 2-3 razy w zależności od potrzeby ) , popróbować można ,
Zapraszam.
Ps. Ceny chyba dobre np. 15,2x21-21,6 tylko 1,05zł brutto - PROMOCJA na Kodak Supra Endura VC.
Nie chciał bym się narzucać zaczynam usługi online na labie ale doświadczenie duże , firma rodzinna i sami to robimy.Polecam kontakt na telefon do firmy zrobię Ci odbitki testowe i zobaczysz co i jak . Maszyna kalibrowana codziennie ( może i 2-3 razy w zależności od potrzeby ) , popróbować można ,
Zapraszam.
Ps. Ceny chyba dobre np. 15,2x21-21,6 tylko 1,05zł brutto - PROMOCJA na Kodak Supra Endura VC.
Zapomniałem dodać za 10 testowych odbitek , płacisz tylko za przesyłkę , cenę przesyłki ustalimy.
Zapomniałem dodać za 10 testowych odbitek , płacisz tylko za przesyłkę , cenę przesyłki ustalimy.[/QUOTE]
Teraz się doczytałem , że Ty z Floryda , koszty przesyłki za wielkie na tę próbę , ale jak by to jestem otwarty.
Może gdybym był w Polsce to bym skorzystał;)
Po drugie chodzi tu o konkretny problem z kalibracją, więc skoro masz doświadczenie to zamiast się reklamować, mógłbyś podzielić się wiedzą ;)
Zaczyna się kolejny dzień. Zobaczymy co dzisiaj walka przyniesie:D
pawciolbn
20-05-2010, 22:06
Nie chciał bym się narzucać zaczynam usługi online na labie ale doświadczenie duże , firma rodzinna i sami to robimy.Polecam kontakt na telefon do firmy zrobię Ci odbitki testowe i zobaczysz co i jak . ......
dzwoniłem dzisiaj rano do firmy w sprawie wymiarów dla zdjęć z 50D.. tzn. raczej ogólnie z APS-C. Sprawa jest taka, że wszystkie fotki z puchy mogę przeskalować tak, że tylko jeden wymiar jest zgodny z podawanymi na stronie w tabeli. Dotyczy to też wymiarów podawanych przez inne laby.
Moje pytanie.. czy kadrować z puchy fotki dokładnie do wymiarów z tabeli na stronach, czy nie? Wiem, że jak nie wykadruję to lab zrobić to może za mnie, ale wolałbym mieć nad tym kontrolę. Z drugiej strony 10x15 czyli 2:3 to stosunek odpowiedni dla formatu z puszki, jednak po wpisaniu odpowiedniej wartości, np. dla dłuższego boku do kadrowania krótszy, przy zachowaniu proporcji, nie odpowiada temu z tabeli. O co chodzi? Jak z tym walczyć? Czy pozostaje kadrować? W sumie nie dociekałem nigdy, ale obecnie chcąc mieć większą kontrolę nad odbitkami prześledziłem sprawę i mam zagwozdkę.
#
ArekLodzPl
20-05-2010, 22:38
Co ty filozofujesz z tym kadrowaniem :confused:
Od czego masz narzędzie kadruj w PS - wpisujesz dokładny wymiar i rozdzielczość optyczną (dla większości labów jest to 300dpi), Zaznaczasz obszar kadrowania i wciskasz ENTER - ot cała filozofia, a nie bawienie się w wymiary w pikselach
Kolejna sprawa to uzyskanie informacji z laba na jaką długość maszyna docina papier. Biorąc np. pod uwagę odbitkę 15x21 szerokość to będzie 15,2cm ZAWSZE - bo taka jest szerokość rolki papieru, natomiast długość może być różna 21; 21,3; 21,5 dlatego trzeba spytać.
Pamiętajcie, że zdjęcie z puszki ma rozdzielczość optyczną 72dpi i tak dane zdjęcie do laba maszyna automatycznie zinterpoluje do 300dpi, a niestety maszyny nie mają zbyt dobrych algorytmów przetwarzających te dane, dlatego lepiej zrobić to w programie graficznym do tego przystosowanym
pawciolbn
20-05-2010, 22:52
Co ty filozofujesz z tym kadrowaniem :confused:
Od czego masz narzędzie kadruj w PS - wpisujesz dokładny wymiar i rozdzielczość optyczną (dla większości labów jest to 300dpi), Zaznaczasz obszar kadrowania i wciskasz ENTER - ot cała filozofia, a nie bawienie się w wymiary w pikselach
Kolejna sprawa to uzyskanie informacji z laba na jaką długość maszyna docina papier. Biorąc np. pod uwagę odbitkę 15x21 szerokość to będzie 15,2cm ZAWSZE - bo taka jest szerokość rolki papieru, natomiast długość może być różna 21; 21,3; 21,5 dlatego trzeba spytać.
Pamiętajcie, że zdjęcie z puszki ma rozdzielczość optyczną 72dpi i tak dane zdjęcie do laba maszyna automatycznie zinterpoluje do 300dpi, a niestety maszyny nie mają zbyt dobrych algorytmów przetwarzających te dane, dlatego lepiej zrobić to w programie graficznym do tego przystosowanym
nic nie filozofuję tylko pytam..
właśnie o kadrowanie chodzi, które właśnie można osiągnąć w PS poprzez podanie wymiarów, które sam lab podaje w takiej oto TABELI (http://www.wrobelfoto.pl/pomoc-faq.php#wymiary_standardowe). Skoro przy kadrowaniu i zachowaniu proporcji podaję dla 10x15 wartości 1795x1205mm dla 300dpi, to na brzegach oryginalnego pliku zostaje po pare mm.
Natomiast jeśli wołam RAWa w DPP i tam podam powyższe wymiary - JPG wychodzi nieco zwężony (porozciągane głowy).
Wiem, że wykadrować powinienem sam w PS gotowego JPG wołanego z RAW bez kadrowania, ale skoro LAB podaje jakieś konkretne wymiary dla konkretnego papieru, a po ich wpisaniu w PS dzieją się takie rzeczy.
#
ArekLodzPl
21-05-2010, 00:13
Powiem Ci, że taka tabela niepotrzebnie robi mętlik w głowie osobom, które do końca się nie znają, co, jak i dlaczego. Dlatego nie używaj opcji "dopasuj wielkość obrazka" z zastosowaniem tabel tylko narzędzie "kadrowanie" z podaniem konkretnych wymiarów - zawsze wyjdzie Ci dobrze.
BTW mam klientkę, która znosi mi sporo odbitek do wywołania - zdjęcia robione oczywiście kompaktem więc format 4/3 i zawsze miała problem, że przy 10x15 ma coś obcięte z kadru. Mimo że kobiecina ma ok 70-tki na karku, ale jest na tyle bystra że potrafi obsługiwać komputer (była zastępcą dyrektora w jakimś dużym PRL-owskim kombinacie - więc niegłupia), więc postanowiłem jej wyjaśnić jak się kadruje w PS. Wyobraź sobie że od tamtej pory wszystkie zdjęcia do kopiowania od niej dostaję 10,2x15,2cm / 300dpi
pawciolbn
21-05-2010, 00:22
czyli na górze wklepuję z palca szerokość i wysokość np. w mm, 300 dpi i wybieram "kadrowanie". zaznaczam pole i "docinam". Tak sie pobawiłem i cos wyszło. w przypadku 13x18 ucina kawał brzegów. mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem mimo iż nie jestem zastępcą dyrektora w jakimś dużym PRL-owskim kombinacie,a i niegłupi też jestem :)
#
rOOmak, kup sobie drukarkę foto. Koszt odbitek wyższy, ale zaoszczędzisz na czasie / przesyłkach / biletach / butach :-D. Poprawki naniesiesz sobie w domku, jakość będziesz miał powtarzalną... Ja po iluś tam próbach odpuściłem sobie laby. Jak już miałem taki, gdzie raz było ok, to następnym razem efekt był zupełnie inny. Szkoda zdrowia.
Handelson
21-05-2010, 01:36
mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem mimo iż nie jestem zastępcą dyrektora w jakimś dużym PRL-owskim kombinacie,a i niegłupi też jestem :)
No i nie masz 70tki na karku :)
Sorka, nie mogłem się powstrzymać... i godzina późna ;)
ArekLodzPl
21-05-2010, 10:07
czyli na górze wklepuję z palca szerokość i wysokość np. w mm, 300 dpi i wybieram "kadrowanie". zaznaczam pole i "docinam". Tak sie pobawiłem i cos wyszło. w przypadku 13x18 ucina kawał brzegów. mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem mimo iż nie jestem zastępcą dyrektora w jakimś dużym PRL-owskim kombinacie,a i niegłupi też jestem :)
#
Pamiętaj że dla formatu 13x18 ustawiasz format 12,7x17,8cm - szerokość rolki "trzynastki" to 127mm
Wysłałem zdjęcia do Labu online www.snapfish.com i przysłali mi zdjęcia z ciemniejszymi kolorami.
Gorszego 'labu' w internecie chyba nie ma, to co oni potrafia zrobic ze zdjeciami przeroslo moje najgorsze wyobrazenia :???: Tragedia!
Zrobiłem testa z labem. Wysłałem kilka takich samych fot z różnymi profilami. I wszystkie wyszły tak samo zazielenione. Drukując to samo w domu na g.wnianym HP kolory i kontrast wyszły prawidłowo, tylko jakość wydruku pozostawia sporo do życzenia.
Czy to oznacza, że trzeba znaleźć "dobry" lab w którym będą się domyślać co chciałem mieć na zdjęciu i korygować mi to?
Druga sprawa to jak patrzyłem jak działają różne dostępne profile drukarek i papiru to się za głowe złapałem. Trzeba być geniuszem żeby to skorygować.
zeby dobrze wydrukowac, wszystko musi byc skalibrowane, zarowno po Twojej stronie jak i labu, jak ktorekolwiek ogniwo zawiedzie to tak sie to wlasnie konczy... poza tym chyba powinienes miec profil labu a nie wysylac foty z roznymi profilami? ja drukowalem w pracy na 8 kolorowym Epsonie, piekna sprawa.. mozna bylo bez mala drukowac w RGB, taki mial zakres kolorow ;)
Jak byś przeczytał watek to byś wiedział o czym mowie i co zrobiłem. Raptem 3 strony.
http://www.phototrip.pl/porady/profile/profile.html
Dzięki. O takie coś mi chodziło. Mimo że koleś trochę leje wodę i pozuje na krasomówce to zawarł informacje których szukałem.
Polecam AD Studio Stelmach-Łosowski. Robię u nich odbitki.Obrabiasz zdjęcie według własnego uznania w Ps i na końcu konwertujesz do profilu danego papieru.Profile ściągasz od nich ze strony.Wszystko objasnione i opisane na ich stronie.Gość, który siedzi przy maszynie chętny do wyjaśnień i bardzo kontaktowy tel. lub gg.