Zobacz pełną wersję : Kilka pytań uzytkownika 450D
Witam - jestem tutaj nowy - mam pare pytan co do w/w aparatu
1. Co trzeba zrobic zeby lampa do usuwania czerwonych oczu zadzialala ? mam to wlaczone w menu i nic ?
2. Jak w trybie LV mozna uzyskac potwierdzenie ostrosci uzywajac MF ?
3. Ile musialbym dolozyc aby zmienic 55-250 na cos zebym poczul roznice ( koniecznie z IS ! )
4. Czy po wymianie kita na 17-85 odczuje duża roznice poza USM ?
5. Czy zamienniki akumulatorów do 450d np phottixa są w miare ( pojemnosc) w porownaniu z oryginalami ?
6. Naczytalem sie sporo o gripach zamiennikach i dlatego pytanie - ktorej z firm produkujacych je NIE polecacie ?
Z góry dziekuje za odpowiedzi
1. Instrukcja
2. Instrukcja - podpowiem - od tego jest LV zeby nie polegać na potwierdzeniu tylko na oku.
3. 70-200 f4 IS a prawdziwa różnica pewnie dopiero przy 70-200 2.8 IS. Czyli pare kafli. 55-250 IS jest super szklem i mi brakuje w nim tylko swiatla
4. KIT na KIT... raczej nie ma sensu wymieniać,,,, 17-85 dobrym szkłem nie jest
5. akurat phottixa kupiłem ostatnio i pojemność porównywalna z oryginałem... przynajmniej na początku
MariuszJ
15-05-2010, 00:56
3. Ile musialbym dolozyc aby zmienic 55-250 na cos zebym poczul roznice ( koniecznie z IS ! )
Chyba za dużo żeby to nie było trochę... niesymetryczne? ;) Z 55-250 szału nie ma, ale jest lekki, poręczny i poza zakresem 200-250 przy dobrym świetle - całkiem ostry.
4. Czy po wymianie kita na 17-85 odczuje duża roznice poza USM ?
Dużą nie, niestety, chyba nie warto jak kita już masz.
Prawdziwą różnicę odczujesz nabywając jakiś jasny obiektyw, na początek jak zwykle proponuję 50/1.8.
OK wroce do instrukcji ale przeczytalem i widocznie mi umknelo - nasunelo mi się jeszcze jedno pytanko
7. Czy kupując do kita filtr polaryzacyjny musze kupowac wersje slim czy normalny nie spowoduje winiety ?
a 70-300 IS USM jest sporo lepszy optycznie w zakresie 200-250 ? ( widzialem test na optyczne ale takie wykresy to jedno a zdanie uzytkowników - drugie)
MariuszJ
15-05-2010, 01:23
7. Czy kupując do kita filtr polaryzacyjny musze kupowac wersje slim czy normalny nie spowoduje winiety ?
Przede wszystkim oba kitowe obiektywy "kręcą mordką", więc filtr się ciężko obsługuje. Nie pchałbym się w to.
a 70-300 IS USM jest sporo lepszy optycznie w zakresie 200-250 ? ( widzialem test na optyczne ale takie wykresy to jedno a zdanie uzytkowników - drugie)
Na forum znajdziesz porównanie obu obiektywów z dość zgodną konkluzją, że chyba do cropa nie warto wydawać dwa razy większej kasy na 70-300.
Zresztą "mydło" 55-250 w górnym zakresie nie czyni go tam nieużywalnym, szczególnie jak nie będziesz z tego robił plakatów.
250mm z pełnej dziury
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img96.imageshack.us/img96/6285/image00001eo.jpg)
Kurc ze ale po przejrzeniu instrukcji nadal n ie moge znaleźć odpowiedzi na pytanie nr 2 - uzywajac szkla m42 z przejsciowka af nawet jak ustawie ostrosci i swiatelko jest w wizjerze to w lv nie mam nic ...
andrewjohn
15-05-2010, 12:30
Kurc ze ale po przejrzeniu instrukcji nadal n ie moge znaleźć odpowiedzi na pytanie nr 2 - uzywajac szkla m42 z przejsciowka af nawet jak ustawie ostrosci i swiatelko jest w wizjerze to w lv nie mam nic ...
Jeżeli w trybie LV ustawiasz ostrość manualnie, to ustawiasz na oko,bez potwierdzenia.
Ad pkt.1 to funkcja redukcji czerwonych oczu rzeczywiście nie działa tu najlepiej i trzeba się z tym pogodzic, albo kupić lampe zewnetrzną.
Ad.7. Polar z kitem da się spokojnie używać, pomimo krecenia mordką, chociaż nie jest to całkiem proste i wymaga nabrania pewnej wprawy.
Ad 4.Nie warto zamieniać moim zdaniem KITa z IS na 17-85 IS USM.
Ad 5.Posiadam zamienniki baterii Photix,Delta i cos tam jeszcze-nie widze żadnej różnicy.
Ad 6. mam grip Delta, ale nieszczególnie polecam: kółko nastaw chodzi dość ciężko, guma miejscami zaczyna sie odklejać.