Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Kilka pytań uzytkownika 450D

Dopiero zaczyna

Domyślnie Kilka pytań uzytkownika 450D

Witam - jestem tutaj nowy - mam pare pytan co do w/w aparatu

1. Co trzeba zrobic zeby lampa do usuwania czerwonych oczu zadzialala ? mam to wlaczone w menu i nic ?
    2. Jak w trybie LV mozna uzyskac potwierdzenie ostrosci uzywajac MF ?
    3. Ile musialbym dolozyc aby zmienic 55-250 na cos zebym poczul roznice ( koniecznie z IS ! )
    4. Czy po wymianie kita na 17-85 odczuje duża roznice poza USM ?
    5. Czy zamienniki akumulatorów do 450d np phottixa są w miare ( pojemnosc) w porownaniu z oryginalami ?
    6. Naczytalem sie sporo o gripach zamiennikach i dlatego pytanie - ktorej z firm produkujacych je NIE polecacie ?

Z góry dziekuje za odpowiedzi

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

1. Instrukcja
    2. Instrukcja - podpowiem - od tego jest LV zeby nie polegać na potwierdzeniu tylko na oku.
    3. 70-200 f4 IS a prawdziwa różnica pewnie dopiero przy 70-200 2.8 IS. Czyli pare kafli. 55-250 IS jest super szklem i mi brakuje w nim tylko swiatla

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

4. KIT na KIT... raczej nie ma sensu wymieniać,,,, 17-85 dobrym szkłem nie jest
    5. akurat phottixa kupiłem ostatnio i pojemność porównywalna z oryginałem... przynajmniej na początku
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez M2SC Zobacz posta
    3. Ile musialbym dolozyc aby zmienic 55-250 na cos zebym poczul roznice ( koniecznie z IS ! )
    Chyba za dużo żeby to nie było trochę... niesymetryczne? Z 55-250 szału nie ma, ale jest lekki, poręczny i poza zakresem 200-250 przy dobrym świetle - całkiem ostry.
    4. Czy po wymianie kita na 17-85 odczuje duża roznice poza USM ?
    Dużą nie, niestety, chyba nie warto jak kita już masz.

Prawdziwą różnicę odczujesz nabywając jakiś jasny obiektyw, na początek jak zwykle proponuję 50/1.8.
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna

Domyślnie

OK wroce do instrukcji ale przeczytalem i widocznie mi umknelo - nasunelo mi się jeszcze jedno pytanko

7. Czy kupując do kita filtr polaryzacyjny musze kupowac wersje slim czy normalny nie spowoduje winiety ?

a 70-300 IS USM jest sporo lepszy optycznie w zakresie 200-250 ? ( widzialem test na optyczne ale takie wykresy to jedno a zdanie uzytkowników - drugie)

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

7. Czy kupując do kita filtr polaryzacyjny musze kupowac wersje slim czy normalny nie spowoduje winiety ?
    Przede wszystkim oba kitowe obiektywy "kręcą mordką", więc filtr się ciężko obsługuje. Nie pchałbym się w to.
    a 70-300 IS USM jest sporo lepszy optycznie w zakresie 200-250 ? ( widzialem test na optyczne ale takie wykresy to jedno a zdanie uzytkowników - drugie)
    Na forum znajdziesz porównanie obu obiektywów z dość zgodną konkluzją, że chyba do cropa nie warto wydawać dwa razy większej kasy na 70-300.

Zresztą "mydło" 55-250 w górnym zakresie nie czyni go tam nieużywalnym, szczególnie jak nie będziesz z tego robił plakatów.

250mm z pełnej dziury
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Kurc ze ale po przejrzeniu instrukcji nadal n ie moge znaleźć odpowiedzi na pytanie nr 2 - uzywajac szkla m42 z przejsciowka af nawet jak ustawie ostrosci i swiatelko jest w wizjerze to w lv nie mam nic ...

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Kurc ze ale po przejrzeniu instrukcji nadal n ie moge znaleźć odpowiedzi na pytanie nr 2 - uzywajac szkla m42 z przejsciowka af nawet jak ustawie ostrosci i swiatelko jest w wizjerze to w lv nie mam nic ...
    Jeżeli w trybie LV ustawiasz ostrość manualnie, to ustawiasz na oko,bez potwierdzenia.
    Ad pkt.1 to funkcja redukcji czerwonych oczu rzeczywiście nie działa tu najlepiej i trzeba się z tym pogodzic, albo kupić lampe zewnetrzną.
    Ad.7. Polar z kitem da się spokojnie używać, pomimo krecenia mordką, chociaż nie jest to całkiem proste i wymaga nabrania pewnej wprawy.
    Ad 4.Nie warto zamieniać moim zdaniem KITa z IS na 17-85 IS USM.
    Ad 5.Posiadam zamienniki baterii Photix,Delta i cos tam jeszcze-nie widze żadnej różnicy.
    Ad 6. mam grip Delta, ale nieszczególnie polecam: kółko nastaw chodzi dość ciężko, guma miejscami zaczyna sie odklejać.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Uprawnienia umieszczania postów