Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : minimalna granica czasu na AV w 50D

10minutemail
13-05-2010, 03:16
j/w, interesuje mnie ustawienie minimalnej granicy czasu czyli zeby np nie schodzil ponizej 1/200, nie ustawial mi 1/80 itd bo z Av na 50D sa taie absurdy ze z auto iso ustawia mi np

ISO100 i 1/80 sekundy, kiedy na 85mm foce... no bez jaj ;)

BatMan
13-05-2010, 06:27
Przełącz na TV ustaw 1/200 i po kłopocie. AV to priorytet przysłony wiec czasy bedą do niej dostosowane.

MariuszJ
13-05-2010, 07:06
Przełącz na TV ustaw 1/200 i po kłopocie. AV to priorytet przysłony wiec czasy bedą do niej dostosowane.
Ale wtedy przysłonę będzie miał max otwartą.
Niestety, nie ma takiego ficzeru.
Tylko M.

adi_85
13-05-2010, 07:59
Najprościej chyba zmierzyć 'wstępnie" światło w trybie AV, potem z takimi ustawieniami przejść do trybu M i po zrobieniu zdjęcia ewentualnie wprowadzić korektę (jeżeli robisz w AV, to interesuje Cię przysłona, więc będziesz zmieniać czas otwarcia migawki).

szuler
13-05-2010, 08:02
Z tego co pamietam na cropie body przelicza ogniskową i przy 85 powinieneś mieć czasy od 1/125 chyba, że nie ma innego wyjścia czyli zejścia na przysłonie lub podbicia iso. Skoro robisz na auto iso nie powinno ustawiać iso 100.

bytheway_r
13-05-2010, 12:04
Najprościej to wyłączyć auto ISO. Wtedy sobie ustawisz w tych warunkach ISO 200 i będziesz miał czas 1/160s.

Manual nic nie zmieni, bo chcąc mieć poprawnie naświetlone zdjęcie i tak będzie musiał mieć podobny czas przy przysłonie, którą chciał.

Innymi słowy, daruj sobie to auto ISO. Naprawdę musiałaby być "szybka akcja", żeby to w ogóle było potrzebne moim zdaniem.

tezmarek
13-05-2010, 12:11
...
Innymi słowy, daruj sobie to auto ISO. Naprawdę musiałaby być "szybka akcja", żeby to w ogóle było potrzebne moim zdaniem.

Ja mam bardzo często "szybkie akcje" i bardzo bym chciał mieć z Canonie Auto ISO zrobione rozsądnie i logicznie (czyli tak jak w innych wiodących markach ;) ). To co jest teraz, to jest nieudolna namiastka.

pawciolbn
14-05-2010, 17:26
Ja mam bardzo często "szybkie akcje" i bardzo bym chciał mieć z Canonie Auto ISO zrobione rozsądnie i logicznie (czyli tak jak w innych wiodących markach ;) ). To co jest teraz, to jest nieudolna namiastka.

też chciałbym, żeby moje Renault miało osiągi tego co jeździ Kubica.. a tak na poważnie.. zapomnij o tym, że masz Auto.. chyba nie po to kupujesz body nieco bardziej zaawansowane od kompakta, żeby śmigać na auto.. Manual też nie jest rozwiązaniem bo pomiar światła potrafi nieźle zaskoczyć nawet sam siebie :)

ja proponuję moje rozwiązanie... oczywiście Av, punktowy pomiar mierzony na głównym obiekcie lub centralnie ważony i lekkie przekadrowanie.. spokojnie możesz używać ISO do 1200, a w sRAW iw 1600.. niestety bywa i tak, że przy pełnej dziurze ustawi AutoISO na 200 a czas na 1/40s.. więc Auto-OFF..

#

_igi
14-05-2010, 17:42
Pawciolobn, pomiar punktowy mierzy ci tak, żeby naświetlić dany fragment kadru na 5 strefę, czyli jeśli w ten sposób będziesz robić np. twarz białego człowieka, będziesz miał niedoświetlone zdjęcia, a jeśli będziesz robić afroamerykanina - prześwietlone. Pomiar punktowy = memłanie kółkiem, kropka. I wtedy nic nas nie zaskoczy, bo nie ma takiej możliwości po prostu. Na AV TV M i innych dziwnych rzeczach.

Z AUTOiso zrezygnowałem dawno, bo wygodniej mi się fotografuje mając pełną kontrolę nad wszystkimi procesami.

ARN
14-05-2010, 18:55
Pawciolobn, pomiar punktowy mierzy ci tak, żeby naświetlić dany fragment kadru na 5 strefę, czyli jeśli w ten sposób będziesz robić np. twarz białego człowieka, będziesz miał niedoświetlone zdjęcia, a jeśli będziesz robić afroamerykanina - prześwietlone. Pomiar punktowy = memłanie kółkiem, kropka. I wtedy nic nas nie zaskoczy, bo nie ma takiej możliwości po prostu. .....

OK, ale chciałeś chyba napisać: Pomiar punktowy + memłanie kółkiem; wtedy będzie zrozumiałe :cool:

pawciolbn
14-05-2010, 20:49
no tak zgadza się, jednak nie podałem jednoznacznego rozwiązania, ale propozycję, którą warto czasem zastosować.. wiadomo, że przy dużym kontraście kadru inaczej trzeba dobierać, ale warto poeksperymentować.. no i właśnie - auto.. tu dla mnie sprawa jest oczywista.

#

tezmarek
14-05-2010, 22:22
też chciałbym, żeby moje Renault miało osiągi tego co jeździ Kubica.. a tak na poważnie.. zapomnij o tym, że masz Auto.. chyba nie po to kupujesz body nieco bardziej zaawansowane od kompakta, żeby śmigać na auto.. Manual też nie jest rozwiązaniem bo pomiar światła potrafi nieźle zaskoczyć nawet sam siebie :)

...

No właśnie po to kupuję średnio zaawansowane body, żeby uwolnić się od ustawiania trzech parametrów (wystarczą mi dwa ;). Dla mnie konfigurowalne (np. tak jak w Nikonach) AutoISO byłoby bardzo przydatne. Gorzej - używam też namiętnie Autofocusa i chciałbym, żeby działał celnie - nawet z Sigmami ;) Taki jetem leń. ;)

pawciolbn
14-05-2010, 23:06
pozostaje zmienić system... więcej zaczyna się tu "narzekania" - skąd tylu użytkowników Canona?

#
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
:)

#

10minutemail
15-05-2010, 01:17
pawciolbn, chyba nie widziales zdjec na iso 1200 w dzien O.o

pawciolbn
15-05-2010, 13:37
pawciolbn, chyba nie widziales zdjec na iso 1200 w dzien O.o

a niby po co mi ISO1200 w dzień?? ISO chyba podbijasz jak przy danym Av czasy nie pozwalają Ci na wykonani nieporuszonego zdjęcia, więc w dzień rzadko stosuję więcej niż 400.

co innego 1200 i 1600 w ciemnych pomieszczeniach, gdzie brakuje światła... ale nadal nie rozumiem Twojej wypowiedzi.

#