Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: minimalna granica czasu na AV w 50D

Mieszany widok

Zablokowany

Domyślnie minimalna granica czasu na AV w 50D

j/w, interesuje mnie ustawienie minimalnej granicy czasu czyli zeby np nie schodzil ponizej 1/200, nie ustawial mi 1/80 itd bo z Av na 50D sa taie absurdy ze z auto iso ustawia mi np

ISO100 i 1/80 sekundy, kiedy na 85mm foce... no bez jaj

Coś już napisał
    Miasto
    Łeba

Domyślnie

Przełącz na TV ustaw 1/200 i po kłopocie. AV to priorytet przysłony wiec czasy bedą do niej dostosowane.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BatMan Zobacz posta
    Przełącz na TV ustaw 1/200 i po kłopocie. AV to priorytet przysłony wiec czasy bedą do niej dostosowane.
    Ale wtedy przysłonę będzie miał max otwartą.
    Niestety, nie ma takiego ficzeru.
    Tylko M.
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna Awatar adi_85
    Miasto
    wałbrzych

Domyślnie

Najprościej chyba zmierzyć 'wstępnie" światło w trybie AV, potem z takimi ustawieniami przejść do trybu M i po zrobieniu zdjęcia ewentualnie wprowadzić korektę (jeżeli robisz w AV, to interesuje Cię przysłona, więc będziesz zmieniać czas otwarcia migawki).

Domyślnie

Z tego co pamietam na cropie body przelicza ogniskową i przy 85 powinieneś mieć czasy od 1/125 chyba, że nie ma innego wyjścia czyli zejścia na przysłonie lub podbicia iso. Skoro robisz na auto iso nie powinno ustawiać iso 100.
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Najprościej to wyłączyć auto ISO. Wtedy sobie ustawisz w tych warunkach ISO 200 i będziesz miał czas 1/160s.

Manual nic nie zmieni, bo chcąc mieć poprawnie naświetlone zdjęcie i tak będzie musiał mieć podobny czas przy przysłonie, którą chciał.

Innymi słowy, daruj sobie to auto ISO. Naprawdę musiałaby być "szybka akcja", żeby to w ogóle było potrzebne moim zdaniem.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bytheway_r Zobacz posta
    ...
    Innymi słowy, daruj sobie to auto ISO. Naprawdę musiałaby być "szybka akcja", żeby to w ogóle było potrzebne moim zdaniem.
    Ja mam bardzo często "szybkie akcje" i bardzo bym chciał mieć z Canonie Auto ISO zrobione rozsądnie i logicznie (czyli tak jak w innych wiodących markach ). To co jest teraz, to jest nieudolna namiastka.

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Ja mam bardzo często "szybkie akcje" i bardzo bym chciał mieć z Canonie Auto ISO zrobione rozsądnie i logicznie (czyli tak jak w innych wiodących markach ). To co jest teraz, to jest nieudolna namiastka.
    też chciałbym, żeby moje Renault miało osiągi tego co jeździ Kubica.. a tak na poważnie.. zapomnij o tym, że masz Auto.. chyba nie po to kupujesz body nieco bardziej zaawansowane od kompakta, żeby śmigać na auto.. Manual też nie jest rozwiązaniem bo pomiar światła potrafi nieźle zaskoczyć nawet sam siebie

ja proponuję moje rozwiązanie... oczywiście Av, punktowy pomiar mierzony na głównym obiekcie lub centralnie ważony i lekkie przekadrowanie.. spokojnie możesz używać ISO do 1200, a w sRAW iw 1600.. niestety bywa i tak, że przy pełnej dziurze ustawi AutoISO na 200 a czas na 1/40s.. więc Auto-OFF..

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    też chciałbym, żeby moje Renault miało osiągi tego co jeździ Kubica.. a tak na poważnie.. zapomnij o tym, że masz Auto.. chyba nie po to kupujesz body nieco bardziej zaawansowane od kompakta, żeby śmigać na auto.. Manual też nie jest rozwiązaniem bo pomiar światła potrafi nieźle zaskoczyć nawet sam siebie

...
    No właśnie po to kupuję średnio zaawansowane body, żeby uwolnić się od ustawiania trzech parametrów (wystarczą mi dwa . Dla mnie konfigurowalne (np. tak jak w Nikonach) AutoISO byłoby bardzo przydatne. Gorzej - używam też namiętnie Autofocusa i chciałbym, żeby działał celnie - nawet z Sigmami Taki jetem leń.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pawciolobn, pomiar punktowy mierzy ci tak, żeby naświetlić dany fragment kadru na 5 strefę, czyli jeśli w ten sposób będziesz robić np. twarz białego człowieka, będziesz miał niedoświetlone zdjęcia, a jeśli będziesz robić afroamerykanina - prześwietlone. Pomiar punktowy = memłanie kółkiem, kropka. I wtedy nic nas nie zaskoczy, bo nie ma takiej możliwości po prostu. Na AV TV M i innych dziwnych rzeczach.

Z AUTOiso zrezygnowałem dawno, bo wygodniej mi się fotografuje mając pełną kontrolę nad wszystkimi procesami.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów