PDA

Zobacz pełną wersję : Ostrość w C 70-200 f/4 L IS

p.piotrek
11-05-2010, 11:27
Witam,

Kupiłem używany obiektyw jak w temacie i po próbnych zdjęciach mam pewne wątpliwości co do ostrzenia... a mianowicie o ile rozumiem że 1/30 s i f4 przy ogniskowej nominalnej 155 zdjęcie może nie być ostre jak żyletka (warunki oświetleniowe - taka obecna godzina 19-ta) to już przy krótszych czasach i mniejszych otworach przysłony jestem z lekka zaniepokojony. W słoneczny dzień raz wychodzą ostre, raz nie do końca. Być może to kwestia przyzwyczajenia i opanowania nowego szkła... a może taki urok fabryczny (o usterce wolę nie myśleć). Czy jest jakaś możliwość fachowego sprawdzenia obiektywu? Może macie doświadczenia i uwagi dotyczące tego szkła?

Z góry dziękuję za info i sugestie.
P.

gavin
11-05-2010, 11:29
pokaż foty :)

szandor
11-05-2010, 12:31
Proponuję zrobić kilka fotek z czasem np 1/500 s, wtedy będziesz miał pewność,że zdjęcia są nieporuszone.

arteck
11-05-2010, 13:37
Hmmm...w słoneczny dzień moje 70-200 jest w 100% ostre...

dolomity
12-05-2010, 12:46
o ile rozumiem że 1/30 s i f4 przy ogniskowej nominalnej 155 zdjęcie może nie być ostre jak żyletka (warunki oświetleniowe - taka obecna godzina 19-ta) to już przy krótszych czasach i mniejszych otworach przysłony jestem z lekka zaniepokojony.

Może najprościej byłoby sprawdzić tę kwestię, robiąc zdjęcie w tych samych warunkach z włączoną i wyłączoną stabilizacją. Mi osobiście zdarzało się nie być zadowolonym z ostrości zdjęć, ale później okazywało się, że to moja ręka była nie dość stabilna (albo obiekt fotografowany poruszał się za szybko...) - i zdjęcie było poruszone. Środkiem uspokajającym był właśnie taki test.
Nierzadko robię zdjęcia przy czasach 1/30 czy 1/60 i - przy podobnej ogniskowej nominalnej - częściej wychodzą poruszone niż nieporuszone. Od 1/100 procent poruszonych jest już dużo mniejszy (mimo, że najczęściej korzystam z dłuższego końca). Stabilizacja nie przeskoczy wszystkich kłopotów z brakiem światła.
W dobrych warunkach oświetleniowych mojemu egzemplarzowi nie zdarzają się problemy z ostrością. Chyba, że punkt ustawiania ostrości jednak przesunąłem w inne niż chciałem miejsce. Pod tym względem moje 70-200 bywa bezlitosne - realizuje dokładnie polecenia, nigdy nie wczuwa się w intencje ;-)
Może warto też sprawdzić, czy stabilizacja dobrze działa? Jeśli jest wadliwa, efekt "stabilizacji" może być odwrotny do oczekiwanego.