Zobacz pełną wersję : Czy temperatura szkodzi obiektywom ?
Tak się zastanawiam. Czy wysoka temperatura wpływa na parametry optyczne obiektywów. Jeśli materiały z których są zrobione mają różną rozszerzalność cieplną, to w moim przekonaniu temperatura rozstraja system optyczny.
Mój problem powstał w sytuacji testowania w sklepie z zamiarem kupna chwalonego obiektywu Canona 15-85 IS USM.
Po wyjęciu z gabloty, która była oświetlona lampami, obiektyw był bardzo ciepły od temperatury tych lamp.
W domu porównywałem zdjęcia zrobione na tych samych ogniskowych i przysłonach wymienionym obiektywem i kitem 18-55 IS. Szału nie było. Pomimo wykazywania dobrej woli nie mogłem stwierdzić jakiejś znaczącej różnicy między tymi szkłami /2400 zł i 300 zł/. O ile w wyższych ogniskowych można było stwierdzić, że minimalnie lepiej z 15-85, to przy niższych było odwrotnie. I tutaj ponawiam pytanie, z tytułu.
MariuszJ
11-05-2010, 09:36
No nie wiem czego się spodziewałeś :) To wiesz, trochę tak jak zmienić 1000d na 7d - a zdjęcia za Chiny lepsze wyjść nie chcą :D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
osobliwie w sklepie ;)
No nie wiem czego się spodziewałeś :) To wiesz, trochę tak jak zmienić 1000d na 7d - a zdjęcia za Chiny lepsze wyjść nie chcą :D
Spodziewałem się, że przy 8 krotnej różnicy cenowej, różnicę zobaczy nawet niewidomy :), że nie wspomnę o mojej rodzonej żonie :).
MariuszJ
11-05-2010, 09:49
Spodziewałem się, że przy 8 krotnej różnicy cenowej, różnicę zobaczy nawet niewidomy :), że nie wspomnę o mojej rodzonej żonie :).
I w czym ta różnica miała by się objawiać, dziewczynom kiecki zaczęły by prześwitywać? ;)
Trochę poważniej więc - zrób jeszcze jeden eksperyment, przypnij kita i co tam najdroższego mają w tym sklepie - 35L np. Ustaw kita na 35mm, przepnij L-kę przymknij do 4.5 i postrzelaj w półki. Wróć do domu, obejrzyj wynik i powiedz "kurna ale frajerzy" :D
pawciolbn
11-05-2010, 09:54
"rodzona żona" :)
różnicę powinno być widać, chociaż nie będzie zapewne powalać na kolana.różnicę w cenie widać od razu - USM i inny układ IS. W sumie co do ceny, to już wiadomo, że szkła typu 15-85 17-55 z IS i USM mają wygórowaną cenę.
temperatura pracy podana w instrukcji.. wszak przekraczanie jej o kilka stopni nie powinno wpływać negatywnie. może jakiś lewy egzemplarz wstawili w gablotę
#
I w czym ta różnica miała by się objawiać, dziewczynom kiecki zaczęły by prześwitywać? ;)
Trochę poważniej więc - zrób jeszcze jeden eksperyment, przypnij kita i co tam najdroższego mają w tym sklepie - 35L np. Ustaw kita na 35mm, przepnij L-kę przymknij do 4.5 i postrzelaj w półki. Wróć do domu, obejrzyj wynik i powiedz "kurna ale frajerzy" :D
Mówimy tutaj o Canonie 15-85, a nie o "jakiś" eLkach, które mnie amatorszczyznę nie interesują. Trzymajmy się tematu kolego, posiadaczu wymienionego obiektywu :).
MariuszJ
11-05-2010, 10:16
Mówimy tutaj o Canonie 15-85, a nie o "jakiś" eLkach, które mnie amatorszczyznę nie interesują. Trzymajmy się tematu kolego, posiadaczu wymienionego obiektywu :).
Tematu znaczy wpływu temperatury na własności optyczne obiektywu? Nie mam tu zdania...
Jeżeli zaś chodzi o to, jak uzasadnić, że musisz do kita dopłacić 2000 zł za 15-85 jest dość trudno. No bo jak? Kit ma zoom x3, 15-85 x 5.6 no to ten drugi powinien kosztować 600 zł. Ma USM, cokolwiek by to znaczyło - dodajmy stówkę ... jest cięższy i większy - niby wada, ale za lans na plaży myślę że można to co wyszło pomnożyć przez 2 - wychodzi 1400 zł.
Przedrożony więc jest.
;)
WiatruMistrz
11-05-2010, 10:33
Akurat w tym obiektywie płaci się z rozpiętość ogniskowych nietypową na aps-c, jest wystarczająco ostry na 18mpix i dość szeroki a że nie ma konkurencji to sobie canon z ceną szaleje. Dla niektórych 24mm a 28mm robi olbrzymią różnicę, za to się tu płaci ...co do C17-55/2.8 is to mimo że ma konkurencję to nie może go ona doścignąć optycznie i szybkościowo więc canon też ceny nie obniża :), jeśli chcesz zobaczyć różnicę w obrazowaniu od kita to kup tamrona 17-50 2.8 i wtedy żona napewno zobaczy różnicę jak jej portert na powietrzu sprawisz :)
pozdr
pawciolbn
11-05-2010, 10:39
Jeżeli zaś chodzi o to, jak uzasadnić, że musisz do kita dopłacić 2000 zł za 15-85 jest dość trudno. No bo jak?
...a no tak... różnica w budowie, wielkości szkieł, ich ilość, powłoki, rozdzielczość, metalowy bagnet w 15-85, a plastykowy w kicie, USM w 15-85, inny układ IS. Więc różnica w cenie jest uzasadniona, a to że cena jest za wysoka wynika z innych powodów, które często Mariuszu wytykałeś systemowi - dojenie kasy.
#
Tak się zastanawiam. Czy wysoka temperatura wpływa na parametry optyczne obiektywów.
Taka którą miałeś w tej szafce - na pewno nie.
ale ogólnie to po to tele L-ki są jasne, żeby soczewka fluorytowa się nie nagrzewała
ale ogólnie to po to tele L-ki są jasne, żeby soczewka fluorytowa się nie nagrzewała
Nie rozumiem jak to się ma do mojego pytania. Jeszcze raz....obiektyw po wyjęciu z gabloty oświetlonej rzęsiście żarówkami, które wydzielają w przestrzeni zamkniętej dużo ciepła, był prawie gorący....cały.
do pierwszego akapitu trochę pasuje :)
Tak się zastanawiam. Czy wysoka temperatura wpływa na parametry optyczne obiektywów. ...
Pewnie wysoka ma, ale taka jak byla w tej gablocie to raczej nie. W instrukcjach obiektywu nie spotkalem sie nigdy z jakimis ograniczeniami, co do uzywania obiektywu a temperatury. Przy aparatach zawsze bywa. Natomiast przy obiektywach jest tylko uwaga o wplywie temperatury na wskazania na skali obiektywu. Obiektywu C. 15-85 nie znam ale jego mozliwosci mozna sprawdzic, np.
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=675&FLI=1&API=0&LensComp=455&FLIComp=1&APIComp=0&Camera=474&CameraComp=474&Sample=0&SampleComp=0