Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Czy temperatura szkodzi obiektywom ?

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie Czy temperatura szkodzi obiektywom ?

Tak się zastanawiam. Czy wysoka temperatura wpływa na parametry optyczne obiektywów. Jeśli materiały z których są zrobione mają różną rozszerzalność cieplną, to w moim przekonaniu temperatura rozstraja system optyczny.
    Mój problem powstał w sytuacji testowania w sklepie z zamiarem kupna chwalonego obiektywu Canona 15-85 IS USM.
    Po wyjęciu z gabloty, która była oświetlona lampami, obiektyw był bardzo ciepły od temperatury tych lamp.
    W domu porównywałem zdjęcia zrobione na tych samych ogniskowych i przysłonach wymienionym obiektywem i kitem 18-55 IS. Szału nie było. Pomimo wykazywania dobrej woli nie mogłem stwierdzić jakiejś znaczącej różnicy między tymi szkłami /2400 zł i 300 zł/. O ile w wyższych ogniskowych można było stwierdzić, że minimalnie lepiej z 15-85, to przy niższych było odwrotnie. I tutaj ponawiam pytanie, z tytułu.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No nie wiem czego się spodziewałeś To wiesz, trochę tak jak zmienić 1000d na 7d - a zdjęcia za Chiny lepsze wyjść nie chcą
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    osobliwie w sklepie
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 11-05-2010 o 09:40 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    No nie wiem czego się spodziewałeś To wiesz, trochę tak jak zmienić 1000d na 7d - a zdjęcia za Chiny lepsze wyjść nie chcą
    Spodziewałem się, że przy 8 krotnej różnicy cenowej, różnicę zobaczy nawet niewidomy , że nie wspomnę o mojej rodzonej żonie .

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    Spodziewałem się, że przy 8 krotnej różnicy cenowej, różnicę zobaczy nawet niewidomy , że nie wspomnę o mojej rodzonej żonie .
    I w czym ta różnica miała by się objawiać, dziewczynom kiecki zaczęły by prześwitywać?

Trochę poważniej więc - zrób jeszcze jeden eksperyment, przypnij kita i co tam najdroższego mają w tym sklepie - 35L np. Ustaw kita na 35mm, przepnij L-kę przymknij do 4.5 i postrzelaj w półki. Wróć do domu, obejrzyj wynik i powiedz "kurna ale frajerzy"
    Entuzjastyczny Neofita

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

"rodzona żona"

różnicę powinno być widać, chociaż nie będzie zapewne powalać na kolana.różnicę w cenie widać od razu - USM i inny układ IS. W sumie co do ceny, to już wiadomo, że szkła typu 15-85 17-55 z IS i USM mają wygórowaną cenę.

temperatura pracy podana w instrukcji.. wszak przekraczanie jej o kilka stopni nie powinno wpływać negatywnie. może jakiś lewy egzemplarz wstawili w gablotę

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Miasto
    Słupsk

Domyślnie

I w czym ta różnica miała by się objawiać, dziewczynom kiecki zaczęły by prześwitywać?

Trochę poważniej więc - zrób jeszcze jeden eksperyment, przypnij kita i co tam najdroższego mają w tym sklepie - 35L np. Ustaw kita na 35mm, przepnij L-kę przymknij do 4.5 i postrzelaj w półki. Wróć do domu, obejrzyj wynik i powiedz "kurna ale frajerzy"
    Mówimy tutaj o Canonie 15-85, a nie o "jakiś" eLkach, które mnie amatorszczyznę nie interesują. Trzymajmy się tematu kolego, posiadaczu wymienionego obiektywu .

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mówimy tutaj o Canonie 15-85, a nie o "jakiś" eLkach, które mnie amatorszczyznę nie interesują. Trzymajmy się tematu kolego, posiadaczu wymienionego obiektywu .
    Tematu znaczy wpływu temperatury na własności optyczne obiektywu? Nie mam tu zdania...

Jeżeli zaś chodzi o to, jak uzasadnić, że musisz do kita dopłacić 2000 zł za 15-85 jest dość trudno. No bo jak? Kit ma zoom x3, 15-85 x 5.6 no to ten drugi powinien kosztować 600 zł. Ma USM, cokolwiek by to znaczyło - dodajmy stówkę ... jest cięższy i większy - niby wada, ale za lans na plaży myślę że można to co wyszło pomnożyć przez 2 - wychodzi 1400 zł.

Przedrożony więc jest.

Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Akurat w tym obiektywie płaci się z rozpiętość ogniskowych nietypową na aps-c, jest wystarczająco ostry na 18mpix i dość szeroki a że nie ma konkurencji to sobie canon z ceną szaleje. Dla niektórych 24mm a 28mm robi olbrzymią różnicę, za to się tu płaci ...co do C17-55/2.8 is to mimo że ma konkurencję to nie może go ona doścignąć optycznie i szybkościowo więc canon też ceny nie obniża , jeśli chcesz zobaczyć różnicę w obrazowaniu od kita to kup tamrona 17-50 2.8 i wtedy żona napewno zobaczy różnicę jak jej portert na powietrzu sprawisz
    pozdr
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Jeżeli zaś chodzi o to, jak uzasadnić, że musisz do kita dopłacić 2000 zł za 15-85 jest dość trudno. No bo jak?
    ...a no tak... różnica w budowie, wielkości szkieł, ich ilość, powłoki, rozdzielczość, metalowy bagnet w 15-85, a plastykowy w kicie, USM w 15-85, inny układ IS. Więc różnica w cenie jest uzasadniona, a to że cena jest za wysoka wynika z innych powodów, które często Mariuszu wytykałeś systemowi - dojenie kasy.

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Tak się zastanawiam. Czy wysoka temperatura wpływa na parametry optyczne obiektywów.
    Taka którą miałeś w tej szafce - na pewno nie.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów