PDA

Zobacz pełną wersję : Przesłona a krzyż AF

Vicek
10-05-2010, 14:59
Jak wiadomo na przykładzie 350D patrząc w celownik widać krzyż AF na którym można wybrać punkt lub punkty ostrości. Krzyż ten działa w trybach automatycznych i manualnych. Co do przesłony wszyscy zgodnie uczą, iż reguluje ona ilość światła oraz w głównej mierze wpływa na głębie ostrości. Moje pytanie jest takie jak pogodzić krzyż AF, który pozwala wyostrzyć albo cały kadr lub to co chcemy, z ustawieniem głębi ostrości przesłoną? Bo tak szczerze powiedziawszy praktycznie wszystkie zdjęcia mam na przesłonie 5,6 i za pomocą krzyża w manualu ustawiam "ostrość" na to co potrzebuję.. będę wdzięczny za rady :)

MariuszJ
10-05-2010, 16:32
Jak wiadomo na przykładzie 350D patrząc w celownik widać krzyż AF na którym można wybrać punkt lub punkty ostrości. Krzyż ten działa w trybach automatycznych i manualnych. Co do przesłony wszyscy zgodnie uczą, iż reguluje ona ilość światła oraz w głównej mierze wpływa na głębie ostrości. Moje pytanie jest takie jak pogodzić krzyż AF, który pozwala wyostrzyć albo cały kadr lub to co chcemy, z ustawieniem głębi ostrości przesłoną? Bo tak szczerze powiedziawszy praktycznie wszystkie zdjęcia mam na przesłonie 5,6 i za pomocą krzyża w manualu ustawiam "ostrość" na to co potrzebuję.. będę wdzięczny za rady :)
Przeczytałem 3 razy i niestety nic nie rozumiem... :(

Może to coś pomoże - ostrość jest mierzona na największej możliwej przysłonie. Przymknięcie przysłony jest wykonywane bezpośrednio przed otworzeniem migawki. Orientacyjnie możesz zobaczyć (w praktyce - z małym wizjerem g... widać) głębię ostrości przez przycisk podglądu (ten pod obiektywem) - domyka on przysłonę do zadanej wartości.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
A niezależnie od przysłony - płaszczyzna ostrości jest taka sama. Zmienia się tylko głębia czyli to w jakiej odległości masz ostro dookoła niej.

swi3zy
10-05-2010, 16:38
Sorki za brak polskich literek na wstepie.
'Krzyz AF' to punkty auto focus, mozesz wybrac sobie aktywny punkt AF trzymajac ikonke z krzyzem i krecac kolkiem. Przy malej glebi ostrosci np. f2.8 oraz uzywaniu np. centralnego punktu AF musisz wycelowac nim w obiekt majacy byc ostry, a jak zaskoczy AF to cyk.

O to chodzilo?

Vicek
10-05-2010, 17:33
Wybaczcie tą nieścisłość miałem mało czasu na napisanie postu, a ciągle ktoś krążył. Swi3zy dokładnie o to chodziło.. A jeszcze dokładniej to o kwestię głębi ostrości.. Gdziekolwiek czytam nt. przesłony to jest ona odpowiedzialna właśnie za głębie. I teraz, posłuże się pewną stroną pod TYM adresem (http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/glebia_ostrosci/) jak dobrze zrozumiałem z pokazu z drzewami, dobierając wartość przesłony, uzyskuję plan ostry przy przesłonie 1.4 np. do trzech metrów, a cała reszta jest rozmydona, natomiast przy przesłonie 22 cały plan jest ostry. Problem w tym, że jednak w pewnym momencie zaczynają działać punkty AF (cały czas jestem na manualu) i jeśli będę chciał wykonać zdjęcie tego pierwszego drzewa przy rozmydlonej reszcie planu, a punkt AF chwyci ostatnie drzewo to wyjdzie cały ostry plan od pierwszego do ostatniego drzewa, pomimo iż przesłona będzie na F/1.4. Właśnie tego nie rozumiem. Mam nadzieję, że dobrze przekazałem to o co mi chodzi:)
Bo prawdę powiedziawszy taki sam efekt z drzewami uzyskam wybierając punkty AF zamiast ustawiania przesłony, ale chcę to właśnie zrozumieć....

iso
10-05-2010, 17:43
mylisz pojęcia strasznie. poczytaj trochę bo to ciężko wyjaśnić. ale spróbuję. wyobraź sobie że głębia ostrości ma kształt prostopadłościanu, książki, pudełka. Jest to pudełko ustawione prostopadle do obiektywu.

aparat - D= [ ] - 'pudełko' | - horyzont

wszystko co znajdzie się w tym pudełku jest ostre. Jeżeli przysłonę ustawimy na f 1.4 to pudełko będzie wąskie i niewiele się w nim zmieści. f 22 to pudełko od fotografa aż po horyzont (nieskończoność). I teraz ty sam za pomocą punktu AF lub pierścienia ostrości w manualu 'przesuwasz' to pudełko bliżej lub dalej od aparatu. Pamiętaj, że im dalej od aparatu tym pudełko będzie automatycznie grubsze mimo przesłony f 1.4 - takie prawa fizyki niestety. wszystko przed i za pudełkiem będzie rozmyte.

pawciolbn
10-05-2010, 18:07
tak, jak iso pisze.. przymykanie przysłony to jedno, a odległośc od obiekty to drugie.. ale wydaje mi się, że chyba z tymi punktami AF coś nie sprecyzowałeś i zaczynam dostrzegać niuans o nazwie "nie wybieram jednego AF, tylko pucha robi to za mnie z wszystkich" - chyba, że się mylę.

Wybierasz np. środkowy AF, ustawiasz np. f/1.4, kadrujesz na to co ma być ostre, łapiesz AF - spust do połowy, trzymając spust do połowy przekadrowujesz jeśli jest taka potrzeba i strzelasz. Jeśli obiekt jest blisko, to wszystko co za nim i przed nim będzie rozmyte. Im dalej tym GO się zwiększy. Musisz pamiętać o tym, że nie ważne czy to będzie Av czy M wybieraj jeden konkretny punkt AF i na nim ostrz i wtedy nie ma takiej fucken opcji, żeby AF sobie sam "chwytał".

No chyba, że ja nadal nie rozumiem OCB.

#

michael_key
10-05-2010, 18:41
Przeczytałem Twoją wypowiedź i chyba zrozumiałem ;-)
Musisz zmienić w manu puszki wybór punktu AF z automatycznego na ręczny, czyli być Ty to robił, a nie aparat.
Potem to już jak pawciolbn wybór środkowego i jazda :wink:

roshuu
10-05-2010, 19:06
Wlasciwie to najlepiej korzystac z 1 punktu af - najlepiej srodkowego, gdyz jest najbardziej dokladny. Wybierajac 1 punkt ustawisz sobie ostrosc na co chcesz i zadne dodatkowe punkty sie nie wlacza. Teraz wystarczy bawic sie przyslona i ogniskowa w celu uzyskania zamierzonego efektu :)

Vicek
10-05-2010, 21:25
Poszedłem za Waszymi radami i nawet się udało bo wreszcie zajarzyłem o co chodzi i teraz jest dobrze... Uparłem się na to, bo właśnie nie chce zdawać się na łaskę puchy.. :) jak to robi 90% społeczeństwa, dzięki za pomoc ;)

roshuu
10-05-2010, 21:41
Poszedłem za Waszymi radami i nawet się udało bo wreszcie zajarzyłem o co chodzi i teraz jest dobrze... Uparłem się na to, bo właśnie nie chce zdawać się na łaskę puchy.. :) jak to robi 90% społeczeństwa, dzięki za pomoc ;)

Tylko "amatorzy" :)

bebesky
11-05-2010, 08:49
przepraszam - ale czy nie lepiej zapoznać się z instrukcją obsługi?

axk
15-05-2010, 19:20
Wlasciwie to najlepiej korzystac z 1 punktu af - najlepiej srodkowego, gdyz jest najbardziej dokladny.

W przypadku korpusów posiadających wszystkie punkty AF typu krzyżowego jest to praktycznie bez znaczenia którym punktem AF operujemy - wszystkie są praktycznie tak samo dokładne.