Zobacz pełną wersję : Canon EOS 400D - jasny obiektyw
Witam,póki co nie potrzebuję zmiany obiektywu ale za jakiś czas będę chciała zakupić nowy.
Obecnie mam Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG Macro.
Będę potrzebowała obiektywu jasnego i do focenia między innymi zwierząt.
Możecie mi coś polecić?
Pozdrawiam
MariuszJ
08-05-2010, 11:21
Witam,póki co nie potrzebuję zmiany obiektywu ale za jakiś czas będę chciała zakupić nowy.
Obecnie mam Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG Macro.
Możecie mi coś polecić?
Pozdrawiam
"Do focenia zwierząt" - to opis dość pojemny ;) od owadów do żyraf. Chyba musisz sprecyzować o co chodzi, dodać granice budżetowe oraz informację o tym czy Sigma zostaje.
No dokładnie tak jak wyżej, bez ścisłego budżetu, moge Ci powiedzieć że canon 70-200 2.8 IS to tak w podobnym zakresie jak masz sigme ,)
1.Czy to ma być jeden obiektyw-jasny i do focenia zwierząt, czy dwa-jeden jasny, a drugi do focenia zwierząt?
2.Jaki jest budżet?
3.Czy wiadomo jakie to będą zwierzęta?
:wink:
1.Czy to ma być jeden obiektyw-jasny i do focenia zwierząt, czy dwa-jeden jasny, a drugi do focenia zwierząt?
2.Jaki jest budżet?
3.Czy wiadomo jakie to będą zwierzęta?
:wink:
A są 2 w jednym? :)
Zwierzęta to bardziej chodzi o psy, konie, nie żadne macro ,bo nie kręci mnie to :)
hmmm max 1500 zł :)
MariuszJ
08-05-2010, 12:25
Myślę że dużo jaśniej by było, gdybyś jednak zakwalifikowała to co robisz do powszechnie używanych kategorii typu portret, sport, uniwersalny z szerokim kątem. Te "zwierzęta" - prokurują do podśmiechujek ;)
Może wklej linki do zdjęć, które chciałabyś robić?
chodzi o psy, konie, nie żadne macro ,bo nie kręci mnie to :)
hmmm max 1500 zł :)
Z tym budżetem "jesteś blisko" używanego canona 70-200/4L, który się do takich celów nadaje/nowy kosztuje 2100pln/.
Hmm niekoniecznie Mariuszu zwierzaki które bedzie fotografowac to jakieś burki na wsi czy też niedomyte klacze pochowane po stajniach.
Jeżeli to jakieś wystawy bądź zawody to myśle że takie tamrony czy sigmy 70-200 2.8 dałyby rade. Jest też szansa że podejdziesz blisko to polecamy Ci, myśle większość jasną 50tke 1.8, a na dalsze zostaw sobie tą sigme, ewentualnie 85mm 1.8 lub 50mm 1.4 ciut droższe ale też świetne obiektywy ,) Sprecyzuj dokładniej to dokładniejsze dostaniesz odpowiedzi
MariuszJ
08-05-2010, 12:46
Z tym budżetem "jesteś blisko" używanego canona 70-200/4L, który się do takich celów nadaje/nowy kosztuje 2100pln/.
A po co jej drugi obiektyw o podobnej aplikacji do tego co ma?
A czym zrobi kotka na kanapie, białym kłem? No może, od sąsiada... i tylko w biały dzień.
Dobra możemy sobie pogadać na dowolny temat, nic nie wiadomo.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
burki na wsi
Tamron
niedomyte klacze
Sigma
ciut droższe
Canon
ale też
Tokina
Hmm niekoniecznie Mariuszu zwierzaki które bedzie fotografowac to jakieś burki na wsi czy też niedomyte klacze pochowane po stajniach.
Jeżeli to jakieś wystawy bądź zawody to myśle że takie tamrony czy sigmy 70-200 2.8 dałyby rade. Jest też szansa że podejdziesz blisko to polecamy Ci, myśle większość jasną 50tke 1.8, a na dalsze zostaw sobie tą sigme, ewentualnie 85mm 1.8 lub 50mm 1.4 ciut droższe ale też świetne obiektywy ,) Sprecyzuj dokładniej to dokładniejsze dostaniesz odpowiedzi
Tak jak piszesz będą to raczej zawody konne (czyli zdjęcia nad przeszkodami) albo wystawy ( tutaj zdjęcia raczej statyczne), oraz zdjęcia mojego psa/psów w ruchu ,głownie bieganie i skakanie.
Co do zawodów konnych to właśnie nie zawsze moge podejść blisko...zależy od parkuru.
Sigmą, która mam teraz robię nawet niezłe zdjęcia
https://canon-board.info/imgimported/2010/05/IMG_1547-2.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/_kZ7gnoM8qRc/S9xVCE2I6cI/AAAAAAAABEE/_qFJ0S--AjI/IMG_1547.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2010/05/IMG_1529-2.jpg
źródło (http://lh3.ggpht.com/_kZ7gnoM8qRc/S9xU9u5sGPI/AAAAAAAABDk/MO425mZSw08/IMG_1529.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2010/05/IMG_1560-2.jpg
źródło (http://lh6.ggpht.com/_kZ7gnoM8qRc/S9xVFi6Ll7I/AAAAAAAABEY/HckM4VFysNo/IMG_1560.jpg)
Ale myślę, że mogłyby być jeszcze lepsze.
MariuszJ
08-05-2010, 13:01
Ładne, może trochę mniej centralnie byłoby lepiej ;)
IMHO kup jakiś jasny zoom szerokokątny, np. Tamron 17-50 jako uzupełnienie tej Sigmy i wszystko.
Fotografuję 400D jak ty. Pierwszy i trzeci z pokazanych przez ciebie przykładów na tej puszce to pewnie 85 f/1,8 pewnie bym wyciągnął (głębia ostrości dość ograniczona i poruszające się obiekty). Do takich zdjęć musisz brać obiektywy Canona USM. Inaczej możesz mieć spory odsetek nietrafionych strzałów.
MariuszJ
08-05-2010, 13:22
Fotografuję 400D jak ty. Pierwszy i trzeci z pokazanych przez ciebie przykładów na tej puszce to pewnie 85 f/1,8 pewnie bym wyciągnął (głębia ostrości dość ograniczona i poruszające się obiekty). Do takich zdjęć musisz brać obiektywy Canona USM. Inaczej możesz mieć spory odsetek nietrafionych strzałów.
Te zdjęcia są z jej Sigmy na 5.6 i nic im nie dolega, głębia ostrości taka jak trzeba. Dalsze zawężanie głębi ostrości w połączeniu z szybkim ruchem to tylko prowokowanie wyskoczenia z niej obiektu. To są motywy właśnie pod jej dotychczasowy obiektyw.
ja bym ryzykował coś w zakresie 24-70, ale tańsze może T 28-75 2.8 idealnie wpasowuje sie w twoja cene, jeszcze byś go UVką okryła bo by Ci trochę kasy zostało.
Zawsze można biegac za psem z blendą :D
A po co jej drugi obiektyw o podobnej aplikacji do tego co ma?
O jakiej "podobnej aplikacji" w canonie 70-200/4L do sigmy 70-300APO piszesz? O jasności, ostrości czy szybkości i celności AF-a :???:
MariuszJ
08-05-2010, 14:34
O jakiej "podobnej aplikacji" w canonie 70-200/4L do sigmy 70-300APO piszesz? O jasności, ostrości czy szybkości i celności AF-a :???:
Aplikacja to zastosowanie. Ty zdaje się piszesz o jakości.
będą to raczej zawody konne (czyli zdjęcia nad przeszkodami)/.../oraz zdjęcia mojego psa/psów w ruchu ,głownie bieganie i skakanie.
Co do zawodów konnych to właśnie nie zawsze moge podejść blisko...zależy od parkuru.
Sigmą, która mam teraz robię nawet niezłe zdjęcia
Ale myślę, że mogłyby być jeszcze lepsze.
W takich "aplikacjach" przewaga szybkości i celności AF-a canona 70-200/4L nad AF-em sigmy 70p-300 na pewno ułatwi zrobienie jeszcze lepszych zdjęć.
MariuszJ
08-05-2010, 15:48
Widzisz Rinuś - dostajesz takie odpowiedzi, jak dostajesz. Nie polemizuję tym samym polemizować ze zdaniem, że Canon 70-200/4 jest lepszy od Sigmy. Po prostu w dalszym ciągu zakładam, że Ty nie o to pytasz.
Sunders, czy Rinuś napisała że AF jej nie trafia i ma problemy z panningiem?
Widzisz Rinuś - dostajesz takie odpowiedzi, jak dostajesz./.../ Po prostu w dalszym ciągu zakładam, że Ty nie o to pytasz.
Rinuś czy chcesz dokupić jakieś szkło do posiadanej już sigmy, czy wymienić ją na coś lepszego?
Widzisz Rinuś - dostajesz takie odpowiedzi, jak dostajesz. Nie polemizuję tym samym polemizować ze zdaniem, że Canon 70-200/4 jest lepszy od Sigmy. Po prostu w dalszym ciągu zakładam, że Ty nie o to pytasz.
Sunders, czy Rinuś napisała że AF jej nie trafia i ma problemy z panningiem?
Ja się na tym nie znam,nie najgorzej współpracuje mi się z tą Sigmą, zapewne im dłużej będę nią focić tym lepiej mi to będzie wychodzić...
A cena tego Canona to jednak mnie powala troszkę...
Rinuś czy chcesz dokupić jakieś szkło do posiadanej już sigmy, czy wymienić ją na coś lepszego?
Właśnie się zastanawiam co jest lepsze?
Za nadążaniem za obiektem nie mam problemu przynajmniej póki co :)
Ale szkło nie zmieni jasności obiektywu prawda?więc raczej cały obiektyw.
Za nadążaniem za obiektem nie mam problemu przynajmniej póki co :)
Ale szkło nie zmieni jasności obiektywu prawda?więc raczej cały obiektyw.
Rinuś czy jesteś w stanie określić jakich ogniskowych najczęściej używasz w swojej sigmie 70-300?
Jeśli zależy Ci na jaśniejszym obiektywie to mozesz skorzystać z propozycji Czapy i kupić canona 85/1,8USM, który mieści się w budżecie. Gdybyś oceniła, że 85mm to za krótko, to jest jeszcze canon 100/2,0USM, ale za ok.1700pln. W podanym przez Ciebie budżecie niełatwo znaleźć jasny obiektyw.
No raczej na dłuższym obiektywie mi zalezy...taki 70/200 by mi wystarczył zapewne.
Dzisiaj Sigmą zrobiłam takie zdjęcie i generalnie z tego jestem zadowolona.
https://canon-board.info/imgimported/2010/05/IMG_1800-2.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/_kZ7gnoM8qRc/S-W7b5p4_1I/AAAAAAAABTY/qbxXiOs981g/IMG_1800.jpg)
MariuszJ
09-05-2010, 00:03
Zostaw Sigmę i ucz się na niej pracy z tele.
Dokup "bezpiecznie" bzyczka-elektryczka 50/1.8 i popstrykaj coś w ten deseń. Nowy 400zł, więc bez specjalnego ryzyka.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img98.imageshack.us/img98/5787/img3041l.jpg)
I to zdjęcie mi się strasznie podoba, które wkleiłeś ,czyściutkie,zapewne bez jakiejś specjalnej obróbki...
Chciałam gdzieś powklejać zdjęcia swoje żeby ktoś je ocenił, co poprawić itd,ale nie widzę tematu zwierząt np.
Mroczna Kuleczka Zagłady
16-05-2010, 16:17
no dobra, a tą stalką 50 mm będize mozna robić koniom zdjęcia w ruchu ? koń w galopie za mną nie poczeka ;-)
Sigma 70-200/2.8 albo Canon 70-200/4. Miał ktoś do czynienia z tą Sigmą?
no dobra, a tą stalką 50 mm będize mozna robić koniom zdjęcia w ruchu ? koń w galopie za mną nie poczeka ;-)
Nie. Z mojego doświadczenia 50/1.8 nadaje się głównie do ciasnych portretów. AF jest fatalny, dodatkowo przy większych odległościach szkło bardzo często potrafi spudłować o parę metrów. Ja jednak polecę budżetowego 70-200L/f4 - wymieniłem na niego swego czasu tą sigmę i szczęka mi opadła jeśli chodzi o jakość zdjęć i celność af(miałem wtedy 3 miesięcznego boksera z adhd ;) )
ps - chodzi o sigmę 70-300 apo oczywiście. obiektyw zły na początek nie jest, ale lepiej wydać raz a dobrze i mieć porządne i trwałe szkło na wiele lat.
Policz ilu ludzi polecilo Ci tu C. 70-200/4 L i kupuj. Ogladajac zrobione nim zdjecia Sigme zaras sprzedasz.
Jedrzej79
06-06-2010, 19:34
Policz ilu ludzi polecilo Ci tu C. 70-200/4 L i kupuj. Ogladajac zrobione nim zdjecia Sigme zaras sprzedasz.
W pelni popieram. Powiem szczerze, ze moim zdaniem malo jest takiego rodzaju obiektywow, gdzie tak latwo jest wybrac konkretny model i duzo osob go jednoznacznie poleca (tzn. w innych zakresach ogniskowych jest trudno, wieksza jest konkurencja sigmy, tamrona, tokiny i innych). Jak sie szuka szybkiego tele to zostaje tylko Canon 70-200 L (cztery wersje, w zależnosci od dostępnosci portfela). Mam najtańszą i polecam!
W pelni popieram. Powiem szczerze, ze moim zdaniem malo jest takiego rodzaju obiektywow, gdzie tak latwo jest wybrac konkretny model i duzo osob go jednoznacznie poleca (tzn. w innych zakresach ogniskowych jest trudno, wieksza jest konkurencja sigmy, tamrona, tokiny i innych). Jak sie szuka szybkiego tele to zostaje tylko Canon 70-200 L (cztery wersje, w zależnosci od dostępnosci portfela). Mam najtańszą i polecam!
Witam ponownie :)
Chyba zdecydowałam się na tego Canona 70-200, tylko muszę jeszcze znaleźć gdzieś go na raty,bo chwilowo nie mam gotówki :???:
Polecacie jakiś sklep www gdzie mogę kupić ten obiektyw?
I czy są gdzieś zdj wykonane tym Canonem?
Dziękuję za Wasza pomoc,a zarazem przepraszam :)
Z wersji f/4.:
http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=14
http://www.pbase.com/cameras/canon/ef_70200_4u
Ja również polecę 70-200/4 bez IS, używka to wydatek rzędu 1600-1700 i będziesz na pewno zadowolona. Dla mnie to takie magiczne szkiełko, które jak raz kupisz, to zostaje już na zawsze...
Z wersji f/4.:
http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=14
http://www.pbase.com/cameras/canon/ef_70200_4u
Dzięki, wczoraj też poszukałam i znalazłam :mrgreen:
Ja również polecę 70-200/4 bez IS, używka to wydatek rzędu 1600-1700 i będziesz na pewno zadowolona. Dla mnie to takie magiczne szkiełko, które jak raz kupisz, to zostaje już na zawsze...
no tak....boje się trochę kupić używki....to jednak 1700 zł...
Kupował ktoś z Was kiedyś używkę? no i gdzie najlepiej kupić żeby się nie naciąć?
Kupował ktoś z Was kiedyś używkę? no i gdzie najlepiej kupić żeby się nie naciąć?
Przez forumową giełdę, albo allegro... Używanych szkieł nie ma co się bać, szczególnie klasy 70-200, bo to na prawdę świetne konstrukcje. Oczywiście jak ktoś będzie chciał Cię nabrać to i tak to zrobi, obojętnie gdzie kupujesz... ;-)
Ale trochę używanego sprzętu już kupiłem i uważam, że 99% sprzedających jest uczciwych. :-)
Zresztą: http://canon-board.info/showthread.php?t=64110
używkę najlepiej kupić od kogoś znajomego na canon-board. !! :)
Ale tutaj wbrew pozorom trudno znaleść 70-200/4 bo rzadko ktoś się go pozbywa, a nawet jeśli kupi wersję 2.8 to rozchodzą się natychmiast.
Sam mam "klienta". Choć nigdy nie wspomniałem nawet, ze mój egzemplarz jest na sprzedaż - to co jakiś czas mi przypomina, ze go chce kupić :)
Przez allegro szukaj jakichś obiektywów w twojej okolicy, wtedy zamawiasz jedziesz do gościa podpinasz pod swoją puche, macasz i decydujesz czy bierzesz :) Nie unikaj używanych obiektywów, tjw. eLki są nie do zdarcia ,)
Trzeba kupić do tego celu jasne szkło. Najtaniej wyjdzie Tamron 17-50 f2,8.
Nowy ok. 1500zł, lekko używane chodzą po ok.1000zł.
Jedrzej79
06-07-2010, 17:01
A jeśli chodzi o używane szkiełka to nie ma problemu, tyle, że warto szkło zobaczyć przed zakupem, ja jak kupuje używke to sobie robie kilka zdjęć testowych (ja to robie za pomocą kart do gry) i sprawdzam choćby w najprostszy sposób czy nie ma czasem Front Focus/Back Focus, no i czy ostrość na rogach się proporcjonalnie "rozkłada" (miałem z tym kiedyś problem), no i czy oczywiście wszystko chodzi/kręci się jak należy, nie ma zbyt wielu płyłków w środku.
Plusem kupowania używek jest to, że jak chcesz wymienić to mało na tym stracisz, a na nówce zawsze minimum 20% na wjeździe (dodatkowo kurs euro teraz jest dość wysoki). Jak kupisz od kogoś sensownego to w dodatku od razu masz większą pewność, że szkło było należycie sprawdzone (chodzi głównie o sigmy/tamrony, gdzie trudniej trafić "dobry egzemplarz"), zresztą zazwyczaj ludzie dadzą Ci ze 3 dni na przetestowanie szkiełka jak się dogadasz.
Dzięki, bardzo naprawdę mi pomagacie w podjęciu decyzji :)
jadę w sierpniu nad morze i do tego czasu chcialabym już je mieć...
To chyba będę czekać aż trafi się coś sensownego...
Ale jakby ktoś z Was coś wiedział o takim używanym szkle to proszę o info :)
Trzeba kupić do tego celu jasne szkło. Najtaniej wyjdzie Tamron 17-50 f2,8.
Nowy ok. 1500zł, lekko używane chodzą po ok.1000zł.
Za krótki :(
A Canon 70-300 f4-5.6 będzie podobny ?
bo znalazłam taki za 1400 zł na digarcie...
To inna półka szkieł... Bierz 70-200 f/4 a nie będziesz żałować :)
Za krótki :(
A Canon 70-300 f4-5.6 będzie podobny ?
bo znalazłam taki za 1400 zł na digarcie...
Odpuść sobie 70-300, z tego zakresu to jeśli już z tych tańszych to 100-300USM... ale 70-200 czy ten 4.0 czy 2.8 na pewno jakościowo są lepsze (chociaż mam 100-300 i między 100 a 200 uważam że to żyleta po lekkim przymknięciu).
Dziwię się, że nie chcesz czegoś szerszego do tej Sigmy, którą jak widać dajesz radę. Nie chcę wyjść na propagatora 28-135USM ale to warte uwagi szkło. Dobra jakość, duży zakres, ciekawy spacerzoom....
Jak nie to, to brałbym 50 1.4 - to jest coś, czego na pewno nigdy się nie pozbędziesz :) a trafić można nawet za tysiaka czasami.
Znalazłam ogłoszenie używanego za 1850 w Kielcach...
Jedrzej79
06-07-2010, 22:59
Ale jakby ktoś z Was coś wiedział o takim używanym szkle to proszę o info :)
Obserwuj "giełde" i wystaw się w dziale "kupię". Lepiej brać 70-200 4L USM, choć główna wada tego szkiełka to głównie kolor ... hehe ;-),ludzie kojarzą go kolorem z "lufami" profesjonalnych fotoreporterów (zwłaszcza z osłoną przeciwsłoneczną) i ciężko czasem być niezauważonym ...
MariuszJ
06-07-2010, 23:03
A ja cały czas nie rozumiem, dlaczego kupujesz obiektyw, który jest po prostu lepszym reprezentantem typu obiektywu, jaki już posiadasz. W całym wątku nie padło słowo skarg na jego winy w papraniu zdjęć.
Nie wiem dlaczego, ale jestem prawie pewien że będziesz musiała zainwestować również co nieco w sferze psychologii, aby przekonać się że jest lepiej niż było. Bo bardzo inaczej - nie będzie. Dalej wąskie gardło będzie gdzie indziej.
Radzę podchodzić do sprawy ze szczyptą sceptycyzmu.
Jedrzej79
06-07-2010, 23:10
To prawda sceptycyzmu w tych kwestiach nigdy za dużo ;) przed 70-200 używałem canona 70-300 4-5.6 (bez USM) główna różnica to kolory, ostrość, ale ponad wszystko szybkość i celność AF L-ki (silnik USM). Pieska w ruchu skutecznie sigmą niepofocisz, oczywiscie można i są na to techniki, ale Canonem będzie to duuużo łatwiejsze.
A ja cały czas nie rozumiem, dlaczego kupujesz obiektyw, który jest po prostu lepszym reprezentantem typu obiektywu, jaki już posiadasz. W całym wątku nie padło słowo skarg na jego winy w papraniu zdjęć.
Nie wiem dlaczego, ale jestem prawie pewien że będziesz musiała zainwestować również co nieco w sferze psychologii, aby przekonać się że jest lepiej niż było. Bo bardzo inaczej - nie będzie. Dalej wąskie gardło będzie gdzie indziej.
To szkło które mam teraz ma już dobre kilka lat...zaczyna powoli ciężko wysuwać lufa...poza tym, ostatnio w ogóle nie potrafię się z nim dogadać...:???:
Sigma ma juz swoje lata...i czas zmienić ją.
Jedrzej79
06-07-2010, 23:21
A teraz, żeby troche zamieszać w wątku, coby nie było tak łatwo...
Rozważałaś może ewentualnie Canona 100 m f2 USM? Bardzo jasny obiektyw, ostry już od 2-ki, da Ci ładniejsze efekty niż 70-200 i portretowe rozmycie tła (bardziej sie juz prawie nie da). Wada: nie jest to zoom i druga wada: też kosztuje tak na prawde niewiele mniej niż L-ka...
A teraz, żeby troche zamieszać w wątku, coby nie było tak łatwo...
Rozważałaś może ewentualnie Canona 100 m f2 USM? Bardzo jasny obiektyw, ostry już od 2-ki, da Ci ładniejsze efekty niż 70-200 i portretowe rozmycie tła (bardziej sie juz prawie nie da). Wada: nie jest to zoom i druga wada: też kosztuje tak na prawde niewiele mniej niż L-ka...
Dzięki za zamieszanie :P
generalnie potrzebuje dłuższego szkła do fotografowania np koni na zawodach,no ale też psów...
Kurcze ja to bym musiała mieć te obiektywy na swoim Canonku i posprawdzać wszystkie.
zamiast 70-200 f4 zastanów się nad 85/1.8 i ewentualnie do tego telekonwerter x1.4 i do tych celów to może być też spoko zestaw.. jeszcze jest 135f2 ale to już drożej wyjdzie..
Jedrzej79
07-07-2010, 09:25
Kurcze ja to bym musiała mieć te obiektywy na swoim Canonku i posprawdzać wszystkie.
Idź zatem do sklepu i sobie porób próbne fotki różnymi szkiełkami, pooglądaj itp. Raczej ciężko będzie, żeby Cie wypuścili "na zewnątrz",choć możesz spróbować zagadać, ale z okna sklepu zawsze sobie możesz popróbować, a nawet powinnaś ;-)
Namieszaliście mi ostro w głowie i teraz sama już nic nie wiem :evil:
Generalnie dużo osób,z poza tego forum poleca mi Canona 70-200 ,ale Mariusz też może mieć rację, że mogę się nim rozczarować....
tylko boję się, że jak kupię krótszy a jaśniejszy to będe się wkurzać na niego podczas np zawodów konnych....
Poszukam coś taniego, jak sie trafi to wezmę krótki, najwyżej sprzedam dalej.
Co myślicie o tym?
http://canon-board.info/showthread.php?t=65295
nieaktualne... nie można edytować postów?
85/1.8 to dobre szkło, jednak warto sprawdzić przy zakupie jak ostrzy na dalsze odległości. 100/2 to praktycznie to samo szkło, niemal identyczna konstrukcja. Tylko trochę dłuższy i mniej popularny.
Musisz sobie odpowiedzieć czy chcesz jasną portretową stałkę, czy uniwersalne, ciemniejsze tele. Do Twoich zastosowań bym wziął używane 70-200/4 i najwyżej sprzedał bez straty... Albo trochę potrzymał i później zmienił na 70-200/2.8.
Chyba, że focisz na hali, to wtedy 85/1.8 + 135/2. :mrgreen:
Jeśli mogę to przed chwilą zrobiłam to Sigmą...
jak mam dzień to nawet mi coś wyjdzie...
https://canon-board.info/imgimported/2010/07/IMG_3769JPG-1.jpg
źródło (http://lh6.ggpht.com/_kZ7gnoM8qRc/TDRFyurrntI/AAAAAAAABwk/E6-Es1blP-w/s512/IMG_3769.JPG)
Taaa jeszcze przenieśli mój wątek...
No to zaczynam gromadzić kasę na 70-200 :-D