Witam,póki co nie potrzebuję zmiany obiektywu ale za jakiś czas będę chciała zakupić nowy.
Obecnie mam Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG Macro.
Będę potrzebowała obiektywu jasnego i do focenia między innymi zwierząt.
Możecie mi coś polecić?
Pozdrawiam
Witam,póki co nie potrzebuję zmiany obiektywu ale za jakiś czas będę chciała zakupić nowy.
Obecnie mam Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG Macro.
Będę potrzebowała obiektywu jasnego i do focenia między innymi zwierząt.
Możecie mi coś polecić?
Pozdrawiam
No dokładnie tak jak wyżej, bez ścisłego budżetu, moge Ci powiedzieć że canon 70-200 2.8 IS to tak w podobnym zakresie jak masz sigme ,)
...Ja tu tylko sprzątamC 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV
Myślę że dużo jaśniej by było, gdybyś jednak zakwalifikowała to co robisz do powszechnie używanych kategorii typu portret, sport, uniwersalny z szerokim kątem. Te "zwierzęta" - prokurują do podśmiechujek
Może wklej linki do zdjęć, które chciałabyś robić?
Entuzjastyczny Neofita
Hmm niekoniecznie Mariuszu zwierzaki które bedzie fotografowac to jakieś burki na wsi czy też niedomyte klacze pochowane po stajniach.
Jeżeli to jakieś wystawy bądź zawody to myśle że takie tamrony czy sigmy 70-200 2.8 dałyby rade. Jest też szansa że podejdziesz blisko to polecamy Ci, myśle większość jasną 50tke 1.8, a na dalsze zostaw sobie tą sigme, ewentualnie 85mm 1.8 lub 50mm 1.4 ciut droższe ale też świetne obiektywy ,) Sprecyzuj dokładniej to dokładniejsze dostaniesz odpowiedzi
...Ja tu tylko sprzątamC 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV
A po co jej drugi obiektyw o podobnej aplikacji do tego co ma?
A czym zrobi kotka na kanapie, białym kłem? No może, od sąsiada... i tylko w biały dzień.
Dobra możemy sobie pogadać na dowolny temat, nic nie wiadomo.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tamron
Sigma
Canon
Tokina
Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 08-05-2010 o 12:48 Powód: Automerged Doublepost
Entuzjastyczny Neofita
Tak jak piszesz będą to raczej zawody konne (czyli zdjęcia nad przeszkodami) albo wystawy ( tutaj zdjęcia raczej statyczne), oraz zdjęcia mojego psa/psów w ruchu ,głownie bieganie i skakanie.
Co do zawodów konnych to właśnie nie zawsze moge podejść blisko...zależy od parkuru.
Sigmą, która mam teraz robię nawet niezłe zdjęcia
Ale myślę, że mogłyby być jeszcze lepsze.