Zobacz pełną wersję : Electro World
student_22
28-10-2005, 22:44
Ktoś się orientuje czy w tym "cudnym sklepie" mają 350D i po ile? Mieszkam z dala od W-wy i póki co sie nie wybiore ale intresuje mnie to.
Druga sprawa jeśli nie tam to gdzie PEWNIE i w miare tanio kupić w sieci 350D
tak jak samochodu nie kupil bym w sklepie z narzedziami, a telewizora na straganie.. tak samo aparatu nie kupie nigdy w markecie
kaplasak
29-10-2005, 00:13
Ten sklep to kicha jakich mało, 350d body za 3499 :))
Ceny 350D z kitem w normalnych sklepach foto tudzież EURO RTV AGD są teraz na poziomie 3390 PLN
www.proline.pl - sprawdzony sklep internetowy
3329 zł z kitem
Robson01
29-10-2005, 12:19
To sprawdź tutaj:
http://www.sklepfotograficzny.pl/sklep.foto/prod786/
A może u Grosmana (http://aparaty.ua.pl/) ? :smile:
Il fuoco
29-10-2005, 16:40
albo u Cichego albo Coronado?
Mariuszos
30-10-2005, 22:48
tak jak samochodu nie kupil bym w sklepie z narzedziami, a telewizora na straganie.. tak samo aparatu nie kupie nigdy w markecie
Dlaczego? Czym różniłby się 350D kupiony w Electro World od 350D kupionego w sklepie firmowym Canona? Zwłaszcza gdyby cena była konkurencyjna, czy na pewno nie zmieniłbys zdania?
Osobiscie wszelkiego rodzaju salony i sklepy specjalistyczne (gdzie ceny dostosowane są do stopnia wyszkolenia personelu) wykorzystuje jako miejsce gdzie sprzęt mogę dokładnie obejrzec i zbadać, natomiast zadko kiedy dokonuje tamze zakupów.
Pozdrawiam
Tomasz Golinski
30-10-2005, 22:50
Dlaczego? Czym różniłby się 350D kupiony w Electro World od 350D kupionego w sklepie firmowym Canona? Zwłaszcza gdyby cena była konkurencyjna, czy na pewno nie zmieniłbys zdania?
Osobiscie wszelkiego rodzaju salony i sklepy specjalistyczne (gdzie ceny dostosowane są do stopnia wyszkolenia personelu) wykorzystuje jako miejsce gdzie sprzęt mogę dokładnie obejrzec i zbadać, natomiast zadko kiedy dokonuje tamze zakupów.
Pozdrawiam
Widocznie ma zniżkę w FJ ;)
Niestety znizek FJ nawet pracownikom nie przewidzial - takie zboojeckie czasy ;)
Dla was zakup sprzetu to tylko pojscie i wylozenie kasy, a w zamian otrzymanie towaru. A co potem? Z czyms takim jak serwis gwarancyjny i pogwarancyjny? Poza tym - czy kazdy moze sobie pozwolic na zakup czegos bez fachowej pomocy? Chyba juz o tym dyskutowalismy nie raz.. ;)
Mariuszosz, a takie cwaniaczki jak ty, u mnie sprzet ogladaja przez szybe :p Niecierpie burakow przychodzacych do sklepu, udajacych potencjalnych klientow, nastepnie idacych do konkurencji zeby kupic to o czym ja opowiadalem mu pol godziny. Cale szczescie sa normalni ludzie ktorzy sa w stanie uszanowac prace innych.. Poza tym - w Bialym to chyba zbyt duzej konkurencji nie ma..
Tomasz, kupil bys 350D na hali Auchana? ;) Pytam powaznie - bo ja w zyciu.. chocby kosztowal 500zl mniej niz wszedzie indziej.
Prawda jest taka, ze inaczej traktuje sie cwaniaczka pokroju Mariuszosa, inaczej osobe ktora jest uprzejma i informuje na wstepie o co chodzi.. a jak komus sloma z butow wystaje, to pokazuje sie po prostu droge do konkurencji, gdzie mu na bank lepiej doradza :lol:
Tomasz Golinski
30-10-2005, 23:51
Tomasz, kupil bys 350D na hali Auchana? ;) Pytam powaznie - bo ja w zyciu.. chocby kosztowal 500zl mniej niz wszedzie indziej.
Jak nam udowodniłeś w innym wątku, nawet kupując w sklepie foto z gwarancji są nici. A 300d kupiłem przez allegro. Radio samochodowe na hali Makro.
A co do potrzeby pomocy fachowe, to chyba nie jest powód, dla którego Ty nie kupujesz w marketach?
Broncobilly
31-10-2005, 00:02
u mnie we wsi mozna kupić kita 350d za 3200 a jak chcesz używany z roczną gwarancją to za 2900 moge ci załatwić
Wiesz Tomek, ja sobie moge pozwolic na kupienie na ebay'u itp. bo wiem co kupuje, Ty tez..
Ale powiedz to osobom ktore wczoraj przyszly z Nikonem D50, ktorego kupily dzien wczesniej, twierdzac ze nie chca tego aparatu bo.. uwaga.. nie kreci filmow i nie ma podgladu na monitorku (sic!). Oczywiscie moglo by to pojsc na niezgodnosc z umowa - tylko ze ci panstwo ani razu podczas rozmowy nie wspomnieli o tych funkcjach... a ich pierwszym zdaniem bylo "chcemy lustrzanke cyfrowa".. no wiec maja ;)
Wiesz dobrze, ze sklep sklepowi nie rowny - i zdaje sie, ze w tamym watku chodzi raczej o to co stwierdzil serwis.. sklep przyjecia reklamacji nie odmowil.
Radio do samochodu to nie to samo co samochod czy dSLR. Juz pomijam fakt iz sa radia i sa radia.. juz widze audiofila kupujacego sprzet na hali Makro :lol:
Byc moze niezbyt czesto bywasz w "oszolomie" i nie do konca jestes swiadom, co sie dzieje ze sprzetem ktory tam mozna kupic. Znam osoby z tamtego dzialu foto.. znam osoby ktore tam juz nie pracuja.. uwierz mi, ostatnia rzecza jaka zrobie, bedzie zakup sprzetu specjalistycznego (bo chyba takim jest w jakims tam sensie lustrzanka cyfrowa?) w markecie czy na bazarze.. bo jezeli ktos nie zna sie na tym co sprzedaje, to nie wie tez, co moze temu zaszkodzic i jak sie z tym obchodzic. Tak wiec widok lezacego 350D na wystawce bez dekielka na body zmrozil mnie na tyle, zeby wiecej nie interesowac sie elektronika w takich miejscach.
A komputer? Tez kupil bys w markecie, prawda? ;)
Broncobilly
31-10-2005, 00:06
a ten Electro World to kicha totalna byłem 3 dni temu i chyba ani jednego towaru w atrakcyjnej cenie nie widziałem (tzn tanszego niz gdzie indziej) żerują tylko na promocjach (podobnie jak i inne mediaMarkty) mają pare szt towaru które sprzedają w 5 minut po otwarciu sklepu a reklamę robą taką jaby towar z promocji był w stałej ofercie - np w sobote w MM były Hamowskie SD 512 po 90 zł (tylko nie znam nikogo kto by je tam ustrzelił)
u mnie we wsi mozna kupić kita 350d za 3200 a jak chcesz używany z roczną gwarancją to za 2900 moge ci załatwić
a na co mi on? :shock:
:mrgreen:
Broncobilly
31-10-2005, 00:12
Wiesz Czach mam kolegę który juz z 15 lat składa kilka poważnych czasopism ogolnopolskich i jak go chciaem sie poradzić co mam kupić do obróbki zdjęć to z rozbrarającą szczerością przyznał że sobie do pracy kupił PC ta w Makro i tylko drugie tyle RAM-u mu dorzucił. Ja też specjalnej roznicy nie widzę miedzy zakupem firmowo zapakowanej puszki z Canonowską gwarancją w Markecie a zakupem za sporo większa kase w jakimś pseudo profesjonalnym sklepie - jak towar nowy w nieruszanym pudełku i z gwarancją to rożnicy nie widzę - pomijam oczywiście sprzęt demo z wystawy.
Co innego zakup sprzetu w pudelku - co innego taki, do ktorego pudelko im gdzies wcielo.. ;) Ogolnie.. naprawde odradzam. O wiele lepszym rozwiazaniem jest zakup na allegro u osob ktore zajmuja sie handlem sprzetem foto. No i dochodzi wtedy opcja zwrotu bez podania przyczyny.. ;) Problem w tym iz dziala to w obie strony - czyli my tez mozemy kupic sprzet ktory od kogos wrocil ;)
Tomasz Golinski
31-10-2005, 00:14
Wiesz Tomek, ja sobie moge pozwolic na kupienie na ebay'u itp. bo wiem co kupuje, Ty tez..
Wiem.
Ale powiedz to osobom ktore wczoraj przyszly z Nikonem D50...Przecież tu była mowa, o tym że Ty byś nie kupił.
Radio do samochodu to nie to samo co samochod czy dSLR. Juz pomijam fakt iz sa radia i sa radia.. juz widze audiofila kupujacego sprzet na hali Makro :lol: Samochód kupiłem w komisie przy salonie, przetestowali go i dali na papierze certyfikaty jakieś. A i tak drugi salon stwierdził 10 rzeczy, które trzeba naprawiać. Mój pech.
Byc moze niezbyt czesto bywasz w "oszolomie" i nie do konca jestes swiadom, co sie dzieje ze sprzetem ktory tam mozna kupic. Znam osoby z tamtego dzialu foto.. znam osoby ktore tam juz nie pracuja..
A ja znam osoby z Simmtechu, wiem sporo jak traktują sprzęt i klientów. To taki poziom oszołoma komputerowego, ale mimo to kupuję tam.
Tomasz Golinski
31-10-2005, 00:23
Byc moze niezbyt czesto bywasz w "oszolomie" i nie do konca jestes swiadom, co sie dzieje ze sprzetem ktory tam mozna kupic. Znam osoby z tamtego dzialu foto.. znam osoby ktore tam juz nie pracuja.. uwierz mi, ostatnia rzecza jaka zrobie, bedzie zakup sprzetu specjalistycznego (bo chyba takim jest w jakims tam sensie lustrzanka cyfrowa?) w markecie czy na bazarze..
Hmmmm.
Nic nie hmmmm - moja znajomosc jest wystarczajaca aby odstraszyc mnie od kupowania tego typu rzeczy w takich miejscach. Byc moze Twoja sprawia, ze masz u nich chody or something? ;)
Od simmtechu tez stronie odkad mialem problemy z zareklamowaniem karty graficznej, ktora powodowala pasy na ekranie.. a zdaniem ich technika pasow nie bylo ;) Oczywiscie wpuscic mnie do monitora nie chcieli wciskajac kit ze to cos u mnie nie tak.. w koncu sie jakos udalo. Od tamtej pory - nigdy wiecej ;)
student_22
31-10-2005, 07:20
Dobra to na czym stanęło bo zgubiłem wątek.... Chce kupić w przeciągu 2 tygodni 350D z gwarancją oraz fakutrą VAT bo zamniałem o tym qrczak wspomnieć. Gdzie najlepiej, najpewniej i nie za 3700 zł bo za tyle to mam wszędzie z pocałowaniem w rękę
Mariuszos
31-10-2005, 08:33
Czacha,
Szkoda, że nie udało Ci się uniknąć lapidarnych osobistych komentarzy. Nic to. Idźmy dalej...
1. Zjawisko które nazwałeś cwaniactwem ja nazwę inaczej, może nieco uogólniając: „rynek na którym panuje konkurencja”. Zachowaniem normalnym jest, że nabywca odwiedza wielu sprzedawców, zasięga opinii ale i porównuje ceny. Zakupu dokona tam, gdzie jego pieniądze zostaną najbardziej „docenione” a forma zakupu będzie najbardziej odpowiednia. To bardzo idealny model, na którego wypaczenie wpływa wiele czynników zewnętrznych jak na przykład asymetria informacji, brak możliwości odwiedzenia wszystkich sklepów, porównania ich oferty itp.
2. W dobre rady 90% sprzedawców, nie ważne czy w sklepach profesjonalnych czy nie, nigdy nie uwierzę. Handlarz pozostaje handlarzem i tyle. Jak najbardziej natomiast cenię sobie rady znajomych profesjonalistów, przyjaciół fotografów itp. Oni w dobrym radzeniu nie mają żadnego interesu i co więcej: nie wybierają optymalnego dla mnie sprzętu spośród tego co mają na półce w swoim sklepie bądź co w najbliższej przyszłości są w stanie zaoferować.
3. Jest szansa, że może jednak zmienię swoje zdanie co do małych, drogich sklepików. Powiedz mi tylko, czym różniłby się w takim punkcie serwis gwarancyjny Canona 350D w którym padł procesor obrazu od serwisu realizowanego za pośrednictwem powiedzmy MediaMarkt?
4. Zadałeś ciekawe pytanie do Tomasza. Też chcę na nie odpowiedzieć. Załóżmy, że mam idealną informację na temat 350D. Dlaczego więc miałbym go kupić u Ciebie za 500zł drożej?
Pozdrawiam
ad1. nie odwracaj kota ogonem - napisales jasno iz w sklepie specjalistycznym zasiegasz tylko informacji z nastawieniem ze kupisz gdzie indziej. ja to nazywam cwaniactwem i tyle.
ad2. to po co idziesz do sklepu?
ad3. fachowoscia obslugi ktory przyjmuje reklamacje - zajdz do MM i powiedz gosciowi ze masz back focus.. :lol: facet popatrzy na zdjecia i powie zebys spadal, bo on uwaza ze wszystko gra
ad4. nie zmieniaj kontekstu mojej wypowiedzi
student_22
31-10-2005, 09:04
czy ktos mi tu coś odpowie ???????
czy ktos mi tu coś odpowie ???????
Medfoto na allegro. Człowiek zaufany ( kumpel sam u niego brał tyle że 20d ), przesyłka sprawna, wszystko ok. Sam będę u niego brał pod koniec listopada - cena 2980 zł za body 350d z kitem 18-55 wydaje się bardzo ok. :)
A ja Ci polecę www.proline.pl. Sklep zarówno internetowy jak i rzeczywisty - mają oddziały w wielu miastach Polski - ja kupowałam w Katowicach ale wiem że mają sklepy rozsiane po całej Polsce. Ceny przyzwoite, gwarancja Canon Polska - jak kupujesz osobiście w rzeczywistym sklepie to masz tydzień na sprawdzenie sprzętu - potem jak wsio jest Ok to podbijasz gwarancję. jak kupowałam w sierpniu to mieli super niska cenę na szybką kartę Kingstona -duuuzo nizsza niz na allegro! ( sprzedawca sam się zdziwił - no ale cennik rzecz święta:)))
Sprzęt nowy z pudełka. Szkoda, że nie mają obiektywów.....:(
Pozdrawiam TOKIN(ka)
Teraz zajrzałam na strone proline - i okazuje się ze mają w Poznaniu dwa swoje sklepy! Jak cena i warunki Ci odpowiadają to nic tylko kupować - a może za dwa tygodnie będzie u nich jakaś promocja to i cena lepsza????
Tylko że różnica w cenie to jakies 380 złotych... Sam kupowałem kompa w proline, super sklep ale ceny aktualnie na 350d z kitem atrakcyjnej to oni nie mają...
Teraz zajrzałam na strone proline - i okazuje się ze mają w Poznaniu dwa swoje sklepy! Jak cena i warunki Ci odpowiadają to nic tylko kupować - a może za dwa tygodnie będzie u nich jakaś promocja to i cena lepsza????
Tokin 350d wg ich cennika jest aktualnie na promocji... a cena jest do **** niestety :-| :cry:
Wiem, że cena w proline jest wyższa niz u jakiegokolwiek allegrowego TIPa ale dla mnie zaletą tego sklepu było to że mogłam podejść realnie dotknąć aparatu, który chciałam kupić i dostałam gwarancję Canon Polska. Było nieco drożej niż u TIPa ale sporo taniej niż u jedynego sprzedawcy na allegro, który oferuje sprzęt z canon Polska (w każdym razie ja znam tylko jednego!).
Nie mam nic przeciwko TIPom - i pewnie w końcu u TIPa zakupie obiektyw ale proline podaje jako adres pewny i sprawdzony jeśli ktoś chce z canon Polska ( no i ta możliwość sprawdzenia w domu na spokojnie - FJ ani MM na pewno Ci tego nie dadzą!)
TOKIN(ka)
Plus "medfoto" jes taki, że możesz odebrać u przedstawiciela ;) Ja np w Krakowie będę odbierał, przed odbiorem pomacam :lol: sprzęt dokładnie, zrobie szybkie testy ff/bf i dopiero wtedy wezmę. Gwarancja niby też jest u niego Canon PL, tyle że sprzęt musisz wysłać wtedy do serwisu... W sklepie jest ta wygoda ze oni robią to za Ciebie :) Poza tym - po wgłębieniu się we wszystkie problemy i rady związane z zakupem 350d - nic już nie wiem :lol: :lol: I pewnie będę godzine sprawdzał swoje body zanim go kupię ;-)
student_22
31-10-2005, 11:07
Taaa wszystko ładnie i pięknie i przyznaje że i Macio i TOKIN mają swoje racje. Ale qrczak potrzebuje faktry VAT a tej raczej medfoto mi nie dostarczy jak sądze bo słowa o tym nie ma a skontaktować się nadal z nim nie moge. Tak wiec niestety jestem skazany na sklep albo internetowy albo realny bo żaden TIP na allego nie wystawi mi fakury Vat...... A to jest dla mnie korzystniejsze wziąć na firmie i zdjechać z podatkami w dół bo i tak wyjdzie to korzystniej niż u TIP`a nawet 400 zł taniej.......
Taaa wszystko ładnie i pięknie i przyznaje że i Macio i TOKIN mają swoje racje. Ale qrczak potrzebuje faktry VAT a tej raczej medfoto mi nie dostarczy jak sądze bo słowa o tym nie ma a skontaktować się nadal z nim nie moge. Tak wiec niestety jestem skazany na sklep albo internetowy albo realny bo żaden TIP na allego nie wystawi mi fakury Vat...... A to jest dla mnie korzystniejsze wziąć na firmie i zdjechać z podatkami w dół bo i tak wyjdzie to korzystniej niż u TIP`a nawet 400 zł taniej.......
No to www.agito.pl ---- również ma u mnie 100 % zaufanie ten sklep. Kumpel brał tam z kolei Minoltę A2 i było ok wszystko. Zadzwoń - naprawdę fachową obsługe tam zastaniesz jak myślę ;) a i cena 3295 nie jest najgorsza. W piątek była jeszcze 3220 ale dolar poszedł do góry...
student_22
31-10-2005, 11:11
Aha są TIP-owie którzy wystawiają faktury Vat ale od razu cena porównywalna a często dużo dużo wyższa niż w tym proline czy innym sklepie. A za cene Proline to moge kupić nawet w salonie Canon`a (MJ-foto) w Poznaniu bo sie chwalą że dają cene o złotówke tańszą niżeli konkurencja o ile nie jest to sklep jedynie internetowy a proline nie jest (pytałem ich). Wiec jak nic innego nie wykombinuje zostaje mi Canon i cena 3328 zł.....
student_22
31-10-2005, 11:12
No wiem Macio. Chciałem własnie w Agito i moze też tak zrobie bo mieli świetna cene 3215 + fakturka no ale rzady POPIS`u spowodowały jak mówisz że dolar w góre i cena w góre....
Aha są TIP-owie którzy wystawiają faktury Vat ale od razu cena porównywalna a często dużo dużo wyższa niż w tym proline czy innym sklepie. A za cene Proline to moge kupić nawet w salonie Canon`a (MJ-foto) w Poznaniu bo sie chwalą że dają cene o złotówke tańszą niżeli konkurencja o ile nie jest to sklep jedynie internetowy a proline nie jest (pytałem ich). Wiec jak nic innego nie wykombinuje zostaje mi Canon i cena 3328 zł.....
Masz jakiś aktualny cennik MJ foto ? Bo z tego co wiem to mają masakryczne ceny :x
Macio,
podejdź do tego zakupu spokojnie! Też miałam obłęd w oczach planując zakup 350d - też bałam się wszystkich możliwych usterek, które tylko czyhają, żeby mnie dopaść od razu pierwszego dnia po zakupie. ten tydzień na sprawdzenie to dla był "na styk", bo wyjeżdżałam na wakacje:lol:
Bałam się że mój aparat bedzie miał wszystkie plagi na raz - takie sto nieszczęść w jednym aparacie! Ale okazało się, że jest OK, ba powiem więcej po tej całej lekturze w internecie byłam zszkokowana, że nic mojemu 350d nie dolega! Tfu tfu odpukać!:))):mrgreen:
Czyli podejdź do tego racjonalnie i na spokojnie - to co możesz sprawdzić to posprawdzaj ale bez przesady - ile tekstów o wadliwych 350d czytałes w internecie? 10, 20???? Chyba nie więcej - a ilośc sprzedanych egzemplarzy jest wieeelokrotnie większa! Czyli wiesz na co uważać ale na zdrowy rozsądek to te wszystkie przypadłości statystycznie rzecz biorąc nie powinny Cie spotkac przy zakupie. Czego Ci szczerze życzę.
P.S. Sama wypracowuję ponownie takie podejście do sprawy bo jestem na kupnie obiektywu - i tym razem będzie to jakiś TIP (może medfoto???a może Cichy???):confused:
TOKIN(ka)
student_22
31-10-2005, 11:20
Cichy nawet na obiektywy daje FV jak jest napisane na allego ale czy daje na sprzęt trudno się dowiedzieć bo pisze a on po prostu nie odpowiada mimo że jest na gg. Tak jakby mu było trudno napisać "qrwa nie"......
Jak kiedyś będe dokupywał szkło to tez może u niego. Póki co FV potrzeba mi jak życie...
student_22
31-10-2005, 11:21
MJ-foto ma oficjalnie wysokie ceny ale one są do negocjacji. Akcja "jesteśmy złotówkę tańsi" Tzn jak Proline daje za 3329 to oni dadzą mi cene 3328. Pytałem juz kiedyś.
Ja chcesz z fakturą vat i gwarancją Canon Polska ( sprzet nie dotykany, nie wyjmowany z pudełka!) to mogę dać Ci jeszcze jeden namiar z allegro - zib26 - kupowałam u niego dwa kompakty i wsio było bardzo szybko, sprawnie i bez najmniejszych problemów. Z tym, że jak chciałam w sierpniu 350d to cena u ziba była wyższa niz w proline! Ale spróbuj - to nic nie kosztuje. ostatnio miał obiektyw 50mm 1,8 w cenie niższej niz u TIPów - a on ma tylko towar z canon Polska i daje na 100% FVAT.
TOKIN(ka)
Ja chcesz z fakturą vat i gwarancją Canon Polska ( sprzet nie dotykany, nie wyjmowany z pudełka!) to mogę dać Ci jeszcze jeden namiar z allegro - zib26 - kupowałam u niego dwa kompakty i wsio było bardzo szybko, sprawnie i bez najmniejszych problemów. Z tym, że jak chciałam w sierpniu 350d to cena u ziba była wyższa niz w proline! Ale spróbuj - to nic nie kosztuje. ostatnio miał obiektyw 50mm 1,8 w cenie niższej niz u TIPów - a on ma tylko towar z canon Polska i daje na 100% FVAT.
TOKIN(ka)
Tylko minusem dalej jest to że nie mozesz sprawdzić FF/BF czy hotpixeli... podstawowych rzeczy... Dlatego ja wezme w medfoto bo przynajmniej mam odbiór na miejscuu :D
odkad mialem problemy z zareklamowaniem karty graficznej, ktora powodowala pasy na ekranie.. a zdaniem ich technika pasow nie bylo ;)
w takiej sytuacji najlepiej połechtać kartę zasilaczem 12 V, wtedy nie problemu z reklamacją, w takim serwisie w większości przypadków będą widzieli tylko to co jest korzystne dla nich, kiedyś w moim mieście woziłem się dobre pół roku z płytą główną, aż podpowiedział mi pewien elektronik co zrobić
Z kartą grafiki już tego problemu nie było ;-) od razu było widać że nic nie widać
Dobra to na czym stanęło bo zgubiłem wątek.... Chce kupić w przeciągu 2 tygodni 350D z gwarancją oraz fakutrą VAT bo zamniałem o tym qrczak wspomnieć. Gdzie najlepiej, najpewniej i nie za 3700 zł bo za tyle to mam wszędzie z pocałowaniem w rękę
zobacz tu : www.fotorimex.pl lub www.fotoit.pl
Tylko minusem dalej jest to że nie mozesz sprawdzić FF/BF czy hotpixeli... podstawowych rzeczy... Dlatego ja wezme w medfoto bo przynajmniej mam odbiór na miejscuu :D
Tak. Tylko w ciagu pół godziny czy godziny ( nie wiem czy tyle bedziesz miał czasu? - bo odbiór bywa w róznych dziwnych miejscach - mnie raz proponowano na parkungu przy Tesco!!!) na pewno nie sprawdzisz tego tak dokładnie jak np przez 7 dni:) - proline....
Ja u medfoto raz usiłowałam kupić aparat ale się zniechęciłam, bo kontakt był z nim fatalny a aparat chyba nie "na stanie" ale gdzieś w drodze. Poza tym autorowi wątku chodzi wyraźnie o Fvat a nie paragon z niemieckiego sklepu i tutajzarówno zib26 jak i proline mają przewagę.
w takiej sytuacji najlepiej połechtać kartę zasilaczem 12 V, wtedy nie problemu z reklamacją, w takim serwisie w większości przypadków będą widzieli tylko to co jest korzystne dla nich, kiedyś w moim mieście woziłem się dobre pół roku z płytą główną, aż podpowiedział mi pewien elektronik co zrobić
Z kartą grafiki już tego problemu nie było ;-) od razu było widać że nic nie widać
Taaa, stany pośrednie potrafią wprowadzić serwis w stan oscylacji "naprawić-nie naprawić". A jak po prostu nie działa to wszystko jasne :twisted:
student_22
31-10-2005, 12:51
tyle że niestety ZIB26 i tak nie ma akurat 350D w ofercie wiec zostaje mi tylko Proline albo ten MJ-foto
Do zib 26 mozesz napisac lub zadzwonić - to nic nie kosztuje - jest tylko kwestia ceny jak się dogadacie to on Ci sprowadzi właściwie wszystko z Canon Polska. Nie wiem tylko jak to cenowo wyjdzie przy porównaniu proline??? Mailuj, pytaj to nic nie kosztuje.
TOKIN(ka)
Tak. Tylko w ciagu pół godziny czy godziny ( nie wiem czy tyle bedziesz miał czasu? - bo odbiór bywa w róznych dziwnych miejscach - mnie raz proponowano na parkungu przy Tesco!!!) na pewno nie sprawdzisz tego tak dokładnie jak np przez 7 dni:) - proline....
Ja u medfoto raz usiłowałam kupić aparat ale się zniechęciłam, bo kontakt był z nim fatalny a aparat chyba nie "na stanie" ale gdzieś w drodze. Poza tym autorowi wątku chodzi wyraźnie o Fvat a nie paragon z niemieckiego sklepu i tutajzarówno zib26 jak i proline mają przewagę.
No i mam :)
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=69674567
Normalny sklep w Krakowie, podejdę do nich i ustalę ofertę ;) No i zawsze w sklepie bezpieczniej. Pewnie F-vat nie dają ale i tak nie miałbym jak odliczyć aparatu więc mi nie robi to różnicy ;-)
No i to od razu lepiej wygląda skoro możesz podejść i w normalnym sklepie sfinalizować zakup. Jeśli jestes z Krakowa to na pewno duży plus! jest jednak jedno maleńkie ale - zwykle 'aukcja prywatna" oznacza pewne trudności w zakupie - nie żebym Cie dołowała ale takie mam doświadczenie - albo towar dopiero jedzie albo jest juz zamówiony itp itd. Jednak skoro nie lecisz juz dzisiaj kupować to taki namiar jest wart uwagi - nie dzis to jutro w końcu to nie "na zapalenie płuc"!
Udanych zakupów życzę
TOKIN
No i to od razu lepiej wygląda skoro możesz podejść i w normalnym sklepie sfinalizować zakup. Jeśli jestes z Krakowa to na pewno duży plus! jest jednak jedno maleńkie ale - zwykle 'aukcja prywatna" oznacza pewne trudności w zakupie - nie żebym Cie dołowała ale takie mam doświadczenie - albo towar dopiero jedzie albo jest juz zamówiony itp itd. Jednak skoro nie lecisz juz dzisiaj kupować to taki namiar jest wart uwagi - nie dzis to jutro w końcu to nie "na zapalenie płuc"!
Udanych zakupów życzę
TOKIN
Aparat będę kupował dopiero pod koniec listopada więc spokojnie ;) Na początek podjade tam sobie i porozmawiam ze sprzedającym. Można u nich kupić zupełnie pomijając allegro co jest dla mnie plusem dużym ( dopiero co się zarejestrowałem, mam 0 komentaży i nawet kopertę bo jeszcze nie doszedł kod ;) ). W każdym razie po sprzęt pojadę z laptopem i sprawdzę back focus i front focus - tak na wszelki wypadek :lol: Pozdrawiam serdecznie
CZACHA, prywatna uwaga... Gdybym byl Twoim przelozonym w FJ, i przeczytal to co napisales kilka/kilkanascie postow powyzej to poszedl bys na bruk... Wcale sie nie dziwie ze ktos przyjdzie do Ciebie tylko po info a sprzet kupi gdzie indziej, to tylko Twoja wina. Kiepski z Ciebie spec w takim wypadku, a w ktorym momencie nawalasz to juz nie moj problem... FJ jak dla mnie spalony.
dziwi mnie iz potraficie wyczytac miedzy wierszami to czego tam nie ma. a to ze sie komus cos wydaje ze byc powinno tak a nie inaczej... no coz.. dzieki za szczere checi ;)
zdaje sie, ze o rady nikogo nie prosilem ani o wyrazanie opinii na ten temat - inaczej zalozyl bym w tym celu watek. wiec jesli nie macie nic ciekawego do powiedzenia, oprocz pieprzenia 3po3 tylko po to zeby ulzyc po ciezkim dniu w pracy.. to dajcie se spoqj
bede rad jesli wiecej postow na swoj temat czytal nie bede - masz uwagi, pisz na priv.. tylko z sensem bo szkoda miejsca w bazie danych na banialuki
uwazam ze nie ma o czym tu dyskutowac. cwaniakowac potrafi kazdy i nazywac to moze nawet konkurencja.. ;)
EOT
To byla odpowiedz za Twoje cwaniakowanie... Nie siedze w fotobiznesie, do sprawy podchodze jako klient, czyli bylo niebylo Pan sytuacji w momencie zakupu. Jezeli uwazasz inaczej, minales sie z powolaniem.
Skoro wymagasz szacunku od sprzedawcy, to dlaczego sam mu go nie okazujesz? Tzn to nie bezposrednio do Ciebie Andee..
Chodzi o to, ze niejednemu klientowi dalem telefon do tommiego, podalem adres do konkurencji itp. Wszystko zalezy od tego, jak klient podchodzi do mnie..
A jesli taki gosc wychodzi z zalozenia na samym poczatku, ze przyjdzie do sklepu wypytac sie a potem powie "juz wiem wszystko - ide do konkurencji".. no sorry, ale poza dbaniem o wlasny portwel jest cos takiego jak etyka, ktora obowiazuje nie tylko sprzedawce ale i klienta. Chcesz isc do konkurencji? Idz.. ale zachowuj sie z szacunkiem.. z szacunkiem ktorego wymagasz odemnie.
Zakonczmy juz ten temat bo jest bardzo OT ;)
Jedna uwaga ;). Etyka handlowa (bo o innej nie mozemy tu mowic) dotyczy jedynie strony sprzedajacej. W naszym kraju istniala takowa przed 1939 rokiem, w chwili obecnej jest szczatkowa i jezeli nie powroci to kiepsko widze rynek krajowy (mowie o przyszlosci). Jezeli masz problemy ze sprzedaniem towaru to pretensje mozesz roscic jedynie do siebie, badz polityki instytucji ktora reprezentujesz. Wylewanie zali przez profesjonaliste (bo chyba z taka osoba polemizuje) na jakimkolwiek forum czy to amatorskim czy profesjonalnym jest niestosowne, bo to juz nie jest profesjonalizm. Jak dla mnie EOT :)
hehe.. jakich znow zali? :) roznicy w cenie wiedza nie nadrobisz.. ;)
Nie mowie o kodeksie etycznym gdzies zapisanym, a o etyce ktora dotyczy kazdego czlowieka.. Uwazasz ze jak ktos Ci plunie w twarz to Ty sie musisz do niego usmiechnac, bo pracujesz w sklepie spozywczym? ;)
Sprzeczasz sie z przekory czy faktycznie nie rozumiesz o czym pisze? ;)
Rozumie o czym piszesz ale uwazam ze zle podchodzisz do tematu. Widzisz pomimo mlodego ;) wieku mam pewne doswiadczenie zarowno jako handlowiec jak i wlasciciel firmy. Mialem kilku (moze wiecej) pracownikow o pogladach zblizonych do Twoich. Pewni siebie, obcykani technicznie i pelni wiedzy (i mowie to bez cynizmu), przy okazji niestety malo skuteczni. Jako szef lubie siasc za lada chocby zeby puscic pracownika na zasluzony urlop. Tylko dziwi mnie fakt kiedy osobiscie sprzedaje w dni "slabego ruchu" jakies 300% wiecej towaru niz taki "specjalista" :), w okresach szczytu. Nie wiem nic wiecej niz oni, wystarczy odpowiednie podejscie do klienta ktory byc moze przyszedl do mnie jedynie zasiegnac jezyka, a za 2 dni kupi sprzet gdzie indziej. To co zrobi po wyjsciu ze sklepu mnie nie interesuje i nie mam zamiaru siedziec, myslec i stresowac sie tym. Zycze podobnych wynikow...
O skutecznosc swoja sie nie martwie - statystyki mowia same za siebie :) Jestesmy rowniez jednym z najlepszych sklepow w kraju i spokojnie konkurujemy z takimi miastami jak Wawa czy Poznan, gdzie ludzie sa nieco bardziej zamozni.. no i jest ich wiecej ;)
Co nie zmienia faktu iz nie lubie tego typu ludzi o ktorych pisalem wyzej.. i swojego podejscia do nich raczej nie zmienie.
Mariuszos
31-10-2005, 21:26
hehe.. jakich znow zali? :) roznicy w cenie wiedza nie nadrobisz.. ;)
Nie mowie o kodeksie etycznym gdzies zapisanym, a o etyce ktora dotyczy kazdego czlowieka.. Uwazasz ze jak ktos Ci plunie w twarz to Ty sie musisz do niego usmiechnac, bo pracujesz w sklepie spozywczym? ;)
Sprzeczasz sie z przekory czy faktycznie nie rozumiesz o czym pisze? ;)
Piękny obraz sprzedawcy. A nie uważasz, że w sklepie specjalistycznym powinniśmy mieć połączenie "normalnych" cen i profesjonalnej wiedzy? Wtedy to byście mieli klientów... Ho ho!!
Ale po co, skoro gdzie konkurencja słaba, tam przy okazji można jeszcze na kliencie zarobić...
ps. Jeszcze intryguje mnie jedno: Jak Ty mówisz tym "cwaniaczkom" zeby wyszli ze sklepu i popatrzyli sobie przez szybe?
Czacha, byłeś kiedyś na zakupach w USA? Wydaje mi sie, że nam brakuje jeszcze conajmniej kilkunastu lat cięzkiej pracy sprzedawców takich jak Ty, aby doprowadzić obsługę klienta do podobnego poziomu...
Mariuszos, ceny ustala centrala, wiec o czym do mnie piszesz? ;)
A USA - ogladles "sprzedawcow"? ;) Poza tym.. tam wszystko jest inne.. nie wiem czy lepsze.. ale napewno inne ;) Co do jednego jestem tylko pewien - ze lepsze to maja ceny na sprzet foto :mrgreen: I pewnie nic wiecej ;)
Mariuszos
31-10-2005, 21:48
Czacha,
Dużo mowisz, ale konkretów niewiele. Nawet na wszystkie pytania nie odpowiedziałes...
.. w koncu jestem sprzedawca, right? :mrgreen: