Zobacz pełną wersję : ktory z tych dwoch obiektywow wybrac?
canon 450D
ogolnie obiektyw ma byc do szwedania sie gdzie popadnie i szukania czego sciekawego.
Ktory mozecie mi polecic z tych dwoch modeli?
opcja 1 - Tamron AF 18-270 mm F/3.5-6.3 Di II VC LD
opcja 2 - Canon EF-S 18-200 mm f/3.5-5.6 IS
naczytalem sie may Waszych wypowiedzi poprzelatanych wstawkami o innych obiektywach i juz dostaje oczoplasu. Prosze o parade dotyczaca tych dwoch, konkretnie modeli.
dziobolek
03-05-2010, 16:08
Bez zbędnego gadania - Tamron (ale tylko od Cichego).
Pozdrówka!
mateuszw3
03-05-2010, 16:18
Bez zbędnego gadania - Tamron (ale tylko od Cichego).
A to Cichy ma hurtownie ? :-D
Ja bym wolał Canona. Na zgodność z body z Tamronem 17-50 nie narzekałem, niemniej jednak taki Canon jest dosyć sensownym szkłem. No i nie będziemy mieli kwiatków z kompatybilnością z przyszłymi ciałkami.
dziobolek
03-05-2010, 17:21
A to Cichy ma hurtownie ? :-D
Nie wiem czy ma hurtownię, ale ma ciekawą ofertę na Alledrogo (http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=8802635),
i do tego selekcjonuje szkiełka. Ponoć mydlanego nie dostaniesz.
Problemy to częściej zdarzały się w stajni Sigmy, ale i tak pora przestać straszyć bajkami o niekompatybilności ;)
Pozdrówka!
sbogdan1
03-05-2010, 17:37
canon 450D
ogolnie obiektyw ma byc do szwedania sie gdzie popadnie i szukania czego sciekawego.
naczytalem sie may Waszych wypowiedzi poprzelatanych wstawkami o innych obiektywach i juz dostaje oczoplasu. Prosze o parade dotyczaca tych dwoch, konkretnie modeli.
Matko święta ale co chcesz usłyszeć że ten czy inny obiektyw będzie mniej czy więcej aberował czy może będzie mniej czy bardziej ostry ????
Który byś nie podpiął będzie robił foty.
Przy rozrzucie takiej ogniskowej i tak będzie lipa .
Tak naprawdę to z Twojej wypowiedzi wynika że masz w nosie jakość ,byle by było coś było podpięte , skoro masz puszkę canona to sobie kup szkło Canona .I tak byś nie rozróżnił fot które były robione ,,C,, lub ,,T,,
Jak to mawiają w Pentaxie, podepnie słoik od ogórków, a i tak fotki Ci wyjdą:D
No nie wiem, technologia idzie w górę i możliwe, że taki spacer tele-hiper zoom będzie do tego 135mm miał dobrą jakość powyżej, to będzie coraz gorzej.
Tak naprawdę to z Twojej wypowiedzi wynika że masz w nosie jakość ,byle by było coś było podpięte
Tak właśnie myśli większość amatorów - nie ma co tracić nerwów:)
I tak byś nie rozróżnił fot które były robione ,,C,, lub ,,T,,
Dobrze spokojnie, nie ma co się bulwersować. Z tego wszystkiego ja bym wolał jednak Tamrona. Autorowi zdaje się chodzi o uniwersalność. Gdybym był w sytuacji kiedy kupiłem body i potrzebuje uniwersalnego szkiełka i jest mi wiadome, że do 250 mm nie dojdę to wziąłbym go.
Tak czy siak kalibracja działa, a jak nie to to niech chopak się nauczy wybierać te najostrzejsze - zawsze coś więcej w życiu:):-D:-D
Matko święta ale co chcesz usłyszeć że ten czy inny obiektyw będzie mniej czy więcej aberował czy może będzie mniej czy bardziej ostry ????
Tak naprawdę to z Twojej wypowiedzi wynika że masz w nosie jakość ,byle by było coś było podpięte , skoro masz puszkę canona to sobie kup szkło Canona .I tak byś nie rozróżnił fot które były robione ,,C,, lub ,,T,,
Co w tym dziwnego? Chyba logiczne, że przed wydaniem kasy się chce człowiek dowiedzieć, co kupuje. Zoom'y w takich zakresach są przydatne, nie da się ukryć tego.
BTW, po co taki ton, to tylko obiektyw :mrgreen:?
a ja po przygodzie z t17-50/400d zdecydowanie polecam tandem canon+canon. tym bardziej że 18-200IS IMHO pozytywnie zaskauje szybkością/celnością AF.
/.../Prosze o parade dotyczaca tych dwoch, konkretnie modeli.
Nie polecam żadnego z nich, ale gdybym miał wybrać pomiędzy nimi, to ze względu na lepszy AF wziąłbym canona.
michael_key
03-05-2010, 21:42
Z tych dwóch wybrałbym Canona. Miałem okazję nim wykonać kilka fotek i rzeczywiście jest dość szybki. Poza tym dla mnie powyżej 200mm przy takiej rozpiętości zakresu ogniskowych to wodotrysk.
dla mnie powyżej 200mm przy takiej rozpiętości zakresu ogniskowych to wodotrysk.
Wodotrysk marketingowy, a optyczne mydło :-)
michael_key
04-05-2010, 08:37
Wodotrysk marketingowy, a optyczne mydło :-)
I wszystko jasne :)
sprocket73
04-05-2010, 10:22
Ja dla odmiany polecam oba jako godne uwagi jeżeli chcesz spacer zooma. Wybór jest trudny. Każdy ma wady i zalety. Tamron ma większy zakres na długość, ale mechanicznie jest słabszy (wolniejszy, mniej dokładny). Canon ma lepszy autofokus i jest ostrzejszy, ale odznacza się największą dystorsją.
Poniżej test gdzie rywaizują między sobą ultrazoomy te dwa i jeszcze dwa inne:
http://www.juzaphoto.com/eng/articles/canon_18-200_sigma18-250_tamrom18-250_18-270.htm
p.s.
Osoby, które widzą wyłącznie wady takich obiektywów zatrzymały się w czasach, kiedy Tamron i Sigma wypuściły pierwsze 18-200... obecne ultrazoomy optycznie maja się do starszych tak samo jak stary kit 18-55 do nowego.
WiatruMistrz
04-05-2010, 10:38
Canon baby :), ma szybszy Af i dlatego bo czym wiekszy zakres tym trzeba miec szybszy silnik w obiektywie plus na 99% zgodność z body.
Tamron za to sie przyda na plazy nudystów jak go przymkniesz na F11 :P
pozdr
Ja dla odmiany polecam oba jako godne uwagi jeżeli chcesz spacer zooma. Wybór jest trudny./.../Poniżej test gdzie rywaizują między sobą ultrazoomy te dwa i jeszcze dwa inne:
http://www.juzaphoto.com/eng/articles/canon_18-200_sigma18-250_tamrom18-250_18-270.htm
W tym teście najlepiej wypadł jednak canon :wink:.
Jakbym mial ktorys z nich kupic to wybral bym C. 18-200 i to przy zakupie razem z aparatem wtedy jego cena jest akceptowalna, przy jego jakosci.
Ja bym wybrał zwykłego 18-200 Tamrona za 1/3 ceny tych 2
marcinicus
04-05-2010, 12:30
Spokojnie. Tylko spokój może nas uratować.
;-)