Zobacz pełną wersję : Regenerator obiektywów - korzystał ktoś z usług tego Pana?
Miał ktoś do czynienia z Regeneratorem z Białegostoku?
źródło:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1009640150
http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=2296790
cytaty:
"Dzisiaj wystawiam piękny nowy obiektyw" i dalej:
"Optyka tego obiektywu jest po mojej regeneracji" (po co regenerować optykę nowego obiektywu???) i dalej:
"Kiedy to dotkniesz własnymi rękoma tego obiektywu , dopiero wtedy docenisz czystośc tych szkieł. Oraz i przede wszystkim jakośc wykonanych zdjęc po zastosowaniu mojej regeneracji" i dalej:
"Jedną z cech czyli czystość optyki oceniam w świetle dziennym, a nie w świetle żarowym lub halogenowym.."
i w końcu odrobina prawdy:
"To prosty chwyt na to by pokazać rzekomą czystą i klarowną optykę"
bo oglądanie obiektywu, a zwłaszcza jego wnętrza w świetle dziennym i najlepiej od tyłu do przodu rzeczywiście jest prostym chwytem "...na to by pokazać rzekomą czystą i klarowną optykę".
O tym, że ten "NOWY" obiektyw ma nieoryginalny dekielek przedni nie wspominam bo to przecież szczegół...
Korzystał może ktoś z usług tego regeneratora z Białegostoku? pytam bo mam kilka szkieł przeznaczonych na stratę, taki złom fotograficzny i kusi mnie żeby spróbować, a nuż zregeneruje??? :)
"Optyka tego obiektywu jest po mojej regeneracji" (po co regenerować optykę nowego obiektywu???) i dalej:
Niezłe, gość zdziera Canonowskie SSC i nakłada jakiś wynalazek (ponoć Rodenstocka) - albo bullsh*t albo sprzedaje obiektywy uszkodzone.
zdRAWki
sbogdan1
21-04-2010, 11:21
Hmm normalnie szaman czy cuś :)i do tego trzeba kupić nowy monitor koniecznie samsunga . Jakoś nie wierzę w takie zabiegi choć kto wie cuda się zdarzają ;)
Bogdan56_Ch
21-04-2010, 11:32
Za duży bełkot mający wprowadzic w stan euforii kupującego. Tak samo nawijają Ci co chodzą po domach i chcą coś sprzedać. Zasada jest jedna, spowodować chwilowy brak niepoczytalności u klienta. To samo jest u tego gościa, za dużo pisze, wystarczyłoby tylo kilka słów a nie potok nic nie wnoszących informacji.
"- plastyka wraz z głębią ostrości która do tej pory była osiągalna tylko w najlepszej optyce znacząco się poprawia"
zapytam mądrzejszych co mają powłoki do głębi ostrości
"- ogólna jasność optyki poprawia się od 20% - 30% przy zachowaniu wszystkich stałych wartości , w przypadku obróbki wszystkich szkieł nawet do 40% .Nie muszę chyba pisac jak ważny jest to element w optyce......."
cud :))) czyli jak wyczyścimy obiektyw o świetle 1 to stanie się obiektywem o świetle 0,6 ;)
"-- dalsze czyszczenie jest nie potrzebne ,wystarczy usunąc kurz pedzelkiem
i przemycie niewielką iloscią zwykłej wody i tylko wody, a najlepiej pary z ust i wytarcie specjalną sciereczką o nazwie microfab lub podobnym produktem"
a najlepiej parą z ust po wypiciu sporej dawki alkoholu :)))
normalnie cudotwórca - powinien po wodzie chodzić :)))
Ja bym powiedział wprost że zwykły oszust.
A czy ma ktoś namiary na tego Hrabiego-Ginekologa? Po wysłaniu do Bielegostoku całej szklarni, dałbym się jeszcze pomacać innemu specjaliście...
Potwierdzam opis sprzedawcy. Obiektyw nowy, znakomitej jakości. Porównałem z 20/2,8 i 28/2. Na przesłonie f/3,5 ostrościa w środku kadru pokonał stałkę 20/2,8. Z 28/2 też może się równać. Zdecydowanie polecam sprzedawcę.Dobry fachowiec
tia... lepiej niż w stałce... to ciekaw jestem jakby stałke dać do "regeneracji" co by wtedy było...:twisted:
No i przede wszystkim koledzy!
rozjaśnianie szkła!
kupujesz 85 1.8... a po czarowaniu, masz 1.2 :D
pstrykijest
21-04-2010, 15:03
No nie wiem... jestem z Białegostoku wiec można go poszukać co to za magik. Mi by się przydało pomalować moje 70-200 ;] Wie ktos może kto mi wykona taką usługę? Może na różowo? hehehe...
hehe
idąc jego tokiem myślenia i sugestii, to trzy- lub pięciokrotne czyszczenie dobrej stałki może dać światło około "0" :mrgreen::-D :mrgreen:
Ten bełkot "30% jaśniejszy" przypomina mi słyszaną kiedyś w telewizorze podobną bzdurę: włosy o 26% bardziej puszyste :mrgreen:
Doktor_Zło
21-04-2010, 17:13
a znacie może jakiegoś "czarodzieja" co wypoleruje mi tak lusto w FF żeby robił jak średni fotmat ?
a znacie może jakiegoś "czarodzieja" co wypoleruje mi tak lusto w FF żeby robił jak średni fotmat ?
Wystarczy, byś używał szkieł f/1.2-f/1.4, a GO już będzie jak w Średnim - liczyliśmy to w którymś wątku.
zdRAWki
Doktor_Zło
21-04-2010, 18:13
uzywam 1,4 ale w średnim jest inna ostrość-dużo lepsza niż w FF
Tomeksad2
21-04-2010, 19:23
Cyt. "Jeżeli chodzi o fotografię jest to okres 25- lat doświadczeń w tym 3-lat pracy w małym zakładzie Niemickim w 1989r."
Szkoda, że ja na to wcześniej nie wpadłem. Gdybym trzy lata w roku przepracował to bym już był na emeryturze od kilku lat.
a ja bym miał ochotę na T17-35, którego kiedyś chciałem kupić i sprawdzić na własnej skórze, pieniądze też nie takie znowu duże, a gość nie ma negatywu typu - nie otrzymałem sprzętu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
nawet jakby nie był ulepszony, ale te szkło już samo w sobie ponoć jest ok.
Nic nie pisze na ile gwarancja na mechanikę niby "nowego" sprzętu.
i tamronik 17-35 sprzedany...
gość mi wszystko odpisał na maila, że na wszystko daje 9 dni gwarancji i wszystko jest na stronie "o mnie".
Ciekawy przypadek, ale będę obserwował.
Doktor_Zło
21-04-2010, 23:56
i tamronik 17-35 sprzedany...
gość mi wszystko odpisał na maila, że na wszystko daje 9 dni gwarancji i wszystko jest na stronie "o mnie".
Ciekawy przypadek, ale będę obserwował.
zrobił Ci 2.8 na całym zakresie,czy f 1.4-2.8 ?:???:
Tezet-gdynia
22-04-2010, 03:56
Ten czlowiek jest niesamowity !
"25- lat doświadczeń w tym 3-lat pracy w małym zakładzie Niemickim w 1989r"
do tego
"Oto jeden z epizodów mojej ponad 12-letniej pracy. nad kablami"
daje juz 37 lat doswiadczenia w branzy audio-foto !. Liczac ze w tym zakladzie pracowal od 18-stego roku zycia :P to ma on teraz - 55 lat i ani mysli o zakonczeniu kariery :-P Cos mi tu zalatuje jakos tak nie ladnie :neutral:
tezmarek
22-04-2010, 09:10
Ten czlowiek jest niesamowity !
"25- lat doświadczeń w tym 3-lat pracy w małym zakładzie Niemickim w 1989r"
do tego
"Oto jeden z epizodów mojej ponad 12-letniej pracy. nad kablami"
daje juz 37 lat doswiadczenia w branzy audio-foto !. Liczac ze w tym zakladzie pracowal od 18-stego roku zycia :P to ma on teraz - 55 lat i ani mysli o zakonczeniu kariery :-P Cos mi tu zalatuje jakos tak nie ladnie :neutral:
Jeśli zajmował się audiofilskimi kablami, to znaczy, że i magia jest mu nieobca ;) - faktycznie wszystko odrobinę trąci odsłuchami podstawek do kabli głośnikowych. Ale może po prostu czyści szkła i smaruje obiektywy. Jeśli umie to robić i jest sumienny to OK.
Ponieważ mam więcej niż naście lat ;) to na sprawę wieku i emerytury patrzę trochę inaczej - w domniemanym wieku 55 lat do głodowej emerytury pozostaje 10 (lub 12) lat. Na zatrudnienie w wypadku utraty pracy nie ma co liczyć. Przez ten czas trzeba z czegoś żyć (np. z regeneracji obiektywów ;) lub pomyśleć o eutanazji.
Dobry bajer to połowa sukcesu ;)
Pewnie żeby te wszystkie rzeczy o których piszę zobaczyc :
trzeba sie zaopatrzyc w dobrej klasy monitor np.Samsung SyncMaster 173p , albo zrobic powiększenie na papier wielkości 18x24cm , lub większe im większe tym bardziej widoczne są różnice .Bez tego wszelkie porównania są bez sensowne.Tak jak sztuczne dodawanie pikseli do obrazu który został zarejestrowany w niższej rozdzielczości..........
Dobrej klasy monitor samsung syncmaster za 200zł :)
dla mnie za dużo bełkotu i ściemy
możliwe że te jego magiczne kąpiele coś dają ale to by trzeba było wziąć 2 identyczne szkła i wysłać jedno do tego magika a później ponownie porównać ;) wtedy by wyszło ile światła dodają jego cudowne kąpiele i czy jest to warte 200zł :)
A ja bym do takich strzelal z ostrej amunicji.
Szkoda gadac. Az nie miesci sie w glowie ze sa ludzie ktorzy w to wierza.
takpoprostu
23-04-2010, 20:01
A no są - póki będą ludzie którzy wierzą to i będą handlarze cudotwórcy. - o ile można nazwać go handlarzem.
ludzie uwierzą we wszystko ten sprzedaje magię :)
to może jakiś drugi "magik: z tego samego miasta przejechałby się do niego osobiście, porozmawaił z Nim... i napisał tu na forum-tak na prawde o co chodzi :)
No wiecie... rozjaśnianie szkieł to ciekawa sprawa... i każdy chciałby wiedzieć ile jest w tym "prawdy" :twisted:
Tezet-gdynia
24-04-2010, 21:10
W sumie, moze i w tym jest troche prawdy :P Jesli wezmie na warsztat jakis stary obiektyw o nie najlepszych powlokach. Wyczysci je i nalozy lepsze - to wiadomo - efekty beda lepsze, i swiatla wiecej zlapie ten obiektyw. Powloki to przeciez nie tylko antyrefleks, ale i poprawa przepuszczania swiatla na granicy powietrze-szklo-powietrze.
Ale w nowych obiektywach o dobrych powlokach - to szczerze dalej watpie ;) Na forum nikona ktos go chwalil, gdzies znalazlem takie info wpisujac nick z allegro w google ;)
Doktor_Zło
24-04-2010, 23:40
W sumie, moze i w tym jest troche prawdy :P Jesli wezmie na warsztat jakis stary obiektyw o nie najlepszych powlokach. Wyczysci je i nalozy lepsze - to wiadomo - efekty beda lepsze, i swiatla wiecej zlapie ten obiektyw. Powloki to przeciez nie tylko antyrefleks, ale i poprawa przepuszczania swiatla na granicy powietrze-szklo-powietrze.
czyli twierdzisz że stare szkła te nie MC są jaśniejsze? :confused:
...efekty beda lepsze, i swiatla wiecej zlapie ten obiektyw.
Tyle tylko że choćby nie wiem jak się starał to średnicy soczewek nie zwiększy.
no wiesz... "Polak potrafi" :twisted::twisted::twisted:
ps. to podjedzie ktoś do niego? :D
może w przypadku bardzo starych szkieł to coś da w nowych wątpie no ale czekamy na testy :D daj link do forum czarnych braci to zobaczymy co tam o nim piszą
canis_lupus
25-04-2010, 16:33
Tylko, że jasność w pewnym stopniu zależy tez od powłok na szkle. Z tego co pamiętam to różnica miedzy szkłem bez powłok a szkłem z dobrymi powłokami dochodzi do 10%!
Tylko, że jasność w pewnym stopniu zależy tez od powłok na szkle.
Zgadza się, jednakże kluczowa jest zawsze średnica.
Z tego co pamiętam to różnica miedzy szkłem bez powłok a szkłem z dobrymi powłokami dochodzi do 10%!
Zakładając że jest to prawda to i tak nie jest to jakaś imponująca wartość.
FlatEric
26-04-2010, 16:18
Zakładając że jest to prawda to i tak nie jest to jakaś imponująca wartość.
To jest prawda. Mam gdzieś, w jakiejś starszej książce fotograficznej, taką tabelkę porównującą transmisję światła w zależności od ilości soczewek w obiektywie - bez powłok, z prostymi powłokami i z powłokami MC. I jest to w wielosoczewkowych układach różnica sięgająca ciężkich kilkudziesięciu procent, a nie tylko 10 %.
Pzdr
Grzesiu
Doktor_Zło
26-04-2010, 16:27
To jest prawda. Mam gdzieś, w jakiejś starszej książce fotograficznej, taką tabelkę porównującą transmisję światła w zależności od ilości soczewek w obiektywie - bez powłok, z prostymi powłokami i z powłokami MC. I jest to w wielosoczewkowych układach różnica sięgająca ciężkich kilkudziesięciu procent, a nie tylko 10 %.
Pzdr
Grzesiu
i jakie wnioski ? zetrzeć powłoki ?
FlatEric
26-04-2010, 16:56
czyli twierdzisz że stare szkła te nie MC są jaśniejsze? :confused:
i jakie wnioski ? zetrzeć powłoki ?
Nauczyć się czytać ze zrozumieniem...
Pzdr
Grzesiu
Doktor_Zło
26-04-2010, 17:42
Nauczyć się czytać ze zrozumieniem...
Pzdr
Grzesiu
no coś ty 8)
Ja też jakoś w cuda nie wierze
Wole fakty
A fakty są dziwne....
1."bełkot"może być spowodowany tymi 25 latami poza krajem.
Znam ludzi, którzy po dużo krótszym czasie zapominają j.polskiego
2.Jednak nie ma komentarzy negatywnych w sprawie obiektywów.
Gdyby miał przynajmniej 50 negatywów, czyli 10% wszystkich to chyba bez zastanowienia zgadzam się z opinią że oszust.
Ale nie ma negatywów za optyke.
Wiec nie można tak szybko i żle go ocenić...
Chyba nie osiąga większej jasności przez wydłubanie paru soczewek...?
Raczej nie "załatwił" sobie 500 pozytywów.
Był taki co chodzł po wodzie.
Ale ludzie teraz twierdzą, że chodził po palach po rozebranym pomoście
I podobno zabronili mu przynosić wode na kaca, bo się mu w wino zmieniała.
Nie wiem co sądzić o tym człowieku
Dziwne...
Powiem więcej
Bardzo dziwne...
Panowie i Panie !
Dobry wieczór !
Powłok na soczewki nie nakłada się "pędzelkiem"
nawet wacik do uszu jest niedobry za grubo kładzie...:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Poszukajcie sobie jak i w czym się powłoki nakłada ...
:confused::confused::confused::confused:
A zdjąć to można "starymi gaciami"
:rolleyes::rolleyes::rolleyes:
I przestańcie się ośmieszać znajomością technologii "cudotwórcy" z allegroł
Miszcz magjii - pewnie ma izopropanol i czornom farbe, regeneruje więc ku uciesze gawiedzi......
FlatEric
26-04-2010, 21:29
no coś ty 8)
Sorki! :mrgreen:
Znalazłem tę tabelkę, niestety mniej okazałą, niż mi się wydawało - znajduje się w "Praktice" Roessinga. Podaje transmisję światła dla siedmio- i dwunastosoczewkowego obiektywu bez powłok, z prostymi powłokami i z powłokami MC. Odpowiednio:
Siedmiosoczewkowy: 36,2% / 78,6% / 95,8 %
Dwunastosoczewkowy: 13,2% / 61,9% / 91,6%
Pzdr
Grzesiu
Panowie i Panie !
Dobry wieczór !
Poszukajcie sobie jak i w czym się powłoki nakłada ...
:confused::confused::confused::confused:
A zdjąć to można "starymi gaciami"
:rolleyes::rolleyes::rolleyes:
I przestańcie się ośmieszać znajomością technologii "cudotwórcy" z allegroł
Miszcz magjii - pewnie ma izopropanol i czornom farbe, regeneruje więc ku uciesze gawiedzi......
Żeby tak go ocenić to trzeba być tego pewnym
Może i faktycznie trzyma 3 dni w izopropanolu,pastuje pastą do butów i odsyła .Ale może robi to tak dobrze, ze wszyscy są zadowoleni...
Ja się domyślam że w ten sposób on zachwala swoje obiektywy,które sprzedaje jako "fachowiec".
Ale może coś w tym jest?
Blaupunkt chciał mi odkodować radio samochodowe tylko w Niemczech w 4 tyg, nie mówiąc już o kosztach.
Na Wolumenie(bazar w Warszawie) poradzili mi bym wrzucił je na noc do zamrażarki.
Pomogło !!!.
Polak potrafi...
Aż sobie poobserwuję ten temat, mam nadzieje że facet wie co robi, w dzisiejszych czasach internet to killer :)
Tezet-gdynia
26-04-2010, 23:54
Sorki! :mrgreen:
Znalazłem tę tabelkę, niestety mniej okazałą, niż mi się wydawało - znajduje się w "Praktice" Roessinga. Podaje transmisję światła dla siedmio- i dwunastosoczewkowego obiektywu bez powłok, z prostymi powłokami i z powłokami MC. Odpowiednio:
Siedmiosoczewkowy: 36,2% / 78,6% / 95,8 %
Dwunastosoczewkowy: 13,2% / 61,9% / 91,6%
Pzdr
Grzesiu
O to mi chodzilo. Z powlokami jest duzo lepiej. Ale liczac nawet poprawe 10%. To z obiektywu o swietle 1.8 robi sie "1.6". Albo napisze inaczej - z obiektywu "1.8" robi sie prawdziwe "1.8". Tak jak wiele seryjnych samochodow nie ma deklarowanej mocy i momentu od pierwszego dnia zejscia z tasmy. Roznice w egzemplarzach wszedzie sie trafiaja ;) Jednak mam wrazenie ze dziala to w starszych obiektywach ktore sa juz przykurzone, powloki nadgryzione zebem czasu, opary oleju z listkow przyslony troche juz osiadly na soczewkach itp ;)
O to mi chodzilo. Z powlokami jest duzo lepiej. Ale liczac nawet poprawe 10%. To z obiektywu o swietle 1.8 robi sie "1.6". Albo napisze inaczej - z obiektywu "1.8" robi sie prawdziwe "1.8". Tak jak wiele seryjnych samochodow nie ma deklarowanej mocy i momentu od pierwszego dnia zejscia z tasmy. Roznice w egzemplarzach wszedzie sie trafiaja ;) Jednak mam wrazenie ze dziala to w starszych obiektywach ktore sa juz przykurzone, powloki nadgryzione zebem czasu, opary oleju z listkow przyslony troche juz osiadly na soczewkach itp ;)
Ale zdajesz sobie sprawę, że nawet jeśli to jest prawda, to zmienia się tylko liczba T (współczynnik transmisji), nie f (źrenica obiektywu)?
zdRAWki
FlatEric
27-04-2010, 16:24
f to aby nie jest ogniskowa?
Co nie zmienia faktu, że obiektyw z dobrymi powłokami wpuszcza do aparatu tyle samo światła, co konstrukcyjnie jaśniejszy o 1/3-1/2 EV obiektyw ze słabymi powłokami. ;-)
Pzdr
Grzesiu
Aż sobie poobserwuję ten temat, mam nadzieje że facet wie co robi, w dzisiejszych czasach internet to killer :)
nie tylko Ty :-D ja też mam taką nadzieję ... ale szkiełka mu raczej nie wyślę :mrgreen:
z drugiej strony - Brabus to rozkręcony i podrasowany Mercedes :wink:
GhostRider
28-04-2010, 13:18
Jak ktoś wierzy w to co jest napisane, to jego sprawa, ale nie wierzcie w takie coś:
Proszę o wpłatę bezpośrednio na moje konto ponieważ mam chwilowo źle skonfigurowane konto płacę z Allegro
Konfiguracja to podanie numeru konta i potwierdzenie:)
Ale w sumie to 28-105 ma w dobrej cenie :-D
Znam takich, którzy twierdzą że po wymianie płynów w samochodzie nagle dostał "kopa".
Może to działa podobnie - ładniejsze znaczy lepsze.
Tak sobie przeglądam temat i ofertę tego pana i jestem w szoku.
Ale patrząc na tzw. "reklamę" to całkiem ładny bajer ma :mrgreen:
Pewnie niedługo będzie w stanie robić pełne klatki z np. 50d :roll:
MariuszJ
01-05-2010, 14:48
Tak sobie przeglądam temat i ofertę tego pana i jestem w szoku.
Ale patrząc na tzw. "reklamę" to całkiem ładny bajer ma :mrgreen:
Pewnie niedługo będzie w stanie robić pełne klatki z np. 50d :roll:
To tylko kwestia nowej usługi, "rozciągania matryc" ;)
Handelson
01-05-2010, 14:56
A później się weźmie za lampy i będzie zwiększał moc za pomocą ściereczki do kurzu ;)
wiktor2323
01-05-2010, 15:13
Tzn., że będe miał full frame'a :D zawsze chciałem :D
Tzn., że będe miał full frame'a :D zawsze chciałem :D
Czas wysłać do pana magika, on za pomocą magii i sciereczki nie tylko zrobi Ci FF ale też powiększy ilość pikseli :-D
http://www.allegro.pl/item1066316841_nikon_35_70_mm_3_5_ai_s_warty_obejr zenia.html - bez komentarza :)
Robson01
08-06-2010, 06:58
Regeneracja czyli (kolektywizacja) reanimacja ???
Powinien zmienić dilera.
PhobosD2
08-06-2010, 07:07
Ten opis na jego aukcji jest poniżej wszelkiej krytyki. Chaos i nic więcej :D. Z gościem jest rzeczywiście coś nie tak. Po takim opisie to może do niego się zgłosić ktoś z bardziej wypranym mózgiem niż on sam.
Koleś sprzedaje też obiektywy Minolty. Oczywiście w aukcji podobne bajki wypisuje.
sprocket73
08-06-2010, 14:51
Koleś tak naprawdę uprawia twórczość kabaretową.
Poczytajcie sobie tą aukcję: http://www.allegro.pl/item1070162232_oryginalny_kabel_hi_end.html
Pod spodem są zdjęcia oferowanych kabli za ponad 1000 zł :lol:
Poniższy tekst mnie powalił:
"Kable są nowe, nie wygrzane, całkowity czas dotarcia to około 3 - 4 miesiące , ale już po 3-4 dniach ciągłego grania nawet cicho kabel pokazuje 90% swoich możliwości."
Byś się zdziwił :twisted:
1 - wersja ma średnicę zewnętrzną na filtr 72mm cena na aukcjach chodzi od 500-750zł ale jak trafi na głupka to i zapłaci i 1000
Po przeczytaniu tego, padłem na twarz :D
Dominooo
08-06-2010, 15:19
Po przeczytaniu tego, padłem na twarz :D
Ja po pierwszych kilku zdaniach odpuściłem sobie dalsze czytanie.
Brak poprawnej składni zdania.
Coś jak Krzysztof Kononowicz: ...i co sie stało sie...
sprocket73
08-06-2010, 15:28
Byś się zdziwił :twisted:
Tzn. co? Uważasz, że on tak na poważnie szuka frajera co mu to kupi ?
http://www.allegro.pl/item1066316841_nikon_35_70_mm_3_5_ai_s_warty_obejr zenia.html - bez komentarza :)
http://canon-board.info/announcement.php?f=41&a=3 - Punkt 3. Bez komentarza :?
....
Powinien zmienić dilera.
albo brać połowę :mrgreen:
albo brać połowę :mrgreen:
hehe :D
Czemu nikt z jego miasta się do niego nie przejedzie?-z ciekawości? :twisted::twisted::twisted:
jakby taki magik był u mnie-to bym już dawno go odwiedził :roll::lol:
choćby z czystej ciekawości :P
Jeżeli chodzi o opis aukcji to nawet Conrado wymięka.
Szczęka opada. Takich odpałów to nie ma nawet najarany afroamerykanin na Antarktydzie. Jakie teksty na tych aukcjach nie idą, o żesz!