Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wada obiektywu 24-105mm f/4

Coronado
26-10-2005, 03:17
Nie wiem czy to juz bylo ale na szybko nie znalazlem. W weekend oprocz szalenstw na pokazach lotniczych (http://canon-board.info/showthread.php?t=6165) zaliczylem tez targi zabawek dla hobbystow (kolejki, modele latajace, plywajace i takie tam - miodzio). Ale nie o tym. Na jednym ze stoisk zhaczyl mnie jakis japoniec widzac mojego Canona i zaczelismy rozgaworke sprzetowa i powiedzial mi, ze jest ponoc jakas powazna wada tego szkla co w tytule i Canon sciaga go z rynku (recall). Poszukalem troche po sieci i widac, ze chyba to prawda i zwiazane cos jest z flarowaniem w specyficznych sytuacjach oswietleniowych i przy specyficznej ogniskowej. Oficjalnie ponoc podal to Canon w Norwegii. Canon USA twierdzi ze nic takiego nie ma (podaje za dpreview.com). Ciekawe czy to plotka czy nie?

Pozdrawiam
Coronado

gietrzy
26-10-2005, 05:50
Ciekawe czy to plotka czy nie?
Nie, nie plotka. W Australii gościu zadzwonił do serwisu i nic nie wiedzieli, ale obiecali, że oddzwonią zaraz po tym jak się upewnią w Japanii. Oddzwonili szybciej niż myślał. W Ameryce Ci co mają CPS już dawno mieli powiedziane, żeby narazie nie ruszać tego szkła.

bebop
26-10-2005, 08:32
Nie, nie plotka. W Australii gościu zadzwonił do serwisu i nic nie wiedzieli, ale obiecali, że oddzwonią zaraz po tym jak się upewnią w Japanii. Oddzwonili szybciej niż myślał. W Ameryce Ci co mają CPS już dawno mieli powiedziane, żeby narazie nie ruszać tego szkła.

ciekawe,*że wielu posiadaczy 24-105L nie dostąpiło zaszczytu złapania "Sugar Ray'a" w akcji... pod specyficznym kątem w stosunku do słońca przy szerokim kącie (ogniskowej) szkła może to się zdarzyć dziwne złapanie promieni słonecznych. 17-40 złapało mi takiego ducha :-)

gietrzy
28-10-2005, 14:54
Canon USA twierdzi ze nic takiego nie ma (podaje za dpreview.com).
Już nie. Jest oficjalny komunikat
http://consumer.usa.canon.com/ir/controller?act=PgComSmModDisplayAct&keycode=2112&fcategoryid=216&modelid=11924

Tytus
28-10-2005, 15:01
Nie wiem czy to juz bylo ale na szybko nie znalazlem. W weekend oprocz szalenstw na pokazach lotniczych (http://canon-board.info/showthread.php?t=6165) zaliczylem tez targi zabawek dla hobbystow (kolejki, modele latajace, plywajace i takie tam - miodzio). Ale nie o tym. Na jednym ze stoisk zhaczyl mnie jakis japoniec widzac mojego Canona i zaczelismy rozgaworke sprzetowa i powiedzial mi, ze jest ponoc jakas powazna wada tego szkla co w tytule i Canon sciaga go z rynku (recall). Poszukalem troche po sieci i widac, ze chyba to prawda i zwiazane cos jest z flarowaniem w specyficznych sytuacjach oswietleniowych i przy specyficznej ogniskowej. Oficjalnie ponoc podal to Canon w Norwegii. Canon USA twierdzi ze nic takiego nie ma (podaje za dpreview.com). Ciekawe czy to plotka czy nie?

Pozdrawiam
Coronado

flary są czasami...

twlodar
28-10-2005, 15:01
http://consumer.usa.canon.com/ir/controller?act=PgComSmModDisplayAct&keycode=2112&fcategoryid=216&modelid=11924

Objętych akcją jest niecałe 1000 szkieł..

pzdr
tadzik

iczek
28-10-2005, 16:24
Załamuje mnie Canon tak samo jak Nikon.
Mam wrazenie, ze produkcja obecnych szkiel i montowanie sprzetu po prostu zeszlo na psy! Praktycznie kazdy nowy produkt obarczony jest wadami w mniejszym lub większym stopniu.
Jakos dziwnie nie pamietam aby greamialnie do naprawy wracaly Nikony F4 F3, czy nawet F5 - no moze poza odchodząca gumą. Rowniez nie pamioetam wiekszych akcji ze szklami L. A teraz!? No po prostu mam zero zaufania do niby profesjonalnych szkiel.

Pikczer
28-10-2005, 16:39
Ja piórkuje :) nieeee no, ale czasy nastaly.

bebop
28-10-2005, 16:40
Załamuje mnie Canon tak samo jak Nikon.
Mam wrazenie, ze produkcja obecnych szkiel i montowanie sprzetu po prostu zeszlo na psy! Praktycznie kazdy nowy produkt obarczony jest wadami w mniejszym lub większym stopniu.
Jakos dziwnie nie pamietam aby greamialnie do naprawy wracaly Nikony F4 F3, czy nawet F5 - no moze poza odchodząca gumą. Rowniez nie pamioetam wiekszych akcji ze szklami L. A teraz!? No po prostu mam zero zaufania do niby profesjonalnych szkiel.

a co ja mam zrobić, jak tej flary mi się nie udało wygenerować?

ale Piotr z jednym jest racja i coraz częściej to widać - następuje "zmierzch profesjonalizmu". masowość, bylejactwo, brak odpowiedzialności za efekty pracy. i nie tylko Canon, Nikon, Apple... bo akurat to kogoś z nas mniej lub bardziej dotyczy...

iczek
28-10-2005, 16:44
No niestety. Kiedys jak wujas przywiozl sprzet z USA i napisane bylo "Made in USA" to byl kosmos! Wykonanie i trwałośc rewela. Teraz wszystko Made in China, Taiwan czy inne Srele Morele.
Ech.... nic tylko nadal kupowac stare szkla Leica, Nikon i Zeiss :)

Pikczer
28-10-2005, 16:50
Tak jest w kazdej dziedzinie. Osobiscie lubie - jak place grube pieniadze - dostawac towar wolny od wad, elegancko wygladajacy, mily w dotyku i niezawodny. Teraz niestety wszedzie, wszedzie i jeszcze raz wszedzie !!! mozna zaobserwowac tandetyzm. BMW serii 7 sie zawieszaja, eLki walą zdjecia, buty sportowe sa jak z plastiku a telewizory Loewe kineskopy maja z LG, ktore w dodatku sa produkowane w Mławie (z calum szacunkiem dla tego pieknego miasta).

Jurek Plieth
28-10-2005, 16:53
Teraz niestety wszedzie, wszedzie i jeszcze raz wszedzie !!! mozna zaobserwowac tandetyzm. BMW serii 7 sie zawieszaja, eLki walą zdjecia, buty sportowe sa jak z plastiku a telewizory Loewe kineskopy maja z LG, ktore w dodatku sa produkowane w Mławie (z calum szacunkiem dla tego pieknego miasta).
Ale to co piszesz jest takie, a fe - "antyglobalistyczne", a to okropnie niemodny pogląd w dzisiejszych czasach. Tak przynajmniej stoi napisane w publikatorach, które uchodzą za opiniotwórcze :confused:

KuchateK
28-10-2005, 17:01
Patrzac na efekty to ten globalizm to jakas tandeta i pomylka...

bebop
28-10-2005, 17:04
Ale to co piszesz jest takie, a fe - "antyglobalistyczne", a to okropnie niemodny pogląd w dzisiejszych czasach.

czyli bylejactwo firmy Canon ze szkłami L czyli ponoć adresowanymi do profesjonalistów (najwyższa półka szkieł Canona) mamy nazywać globalizmem? globalnie nas olewają? globalnie za nasze pieniądze? :confused:

Pikczer
28-10-2005, 17:06
Moze i masz racje Jurku :(
Idac wiec za tym ciosem, proponuje zeby majtki byly rowniez wszystkie takie same i szyte w jednej fabryce bo tak bedzie taniej i wogole wszystko niech robia z jednego materialu i w jednym miejscu tylko loga niech przeszywaja.

bebop
28-10-2005, 17:11
no dobra, to co z tą flarą? nie mam jej. Arkan chyba też nie złapał. dać se spokój czy wymieniać?

Jurek Plieth
28-10-2005, 17:15
Moze i masz racje Jurku :(
Idac wiec za tym ciosem, proponuje zeby majtki byly rowniez wszystkie takie same i szyte w jednej fabryce bo tak bedzie taniej i wogole wszystko niech robia z jednego materialu i w jednym miejscu tylko loga niech przeszywaja.
Dobrze kumasz, właśnie w tą stronę kroczy współczesny świat :oops:

ukasz
28-10-2005, 18:29
Nie pierwsza wpadka i nie ostatnia

twlodar
28-10-2005, 18:51
Ale postawa jest godna, bo nie każe sie czekać klientom, aż usterkę
zauważą..

Polaco
28-10-2005, 20:29
no dobra, to co z tą flarą? nie mam jej. Arkan chyba też nie złapał. dać se spokój czy wymieniać?
Jak wszystko dziala to po co wymieniac ? :)

Vitez
28-10-2005, 20:31

A numerek UT masz ponizej 1000 jak to napisali na stronce Canona?

KuchateK
28-10-2005, 22:42
Mysle ze jest spora szansa ze nie tylko flarowanie moga naprawic...

bebop
29-10-2005, 10:05
A numerek UT masz ponizej 1000 jak to napisali na stronce Canona?

a jak :-)

Il fuoco
29-10-2005, 11:50
Mysle ze jest spora szansa ze nie tylko flarowanie moga naprawic...
no wlasnie. ciekawe czy to tylko usterka zwiazana z flarami czy tez cos jeszcze wykryli ale np. nie mowia bo po co sobie opinie psuc?

Czacha
29-10-2005, 12:58
nie ma co robic wielkiego halo skoro canon to naprawi bezplatnie..

KuchateK
29-10-2005, 17:45
Skoro nawet za przesylke placa nie widze powodow dla ktorych nie mozna wyslac szkla do serwisu.

A jesli chodzi o sprawdzenie czy cos wiecej to warto zrobic przed wysylka dokladniejsze testy szkla i porownac z tym co przyjdzie.

Vitez
29-10-2005, 23:20
nie ma co robic wielkiego halo skoro canon to naprawi bezplatnie..

Pytanie tylko czy Canon Polska zrobi to bezplatnie czy tez trzeba slac?
Na wymiane gripow serwis na Żytniej sie wypial :(

Pikczer
04-11-2005, 16:32
U nas wszystkie serwisy sie wypinaja na klientow :) (nawet jak placisz) :) :) :)

bebop
04-11-2005, 17:14
Pytanie tylko czy Canon Polska zrobi to bezplatnie czy tez trzeba slac?
Na wymiane gripow serwis na Żytniej sie wypial :(

ponoć są przygotowani i jest to za darmo.

Jac
04-11-2005, 23:38
tutaj mozna zobaczyc jak ta flarka wyglada
http://the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EF-24-105mm-f-4-L-IS-USM-Lens-Review.aspx

bebop
05-11-2005, 00:14
tutaj mozna zobaczyc jak ta flarka wyglada
http://the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EF-24-105mm-f-4-L-IS-USM-Lens-Review.aspx

widziałem sample w necie. ale dzinks polega na tym, że nie na każdym obiektywie z tej serii ten wynalazek występuje.

Vitez
05-11-2005, 19:12
widziałem sample w necie. ale dzinks polega na tym, że nie na każdym obiektywie z tej serii ten wynalazek występuje.

"Szukajcie a znajdziecie" ... skoro za darmo naprawiaja to oddaj do naprawy zanim skopie ci znienacka zdjecie zycia ;)

bebop
06-11-2005, 00:00
"Szukajcie a znajdziecie" ... skoro za darmo naprawiaja to oddaj do naprawy zanim skopie ci znienacka zdjecie zycia ;)

żeby naprawić to trzeba mieć co. ale oddam - zobaczymy. co do zdjęcia życia to raczej szukam go na średnim formacie. jakoś tak spokojniej na nim.

satriani7007
25-07-2008, 22:58
a czy tam chodzi o sam numer z cyfr czy o litery tez?mam mozliwosc kupna takiego sloika i numer to UV O912 wiec niewiem czy jak wychodzi ze t jest w alfabecie lacinskim przed v to ten z v powinien byc ok?jakies podpowiedzi?

Peie
25-07-2008, 23:56
Ale odgrzebałeś wątek ;]

http://www.the-digital-picture.com/Canon-Lenses/Canon-Lens-Aging.aspx

szkło wyprodukowane : Utsunomiya, Japan 2007 wrzesień jak się nie mylę

jeśli chodzi o tą wadę szkło jest ok ; )

satriani7007
26-07-2008, 00:09
hehe odgrzebalem ale bylo warto i Ty mi teraz naprawde pomogles,Dzieki i pozdrawiam