Zobacz pełną wersję : Ważne pytanie !!
massster
18-04-2010, 20:35
Witam, fotografuję około pół roku mam aparat Canon 40D i mam takie pytanie. Dużo pstrykam lecz mam problem, chodzi mi o porównanie zdjęć z innymi. Powiem tak zdjęcia kadrowo są bardzo ciekawe ale porównują je z innymi czy na tym forum czy gdziekolwiek to moim zdjęcia brakuję tego czegoś. Nie chodzi mi zdjęcia wyglądały jak od fotografów z wieloletnim doświadczeniem ale.... chodzi mi o :
- porównując inne zdjęcia są jakby ostrzejsze bardziej kontrastowe moje są jakby bez życia
Nie wiem czy to wynika z mojego małego doświadczenia czy źle ustawionych parametrów aparatu :)
Proszę o podpowiedzi bo zależy mi abym był zadowolony ze swoich zdjęć !!!
p
Pozdrawiam !!
Do tego trzeba dorosnąć. Jedni załapują to coś bardzo szybko a niektórzy nigdy. Może poprostu potrzebujesz czasu. Na siłę nic nie zrobisz
Handelson
18-04-2010, 20:44
Proponuję wrzucić jakąś swoją fotkę i taką, która Ci się podoba - ten sposób będzie łatwiej stwierdzić o co konkretnie Ci chodzi.
Bez przykładów jet trudno pomóc...
- porównując inne zdjęcia są jakby ostrzejsze bardziej kontrastowe moje są jakby bez życia
światło, światło i jeszcze raz światło
no, ew. jeszcze RAWy, jeżeli ich nie używasz
Za handelsonem. Wrzuć fotki to Ci powiemy co i jak mniej więcej mógłbyś poprawić.
Jeśli to Twoje początki, to nie zrażaj się, to że ktoś napisał "fe" na forum nic nie znaczy. No chyba, że to "fe" jakoś uzasadnił - wtedy powinieneś wyciągać wnioski ;-).
Nie wiem czy to wynika z mojego małego doświadczenia czy źle ustawionych parametrów aparatu :)
Proszę o podpowiedzi bo zależy mi abym był zadowolony ze swoich zdjęć !!!
http://canon-board.info/showthread.php?t=12828.html
http://canon-board.info/showthread.php?t=12828.html
albo jeszcze: http://canon-board.info/showthread.php?t=55279
oraz caly dzial sztuczek: http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=38
autograf
21-04-2010, 20:23
Koledzy dobrze podpowiadają. Ja też bym zaczął od obróbki. Własnej. Nie japońskiego inżyniera.
michallubon
21-04-2010, 21:05
Obrobka obrobką ale nie zapominajmy, że jeszcze istotą kwestią jest dobra optyka, która ma spory wpływ na kontrasty, ze o ostrości nie wspomnę.
Patrząc na twój sprzęt w stopce radziłbym zainwestować w jakąś jasną stałkę. Choćby najtańszą jak np. C50 f1.8. Dodatkowo zacznij wykonywać zdjęcia RAW-ach i od razu poczujesz różnicę :)
autograf
21-04-2010, 23:54
Znam takich co mają ekstra stopkę, ekstra sprzęt, mnóstwo stałem i kapitalne korpusy.
A robią gnioty.
michallubon
22-04-2010, 01:25
Nie twierdzę, że dobre szkło wszystko rozwiąże, bo tak nie jest ale podaje to jako element składowy. Co do obróbki to JPG są w pełni ok jeśli ktoś nie zamierza robić dużych wydruków. Świetne efekty można uzyskać w Lightroomie używając narzędzi "clarity" i "vibrance". Pierwsze wzmocni lokalne kontrasty i zarazem ostrość całości, a drugie nasyci bledsze kolory.
A co ma wspólnego RAW z wielkością wydruku? W Rawie jest znacznie więcej informacji dzięki czemu dużo więcej można zrobić z plikiem, wielkość reprodukcji nie ma żadnego znaczenia.
michallubon
22-04-2010, 10:23
Wiem, że RAW nie ma związku z rozmiarem wydruku ale w odróżnieniu do JPG'a jest formatem bezstratnym, czego o JPG powiedzieć nie można. Każda ingerencja w JPG pogarsza go, dlatego na mniejszych wydrukach będzie mniejsze prawdopodobieństwo, że zobaczymy efekty tej degradacji.
A co ma wspólnego RAW z wielkością wydruku? ...
Też przyłączam się do pytania.
Znam takich co mają ekstra stopkę, ekstra sprzęt, mnóstwo stałem i kapitalne korpusy.
A robią gnioty.
Jeśli ktoś ma dobry sprzęt i nie potrafi wydobyć ze zdjęć nic ciekawego to jego problem.
Ja podpowiadam koledze co zrobić aby zdjęcia trochę ożyły a przy obiektywach, które posiada gdzie pełna dziura to max 3.5 lub 4 to raczej trudno o dobrą plastykę. Chociaż przy C55-250 można by zastosować długą ogniskową ale na dłuższą metę dość uciążliwe rozwiązanie :)
takpoprostu
23-04-2010, 19:32
raczej trudno o dobrą plastykę.
Uważaj co piszesz, bo zaraz padnie pytanie "a właściwie co to jest ta plastyka?"
massster
06-05-2010, 09:52
Dziękuję za podpowiedzi !!! A jaki program do RAW-ów polecacie ??
Da__FreaK
06-05-2010, 10:18
A co ma wspólnego RAW z wielkością wydruku? W Rawie jest znacznie więcej informacji dzięki czemu dużo więcej można zrobić z plikiem, wielkość reprodukcji nie ma żadnego znaczenia.
Powiedz mi, czym rozni sie otwarty raw za pomoca CR, a otwartym jpg za pomoca bridge`a ? W Bridge`u jpg tez sie otwiera za pomoca CR, i mozna przeprowadzic takie same operacje jak na rawie, wiec gdzie te roznice ?
Powiedz mi, czym rozni sie otwarty raw za pomoca CR, a otwartym jpg za pomoca bridge`a ? W Bridge`u jpg tez sie otwiera za pomoca CR, i mozna przeprowadzic takie same operacje jak na rawie, wiec gdzie te roznice ?
Zrób sobie klatkę RAW+jpg i zobacz ile można wyciągnąć z rawa a ile z jpg. Czym otwierasz jedno i drugie nie ma żadnego znaczenia, w rawie siedzi po prostu dużo więcej informacji więc są dużo większe możliwości korekty.
Zrób sobie klatkę RAW+jpg i zobacz ile można wyciągnąć z rawa a ile z jpg. Czym otwierasz jedno i drugie nie ma żadnego znaczenia, w rawie siedzi po prostu dużo więcej informacji więc są dużo większe możliwości korekty.
Tylko trzeba jeszcze umieć z tego rawa to wyciągnąć.
Ja się od jakiegoś czasu próbuję na to przestawić. Oczywiście przy zdjęciach w kiepskich warunkach, przy źle naświetlonych itp pole manewru jest duże. Ale przy "dobrych" klatkach często nie jestem w stanie wyciągnąć z rawa wiele więcej niż sam aparat wrzuca w jpga ;-)
PS. massster -- spróbuj też pokombinować z wbudowanymi stylami zdjęcia (wpływa tylko na jgpi, są spore różnice w zależności od parametrów)
PSPS. I spójrz czasami na histogram. Kliknij coś w stylu "auto levels" w ps/gimpie, albo "Szczęśliwy traf" w picasie.
PSPSPS. I żeby zdjęcia miały "to coś" od razu to musi byc dobre światło wykorzystane w odpowiedni sposób. Są momenty w którym po prostu nie zrobisz zdjęcia, które będzie super bez obróbki.
Przede wszystkim jpg ma osiem bitów a raw 14. Możesz sobie wyliczyć jaka to różnica. 8 bitów to 256 odcieni na kanał. czyli w każdy kolorze masz tylko 256 stopni różnicy. To tyle ile potrzeba żeby oszukać ludzkie oko. No... prawie tyle, bo jednak wprawne oko potrafi dostrzec "płytkość" tej rozpiętości. 14 bitów, czyli tyle ile mają rawy to ponad 16000 kolorów w każdym kanale. To naprawdę bardzo duża różnica. Zwłaszcza jeśli będziesz dokonywał na pliku jakichkolwiek korekcji. Zresztą... otwórz sobie dowolnego jpga i popraw w nim tylko kontrast a później otwórz histogram tego pliku. Zauważysz jak bardzo jest pocięty.
Przede wszystkim jpg ma osiem bitów a raw 14. Możesz sobie wyliczyć jaka to różnica. 8 bitów to 256 odcieni na kanał. czyli w każdy kolorze masz tylko 256 stopni różnicy. To tyle ile potrzeba żeby oszukać ludzkie oko. No... prawie tyle, bo jednak wprawne oko potrafi dostrzec "płytkość" tej rozpiętości. 14 bitów, czyli tyle ile mają rawy to ponad 16000 kolorów w każdym kanale.
1. RAW jest przed Bayerem, więc to nie jest tak, że ma 14 bitów na kanał w każdym pikselu
2. Na żadnym popularnym nośniku nie odróżnisz dobrze wykonanego (dithering!) 8bit/kanał od większych głebi
3. JPEG ma _efektywnie_ mniej niż 256 odcieni na kanał w każdym bloku - poprzez kwantyzację (bądź co bądź jest to kompresja stratna)
4. RAW ma sens tylko/aż wtedy, kiedy chcemy edytować (do czego zalicza się też np zmniejszenie kontrastu itp.)
zdRAWki