PDA

Zobacz pełną wersję : Samynang 14/2.8 na FF- recenzja użytkownika

skydiver
15-04-2010, 22:25
Na Samyanga 14/2.8 czekałem już od dłuższego czasu. Osobiście obiektyw o takich parametrach i tak niskiej cenie (1159zł) uważam za prawdziwą rewolucję. W swoje kolekcji posiadam C 5dmk2 i kilka e-Lek, m.in. 24/1.4 II ale nie wyobrażałem sobie dać wiadomo ile… za Canona 14/2.8, mimo iż koniecznie chciałem mieć coś tak szerokiego. Ale do rzeczy:

Oto i on:)
http://img687.imageshack.us/i/samyang14.jpg/

Budowa:
Krótko zwięźle i na temat: kawał solidnego metalu+ szkło + osłona z wysokiej jakości plastiku. W zestawie dostajemy pokrowiec podobny do skarpet dodawanych do e-Lek. Pierścienie chodzą płynnie, z właściwym oporem. Zmiana przysłony co 1/2 EV.

Praca pod światło
Obiektywem jest wybitnie ciężko złapać jakiekolwiek bliki bez względu na to słońce jest centralnie w kadrze, z boku, czy fotografujemy na f 2.8 czy f8. Podobnie wygląda praca z ostrą żarówką w kadrze. Śmiem stwierdzić, że radzi sobie w tej kwestii podobnie jak mój C 24/1.4 II.

http://img72.imageshack.us/gal.php?g=img648428.jpg

Dystorsja
Jak już pisano w testach na optycznych.pl obiektyw posiada dystorsję falistą. Tu nic raczej nie zostało poprawionej w drugiej wersji szkła. W praktyce widać ją tylko w kadrach gdzie są linie proste fotografowane z małych odległości (kilka metrów). W dalszych ujęciach ciężko ją zauważyć lub widać bardzo słabo. Dla malkontentów: istnieją programy korygujące dystorsje falistą. Z racji bardzo szerokiego kąta, trzeba uważać, aby aparat trzymać prosto, w przeciwnym razie deformacje szaleją- ale taki już urok wszystkich szkieł o takiej ogniskowej. Wydaje mi się, iż przy fotografii krajobrazowej dystorsja nie powinna stanowić żadnego problemu.

Przykłady dystorsji:
http://img42.imageshack.us/gal.php?g=img6513t.jpg

Ustawianie ostrości:
Przy ostrzeniu na odległość 100-300m, o dziwo bardziej ostro jest, gdy ustawi się pierścień na niewiele ponad 3 metry niż na nieskończoność. Generalnie najlepiej ustawić ostrość na niecałe 3 metry i wtedy mamy praktycznie wszystko ostre w kadrze począwszy od około półtora metra do nieskończoności, za wyjątkiem naprawdę bliskich kadrów.

Ostrość
Obiektyw jest jak dla mnie wybitnie ostry już od 2.8, nawet przy silnym świetle słonecznym. Niczemu nie można mu w tej kwestii zarzucić.

Crop 100% z 21MP (RAW 21MP z 5dmk2, wywołany DPP, wyostrzanie standardowe 5/10).
http://img138.imageshack.us/gal.php?g=img6490crop21mpf28.jpg

Jeszcze raz podkreślam: to jest 21MP, obraz z 12MP jest znacznie bardziej ostry!

Wniosek:
Stosunek jakości do ceny Samyanga 14/2.8 pokazuje jak gigantyczne marże na obiektywach 14/2.8 i podobnych, mają monopoliści typu C czy N. Obiektyw jest jak dla mnie rewelacyjny! Jedyna wada to dystorsja falista, ale jak już pisałem w praktyce, w normalnych zdjęciach ciężko ją zauważyć.

allxages
15-04-2010, 22:31
Te dystorsja mnie troche boli. Zwłaszcza, że potrzebowałbym szkła do małych odległości właśnie. Szkda!

Ale poza tym to bardzo ciekawe szkiełko!

Doktor_Zło
15-04-2010, 22:53
czyli już jest-pisz gdzie

Matsunami
15-04-2010, 23:01
Dzięki za teścik, sam pewnie kupie to szkło. Dystorsja... ech będzie trzeba korygować na kompie, trudno.

skydiver
15-04-2010, 23:26
No niezupełnie. Wszystko co przyszło było zarezerwowane- ja się zapisywałem w lutym:) Kupiłem w Multifoto w Wawie. Następna dostawa ma być podobno za niecały miesiąc. Zresztą bardzo mało ich przyszło- wg sklepu 80 sztuk na całą Polsce (40N i 40C), choć importer zamawiał znacznie więcej.

czyli już jest-pisz gdzie

airhead
16-04-2010, 00:25
tej dystorsji szkoda - chciałem to mieć do architektury :/

Doktor_Zło
16-04-2010, 00:37
No niezupełnie. Wszystko co przyszło było zarezerwowane- ja się zapisywałem w lutym:)
zapisy na obiektywy...do czego to już doszło ;)
Widac koreańce ostro się wbili z tym szkłem-trafili lepiej niż z fiszem

Ernest_DLRS
16-04-2010, 01:33
Teraz tylko niech opracują AF i będe ich kolejnym klientem.

Mellan
16-04-2010, 01:39
Z AF'em i bez dystorsji to szkiełko skoczyło by na inną półeczkę cenową.

Niemniej jak na jego osiągi vs. cena jest bardzo ciekawym szkiełkiem dla amatora.

Ernest_DLRS
16-04-2010, 02:17
AF tyczyłby się raczej wszystkich pozostałych modeli szkiełek Sanyanga, w szczególności 85/1.4 (: Przy 14mm jakoś nawet nie jest koniecznością nawet w reportażu, ale oczywiście miłoby było gdyby był. Choćby z ceną 500-800zł większą przy każdym ze szkieł. Jeśli byłby tylko dokładny...

skydiver
16-04-2010, 07:19
A ja go kupiłem do reporterki ślubnej i uważam,że się w tym doskonale sprawdzi:)

Niemniej jak na jego osiągi vs. cena jest bardzo ciekawym szkiełkiem dla amatora.

allxages
16-04-2010, 07:30
No właśnie. Nie widze tutaj powodu, dla którego szkło powinno być uznawane za fajne tylko amatora. Solidy kawał koreańskiej roboty!

Cichy
16-04-2010, 09:28
Opinia opinią, ale z tymi zdjęciami to mogłeś się bardziej postarać. Nic na nich nie widać, poza winietą.

Piszesz, że obraz z 12 Mpx jest bardziej ostry od tego 21 Mpx. Mogłbyś to pokazać na przykładzie ? W moich 5d na 12 Mpx muszę mocno podkręcać ostrość żeby finalny jpg był tak ostry jak przy 21 Mpx. Oczywiście zakładając, że szkiełko nie jest słabe i się nie rozjedzie przy pełnej rozdzielczości.

airhead
16-04-2010, 09:50
dzięki za test
da się załatwić jeszcze jakieś zdjęcia, pokazujące tę dystorsję?

skydiver
16-04-2010, 10:09
Jeśli ktoś ma dostęp do ftp-a to proszę o podanie adresu email (na priva). Wyślę foto w pełnej jakości i ktoś wrzuci na serwer.

MariuszJ
16-04-2010, 10:18
Jeśli ktoś ma dostęp do ftp-a to proszę o podanie adresu email (na priva). Wyślę foto w pełnej jakości i ktoś wrzuci na serwer.

http://www.przeklej.pl/

patric89
16-04-2010, 10:28
Szkło jak na swoją cene jest bardzo dobre. Pewnie w przyszłym miesiącu bedzie juz mojej torbie. Jezeli chodzi o brak AF to tego przy tej ognieskowej wogole sie nie boje.

xwilkx
16-04-2010, 11:48
moglo byc fajne szkielko ale ta dystorsjia to jakis koszmar...

skydiver
16-04-2010, 18:50
Ja już nie umieszczam sampli, bo Cichy zrobił świetny test.
Trochę żałuję, że umieściłem zdjęcie prostej ściany, bo widzę,że wywołało to burzę wśród osób lubiących testy linijek/tablic testowych itp. To tak jak z winietą- jak się sfotografuje białą ścianę to wyjdzie, w rzeczywistych warunkach już nie.

Jeszcze raz podkreślę: dystorsji nie widać w normalnych zdjęciach, co zresztą doskonale pokazał swoimi samplami Cichy.

Proszę o zamknięcie mojego wątku- dyskusja niech się toczy w wątku Cichego.

komor
17-04-2010, 19:14
Stosunek jakości do ceny Samyanga 14/2.8 pokazuje jak gigantyczne marże na obiektywach 14/2.8 i podobnych, mają monopoliści typu C czy N.
Nie zapominajmy jednak o tym, że szkła C/N mają jednak AF oraz pod niektórymi przynajmniej względami bywają lepsze. A wiadomo, że każde następne 10% jakości jest okupione więcej niż 10% ceny…
Choć*oczywiście stosunek cena/jakość jest w Samyangu bardzo fajowy :) Mam 85/1.4 i jestem bardzo zadowolony za tę cenę.

albercikk
17-04-2010, 21:30
Bardzo fajnie się to szkiełko prezentuje, biorąc oczywiście pod uwagę jego cenę, martwi tylko ta nieprzyjemna dystorsja.
Jestem ciekaw jak będzie się prezentował obrazek z mocno widoczną dystorsją sferyczną po jej skorygowaniu programem do korekcji takowych zniekształceń.
Mam prośbę do osób posiadających już to szkło, jak by się komuś chciało to sprawdzić, chyba nie tylko ja jestem ciekaw.
Myślę że to zdjęcie (z testu optycznych) będzie dobre do takiego testu, bo na nim ta dystorsja wygląda koszmarnie.
http://pliki.optyczne.pl/sam14II/sam14_fot17.JPG
Znalazłem taki program do tego typu korekcji:
http://mkupaj.skyraster.com/lens/program_d.html
Trzeba zrobić profil do tego szkiełka, ale na stronie jest ta procedura dobrze opisana więc nie powinno być problemu.

Pozdrawiam

zoom2
23-04-2010, 12:58
Czy ten boski obiektyw ma mechanizm pozwalający jednym ruchem otwierać go do całkowitego otworu po czym kolejnym ruchem przymknąć do otworu roboczego. Oczywiście nie chodzi mi o operowanie pierścieniem przysłony.
Mam na myśli mechanizm obecny w obiektywach M42 zwany najczęściej przełącznikiem M/A.

Oraz zadam pytanie przy okazji , które manuale niezależnych producentów przymykają w Canonach obiektywy do otworu roboczego?

vidocq
23-04-2010, 13:28
Nie mam pewności ale z opisów wnioskuję, że nie ma.

szwayko
23-04-2010, 19:26
Nie mam pewności ale z opisów wnioskuję, że nie ma.

Samyangi z mocowaniem do Pentaxa i Nikona maja popychacz przysłony. Mój znajomy ma K10 z 85/1.4 i normalnie działa mu automatyka przysłony. Ten 14/2.8 tez bedzie mial.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.wyobrazsobie.pl/media/220126/sam_tekst2.jpg)

vidocq
23-04-2010, 19:35
No tak ale tu chodzi o Canona i pierścień domykający przysłonę do ustawionej wcześniej innym pierścieniem wartości.
Jakoś nie mogę się dopatrzeć :roll:

takpoprostu
23-04-2010, 19:46
moglo byc fajne szkielko ale ta dystorsjia to jakis koszmar...

I jest fajne szkło... Już mnie to zaczyna drażnić i ludzie którzy marudzą, zachowują się jak by te szkło kosztowało gdzieś z 2,5 tyś. Macie zaje***cie ostrą 14tke od 2.8. za kurde niecałe 1200zł.

14mm za niecałe 1200zł - dociera marudy ?