Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Samynang 14/2.8 na FF- recenzja użytkownika

Domyślnie Samynang 14/2.8 na FF- recenzja użytkownika

Na Samyanga 14/2.8 czekałem już od dłuższego czasu. Osobiście obiektyw o takich parametrach i tak niskiej cenie (1159zł) uważam za prawdziwą rewolucję. W swoje kolekcji posiadam C 5dmk2 i kilka e-Lek, m.in. 24/1.4 II ale nie wyobrażałem sobie dać wiadomo ile… za Canona 14/2.8, mimo iż koniecznie chciałem mieć coś tak szerokiego. Ale do rzeczy:

Oto i on
    http://img687.imageshack.us/i/samyang14.jpg/

Budowa:
    Krótko zwięźle i na temat: kawał solidnego metalu+ szkło + osłona z wysokiej jakości plastiku. W zestawie dostajemy pokrowiec podobny do skarpet dodawanych do e-Lek. Pierścienie chodzą płynnie, z właściwym oporem. Zmiana przysłony co 1/2 EV.

Praca pod światło
    Obiektywem jest wybitnie ciężko złapać jakiekolwiek bliki bez względu na to słońce jest centralnie w kadrze, z boku, czy fotografujemy na f 2.8 czy f8. Podobnie wygląda praca z ostrą żarówką w kadrze. Śmiem stwierdzić, że radzi sobie w tej kwestii podobnie jak mój C 24/1.4 II.

http://img72.imageshack.us/gal.php?g=img648428.jpg

Dystorsja
    Jak już pisano w testach na optycznych.pl obiektyw posiada dystorsję falistą. Tu nic raczej nie zostało poprawionej w drugiej wersji szkła. W praktyce widać ją tylko w kadrach gdzie są linie proste fotografowane z małych odległości (kilka metrów). W dalszych ujęciach ciężko ją zauważyć lub widać bardzo słabo. Dla malkontentów: istnieją programy korygujące dystorsje falistą. Z racji bardzo szerokiego kąta, trzeba uważać, aby aparat trzymać prosto, w przeciwnym razie deformacje szaleją- ale taki już urok wszystkich szkieł o takiej ogniskowej. Wydaje mi się, iż przy fotografii krajobrazowej dystorsja nie powinna stanowić żadnego problemu.

Przykłady dystorsji:
    http://img42.imageshack.us/gal.php?g=img6513t.jpg

Ustawianie ostrości:
    Przy ostrzeniu na odległość 100-300m, o dziwo bardziej ostro jest, gdy ustawi się pierścień na niewiele ponad 3 metry niż na nieskończoność. Generalnie najlepiej ustawić ostrość na niecałe 3 metry i wtedy mamy praktycznie wszystko ostre w kadrze począwszy od około półtora metra do nieskończoności, za wyjątkiem naprawdę bliskich kadrów.

Ostrość
    Obiektyw jest jak dla mnie wybitnie ostry już od 2.8, nawet przy silnym świetle słonecznym. Niczemu nie można mu w tej kwestii zarzucić.

Crop 100% z 21MP (RAW 21MP z 5dmk2, wywołany DPP, wyostrzanie standardowe 5/10).
    http://img138.imageshack.us/gal.php?...rop21mpf28.jpg

Jeszcze raz podkreślam: to jest 21MP, obraz z 12MP jest znacznie bardziej ostry!

Wniosek:
    Stosunek jakości do ceny Samyanga 14/2.8 pokazuje jak gigantyczne marże na obiektywach 14/2.8 i podobnych, mają monopoliści typu C czy N. Obiektyw jest jak dla mnie rewelacyjny! Jedyna wada to dystorsja falista, ale jak już pisałem w praktyce, w normalnych zdjęciach ciężko ją zauważyć.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Te dystorsja mnie troche boli. Zwłaszcza, że potrzebowałbym szkła do małych odległości właśnie. Szkda!

Ale poza tym to bardzo ciekawe szkiełko!

Zablokowany

Domyślnie

czyli już jest-pisz gdzie

Bywalec Awatar Matsunami
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dzięki za teścik, sam pewnie kupie to szkło. Dystorsja... ech będzie trzeba korygować na kompie, trudno.
    5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1

Domyślnie

No niezupełnie. Wszystko co przyszło było zarezerwowane- ja się zapisywałem w lutym Kupiłem w Multifoto w Wawie. Następna dostawa ma być podobno za niecały miesiąc. Zresztą bardzo mało ich przyszło- wg sklepu 80 sztuk na całą Polsce (40N i 40C), choć importer zamawiał znacznie więcej.

Cytat Zamieszczone przez Doktor_Zło Zobacz posta
    czyli już jest-pisz gdzie

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

tej dystorsji szkoda - chciałem to mieć do architektury :/
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skydiver Zobacz posta
    No niezupełnie. Wszystko co przyszło było zarezerwowane- ja się zapisywałem w lutym
    zapisy na obiektywy...do czego to już doszło
    Widac koreańce ostro się wbili z tym szkłem-trafili lepiej niż z fiszem

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Teraz tylko niech opracują AF i będe ich kolejnym klientem.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z AF'em i bez dystorsji to szkiełko skoczyło by na inną półeczkę cenową.

Niemniej jak na jego osiągi vs. cena jest bardzo ciekawym szkiełkiem dla amatora.
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

AF tyczyłby się raczej wszystkich pozostałych modeli szkiełek Sanyanga, w szczególności 85/1.4 (: Przy 14mm jakoś nawet nie jest koniecznością nawet w reportażu, ale oczywiście miłoby było gdyby był. Choćby z ceną 500-800zł większą przy każdym ze szkieł. Jeśli byłby tylko dokładny...
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów