Zobacz pełną wersję : Powstrzymajcie mnie przed kupnem 1D :)
Witam,
Jestem obecnie szczęśliwym posiadaczem 40d, paru średnich szkiełek i lampy (szczegóły w podpisie). Tak się złożyło, że mam na zbyciu około 1500zł (+/-200zł), które przeznaczę na rozbudowę zestawu. Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie 1D (ten najpierwszy, mark I) i jeśli nie kupię jakiegoś obiektywu to chyba się na niego zdecyduję.
Wiem, że jest to dość leciwy sprzęt, ale jedynka to jedynka.
Moja prośba - czy moglibyście mi pomóc i wymienić największe wady 1D? Czytałem o szumach przy ISO > 400, tylko 4,5mpix, prądożerności... co jeszcze?
A główne zalety?
Czy w ogóle ma sens kupowanie kolejnego cropa do duetu z 40d? Jak spisywałyby się na 1D moje szkła?
Zdjęcia robię przeróżne, głównie amatorsko próbuję sił w portretach, makro, sporcie, czasami obsłużę szkolną czy miejską imprezę, mam na koncie parę chrztów i ślubów u znajomych (przy takich okazjach zadbanie o komfort psychiczny każe poszukać zastępczego body), nie prowadzę działalności a fotografia nie jest moim źródłem utrzymania.
Pozdrawiam i proszę o rady :)
najpierw sobie odpowiedz na pytanie czy potrzebujesz tej puszki, a skoro robisz sport, czy tez sluby i chrzty to bardziej przyda Ci sie zoom na 70-200/2.8
Hmmm. Tamron 17-50 na nim nie bedzie dzialac, 50mm bedzie zyletka, 70-210 pewnie tez. Inwestuj w szkla lepiej ;)
mk2 prędzej mk1 to już zabytek
dokładnie - lepiej na backup dokup 20 albo 30 d - bo co 8 MPix to nie 4 - zawsze masz z czego przyciąć ;] a kosztują <1000 więc jeszcze 500 Ci zostanie - może na drugą lampę? albo zawsze będzie na jakieś inne szkło...
takie jest moje zdanie. Jedynka, jedynką - ale chyba nie ma co przesadzać.
Największa wada? Aparat dziadek można powiedzieć :-)
Tomeksad2
15-04-2010, 19:32
Ja bym 40 - ki nie zamienił na dziadka. Na 5D tak, ale nie mam kasy więc problem z głowy. Może 85 1,8. Piszesz o makro, ale w stopce do makro to nie widzę więc może w tym kierunku.
allxages
15-04-2010, 19:37
Jedyna zaleta tego aparatu - 1D dobrze sie prezentuje w podpisie na forum ;)
Mi się 1D podoba ze względu na te 4mpix właśnie - zrobi żyletkę ze wszystkiego praktycznie. ;)
MM-architekci
15-04-2010, 19:45
daj sobie spokoj , moze na 1d mkII bym sie pokusil , ale mkI jest gorsze od tego 40D
i w dodatku szumi. Zreszta o ile dobrze pamietam to nie ma matrycy CMOS.
Choc w sumie za 1400zl to bym go kupil :)
allxages
15-04-2010, 19:51
Wolałbym 20D
No właśnie chyba poraził mnie legendarny majestat serii 1... Nie ukrywam, że jednym z powodów pomysłu kupna jest chęć posiadanie jedynki w ogóle.
Ale widzę, że źle kombinuję.
W takim razie jeśli kiedyś znowu najdzie mnie taka myśl, wezmę pod uwagę raczej mk2 albo Ds mk2.
Dzięki za rady, pomogły mi ochłonąć.
jak chcesz coś kultowego to szukaj eos-1
20d mam na backup, ach to piękne "klapnięcie" :mrgreen:
MM-architekci
15-04-2010, 19:55
za 3500 zl dorwiesz mysle spokojnie 1d mkII N , a to juz sensowne body za ta kase , ten wiekszy wyswietlacz jednak lepiej sie sprawdza , szumi znosnie w porownaniu do 40D powiedzial bym ze tak samo
Za 1,5 tys. jedynke to i owszem, ale analogowa:)
MM-architekci
15-04-2010, 19:55
no chyba 12 lat nie masz zeby chciec miec 1d byle miec :D
no chyba 12 lat nie masz zeby chciec miec 1d byle miec :D
:) No raczej. Jakbym chciał mieć byle mieć to bym nie zakładał tego wątku tylko kupił i po temacie.
MM-architekci
15-04-2010, 19:59
po 1.5 srednio chodza cyfrowe 1d mkI ;]
allxages
15-04-2010, 20:08
W takim razie jeśli kiedyś znowu najdzie mnie taka myśl, wezmę pod uwagę raczej mk2 albo Ds mk2.
Tylko, że nie wiadomo kiedy będzie to kiedyś ;-) Pewnie za rok te same opinie usłyszysz o wersji mk2 ;-)
po 1.5 srednio chodza cyfrowe 1d mkI ;]
Mialem na mysli to, ze lepiej spozytkowac te 1,5k na analogowa jedynke.. Czasem za szybko klikam 'zatwierdz' zanim przemysle sens tresci..
lukaszlada
15-04-2010, 20:36
No oprócz wad które wymieniłeś to jeszcze brak wsparcia dla ETTLII
Jeśli miałbym to co ty w stopce to poczynił bym następujące kroki ;)
50/1.8 sprzedał dołożył 600-700zł i cieszył się z 50/1.4 .
Sprzedał bym to 70-210 1000zł byś za nie dostał, zostaje Ci jeszcze 1000, dołożył bym go i kupił 70-200/4 L.
Chyba że koniecznie masz mieć drugie body, to kupił bym za 1700zł drugą 40D :) Ale w/g mnie najpierw szkła potem body, także pierwsza droga jest mi bliższa, możesz też kombinować żeby wszystkie szkła na stałki wymienić, zamiast 70-210 np. 85/1.8 50/1.8 na 50/1.4, zostaje Ci do dokupienia coś długiego, bo tamrona na szerokim bym zostawił ze względu na brak ciekawych stałek pod cropa.
Albo odłóż tą kase, i zbieraj na 5d :)
1D bym nie kupił, kiedyś chciałem ale b.szybko mi przeszło.
Ale w/g mnie najpierw szkła potem body,
rada ciekawa... ale niestety są sytuacje gdzie psychika działa lepiej jak masz 2 body... wyobrażasz sobie robić ślub/komunię znajomego i nie mieć backupu?? Ja ostatnio miałem własnie taki dylemat 70-200L czy zapasowa puszka.... wygrał rozsądek
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
... a że akurat dopadłem 500D w cenie używanej 30stki to zaczałem się bawić w filmowanie... swoja drogą nie myślałem że kręcenie filmów lustrzanką z najniżsej półki daje tyle frajdy... kamery 3CCD odpadają przy tej zabawce
allxages
15-04-2010, 20:51
rada ciekawa... ale niestety są sytuacje gdzie psychika działa lepiej jak masz 2 body... wyobrażasz sobie robić ślub/komunię znajomego i nie mieć backupu?? Ja ostatnio miałem własnie taki dylemat 70-200L czy zapasowa puszka.... wygrał rozsądek
z powodu jednego slubu/wesele? pozyczylbym puszke od kogos na backup. szklo lepsza inwestycja. za pieniadze z wesela kupilbym sobie pozniej puszke ;)
... a że akurat dopadłem 500D w cenie używanej 30stki to zaczałem się bawić w filmowanie... swoja drogą nie myślałem że kręcenie filmów lustrzanką z najniżsej półki daje tyle frajdy... kamery 3CCD odpadają przy tej zabawce
no widzisz ale zasluga jakosci obrazu to tez.. dobre szklo :wink:
piszesz "Powstrzymajcie mnie przed kupnem 1D :) " to ja podam jeden argument: twoje obiektywy są warte tego by je doinwestować - tu widzę pole do działania a body już masz. Jeżeli natomiast sprawi ci większą frajdę używanie dwóch puszek i 3 średnich szkieł to twój wybór ;)
roshuu - oczywiście że szkło to podstawa... ale czasami trzeba wybrać niestety nie sercem a rozsądkiem
allxages - ja np nie mam nikogo chętnego do pożyczenia mi puszki.... może za często nie robie takich imprez ale nie wyobrażam sobie bez backupu iść na imprezę... zwłaszcza że widziałem już zerwane szkła u fotografów na weselach i wiem co przeżywali.
lukaszlada
15-04-2010, 21:50
No to ja ci powiem że robiłem chrzest bez backupu jestem hardkorem ? :> Napisałem że widze 3 drogi i w żadnej nie ma 1D. Załóżmy że padnie Ci 40D na ślubie i co wyciągniesz tego dziadka z torby i będziesz pstrykał na iso 1600 ? Powodzenia ;p Chyba że to ma być taka ziarnistość jak na analogach to się sprawdzi, to 1d jest fajne ale przy dobrym świetle. Wolałbym na twoim miejscu dowalić w szkła a body możesz kupić nawet 350D, byle by było i chodziło.
roshuu - oczywiście że szkło to podstawa... ale czasami trzeba wybrać niestety nie sercem a rozsądkiem
allxages - ja np nie mam nikogo chętnego do pożyczenia mi puszki.... może za często nie robie takich imprez ale nie wyobrażam sobie bez backupu iść na imprezę... zwłaszcza że widziałem już zerwane szkła u fotografów na weselach i wiem co przeżywali.
ja Ci powiem szczerze, ze robilem 350D kilka slubow u znajomych i jeden chrzest. Mialem 1 body, ale gdy przeczytalem jak to wszyscy kupuja 2gie zapasowe w celu bezpieczenstwa sam teraz mam stracha. Musze jednak przyznac, ze masz racje i lepiej miec druga puche w torbie. 1D szumi powyzej iso 400 wiec na tego typu imprezy to raczej tak srednio sie przyda. Jakbys mial 20D (mozna kupic za ok 900zl) to juz by bylo znacznie lepiej :)
Sam zastanawiam sie czy szprzedawac swoje 350D. W sumie to bardzo fajny backup jak nie ma innego.
ja Ci powiem szczerze,........... 1D szumi powyzej iso 400 wiec na tego typu imprezy to raczej tak srednio sie przyda. Jakbys mial 20D (mozna kupic za ok 900zl) to juz by bylo znacznie lepiej :)
Sam zastanawiam sie czy szprzedawac swoje 350D. W sumie to bardzo fajny backup jak nie ma innego.
Nie chce mi się szukać w którym wątku, ale sam w nim pisałeś, że jak ci nie starcza światła, to "dopalasz lampą".
To po co te rady?
kolega dopali lampą i nie będzie szumów...
Nie chce mi się szukać w którym wątku, ale sam w nim pisałeś, że jak ci nie starcza światła, to "dopalasz lampą".
To po co te rady?
kolega dopali lampą i nie będzie szumów...
Tak, dopalam ale lepiej jest miec lepsze niz gorsze ISO :) Rady po to, zeby pytajacy wiedzial na czym stoi. Moze on akurat nie korzysta z lampy..
ja Ci powiem szczerze, ze robilem 350D kilka slubow u znajomych i jeden chrzest. Mialem 1 body, ale gdy przeczytalem jak to wszyscy kupuja 2gie zapasowe w celu bezpieczenstwa sam teraz mam stracha. Musze jednak przyznac, ze masz racje i lepiej miec druga puche w torbie. 1D szumi powyzej iso 400 wiec na tego typu imprezy to raczej tak srednio sie przyda. Jakbys mial 20D (mozna kupic za ok 900zl) to juz by bylo znacznie lepiej :)
wiesz... ja przez 2 lata klepałem śluby znajomych Pentaxem DL.... nie myślałem nawet o backupie. Pomysł zapasowej puszki zrodzil się jak zobaczyłem nikona któremu bagnet został na body i fotograf wpadł w panikę :) część ślubu doklepałem swoim sprzętem mimo że byłem gościem i nie planowałem focić... a on w tym czasie szukał znajomych żeby mu pożyczyli puszkę.... po tej akcji zamiast kupować zapas wpadłem na pomysł zmiany systemu i kupiłem 40D... wtedy nowość :P a pentax robił za zapasowego... dojrzałem z czasem do myśli że pentaxa trzeba jednak odsprzedać i dokupiłem 500D. Teraz nie wyobrażam sobie iść na imprezę bez zapasu. Powiem tak.... jeżeli nic się nie dzieje to wydatek wydaje się zbędny na 2 puszkę... ale w momencie awarii jak ktoś zarabia w ten sposób albo nie chce zepsuć znajomym ważnego dnia wybieranie się z 1 puszką jest trochę niebezpieczne. Jednak ślubu nikt nie zatrzyma bo fotograf leci po aparat do kumpla. A co do szkiełek.... to wiadomo ze wolałbym za ta kasę z 500D wziąć eLeczkę... ale niestety musi poczekać trochę.
Co do 1D to oczywiście popieram towarzyszy że już nie ten moment na zabytek jako kopia zapasowa... 1DMKII to co innego ... no ale też inna cena... a wiadomo - nikt nie kupuje jedynki żeby robić 5000 fotek na rok... więc przebiegi też bywają gigantyczne w tych zabawkach
Tak, dopalam ale lepiej jest miec lepsze niz gorsze ISO :) Rady po to, zeby pytajacy wiedzial na czym stoi. Moze on akurat nie korzysta z lampy..
... zwłaszcza że zabawki nowsze mają naprawdę użyteczne wyyyysokie ISO - w 350D ISO 800 myślę szumi bardziej niż 3200 w 500D... a 1D .... to wiadomo... nie ta konstrukcja
lukaszlada
15-04-2010, 23:33
wiesz... ja przez 2 lata klepałem śluby znajomych Pentaxem DL.... nie myślałem nawet o backupie. Pomysł zapasowej puszki zrodzil się jak zobaczyłem nikona któremu bagnet został na body i fotograf wpadł w panikę :) część ślubu doklepałem swoim sprzętem mimo że byłem gościem i nie planowałem focić... a on w tym czasie szukał znajomych żeby mu pożyczyli puszkę.... po tej akcji zamiast kupować zapas wpadłem na pomysł zmiany systemu i kupiłem 40D... wtedy nowość :P a pentax robił za zapasowego... dojrzałem z czasem do myśli że pentaxa trzeba jednak odsprzedać i dokupiłem 500D. Teraz nie wyobrażam sobie iść na imprezę bez zapasu. Powiem tak.... jeżeli nic się nie dzieje to wydatek wydaje się zbędny na 2 puszkę... ale w momencie awarii jak ktoś zarabia w ten sposób albo nie chce zepsuć znajomym ważnego dnia wybieranie się z 1 puszką jest trochę niebezpieczne. Jednak ślubu nikt nie zatrzyma bo fotograf leci po aparat do kumpla. A co do szkiełek.... to wiadomo ze wolałbym za ta kasę z 500D wziąć eLeczkę... ale niestety musi poczekać trochę.
Co do 1D to oczywiście popieram towarzyszy że już nie ten moment na zabytek jako kopia zapasowa... 1DMKII to co innego ... no ale też inna cena... a wiadomo - nikt nie kupuje jedynki żeby robić 5000 fotek na rok... więc przebiegi też bywają gigantyczne w tych zabawkach
... zwłaszcza że zabawki nowsze mają naprawdę użyteczne wyyyysokie ISO - w 350D ISO 800 myślę szumi bardziej niż 3200 w 500D... a 1D .... to wiadomo... nie ta konstrukcja
Ja zdaje sobie z tego psrawe i nie musisz mi tego tłumaczyć jednak ja to robiłem okazjonalnie, teraz kiedy chciałbym iść w stronę zarobków to bez drugiej puchy sie nie ruszę ;)
justanimage
16-04-2010, 20:10
Witam,
Wiem, że jest to dość leciwy sprzęt, ale jedynka to jedynka.
Moja prośba - czy moglibyście mi pomóc i wymienić największe wady 1D? Czytałem o szumach przy ISO > 400, tylko 4,5mpix, prądożerności... co jeszcze?
A główne zalety?
Ja cie odwodzić od zakupu nie będę bo... sprzedaje 1D :)
Owszem aparat ma trochę wad, ale jeśli sie postarasz to odwdzieczy się przepięknymi zdjęciami. Ja miałem 40d i sprzedałem własnie po nabyciu 1D.
pozdrawiam
dla mnie sporym argumentem aby nie kupowac 1D jest po prostu brak matrycy CMOS... no i malutka rozdzielczość-w zasadzie można nazwać internetowa...
no ze dziadek to akurat wiadomo :)
justanimage
16-04-2010, 21:24
dla mnie sporym argumentem aby nie kupowac 1D jest po prostu brak matrycy CMOS...
Czytałeś, czy piszesz z doświadczenia?
Akurat w 1d matryca CCD zbiera liczne pochwały za super kolorki.
Mnie osobiście oddanie kolorystyki skóry o wiele bardzo sie podoba w 1d niz np w 40d
no i malutka rozdzielczość-w zasadzie można nazwać internetowa...
Dobre :)
Ja cie odwodzić od zakupu nie będę bo... sprzedaje 1D :)
Owszem aparat ma trochę wad, ale jeśli sie postarasz to odwdzieczy się przepięknymi zdjęciami. Ja miałem 40d i sprzedałem własnie po nabyciu 1D.
pozdrawiam
....tez mialem, sprzedalem.....i zaluje:cry:
....tez mialem, sprzedalem.....i zaluje:cry:
Sprzedałeś 40d czy 1d?? :)
A czy pozbylibyście się 40D na rzecz 1d mkII?
ja nawet 50D na rzecz 1d mk2 ;)
patric89
17-04-2010, 18:30
Podczas gdy ja przeżywałem jedne z piękniejszych chwil w moim życiu i trzymałem w sklepie 1dsIII, moja dziewczyna powiedziała ze ten aparat jest za duży i taki niekształtny...
Dlatego ja zostaje przy 5dII
zaryzykowałbym stwierdzenie że oddałbym swoją 40stkę za 1dmII :P mimo że moja 40-stka ma niecałe 5k klapsów... a 1d pewnie byłoby minimum 10xbardziej zajechane
MM-architekci
18-04-2010, 10:16
jesli nie przeszkadza ci beznadziejnie maly wyswietlacz , gabaryty/waga , to pewnie warto wymienic
z drugiej strony jesli 40d wystarcza ci , to zmiana nie ma sensu
Podczas gdy ja przeżywałem jedne z piękniejszych chwil w moim życiu i trzymałem w sklepie 1dsIII, moja dziewczyna powiedziała ze ten aparat jest za duży i taki niekształtny...
Sorry, ale straszny z Ciebie pantofel :twisted:
Skoro Twoja dziewczyna kontroluje Cię nawet przy Twoim hobby :twisted:
...tak, to miało być zgryźliwe :twisted:
Dzygit-Dublin
18-04-2010, 10:29
Ahaha skąd ja to znam szukałem 2go body bo jakoś człowiek lepiej śpi jak ma dwa :)
Decyzja zapadła na 1dsmk2 czyli bez szaleństw lecz moja lepsza polowa powiedziała to samo patric89 za duży i takie tam.
W planach było ze miała go używać skończyło się na 5dmk2.
Darek
Sorry, ale straszny z Ciebie pantofel :twisted:
Skoro Twoja dziewczyna kontroluje Cię nawet przy Twoim hobby :twisted:
...tak, to miało być zgryźliwe :twisted:
punk widzenia zależy od punktu siedzenia !
Widziałem może ze 2 laski które używały dsow reszta wole jednak mniejsze body, jak pojedziesz z 1d na wakacje zrozumiesz ich punkt tez.
a wracając do tematu to brał bym 1dmk2 Z N lub bez ale mk2 mk1 to już dziadek.
popatrz ze body ma być jako backup wiec jak przyjdzie coś wydrukować dużego to może być problem
Edit again :)
mi czasami z 10mpx brakowało ,
Ja zamieniłbym 40D na 1D mkII ze względu na:
x1,3
APS-H
CCD
1D MK II ma matrycę CMOS
1D Classic ma CCD (świetne odwzorowanie kolorów, zadziwiająca wręcz możliwość wyciągnięcia detali z bardzo jasnych partii obrazu, ale też prądożerna, szumiąca szczególnie w cieniach i max używalne wg mnie to ISO 800)
A co do wydruków z 4MPx - drukowałem 30x20cm - było bardzo ok.
Pozdr.
1D MK II ma matrycę CMOS
1D Classic ma CCD (świetne odwzorowanie kolorów, zadziwiająca wręcz możliwość wyciągnięcia detali z bardzo jasnych partii obrazu, ale też prądożerna, szumiąca szczególnie w cieniach i max używalne wg mnie to ISO 800)
A co do wydruków z 4MPx - drukowałem 30x20cm - było bardzo ok.
Pozdr.
ogółem to na przyszłość strzelałbym na 1d mk2
co to jest patrząc przyszłościowo 4mpx?
może i kolory itp. -OK
ale coś większego niż A4 to koniec...
No chyba, że ktoś robi zdjęcia do internetu :sic!: to może sobie kupić tanią jedynkę :)
Oczywiście masz rację - sam zamieniłem 1D na MK II, a mój post powyżej to tylko spostrzeżenia wynikające z używania tzw "dziadka"
No chyba, że ktoś robi zdjęcia do internetu :sic!: to może sobie kupić tanią jedynkę :)
Z tego co widziałem to na stocki będzie to za mało, chyba fotolia życzy sobie około 2500x1660 minimum, czy jakoś tak, więc te 4mpix byłoby za mało... nie mówiąc już o chęci cropowania.
MM-architekci
18-04-2010, 19:28
teraz robic cos na stoci to przynajmniej 20mpx , i tak tam juz mozna prawie wszystko w mniejszych rozdzialkach dostac
fabrykant
18-04-2010, 22:52
Witam
Mnie od 1D i 1DII ostręcza w znacznym stopniu koszt wymiany migawki. Nie są to najmłodsze aparaty i konieczność niespodziewanego wydania 1200 złotych na taką wymianę jest co nieco stopująca...
Dzygit-Dublin
18-04-2010, 23:01
kupując 40D czy np 5dmk1 czy mk2 używkę szanse na taka naprawę masz większą.
W 1d jeżeli migawka panie poniżej gwarantowanego przebiegu wymiana jest za free u Canona było już na forum .
I gwarancja nie ma nic do tego, no chyba ze to 2ga migawka bo w sumie takiego pytania nie było i odpowiedzi tez .
Jeszcze zapytam, do jakiego przebiegu jest jeszcze w miarę bezpiecznie/rozsądnie kupować 1dmk2? Na tej aukcji jest jeden ale ten przebieg mnie przeraża:
http://allegro.pl/item1010826395_interfoto_canon_eos_1d_mark_ii_1_d_ mk_ii_raty_wwa.html
176k!!!
A, skoro odradzaliście dziadka 1d to pewnie 1ds również nie jest w dzisiejszych czasach dobrym wyborem? Kusi mnie pełna klatka... :/
Zakup i tak ty podejmiesz, w moim przypadku chciałbym się rozwijać a nie cofać, choć jak mówisz to D1, a nie lepiej sprzedać 40D i kupić 5D porządne FF, słoiki zawsze można dokupić pytanie czy chcesz zostać przy APC czy przejść na FF, to chyba będzie rozsądniejsze.
Jeszcze zapytam, do jakiego przebiegu jest jeszcze w miarę bezpiecznie/rozsądnie kupować 1dmk2? Na tej aukcji jest jeden ale ten przebieg mnie przeraża:
http://allegro.pl/item1010826395_interfoto_canon_eos_1d_mark_ii_1_d_ mk_ii_raty_wwa.html
176k!!!
A, skoro odradzaliście dziadka 1d to pewnie 1ds również nie jest w dzisiejszych czasach dobrym wyborem? Kusi mnie pełna klatka... :/
kupując 1dynkę z przebiegiem około 100k trzeba się liczyć że jest to przebieg gwarantowany przez Canona.... jeżeli jest przekroczony to można domniemywać że zbliża się kres migawki jesteli te 170 tysięcy jest na pierwszej migawce to trzeba by mieć odłożone w portfelu dość sporo kasy na nową - tak oprócz tego to właściwie nie ma się co zepsuć... ale migaweczka do 1dynki kiedyś słyszałem ponad tysiąc kosztuje
MM-architekci
27-04-2010, 08:41
nie oplaca sie tej 1d2 brac
Najchętniej kupiłbym 1dmk2, jego szybkostrzelność i dobra opinia jest kusząca. Jednak zastanawiałem się nad FF, jako że nieczęsto zmieniam body, to może rzeczywiście od razu brać 5d? Jednak trochę zniechęcają mnie jego 3fps i opinie o słabszym AFie od tych w 1d i 1ds... Sam już nie wiem... :shock:
kupując 1dynkę z przebiegiem około 100k trzeba się liczyć że jest to przebieg gwarantowany przez Canona.... jeżeli jest przekroczony to można domniemywać że zbliża się kres migawki jesteli te 170 tysięcy jest na pierwszej migawce to trzeba by mieć odłożone w portfelu dość sporo kasy na nową - tak oprócz tego to właściwie nie ma się co zepsuć... ale migaweczka do 1dynki kiedyś słyszałem ponad tysiąc kosztuje
przeciez jesli pierwsza migawka padnie do 200 tys to Canon wymienia za free.
MM-architekci
tez mi sie tak wydaje. Wedlug mnie jakby ten aparat kosztowal z tym przebiegiem 2500zl to bylby oplacalny. No ale sklep chce swoje zarobic.
przeciez jesli pierwsza migawka padnie do 200 tys to Canon wymienia za free.
MM-architekci
tez mi sie tak wydaje. Wedlug mnie jakby ten aparat kosztowal z tym przebiegiem 2500zl to bylby oplacalny. No ale sklep chce swoje zarobic.
hmmm... no to nie wiedziałem... ale z 2 strony trzeba by jej pomóc przed kliknięciem 200k... znając np mojego pecha padłaby przy 201 :P
To ja w sumie sie wypowiem. Mialem 1DIIN przez jakis czas, jako drugie body, sprzedalem, bo mnie sytuacja do tego zmusila poczatkowo, pozniej zdecydowalem o zamianie na 50L. I powiem tak, co do calej serii 1.
1D to aparat typowo reporterski, co nie bedzie niczym zaskakujacym. Nie podoba mi sie obrazek z niego, jest brzydki, co tu duzo mowic. Sam aparat jest cacy, ma cudna ergonomie, autofokus, karabinek, ale po prostu obrazek z niego jest sredni. W stosunku do 40D jest podobny, tylko obiektywy sa nieco "normalniejsze", jednak w stosunku do 5D jest miazga.
Wroce do tej serii jeszcze, mam nadzieje ze niedlugo, ale juz do Ds. Nie ma ultraszybkiego czaka-czaka, niemniej jednak przy calej swojej masie reporterskich zalet (dzialanie i obsluga AF, ergonomia (z 24-70L i 430EX jest o wiele wygodniejszym korpusem) i swoim naswietlaniem (guzik FEL), w polaczeniu z obrazkiem z pelnej klatki, bedzie cudo. A w porownaniu do 1DIIN w dobrym stanie, to okolo 2 kafelkow roznicy. Da sie przezyc, ze dwie porzadne chalturki sie zrobi i bedzie. ;)
W 1D wkurzalo mnie to, ze nie bylo pod niego obiektywow o fajnych zakresach - 17-40 za waski na szeroki kat i za szeroki na podstawowe szklo, 24-70, swoja droga moje ulubione szklo z nim jest fajne, ale brak naprawde szerokiego kata meczy), stalki, moze nie mialem cudownie dopasowanych pod to body, ale lepiej mi sie pracuje na FF i cropie 1,6 z moimi obiektywami.
Mialem 350D, 30D i bawilem sie 50D aktualnie mam 1DmkII i obrazek nie jest wcale brzydki. Przez to ze AF zawsze trafia w punkt nawet w kiepskich warunkach fotki sa ostre. Crop 1.3 na matrycy 8mpx daje ladny, szczegolowy obrazek. Fakt to nie jest pelna klatka i zapewne nie ma co porownywac ale nie zgodze sie, ze 1D robi kiepskie zdjecia.
Mialem 350D, 30D i bawilem sie 50D aktualnie mam 1DmkII i obrazek nie jest wcale brzydki. Przez to ze AF zawsze trafia w punkt nawet w kiepskich warunkach fotki sa ostre. Crop 1.3 na matrycy 8mpx daje ladny, szczegolowy obrazek. Fakt to nie jest pelna klatka i zapewne nie ma co porownywac ale nie zgodze sie, ze 1D robi kiepskie zdjecia.
Kiepskie zdjecia moze robic fotograf tylko ;p
Generalnie, mając gorsze szkiełka, marek będzie dawać żyletę na fest, niemniej jednak przy lepszej optyce, więcej pikseli oznacza tylko i wyłącznie przyrost w detalach. To fantastyczne body, tylko trochę niefortunnym jest fakt, że brak na niego systemowego UWA z prawdziwego zdarzenia (jest S12-24 i 10-20), no i troszkę brakuje standard-zoom'a. Przynajmniej mi brakowało ;)
allxages
28-04-2010, 01:31
Pytanie z ciekawości. Jak szybko ustawia się AF w kiepskich warunkach (np. 1/4s, f/2.8, ISO 3200)? Czy możliwe jest poprostu przyłożenie aparatu do oka i wciśniecie spustu do końca ze zrobieniem zdjęcia czy jednak potrzeba np 0.5-1.5sekundy na ustawienie ostrości? Powiedzmy na jakiś normalny przedmiot. Test szachownicy mnie nie interesuje. Może tez porównanie do np. 5DII na centralnym czy xxD..
Pytanie z ciekawości. Jak szybko ustawia się AF w kiepskich warunkach (np. 1/4s, f/2.8, ISO 3200)? Czy możliwe jest poprostu przyłożenie aparatu do oka i wciśniecie spustu do końca ze zrobieniem zdjęcia czy jednak potrzeba np 0.5-1.5sekundy na ustawienie ostrości? Powiedzmy na jakiś normalny przedmiot. Test szachownicy mnie nie interesuje. Może tez porównanie do np. 5DII na centralnym czy xxD..
W takich warunkach nie ustawiam ostrości na AF. Ale z tego co patrzyłem, w słabych warunkach wszystkie trzy dzielnie ustawiają ostrość. Gorzej, jak nie ma się o co zaczepić punktem AF, wtedy wszystkie trzy mi mielą silniczkiem. Największe różnice wychodzą jednak podczas dynamicznego focenia, w 5D się trzeba jednak nieco na starać żeby wyszło ostro, w 40D szybkość jest baaardzo podobna, tylko rozmieszczenie punktów AF jest lepsze.
Z doświadczenia powiem, że najszybszą metodą ustawienia ostrości w takich warunkach, jest... MF i live view na 10x ;)
MM-architekci
28-04-2010, 07:20
przy f1.8 sprawdzalem ( jak pamietam ) 5d vs 1dmkII , zostane pewnie zlinczowany ale na srodkowym jak dla mnie 5d o dziwo szybciej ustawialo , a jesli juz to roznicy nie uswiadczylem ( sprawdzalem tylko srodkowy zeby miec wlasnie porownanie )
co to jest patrząc przyszłościowo 4mpx?
może i kolory itp. -OK
ale coś większego niż A4 to koniec...
a przygotowaywales do druku w indesign czy poprostu jpg i lab?
ja jakos z 20d i 40d a2 robie bez problemow plus banery...
z 8mpix (20d) po przygotowaniu jakos dalo sie zrobic bilboardy
https://canon-board.info/imgimported/2010/04/76428-1.jpg
źródło (http://www.maxmodels.pl/galerie/3/5/3/2353/76428.jpg)
(dziewczyny robione osobno)
...............................................co niezmienia faktu ze 5d mk2
jest w planie wieloletnim hehe
allxages
28-04-2010, 09:28
Ale z tego co patrzyłem, w słabych warunkach wszystkie trzy dzielnie ustawiają ostrość.
"dzielnie" tzn. ustawiają, ale chwile schodzi czy ustawiają tak błyskawicznie, ze nie czuc roznicy jakby to bylo w poludnie? :)
Największe różnice wychodzą jednak podczas dynamicznego focenia, w 5D się trzeba jednak nieco na starać żeby wyszło ostro, w 40D szybkość jest baaardzo podobna, tylko rozmieszczenie punktów AF jest lepsze.
Dynamiczne to na SERVO? Czy OS ale przy szybkich zmianach kadru, na zasadzie "teraz zdjecie temu panowi, a teraz ta pani po prawej dostanie fotke"?
Z doświadczenia powiem, że najszybszą metodą ustawienia ostrości w takich warunkach, jest... MF i live view na 10x ;)
LV to nie fotografia ;-)
przy f1.8 sprawdzalem ( jak pamietam ) 5d vs 1dmkII , zostane pewnie zlinczowany ale na srodkowym jak dla mnie 5d o dziwo szybciej ustawialo , a jesli juz to roznicy nie uswiadczylem ( sprawdzalem tylko srodkowy zeby miec wlasnie porownanie )
Moim zdaniem nie ma tutaj roznicy jaka jast przyslona, o ile jest minimum 2.8 i krzyzowe dzialaja jak nalezy. W trakci ostrzenia i tak jest otwarta na maxa wiec swiatla wpada tyle samo.
Kiedys porownywalem 20D+10-22 vs 1Ds2+16-35 i moim zdaniem 20D zdecydowanie szybciej ustawial ostrosc w calkowitach ciemnosciach. Porownyalem tez to samo 1Ds2 z 1D3 i roznicy w szybkosci ustawienia AF nie zauwazylem. To samo 1Ds2 porownane z innym 1Ds2 nie wykazalo przewagi zadnego z nich. Wniosek? 20D najlepsze ;-)
Choc podejrzewam, ze moze chodzic o precyzje i to ustawione w puszkach jedynkowych jest prawie ze 100% pewne ze bedzie ostre. Pewnie dlatego dluzej wzglega z potwierdzeniem ostrosci.
A co do 5D2 to tez ostatnio porownywalem i na centrlanym napewno nie jest wolniejsze (ale porownanie robilem w jakis ludzkich warunkach, f/4 1/80s, ISO 1000). Rzeklbym ze co ktorys strzal mialem wrazenie ze moze nawet 5D2 jest szybsze.
"dzielnie" tzn. ustawiają, ale chwile schodzi czy ustawiają tak błyskawicznie, ze nie czuc roznicy jakby to bylo w poludnie? :)
jasne, że wolniej niż w samo południe. Tak samo na 1D, 5D i 40D. Jak wycelowałeś w coś z kontrastem to poszło w miarę szybko toto, ale jajek nie urywało.
Dynamiczne to na SERVO? Czy OS ale przy szybkich zmianach kadru, na zasadzie "teraz zdjecie temu panowi, a teraz ta pani po prawej dostanie fotke"?
dynamiczne raz na servo, raz na one shot. 5DII musi czasem pomyśleć, a w czasie kiedy on myśli, marek może zrobić*20 zdjęć w seri :mrgreen:
LV to nie fotografia ;-)
Polecam zabawę ze szkłem pokroju tilt-shift, czy w zasadzie czymkolwiek wieczorkiem, na statywie ;)
Moim zdaniem nie ma tutaj roznicy jaka jast przyslona, o ile jest minimum 2.8 i krzyzowe dzialaja jak nalezy. W trakci ostrzenia i tak jest otwarta na maxa wiec swiatla wpada tyle samo.
Kiedys porownywalem 20D+10-22 vs 1Ds2+16-35 i moim zdaniem 20D zdecydowanie szybciej ustawial ostrosc w calkowitach ciemnosciach. Porownyalem tez to samo 1Ds2 z 1D3 i roznicy w szybkosci ustawienia AF nie zauwazylem. To samo 1Ds2 porownane z innym 1Ds2 nie wykazalo przewagi zadnego z nich. Wniosek? 20D najlepsze ;-)
Choc podejrzewam, ze moze chodzic o precyzje i to ustawione w puszkach jedynkowych jest prawie ze 100% pewne ze bedzie ostre. Pewnie dlatego dluzej wzglega z potwierdzeniem ostrosci.
A co do 5D2 to tez ostatnio porownywalem i na centrlanym napewno nie jest wolniejsze (ale porownanie robilem w jakis ludzkich warunkach, f/4 1/80s, ISO 1000). Rzeklbym ze co ktorys strzal mialem wrazenie ze moze nawet 5D2 jest szybsze.
Już nie mam 1D, niemniej jednak dzisiaj sobie robiłem testy szkiełka, ISO6400 bodajże, f/1,2 i t~60, dawało radę przy odrobinie wprawy (celowaniu w kontrasty ;))
krisv740
28-04-2010, 23:06
nie bardzo wiem (i rozumiem) co to za porównanie pracy af na dwóch różnych szkłach (10-20 i 16-35)
z tego wynika (porównania) , że af w 20d jest lepszy niż w 50d....!
ja z kolei robiłem porównanie na 28-135 i 70-200/2.8 (ale zamiennie na 50d i 1dmkII) w identycznych (bardzo złych warunkach - światło sztuczne) i jedynak deklasowała 50d . tam gdzie łapałem praktycznie bez problemu ostrość jedynką, 50d w ogóle nie mogła złapać ostrości....
ech te testy...
podam jeszcze jeden przykład; 70-200+tc2.0 kenko - 1d ustawia ostrość w ciemnych pomieszczeniech (ale bez przesady) , 50d nawet na wolnym powietrzu, przy 1/160 iso 800 i f7.1 ma problem (czasami - w ciemniejszych partiach)
allxages
29-04-2010, 13:59
jasne, że wolniej niż w samo południe. Tak samo na 1D, 5D i 40D. Jak wycelowałeś w coś z kontrastem to poszło w miarę szybko toto, ale jajek nie urywało.
No własnie u mnie 20D + 10-22 ustawiało nawet w ciemnościach błyskwicznie jak w południe. Podejrzewam, ze miałem felerny zestaw ;)
Bo inne zestawy jakie miałem zachowywały/zachowują się już naturalnie, czyli tak jak u innych ;)
LV to nie fotografia ;-)
Polecam zabawę ze szkłem pokroju tilt-shift, czy w zasadzie czymkolwiek wieczorkiem, na statywie ;)
yyyy T-S i statyw to nie fotografia ;-)
Już nie mam 1D, niemniej jednak dzisiaj sobie robiłem testy szkiełka, ISO6400 bodajże, f/1,2 i t~60, dawało radę przy odrobinie wprawy (celowaniu w kontrasty ;))
No, ale juz reporteri w takich warunkach nie zrobisz. To raczej daje rade, ale do statycznych scen.
nie bardzo wiem (i rozumiem) co to za porównanie pracy af na dwóch różnych szkłach (10-20 i 16-35)
z tego wynika (porównania) , że af w 20d jest lepszy niż w 50d....!
Porównywałem też 20D+16-35 vs 1Ds+16-35. I tutaj także 20D było lepsze, może nie aż tak, ale jednak. Pisałem o 10-22, bo chciałem w teście zachować odległość od punktu ostrzenia. Wiadomo ze 20D+16-35 ma łatwiej bo punkt na ktory ostrze jest wiekszy....Tak czy siak, najlepszy tandem jaki mialem w zyciu to 20D+10-22. zadne 1Dmk3 nawet nie dawało rady jeśli chodzi o szybkość ustawienia ostrości.
Podepne sie tutaj:
- chodzi mi o backup na druga karte w 1d mkII - jak rozumiem wchodzi tam cf i sd?
Czy sdhc bedzie dzialala? Bo jak czytam to uzadzenie musi czytac sdhc zeby uzyc sdhc, a z kartami sd (z dostepem) jest nieciekawie. Jak duze karty mozna uzywac w 1dmkii?
1dmkII czyta karty SDHC na pewno do 8GB bo taką miałem w korpusie zamontowaną.
1dmkII czyta karty SDHC na pewno do 8GB bo taką miałem w korpusie zamontowaną.
Ok, dzieki xsardas.
A orientacyjnie ile wejdzie raw'ow/jpg na 8gb z 1d mk2?
Kartę oddałem niestety ale jak dobrze pamiętam to około 700 RAWów.
Hellfire
25-05-2010, 18:02
Podpinam się pod wątek. Mam 50D, jest okazja na 1D Mk III w dobrej cenie i pewnego źródła (aparat znam od "urodzenia"). Pytanie tylko czy jest sens wymieniać. Ja jestem w 80% za wymianą na jedynkę, ale może mnie przekonacie, że bez sensu. Dodam, że jestem zawodowym, gazetowym pstrykaczem, zdjęcia robię codziennie i z tego się w 100% utrzymuję.
allxages
25-05-2010, 18:10
No jeżeli mówisz o Mark 3, a nie 2, to ja bym się nawet sekundy nie zastanawiał tylko kupował.
Hellfire
25-05-2010, 18:19
Tak, Mark III. Problem jest taki, że dom buduję i każdy grosz się liczy, a przy wymianie to koło 5 000zł znowu by trzeba na puszkę przeznaczyć. Odpycha mnie jedynie badziewny wyświetlacz, ale to koniec końców pierdoła jest.
allxages
25-05-2010, 18:31
Nie wiem jaki jest w 50D, ale do czego Ci ten wyświetlacz potrzebny? Nie przesadzajmy.
5000 przy odsprzedaży 50D? Myślałem, że to lepiej wyjdzie. Jeżeli pracujesz na tym sprzęcie to ja bym się nie zastanawiał. To trochę jak wybór drzwi wejściowe vs 1D3. Wiadomo, że 1D3, a za drzwi można folie dać bo lato idzie ;)
Hellfire
25-05-2010, 18:48
Może 5000zł trochę przesadziłem. Jeśli nie najgorzej sprzedam 50D i trochę zbiję z ceny z 1D to będzie mniej. Wyświetlacz się przydaje, żeby ostrość ocenić, a i co się okazuje już z drugiego źródła mi mówią, żeby balansu bieli na wyświetlaczu 1D też nie oceniać, bo nie jest miarodajny i rzeczywisty.
Jeśli w 1D3 jest ten sam ekran, co w 40D, to daje radę bez stresu. Nie jest może tak ślicznie, jak w 5DII, ale na tym drugim, to każde zdjęcie ładnie wygląda. A i tak, dopiero potem, w domku okazuje się, że spudłował autofokus.
Hellfire
26-05-2010, 21:29
Dziękuję koledzy za skuteczne powstrzymanie mnie przed kupnem 1D Mk III. Od przyszłego tygodnia zaczynam nim pracować ;)
Różnica w LCD 40D vs 1D III nie leży w sprzęcie - pod tym względem są chyba takie same.
Różnica jest w sposobie wyświetlania powiększanego zdjęcia - na 40D podgląd zdjęcia wygląda tak, jakby był do niego brany jakiś niższej rozdzielczości preview pliku.
Hellfire
26-05-2010, 22:54
40D i 1D Mk III (póki co) robiłem mało zdjęć i szczerze mówiąc w obu wyświetlacze są tragiczne. 1D Mk IIN fociłem ostatni raz bardzo dawno temu i już nie pamiętam jak to było, ale wydawało się przynajmniej wtedy przyjemniejsze oglądanie zdjęć na podglądzie. Olać wyświetlacz. Ważny dla mnie teraz są 100% wizjer z dobrym powiększeniem, pancerność z uszczelkami, ergonomia, APS-H, autofocus, szybkość, no i renoma serii 1. A 50D postanowiłem sobie zostawić jako zapas, bo bardzo polubiłem to body (pomimo jego dziwnych kolorów). 400D też kurde jakoś nie umiem sprzedać. Za bardzo się przywiązuję do przedmiotów martwych (dla mnie nie są one martwe).
MaksymilianH
27-05-2010, 20:48
Widzę że trochę nie w czas - ale sam jestem użytkownikiem 1D Classic.
Po przygodach z D30, 20D, 30D, ten aparat jest dokładnie tym czego szukałem. W połączeniu z kilkoma stałkami (50mm 1.4, 20mm 2.8 i 100mm 2), muszę powiedzieć że jedyna rzecz która mi przeszkadza to trwałość baterii.
Na rozmiar matrycy nie narzekam - ostatnimi czasy zdjęcie z mojego "dziadka" poszło do wyborczej, i to jako A3, więc myślę że 4mpix mogą wystarczyć.
Kolory, ostrość, funkcjonalność, wygoda, uszczelnienia, af - wszystko przebija poprzednio używane aparaty.
Widzę że trochę nie w czas - ale sam jestem użytkownikiem 1D Classic.
Po przygodach z D30, 20D, 30D, ten aparat jest dokładnie tym czego szukałem. W połączeniu z kilkoma stałkami (50mm 1.4, 20mm 2.8 i 100mm 2), muszę powiedzieć że jedyna rzecz która mi przeszkadza to trwałość baterii.
Na rozmiar matrycy nie narzekam - ostatnimi czasy zdjęcie z mojego "dziadka" poszło do wyborczej, i to jako A3, więc myślę że 4mpix mogą wystarczyć.
Kolory, ostrość, funkcjonalność, wygoda, uszczelnienia, af - wszystko przebija poprzednio używane aparaty.
tylko iso slabe..
Hellfire
28-05-2010, 01:27
Na rozmiar matrycy nie narzekam - ostatnimi czasy zdjęcie z mojego "dziadka" poszło do wyborczej, i to jako A3, więc myślę że 4mpix mogą wystarczyć..
Myślę, że jakość druku prasy codziennej nie jest wyznacznikiem. Od siebie dodam, że jestem wrogiem megapikseli. 10 z jedynki, i 12 z piątki to rozsądna ilość. Chore dla mnie jest 18 megapikseli w 7D. Kupiłem w poniedziałek kompaktowego Nikona. 12,2 megapiksela ma. Niech mi ktoś wytłumaczy po co, jak z powodu małej matrycy i kiepskiej optyki odbitki 9x13 będą kiepsko wyglądać.
Kupiłem w poniedziałek kompaktowego Nikona. 12,2 megapiksela ma. Niech mi ktoś wytłumaczy po co.
to było jakieś 3 lata temu na weselu... podchodzi brat pani młodej i pyta ile ten mój aparat ma pixli... 6mpix... e to ch...y mój ma 8 ... i wyciągnął z kieszeni HaPeka ... powstrzymałem śmiech ale było ciężko :)
więc wiesz.... mpix są po to żeby się chwalić
il Dottore
29-05-2010, 12:45
No NIESTETY nie mogę Cię powstrzymać... miałem ostatnio w ręku zabawkę Dżygita i nie znajduję argumentów przeciw zakupowi. :)
Jeśli oczywiście ktoś realnie tego potrzebuje.
Ja kupię 1D dopiero przed wyjazdem do Afryki, na rajdach w przeciwieństwie do Dżygita nie bywam i opancerzenie mi póki co niepotrzebne.
Ale aparacik - sam miodzio! :)
justanimage
01-06-2010, 10:16
tylko iso slabe..
1d classic:
ISO 800
crop 100%
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img41.imageshack.us/i/1diso800.jpg/)
ISO 3200
100% crop, odszumiony w darmowym noiseware:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img22.imageshack.us/i/3200pc.jpg/)
krótko mówąc tragedia ;)
MacGyver
01-06-2010, 10:43
10 z jedynki, i 12 z piątki to rozsądna ilość.
Najwyższa rozsądna. Pomijając brak progresji jakości obrazka wraz ze wzrostem ilości "empeiksów" pojawia się problem wielkich plików. Kart CF można sobie dokupić, majątku teraz nie kosztują, ale potrzeba dokupowania kolejnych nowych dysków do archiwizacji jest dalece denerwująca.
Chore dla mnie jest 18 megapikseli w 7D.
Dla mnie był to koronny argument przeciwko tej puszce :-)
Hellfire
02-06-2010, 23:17
Wreszcie mam ostre zdjęcia. Autofocus nie jest bogiem na dzielnicy, ale i tak niszczy obiekty. Nie wiedziałem, że mam ostre szkła ;] Dziękuję, że kiepsko mi odradziliście kupno Mk III. Teraz ciągle się łudzę, że zacznę robić w końcu dobre zdjęcia.