PDA

Zobacz pełną wersję : Finał House MD w całości filmowany 5D mk II

pawelknapik
13-04-2010, 21:07
Ciekawostka dla fanów serialu (i Canona!), ale też moim zdaniem bardzo zgrabna zagrywka marketingowa ze strony Canona. Pełniejsze info tutaj (http://gizmodo.com/5515991/house-season-finale-shot-entirely-on-a-canon-5d-mark-ii), w skrócie: 5D + stałki Canona + 24-70 + 70-200, bez użycia statywów i gadżetów stabilizujących sprzęt. Premiera 17 V 2010.

missgruszka
13-04-2010, 22:17
Efekt może być ciekawy... dzięki za info:)

iREM
14-04-2010, 09:36
Też czytałem. Ciekawe jaki będzie efekt. BTW wczorajszy odcinek reżyserowany przez aktora grającego Housa był kapitalny :-)

jotes25
14-04-2010, 09:51
bez użycia statywów i gadżetów stabilizujących sprzęt.

Tam nigdzie nie ma napisane, że nie używali statywów.

yanovitz
14-04-2010, 10:16
Uzywali 'malego' statywu, ale wiekszosc zdjec z reki -z innego serwisu.

deffik
14-04-2010, 11:33
http://www.house-md.pl/en/2010/04/10/czym-nakrecono-final-szostego-sezonu-serialu-house-md/

część materiału filmowego jest poświęcona właśnie kręceniu finału sezonu 5DmkII.

patric89
14-04-2010, 18:23
z niecierpliwością bede czekał na ten odcinek.

smigaczka
12-05-2010, 13:21
Nie wiecie czy już tez odcinek nie wyszedł przypadkiem?
Jestem ciekawa jak technicznie będzie to ugryzione.
Ale podoba mi się sam koncept krecenia filmu aparatem. Znaczy to nie mniej niz ze Canon 5tka naprawdę daje technologicznie radę :)

akustyk
12-05-2010, 16:28
wczoraj ogladalem zajawke tego odcinka. bodajze na vimeo lezy...

jesli mam byc szczery to... mnie sie tez podobaja zabawy GO matrycy FF i np. filmy Laforeta to byl cud miod i orzeszki. ale jak ogladam 3-minutowa zajawke serialu, w ktorym notorycznie AF bladzi i raz na ruski rok ostrosc ustawia sie tam gdzie trzeba...

porazka. I'm sorry, bo to jest mega-trendi-dzezi-czoki-moczi i w ogole, ale to wyglada po prostu bez sensu. sa w tym trailerze moze 2-3 fajne ujecia gdzie ta zabawa GO ma sens, ale poza tym to jest po prostu bez sensu. caly ten szum narobil reklamy Canonowi, ale efekt koncowy jest zwyczajnie kiepski.

na moje oko po prostu nie ta technologia. matryca ma wypasione mozliwosci, ale dopoki Canon nie zrobi obiektywow gwarantujacych szybkie nastawianie ostrosci w trybie filmowania, to to jest bajer. chwilowo modny i glosny, wiec to ujdzie, ale za 3-4 lata bedziemy na to patrzec z zazenowaniem jak mozna sie bylo taka kupa jarac.

w statycznych scenach u Laforeta to to sie sprawdzalo, ale w tym Housie wyglada to po prostu jak spieprzona produkcja. sprzetem, ktory nie potrafi nastawic ostrosci. sorry

Tezet-gdynia
12-05-2010, 16:49
O to chodzi ? http://www.popcorner.pl/popcorner/1,81588,7862190,Zobacz_2_minuty_z_finalu_House_a.h tml

Tak prawde piszac, gdyby nie bylo wiadomo ze to jest krecone lustrem canona, to wszyscy by sikali z och'ami i ach'ami na temat tej produkcji... A to ze focus sie gubi? Bo pewnie ma sie gubic, i tworzyc atmosfere, jakiejs takiej niepewnosci lub czegos tam. Przeciez mogli sceny krecic po setki razy i je dopracowywac w najmniejszym szczegole. Czyzby umknely im takie "male" szczegoly jak wypadniecie kogos z GO ? Nie sadze. Poza tym, warto czasami poprzygladac sie innym filmom, w kinie, poza kinem, w tv. Nie sa krecone lustrzankami a profi kamerami, a jednak pomimo tego zdarzaja sie podobne, jak nie gorsze wpadki ;)

Czacha
12-05-2010, 16:53
akustyk, pomijajac to, ze w czasie filmowania nie uzywa sie AF, to w sumie masz racje :mrgreen: wiadomo o co chodzi z kreceniem odcinka lustrzanka - reklama, reklama, reklama ... mozliwosci obecnych lustrzanek w kreceniu filmow sa mniej wiecej takie jak mozliwosci robienia zdjec kompaktem za 500zl w porownaniu do 5D z eLka :)

deffik
12-05-2010, 18:08
Ciekawe czy używali także takiego(bądź podobnego) sprzętu do tego 5DmkII

https://canon-board.info/imgimported/2010/05/mbu0w0-1.jpg
źródło (http://i42.tinypic.com/mbu0w0.jpg)

Czacha
12-05-2010, 20:52
jestem przekonany ze nie latali z 'czystym' body bo to masochizm ;)

micles
21-05-2010, 01:07
jestem przekonany ze nie latali z 'czystym' body bo to masochizm ;)Potwierdzam :P Jakoś obudować to to trzeba, nie ma bata.

Kr4nkEd
21-05-2010, 01:21
Jakiś rail, follow focus i monitor to podstawa moim zdaniem.
Przynajmniej 2 osoby do obsługi takiego zestawu w przypadku bardziej dynamicznych scen również.
Leżą na vimeo filmy z przykładami takich prac.
Np. 15 minutowy backstage z kręcenia kilkunastosekundowej sceny z paroma, acz mocnymi przejściami focusa. Sporo prób, kłopotliwe to było.
Prawie sobie puller nadgarstek wykręcił kilka razy :)

allxages
21-05-2010, 01:22
Link wrzucony w temacie coś mi nie działa, tzn. film się nie wyświetla. Gdzie ten trailer mozna oglądnąć? Bo na vimeo wpisanie 'dr house' jest troche bezsensu..

micles
21-05-2010, 01:29
Np. 15 minutowy backstage z kręcenia kilkunastosekundowej sceny z paroma, acz mocnymi przejściami focusa. Sporo prób, kłopotliwe to było.Link please :D

dziobolek
21-05-2010, 01:34
Tak prawde piszac, gdyby nie bylo wiadomo ze to jest krecone lustrem canona, to wszyscy by sikali z och'ami i ach'ami na temat tej produkcji... A to ze focus sie gubi? Bo pewnie ma sie gubic, i tworzyc atmosfere, jakiejs takiej niepewnosci lub czegos tam...

Podzielam zdanie, zwą to ponoć zamysłem reżyserskim ;)
Po obejrzeniu całego odcinka mam bardzo pozytywne odczucia.
Ogólnie IMHO udana produkcja.

Pozdrówka!

gavin
21-05-2010, 08:46
Widziałem wczoraj. Na prawdę spoko to było.

iREM
21-05-2010, 13:07
W tym odcinku było to genialnie zrobione. Podobał mi się pomysł, scenariusz i sposób prowadzenia, już nie tylko kamery ale i samej GO.
Ponieważ intrygowała mnie końcowa scena oglądałem to wielokrotnie klatka po klatce. Bardzo ciekawy efekt moim zdaniem, byle nie był teraz potocznie nadużywany w scenach (zwłaszcza) bez uzasadnienia.

trzeszcz6
22-05-2010, 16:38
http://www.youtube.com/watch?v=yAaZZQhuyMo&feature=player_embedded ten fragment odcinka :)

RUTRA007
25-05-2010, 08:42
Uważam, że canon zrobił sobie świetną reklamę, ale mam raczej negatywne spostrzeżenia z odbioru. Sceny nagrywane aparatem są statyczne i by to ożywić musiano nadrobić montażem. Jest on siłą rzeczy bardzo dynamiczny, co jednak bardziej pasuje do klipów czy kina akcji. Tu mnie to raziło.
Musiano pokazać, że sprzęt to żyleta, co wymusiło kilka ujęć, a samemu H.L. dodano (a raczej nie odejmowano) z 10 lat.
Ponadto wszystko odbywa się raczej na jednym planie, co również ograniczało twórców.
Generalnie, jako canonier - super ciekawostka, jako widz - negatyw.

agadam
26-10-2011, 21:34
Dla zainteresowanych. Jest to ostatni, 22 odcinek 6 sezonu. Polecam! :)