PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie oprogramowanie do obróbki

rajax
07-04-2010, 14:45
Witam. Zakupiełm 40D bez pudełka i płyt CD. Pytanie w jakie oprogramowanie się zaopatrzyć. Chodzi mi o obróbke zdjęć, i potrzebuje chyba czegoś żeby RAW-y zrzucać do kompa, bo czuytnika CF nie mam.
Słyszałem o Photoshopie oczywiście, tylko czy nie zgine w tych milionach opcji. To raczej instalka na stacjonarny, ale chciałbym tez coś co moge z pedriva odpalać, bo mam laptopa którego bede zabierał na podróże, ale niestety za wiele nie chce tam instalować, bo miejsca mało, a fotki jeszcze musza wejść.

MariuszJ
07-04-2010, 14:49
Witam. Zakupiełm 40D bez pudełka i płyt CD. Pytanie w jakie oprogramowanie się zaopatrzyć. Chodzi mi o obróbke zdjęć, i potrzebuje chyba czegoś żeby RAW-y zrzucać do kompa, bo czuytnika CF nie mam.
Słyszałem o Photoshopie oczywiście, tylko czy nie zgine w tych milionach opcji. To raczej instalka na stacjonarny, ale chciałbym tez coś co moge z pedriva odpalać, bo mam laptopa którego bede zabierał na podróże, ale niestety za wiele nie chce tam instalować, bo miejsca mało, a fotki jeszcze musza wejść.

Eos utility do zrzucania zdjęć, DPP do obróbki. Jest na płycie, której nie masz. Nie powinienem Ci nic polecać w tym duchu, ale niektórzy po prostu kopiują tę płytę od znajomego.

malkontent
07-04-2010, 14:54
Eos utility do zrzucania zdjęć, DPP do obróbki. Jest na płycie, której nie masz. Nie powinienem Ci nic polecać w tym duchu, ale niektórzy po prostu kopiują tę płytę od znajomego.

Można też poszukać w podforum Software. Jest tam sporo linków do darmowego oprogramowania, także jest opisany sposób jak ściągnąć najnowszą wersję DPP jeżeli nie ma się płytki z instalatorem.

rajax
07-04-2010, 16:03
Ok. Jako że nie mam płytek to czy te programy o których piszecie są najbardziej optymalne, czy może inne programy licencjonowane sa lepsze. Bo jezeli tak to jakie, zawsze costam sobie znajdę w necie :twisted:

najeli
07-04-2010, 16:18
Weź lepiej te 30zł zainwestuj w czytnik ;-)

sadi31
07-04-2010, 16:52

znajdz program w wersji portable - bez koniecznosci instalowania
do canonów dobry jest pakiet canon viever, canon utilities - do pobrania ze strony canona
camera raw, photoshop, lightroom, gimp, acdsee,

martyna_p
07-04-2010, 17:22
Do zrzucania zdjęć, to najszybciej i najlepiej mieć czytnik. A do obróbki to albo DPP, albo Ligtroom, choć i w Picassie można rawy obrobić :D (ale nie polecam)

allxages
07-04-2010, 17:34
Ok. Jako że nie mam płytek to czy te programy o których piszecie są najbardziej optymalne, czy może inne programy licencjonowane sa lepsze. Bo jezeli tak to jakie, zawsze costam sobie znajdę w necie :twisted:

A aparat też znalazłeś u kogoś w plecaku?!

dziobolek
07-04-2010, 19:10
Lightroom 3 beta chwilowo free do testów, ogólnie Lightroom lub DxO Optics pro 6 polecam.

Pozdrówka!

deffik
07-04-2010, 20:20
@Rajax
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=778099&postcount=23

a potem update'y do najnowszej wersji. Przynajmniej będzie legalnie.

rajax
07-04-2010, 22:29
A aparat też znalazłeś u kogoś w plecaku?!

A co trzeba być od razu bandytą, żeby program z netu ściągnąć ???
Jak jesteś tak od razu z PIS'u to kupiłem za 1650 zł :evil:

Dzięki wielkie wszystkim za pomoc.

allxages
07-04-2010, 22:43
Jak jesteś tak od razu z PIS'u to kupiłem za 1650 zł :evil:

Kupiłeś aparat bez pudełka i bez CD i jeszcze szukasz pirackiego oprogramowania. No sorry, ale dziwisz się że to wygląda dość "podejrzanie"?

dziobolek
07-04-2010, 22:56
Kupiłeś aparat bez pudełka i bez CD i jeszcze szukasz pirackiego oprogramowania. No sorry, ale dziwisz się że to wygląda dość "podejrzanie"?

I co z tego że bez pudełka, to od razu kradziej i bandyta???
Ja swoje też wyrzuciłem.
Wiesz, ja tam nigdzie nie widzę nic o pirackim oprogramowaniu.
Ja też, zanim zdecyduję się na zakup, wolę przetestować wersję próbną
których to pełno w sieci i można sobie coś tam ściągnąć,
co nie jest równoznaczne z piractwem.

Pozdrówka!

allxages
07-04-2010, 23:17
Jeżeli

może inne programy licencjonowane sa lepsze. Bo jezeli tak to jakie, zawsze costam sobie znajdę w necie

i

Jak jesteś tak od razu z PIS'u

nie sugeruje Ci nic o nielegalnym licencjonowanym oprogramowaniu, to ktoś jest naiwny. Możliwe, że ja.

A jeżeli mam racje (no niech autor pytania teraz zaprzeczy, przecież wiadomo że napewno nie o to mu chodziło), to dodając ton jego wypowiedzi, który świadczy o około 15 latach na tej planecie, łatwo idzie mi uwierzyć że tak samo jak łatwo ściąga się kradzione oprogramowanie, tak samo łatwo kupuje się kradziony sprzęt.

Przepraszam za brak wiary w ludzi.

PS. Rozumiem wyrzucanie pudełek, sam bym tak robił gdyby nie fakt że przy odsprzedaży większość lubi te pudełka układać na strychu. Wyrzucanie płyt CD nie rozumiem.

rajax
08-04-2010, 10:31
Głupi kolego jestes i tyle. Jak to mówisz, "Przepraszam za brak wiary w ludzi".

Jak byś był trochę sprytniejszy, to widział byś że podstawą tego czy sprzęt jest legalny, jest dowód zakupu i gwarancja, którą POSIADAM ! Jeżeli brak pudełka i płyt CD jest dla Ciebie wyznacznikiem tego że jestem paserem, to lecz się, lub zapisz do partii Jarka Kaczyńskiego. Zresztą piszesz nie na temat w moim poście i zmuszasz innych do tego, także mnie. Co do wieku to przemnóż swoje śmieszne wyliczenia razy dwa, jezeli potrafisz.

Jak juz inni zauważyli, nie ma nic złego w tym jak sobie potestuję wersję danego programu za free. A co zrobie potem to moja sprawa.

Dzięki za wypowiedzi na temat. Pozdrawiam.

mk307
28-04-2010, 15:00
co do oprogramowania zawsze można zainstalować 30 dniową wersję darmową a później ją odinstalować, zainstalować inny program do obróbki, i tak 6 miesięcy, a później strzelić, format windowsa na nowo i ponownie darmowe wersje, legalnie, bez cierpienia i stresu.

MariuszJ
28-04-2010, 16:47
co do oprogramowania zawsze można zainstalować 30 dniową wersję darmową a później ją odinstalować, zainstalować inny program do obróbki, i tak 6 miesięcy, a później strzelić, format windowsa na nowo i ponownie darmowe wersje, legalnie, bez cierpienia i stresu.
Lekko żenujące rady, takie "polskie".

malkontent
28-04-2010, 16:54

To ja już wolę dla swojego komfortu poszukać jakiegoś darmowego oprogramowania, jak np. rawtherapee lub zainwestować 300 zł w photoshop elements.

MariuszJ
28-04-2010, 17:06
To ja już wolę dla swojego komfortu poszukać jakiegoś darmowego oprogramowania, jak np. rawtherapee lub zainwestować 300 zł w photoshop elements.
DPP jest zbyt darmowe... musi gówniane...

Krzychu
28-04-2010, 19:11
Lekko żenujące rady, takie "polskie".

Dokładnie - zwykłe dziadostwo... Poza tym wcale nie legalnie - posiadanie czegoś co działa bez cracka nie oznacza że to jest legalne bo żeby było musi spełniać warunki licencji...

Vitez
29-04-2010, 19:39

Oceniając po postach to zapewne prowadzisz jakąś działalność, zapewne i ślubną?
Jeśli tak i z softem "firmowym" robisz jak wyżej to już Ci współczuję jeśli kiedyś konkurencja podsunie Policji pomysł przetrzepania Ci kompa...

dziobolek
30-04-2010, 00:40
DPP jest zbyt darmowe... musi gówniane...

Największą wadą DPP jest... jego cena ;-)
Gdyby trza było na ten soft wywalić kupę mamony,
to by się ludziska zabijali by dorwać "pirata" :twisted:

Pozdrówka!

mk307
30-04-2010, 08:18
Do Viteza podałem przykład jak można to uczynić, powiem też inaczej niech rzuci kamień ten co ma wszystko w swoim kompie oryginalne ...

dziobolek
30-04-2010, 10:30
... oryginalne ...

Chyba raczej legalne powinno być.

ARN
30-04-2010, 10:35
Do Viteza podałem przykład jak można to uczynić, powiem też inaczej niech rzuci kamień ten co ma wszystko w swoim kompie oryginalne ...

Ja mam wszystko legalne i oryginalne.
Tylko po co mam rzucać kamieniami? :rolleyes:

Krzychu
30-04-2010, 11:47

Pewien jesteś ? Żebyś się trochę nie poobijał... ;-)

dinderi
01-05-2010, 09:32
niech rzuci kamień ten co ma wszystko w swoim kompie oryginalne ...Wolisz taki okrągły, płaski, czy kanciasty? Jak by co, mogę dorzucić żwiru ;)

allxages
04-05-2010, 21:43
Żywot Briana...:)

vidocq
05-05-2010, 22:29
... powiem też inaczej niech rzuci kamień ten co ma wszystko w swoim kompie oryginalne ...
Wszystkie podzespoły samodzielnie złożonego komputera mam oryginalne.
Żadnych podróbek.
Serio.