Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wylecą ze szkoły za zdjęcia...

aptur
30-03-2010, 13:18
Link do artykułu:
http://lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,7715563,Wyleca_ze_szkoly_za_zdjecia__na_kt orych_sie_obejmuja_.html

Ciekawe co o tym sądzicie. Dla mnie to paranoja. Ktoś ma problemy aby odróżnić kreację od rzeczywistości. To tak jak z opinią, że Black Sabbath to sataniści itp. O tym jakie "zdjęcia" można zobaczyć na NK to już nie wspomnę.

mate00sh
30-03-2010, 13:19
Ciemnogród i tyle w temacie.

Parteq
30-03-2010, 13:21
Ciemnogród i tyle w temacie.

Nic dodac nic ujac.

"Uczą się dobrze. - Mają mnóstwo zainteresowań - Marta Konarzewska, ich polonistka i była wychowawczyni nie może się nachwalić. - Znają nie tylko lektury. Także prozę Edgara Allana Poe, Dostojewskiego, Jelinek. Kiedy mówię: "Potworne, jak u Kafki", rozumieją doskonale, bo "Proces" też już czytały.

"Co z tego, że jesteśmy niepełnoletnie, skoro nasi rodzice wiedzą o tych fotografiach i je akceptują? Na fotoblogu reprezentujemy tylko siebie, nie szkołę, bo nie ma nawet jej numeru. No i w końcu obejmując się nie robimy niczego złego" - zastanawiały się po wyjściu od wicedyrektorki. "Te zdjęcia to nasza prywatna sprawa" - uznały i ich nie usunęły."

iktorn92
30-03-2010, 13:59
Po prostu brak słów.

gonzo44
30-03-2010, 14:10
Myślałem, że obecna postawa szkół jest mocno liberalna w stosunku do tej jaką znam z własnego, nie najlepszego doświadczenia, i czasy zastraszania się skończyły. Liczę, że sprawa skończy się tym, że to władze szkoły będą musiały ją opuścić, najlepiej z zarzutami prokuratorskimi.

Feelip
30-03-2010, 14:30
Mam nadzieję, że sprawa skończy się w sądzie przeciw władzom szkoły... A ze szkoły z takim ciemnogrodem na czele to sam bym uciekał czym prędzej.

namoamo
30-03-2010, 14:51
N-k, fotka.pl itp. co trzecia małolata robi sobie zdjęcia w bieliźnie przed lustrem, mnóstwo fot z alkoholem, narkotykami i jakoś nie ma problemu z "godnym reprezentowaniem szkoły"! Brak słów..

Ernest_DLRS
30-03-2010, 14:56
Troche śmieszy fakt, że Gazeta Wybiórcza od razu temat przestawia na tor "homofobii", co to takiego dziwnego że laski się obejmuja?? A czego to czasem one nie robią ((: a lezbijkami nie muszą wcale być... Ale Gazeta Wybiórcza od razu korzysta z okazji i sieje swoje gejowe ziarno......

A co do szkoły - szkoda komentarza, ja bym się przenosił bez wachania, co to ich obchodzi w ogóle... Stare pierdy pewnie geriatyki i im cholesterol ciśnienie podnosi we krwi...

jkl8
30-03-2010, 14:58
A ja myślę tak, skoro pani wicedyrektor może naciskać na uczennice, aby usunęły swoje zdjęcia z prywatnego fotoblogu, to można również naciskać na władze szkolne o podanie przyczyny. Innymi słowy zamiast bić pianę na forum można spróbować wysłać e-mail do szkoły i spytać czemuż to tak się dzieje. Wygooglowałem, że szkoła posiada swoją oficjalną www na której oczywiście podany jest kontakt zarówno e-mail jak również telefoniczny do szkoły, ba podany jest również kontakt do rzecznika praw ucznia. Sam muszę poczytać te szkolne statuty. Warto jednak wstawić się za dziewczynami, a sądzę że jak się zrobi szum i p. wice będzie co chwilę pytana "a dlaczego" to może ktoś przemyśli sprawę.
Co sądzicie o takiej akcji pytania szkoły?

talarczyk
30-03-2010, 15:52
Od razu pewnie nie wylecą. Szczególnie po takim "szumie w mediach".

Prawda jest taka, że wszystko zależy nie tyle od praw statutów, a od dyrekcji i ludzi, którzy w szkole są "na górze". Z własnego (bliskiego mi ze wzgl. na wiek :) ) doświadczenia widzę jak bardzo różnią się poglądy nauczycieli. Z jednym da się pogadać o wszystkim, drugi będzie tępił każde zachowanie niezgodne z jakimś tam jego, nazwijmy to, wzorcem. Z jednym da się pogadać o seksie i innych tematach tabu, a drugi będzie chciał wyrzucić dziewczynę za zbyt krótką spódniczkę. Takie są realia.

Samej sytuacji nie chcę oceniać bo nie znam ani szkoły, ani dziewczyn, ani dyrekcji. Jednak patrząc na te zdjęcia nie widzę w nich nic "artystycznego". Nie chodzi mi tu o "milcesowe czepianie się techniki" ( ;) ), a o samą zawartość tych dwóch zdjęć. Dwie wystylizowane laski w dość jednoznacznej dla przeciętnego nastolatka sytuacji (bo nie można tu mówić, wg. mnie o "przyjacielskim uścisku"). Po prostu dla mnie za dużo szumu wokół czegoś takiego się tworzy. No ale fakt - szkoła nie powinna próbować wywierać takiego wpływu na uczniów, szczególnie, że w tym przypadku była pełna akceptacja rodziców, a zdjęcia nie były opisane etykietką "jesteśmy z tego LO". Niech dyrekcja spojrzy czasem choćby na wspominaną naszą-klasę... :roll:

PS
Najbardziej rozbawił mnie zarzut "propagowania odchudzania":mrgreen:

Vitez
30-03-2010, 15:53
Co sądzicie o takiej akcji pytania szkoły?

A po co się tak bawić. Od razu do sądu szkołę z pozwem o naruszenie prywatności. Tym bardziej jeśli rodzice znają i akceptują te zdjęcia.

MM-architekci
30-03-2010, 16:03
Kolezanka z Poznania wlasnie ma podobna sytuacje , musiala usunac akty ( a jest juz pelnoletnia ) klasa maturalna wiec szkole chce skonczyc. Skarga do kuratorium poleci pozniej.

Ja bym taka szkole do sadu pozwal po prostu. Takie rzeczy sa karygodne.

Mellan
30-03-2010, 16:04
A po co się tak bawić. Od razu do sądu szkołę z pozwem o naruszenie prywatności....

To szalenie ryzykowne iść na udry ze szkołą... Dziewczyny wygrają, ale "uwalą" je z chemii czy innego przedmiotu.
Coś wiem na ten temat, bo na początku lat 80-tych walczyłem o prawo noszenia długich włosów. Maturę (z wysoką notą) skończyłem w trzeciej szkole.

talarczyk
30-03-2010, 16:09
To szalenie ryzykowne iść na udry ze szkołą... Dziewczyny wygrają, ale "uwalą" je z chemii czy innego przedmiotu.

Chyba, że akurat pozew złoży się ze zmianą dyrekcji szkoły, chociaż i tak grono pedagogiczne prawdopodobnie usadzi lub w inny sposób zmusi ucznia do zmiany szkoły.

Coś wiem na ten temat, bo na początku lat 80-tych walczyłem o prawo noszenia długich włosów.
A więc to nie tylko dzisiaj niektórzy nauczyciele są... :mrgreen:

jkl8
30-03-2010, 16:54
Od razu do sądu szkołę z pozwem o naruszenie prywatności.
No tak, ale to nie jest moją kwestią. Pozew o naruszenie prywatności mogą złożyć rodzice/opiekunowie a nie jakiś internauta.

Od razu pewnie nie wylecą. Szczególnie po takim "szumie w mediach".
Prawda jest taka, że wszystko zależy nie tyle od praw statutów, a od dyrekcji i ludzi, którzy w szkole są "na górze".
a zdjęcia nie były opisane etykietką "jesteśmy z tego LO".
Najbardziej rozbawił mnie zarzut "propagowania odchudzania":mrgreen:

No ja to bym właśnie chciał tego szumu trochę dołożyć. Choćby po to żeby "ktoś na górze" zrozumiał skoro są statuty to zobowiązują one zarówno uczniów jak i grono pedagogiczne i doprawdy nie wiem czy nie bardziej właśnie to grono.
A na jakiej podstawie p. wice chce cenzurować internet? Czyżby poczuła się Chińczykiem? Głupią reklamę zrobiła sobie i swojej szkole p. wiece, gdyby nie jej reakcja to kto by wiedział z jakiej szkoły są te uczennice, a tak wie to całkiem sporo ludzi.
Tak propagowanie odchudzania to jest śmieszne, ale to że w gabinecie zbiera się sąd kapturowy w skład którego wchodzi pielęgniarka to jest już straszne. No chyba że p. wice i pedagog obawiały się zasłabnięcia jak zobaczą zdjęcia propagujące odchudzanie więc zabezpieczyły sobie pomoc medyczną.

oxydum
30-03-2010, 19:34
Szkoda, że drewniany kołek jest bardziej rozgarnięty niż te nauczycielki. Zamiast nieść kaganek oświaty, wciągają nas w mroczne średnowiecze, panie chybą głęboko tkwią w poprzedniej epoce. Choć za komuny ostro narozrabiałem, zanim wyrzucili mnie ze szkoły średniej. Po tygodniu przyjęli ponownie ;)

Wielkie brawa za zdjęcia. Trzymajcie się dziewczyny, nie dajcie się i powodzenia na maturze.

nagor
30-03-2010, 21:49
Coś wiem na ten temat, bo na początku lat 80-tych walczyłem o prawo noszenia długich włosów. Maturę (z wysoką notą) skończyłem w trzeciej szkole.

hehe u mnie w technikum dyro tez rzucił mi kilka razy textem że mam ściać włosy albo nie podejde do matury, ale twardo odpowiadałem zawsze ze nie zetne.
wiem ze pod koniec szkoły znudziły mi się długie wlosy i zaczałem je dość mocno skracac ale i tak były długawe i tak przystapiłem w dłuższych włosach do matury która zdałem dosć dobrze.

a dodam ze szkoła mundurowa;)

arturs
30-03-2010, 22:48
Szkoda, że drewniany kołek jest bardziej rozgarnięty niż te nauczycielki. Zamiast nieść kaganek oświaty, wciągają nas w mroczne średnowiecze, panie chybą głęboko tkwią w poprzedniej epoce.

Bo zamiast kaganka oświaty - niosą kaganiec oświaty i próbują w niego ubrać uczniów :mrgreen:

Tezet-gdynia
30-03-2010, 23:29
Juz kiedys byla podobna "afera" - http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,3189021.html - troche na inna skale, troche inne zdjecia, troche lepsze warunki - z tego co pamietam - oplacili jej prywatna szkole.

A ta akcja to jaka pomylka, wyglada to jak nadinterpretacja wielu rzeczy przez wlasna zazdrosc. Najczesciej wlasnie wynika wszystko z zazdrosci. Mnie kocili - bede kocil. Ja musialam chodzic w mundurkach - to i innym nie pozwole na odrobine luzu. I temu podobne sytuacje. Teraz - jesli padlo A - musi pasc B - niech zarzad szkoly (przeciwny takim zdjeciom) - wejdzie na nasza-klase - i wyloni wszystkich laureatow do zmiany szkoly. Przeciez nie mozna traktowac jednych rowno, a drugich "rowniej". Ale jak wiadomo - ktos musi byc rowniejszy. Dodatkowo, pewnie na te nauczycielki tez znalazlo by sie duzo rzeczy ktore dyskwalifikuja je w tym zawodzie. Ciekaw jestem jak ta sprawa sie rozwinie - ale mam nadzieje ze nie rozejdzie sie to bez porzadnego echa. Z takiej szkoly sam bym uciekl. Nigdy w szkole nie bylem swiety, ale mialem naprawde w porzadku nauczycieli z ktorymi mozna bylo porozmawiac na kazdy temat - nawet z tymi najbardziej "z pozoru dretwymi".

oszczepnik
30-03-2010, 23:36
Mnie to wcale nie dziwi, sam pracuję w tym środowisku i czasem ręce opadają. Człowiek sam się zastanawia skąd ludziom przychodzą takie pomysły do głowy. Dyrektorka po prostu starała się zaistnieć nic więcej, jak dla mnie zwykła zazdrość jeśli nie mają tego zastrzeżonego w statucie (a pewnie nie mają - no bo niby w jaki sposób)) to może sobie grozić. Żal i już,pewnie dziewczyny wystąpiły "przed szereg" i zostały skarcone, bo to musi być jak dawniej wszystko szare i równe. Śmiech
pozdr

czupaczups
31-03-2010, 00:23
Te dziewczyny mają talent, są twórcze i pomysłowe a te zdjęcia są według mnie na wysokim poziomie. Żyjemy w republice bananowej gdzie każdemu chce się pokazać miejsce w szeregu szarej codzienności. Wstyd mi za TAKICH pedagogów, machina podłości i zazdrości próbuje zgnieść talent młodych ludzi zamiast pomóc w ich rozwoju. Przez takich ignorantów marnuje się wiele talentów, bo są inni, bo chcą coś robić, bo są twórczy itd. I dziwią się ci idioci że młodzi, utalentowani ludzie opuszczają nasz kraj. Trzymam kciuki za te dziewczyny, może kiedyś zobaczę wystawę fotografii, spektakl lub film z udziałem któreś z tych dziewczyn pod warunkiem ze nikt nie zniszczy w nich ducha kreatywności. Tyle ode mnie bo zacznę przeklinać. Jak ktoś zna tę fotografkę to niech zaprosi na forum tu nie zginie.

AMMarshall
31-03-2010, 08:14
Te fotki są naprawdę dobre!
Dziewczyny mają talent!

Słuchajcie - może napiszemy parę listów do p. dyrektor i body pedagogicznego??

Może podeślemy im na mejla kilka setek "artystycznych" fotek a'la "roznegliżowana gówniara, strzał z wyciągniętej ręki"... ??

Co wy na to??

No jest nas troszkę...

galekeg
31-03-2010, 08:22
Dajecie się wkręcać "wybiórczej", redaktor szuka podtekstów i sensacji,a tak zgodnie z obowiązującymi przepiami oświatowymi dyrektorka tym dziewczynom nie może nic zrobić, co najwyżej postraszyć i właśnie to robi.
(W kontakcie z uczniem nauczyciel jest na straconej pozycji, wystarczy wygadana mama, wizyta w kuratorium, i pani dyrektor stanie się "malutka". Obecnie jest walka o każdego ucznia i nikt się ich nie pozbywa, przypomnijcie sobie "wielkie" afery w szkołach i jakie kary ponieśli uczniowie? -trochę szumu medialnego i powrót do codzienności)

jkl8
31-03-2010, 09:20
Dajecie się wkręcać "wybiórczej",
Nie jestem pewien czy w tym przypadku daję się wkręcać. Sądzę, że kolejność była następująca: zdjęcia - fotoblog - szkolny sąd kapturowy - artykuł w gazecie. Nie sądzę, aby zdarzenie zostało zainspirowane przez redaktora szukającego sensacji. I nie bagatelizowałbym problemu, że p. wice próbuje jedynie postraszyć dziewczyny bo nie ma przepisu na usunięcie ich ze szkoły. Jeśli nie ma takiego przepisu (czytałem status szkoły zamieszczony na ich stronie www) to nie może być przyzwolenia na zastraszanie uczniów. No chyba że w tej szkole p. wice może stawiać się ponad prawo.

Słuchajcie - może napiszemy parę listów do p. dyrektor i body pedagogicznego??
No jest nas troszkę...
Ja wyszukałem stronę www tej szkoły na której podane są kontakty email do szkoły i szkolnego rzecznika praw ucznia już do nich napisałem. Podany jest tam także nr tel. do szkoły, ale również do dyrektora i wicedyrektora. Jeśli podeślemy im, tak popularne w necie, zdjęcia roznegliżowanych "foczek" to grono powie, że to nie ich uczniowie czyli mało ich to obchodzi. Zresztą nie jest istotne czy takich zdjęć jest dużo czy mało. Najważniejsze jest to czy dyrekcja nie wybiega przed szereg próbując ukarać za nie uczennice. Czy mają do tego prawo, może pójdą dalej i będą karać uczniów wyrzuceniem ze szkoły za przechodzenie na czerwonym świetle, deptanie trawników itp.
Po lekturze statutu szkoły wydaje mi się, że trzeba wykazać się sporą kreatywnością żeby naginając jego zapisy udowodnić założoną tezę: trzeba smarkuli utrzeć nosa. Oburzamy się jeśli ktoś zabrania nam fotografowania w miejscach publicznych chociaż dobrze wiemy, że nie ma ku temu podstawy prawnej. Tu również nie widzę podstawy, a jednak mało kto chce zareagować.

zmaku
31-03-2010, 10:16
Na gazeta.pl już napisali, że za uczennicami wstawiło się kuratorium i wiceprezydent Łodzi d/s oświaty. W rozmowach z nimi dyrekcja twierdzi, że wcale nie chciała "zachęcić" dziewczyn do zmiany szkoły :D

oszy
31-03-2010, 10:25
A nawet jest kupiec na zdjęcia! Nieźle, czyli trzeba robić szum.
z gazeta.pl "Do redakcji zgłosiło się też kilka osób ... a także Czytelniczka, której zdjęcia tak się spodobały, że chce je kupić."

galekeg
31-03-2010, 10:46
Ja dalej twierdzę że chodzi tylko o szum medialny i zaistnienie. Na tej sytuacji skorzystali wszyscy i dzieci, i szkoła (damowa reklama), a trzymając się obowiązującego prawa - z czym w Polsce jest ogromny problem - sprawy by nie było.

MM-architekci
31-03-2010, 11:46
szum medialny to zrobila gazeta a nie strony ktore w niej uczestnicza , chyba ze same poszly do gazety zeby ten szum zrobic i w sumie dobrze

blazejs
31-03-2010, 13:30
http://www.maxmodels.pl/elyssa.html

westu
31-03-2010, 20:28
Mnie się zdjęcia bardzo podobają...

Adso
31-03-2010, 21:03
zdjęcia są fajne, ale bez rewelacji jakiejś, natomiast co do pozywania szkoły czy dyrekcji szkoły do sądu to zalecałbym daleko idącą ostrożność. Dziewczyny mają przed sobą jeszcze trochę nauki i zapewne maturę a z doświadczenia własnego wiem, że z nauczycielami nikt jeszcze nie wygrał, to się nie zmieniło od czasów kiedy ja chodziłem do szkół, są w stanie zagiąć jeśli się uprą więc zmiana szkoły i tak może okazać się nieunikniona. I zgodziłbym się z MM... dziewczyny same robią koło tego szum.

oszczepnik
31-03-2010, 23:37
Pisanie do szkoły dziesiątek maili czy innego rodzaju postów mija się z celem, tak uważam, dlaczego?
Ano grono pedagogiczne to bardzo zamknięta grupa, która w większości składa się z ludzi o dużym stażu w zawodzie i jak to nauczyciele nie lubią jak im się coś narzuca bądź próbuje nakierować na właściwy zdaniem innych tok myślenia. Często takie zachowania dają odwrotny rezultat. Choć nie chcę być złym prorokiem, który widzi tylko ciemne strony naszej oświaty (wszędzie są perełki) ale niestety to raczej większość. :(. Dajmy sobie spokój a sprawa i tak nie będzie dalej się rozwijać bo dyrekcja nic nie może.
pzdr

galekeg
01-04-2010, 09:28
Matura, jaki problem. Obecnie piszesz w szkole coś co przychodzi z zewnątrz a sprzwdza komisja okręgowa i nauczyciele ze szkoły nic do niej nie mają. Część ustna to parodia dawnej matury, więc jaki problem ze zdaniem.
Osobiście nie wiem czy są to utalentowane i grzeczne dziewczyny "gnębione" przez system edukacyjny, czy sytuacja jest wręcz odwrotna i "cwane laski" szukają usprawiedliwienia niepowodzeń w szkole.
Tak wiec bez poznania całej historii i tzw. otoczki, zajmowanie stanowiska jest pewnym ryzykiem.

Sławek
01-04-2010, 15:01
Matura, jaki problem. Obecnie piszesz w szkole coś co przychodzi z zewnątrz a sprzwdza komisja okręgowa i nauczyciele ze szkoły nic do niej nie mają. Część ustna to parodia dawnej matury, więc jaki problem ze zdaniem.
Osobiście nie wiem czy są to utalentowane i grzeczne dziewczyny "gnębione" przez system edukacyjny, czy sytuacja jest wręcz odwrotna i "cwane laski" szukają usprawiedliwienia niepowodzeń w szkole.
Tak wiec bez poznania całej historii i tzw. otoczki, zajmowanie stanowiska jest pewnym ryzykiem.
Zgadzam się całkowicie z drugą częścią wypowiedzi ale co do pierwszej to chyba niezupełnie. Nie wiem czy coś się zmieniło ale do niedawna można było ucznia nie dopuścić do matury.
A tak przy okazji sobie myśle co by zrobili dzisiejsi zaściankowi nauczyciele gdyby mieli na przykład omówić twórczość wybitnego francuskiego malarza Gustawa Cuberta. A szczególnie obraz "Początek świata" To był dziewiętnasty wiek !!!

Tezet-gdynia
01-04-2010, 15:42

Tez osobiscie nie wiem, ale skoro w artykule jest napisane: "Uczą się dobrze. - Mają mnóstwo zainteresowań - Marta Konarzewska, ich polonistka i była wychowawczyni nie może się nachwalić. - Znają nie tylko lektury. Także prozę Edgara Allana Poe, Dostojewskiego, Jelinek. Kiedy mówię: "Potworne, jak u Kafki", rozumieją doskonale, bo "Proces" też już czytały." To jest mozliwosc - ze to jednak są "utalentowane i grzeczne dziewczyny "gnębione" przez system edukacyjny" ;)

jkl8
01-04-2010, 16:08
A tak przy okazji sobie myśle co by zrobili dzisiejsi zaściankowi nauczyciele gdyby mieli na przykład omówić twórczość wybitnego francuskiego malarza Gustawa Cuberta. A szczególnie obraz "Początek świata" To był dziewiętnasty wiek !!!
No albo taki fresk "Stworzenie Adama" w Kaplicy Sykstyńskiej. Jakiś starszy facet w otoczeniu nagich osób w różnym wieku i różnej płci wyciąga dłoń do drugiego nagiego mężczyzny. I na dodatek ten gest ich dłoni - zgroza!
Sądzę, że wg. niektórych osób nam współczesnych to ten Michał nie był Anioł.

galekeg
01-04-2010, 21:02
Nie wiem czy coś się zmieniło ale do niedawna można było ucznia nie dopuścić do matury.
Niestety teraz uczeń łaskawie deklaruje czy chce zdawać maturę czy nie i nikt nie może zabronić mu próbować.

Sławek
01-04-2010, 21:28
A pomyśleć że to
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Courbet_Sleep.jpg
w końcu bardzo podobne, to dzieło sztuki i nikogo nie gorszy.

Adso
02-04-2010, 10:07
A pomyśleć że to
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Courbet_Sleep.jpg
w końcu bardzo podobne, to dzieło sztuki i nikogo nie gorszy.

noooo...może i podobne, ale nie nie namalował tego uczeń LO:)... z tego co wiem, to "derekcja" nie miała zastrzeżeń do wszystkich półnagich zdjęć w sieci tylko do zdjęć uczennic tegoż LO, które to uczennice niby LO reprezentują:), więc może niech się koledzy nie rozpędzają zbytnio w porównaniach. Również dlatego, że wspomniane zdjęcia nijak się nie mają do przytaczanych jako przykłady obrazów. Być może dziewczyny kiedyś będą najbardziej wziętymi fotografkami na świecie, póki co jednak, nie są nimi. Nie wiem też czy należy się zachwycać tym, że dziewczyny czytają książki, które kiedyś były lekturami obowiązkowymi. Wychodzi na to, że każdy, kto czyta coś więcej niż tylko Grocholę czy inne gnioty rodem wzięte z "Przyjaciółki" to już jest wyjątkowo zdolnym uczniem. Za niedługo lekturą obowiązkową będzie czytanie blogów w sieci.

Sławek
02-04-2010, 13:52
Nie pamiętam czyje to słowa, ale kogoś znanego...
"Albo chcemy wyhodować orły albo zasikane lękiem króliki"
hodować znaczyło chyba kiedyś tyle co wychować.
We Francji twórczość Curbeta omawia się w szkole średniej a u nas omawiając Szekspira pomija się to że Julia miała 13 lat.

Adso
02-04-2010, 15:01
bo 13tka jest pechowa:) ...no i w przypadku Julii sprawdziło się:):):)

Sergiusz
02-04-2010, 15:08
bo 13tka jest pechowa:) ...no i w przypadku Julii sprawdziło się:):):)

Pewnemu reżyserowi poza pechem przyniosła sporo rozgłosu...

Adso
02-04-2010, 18:42
bo reżyser nie nazywał sie Julia:)

smigaczka
16-06-2010, 12:08
Polskie szkolnictwo i to, co się w nim dzieje jest naparwde momentami tak przykre, że aż niewiadomo, co powiedzieć.
Zastanawia mnie, kto pozwala takim ludziom zajmować się wychowywaniem cudzych dzieci, skoro maja pozamykane umysły na 100 spustów i kłódek.
Zero wyobraźni.