Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Po 450D-7D/ 550D

brunerduschweine
29-03-2010, 19:38
Właśnie sprzedałem 450D i chciałem kupić 7D ale jak się naczytałem testów na optycznych i porównałem wykresy szumów na fotopolis i dpreview to sobie myślę,że 550 zrobię nie gorsze zdjęcia.W 7D tylko AF wydaje sie bezsprzecznie górować.Szybkich serii nie potrzebuję. Źle myślę?

koraf
29-03-2010, 19:48
7d został już praktycznie i teoretycznie przetestowany :-D, szum w 7d tak w praktyce nie jest taki straszny jak się niektórym wydaje ;), co do 550d poczekałbym na pełne testy i opinie użytkowników ale jeżeli nie jest Ci potrzebny dobry AF to ...

brunerduschweine
29-03-2010, 19:55
No właśnie ten AF.Ale nabrałem obaw , że kupię aparat za 5 tys. a zdjęcia będą szumieć gorzej niż ze starego 450.

elfi
29-03-2010, 20:14
No właśnie ten AF.Ale nabrałem obaw , że kupię aparat za 5 tys. a zdjęcia będą szumieć gorzej niż ze starego 450.
Już gdzieś to pisałem, ale powtórzę: Na świecie 7D należy do najlepiej sprzedających się aparatów z tej półki cenowej, tylko u nas magiczna wiara w optyczne. pl...

zaitsev
29-03-2010, 20:17
Może 50D będzie jakimś kompromisem?

brunerduschweine
29-03-2010, 20:22
50D byłby idealny ale nie ma filmów a mi się kamera kończy i na moje kręcenie wystarczy pewnie aparat.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A co do wiary w optyczne to z rezerwą ale obrazki oglądałem na fotopolis i dprv gdzie niby chwalą

HuleLam
29-03-2010, 20:45
Właśnie sprzedałem 450D i chciałem kupić 7D ale jak się naczytałem testów na optycznych i porównałem wykresy szumów na fotopolis i dpreview to sobie myślę,że 550 zrobię nie gorsze zdjęcia.W 7D tylko AF wydaje sie bezsprzecznie górować.Szybkich serii nie potrzebuję. Źle myślę?

A czego Ci brakowało w 450D?
Jeżeli nie pasował kształt uchwytu / puszka była za mała - bierz 7D
Jeżeli nie pasował AF i "teletombola" na bocznych punktach - takoż
Jeżeli nie pasowała tylko rozdzielczość,szumy - bierz 550D
Jeżeli nie pasował tylko brak filmów (+ j/w) - bierz 550D

zdRAWki

overseer
29-03-2010, 20:48
a ja jakoś nie wierzę w filmy z lustrzanek :/ ja bym wziął 50D tak jak zaitsev pisał.

zaitsev
29-03-2010, 22:03
a ja jakoś nie wierzę w filmy z lustrzanek :/ ja bym wziął 50D tak jak zaitsev pisał.
Też nie wierzyłem i nie chciałem wierzyć, ale trochę pooglądałem filmów i stwierdziłem, że żeby znaleźć kamerę, która oferuje tyle co xxxD z przyzwoitym szkłem i w odpowiednich rękach, trzeba zapłacić kilkukrotnie większe pieniądze. Nie wspominając o tym co wypluwa np. 5D2 ze stałkami. Co prawda nieco drożej, ale strzelam, że nawet w tej cenie ciężko będzie znaleźć taką fajną kamerę jak 5D2 z wymienną optyką... i całkiem przyzwoitym trybem robienia zdjęć. :mrgreen:

A poleciłem 50D, bo o filmach mowy nie było... ;-)

Merauder
29-03-2010, 22:41
Jeśli filmy to kryterium to może poczekaj na następce 50D. Tyle tylko, że pewnie z datą premiery koszt będzie w granicach niecałych 4k. Różnica cenowa będzie w stosunku do 7D pewnie nie wielka, zakładając, że 7D jeszcze trochę zleci. Moim zdaniem 7D w Twoim przypadku nie jest złym wyborem.

overseer
29-03-2010, 22:48
kiedyś kręciłem wesela profesjonalnym canona, także nie jestem amatorem jeżeli chodzi o filmy... nie wiem, ale dla mnie aparat służy do robienia zdjęć a kamera do filmów:):):)

brunerduschweine
29-03-2010, 22:59
Zgadzam sie aparat służy do robienia zdjęć i na tym mi zależy.Filmów specjalnie nie kręcę, ot jakieś ujęcie na urlopie czy coś śmiesznego parę minut i do tego wstarczy chyba aparat bez kupowania kamery bo jak wspomniałem kamera mi sie kończy.A też i bez odkładania aparatu do torby, siegania po kamerę, uruchamiania.

zaitsev
30-03-2010, 08:49
dla mnie aparat służy do robienia zdjęć a kamera do filmów:):):)
Mimo, że filmy wypluwane z lustrzanek mnie miło zaskoczyły, to dla mnie również aparat służy do zdjęć, a do filmów kamera. Tak powinno być... No ale jest, jak jest.

brunerduschweine
18-04-2010, 21:21
No dobra.Jednak 7D. czy ktoś wie czemu Quick Time player nie umie odtworzyć filmów?

pawciolbn
19-04-2010, 08:44
miałem ten sam dylemat.. zastanawiałem się na 7-ką, jej szybkością, bajerem a'la poziomica, mnogością AF (w porównaniu do posiadanej wówczas 40-ki) i MPx'lami.. zastanawiały mnie strasznie szumy i się ich wręcz obawiałem.. po otrzymaniu od siudyma sampli, obadaniu podobnych w sieci, obawy szumowe minęły, ale nadal nie byłem pewien czy aby chcę wydać 5k PLNów na aparat, kiedy dla mnie istotniejszym jest przyzwoita jakość zdjęć, dobry AF i w miarę szybki korpus.. ostatecznie zdecydowałem się na 50D i nie żałuję.. z jakości i szybkości jestem bardzo zadowolony, a zaoszczędzoną kasę przeznaczyłem na stałkę..

Mimo iż dr House został nakręcony 5DII, nie przekonuje mnie to do kręcenia filmów lustrzanką.. nadal mam małostkowe przeczucie, że niezbyt dobrze to wpływa na żywotność matrycy..

#

MaciekH
20-04-2010, 16:13
Mimo iż dr House został nakręcony 5DII, nie przekonuje mnie to do kręcenia filmów lustrzanką..

Jeden odcinek raptem, a to nie debiut 5tki w produkcjach "filmowych". Część scen z oskarowego Slumdoga zrealizowano za jej pomocą;)

talarczyk
20-04-2010, 20:14
nadal mam małostkowe przeczucie, że niezbyt dobrze to wpływa na żywotność matrycy..
#

jakoś kompakty żyją i to całkiem długo :) dlaczego niby matryca miałaby się "wyczerpać"?