Zobacz pełną wersję : Sigma 105 - jak się zachowuje przy f/2.8?
Jurek Plieth
20-10-2005, 10:18
Witam,
Pytanie jak w tytule. Podkreślam, że nie chodzi mi o tryb makro, na którym mi nie zależy, a raczej o fotografię portretową w nienajlepszych warunkach oświetleniowych. Wiem, że lepszy byłby Canon 135 f/2L, ale różnica w cenie jest konkretna, bo 100% :confused:
A może w tej sytuacji lepszym wyborem byłby Canon 100 mm f/2.0 za identyczną cenę co ta Sigma?
A moze zamiast Sigmy kup Canona 85 1.8? Cenowo będzie podobnie a po cropie da Ci 136mm czyli prawie tyle ile L-ka, a jakość optyczna chyba nie będzie zbytnio gorsza od 135 2?
Co do Sigmy to miałem ten obiektyw i jego jedyną wadą to wg mnie jego strasznie powolność - bardzo wolno kręci AF i lubi sobie często przejechać całą skalę ąz do ogranicznika macro. Za to optycznie 105 Sigmy jest nienajgorsza
Pozdrawiam
Greg
Jurek Plieth
20-10-2005, 11:35
A moze zamiast Sigmy kup Canona 85 1.8?
Na ogniskowej 85 mm mi nie zależy, bo to zaledwie 10 mm więcej niż ma mój zoom 28-75.
>Co do Sigmy to miałem ten obiektyw i jego jedyną wadą to >wg mnie jego strasznie powolność - bardzo wolno kręci AF
Zgadza sie, tak wolno, ze nie zdazylem ja zrobic jeszcze zadnego zdjecia i lezy w szuflandii :-) Ale ma ogranicznik
zakresu, co pomaga w slabym oswietleniu, bo inaczej jezdzi jak glupia przez cala skale. Moze z lapma jest lepiej nie sprawdzalem.
Jurek Plieth
20-10-2005, 11:48
Zgadza sie, tak wolno, ze nie zdazylem ja zrobic jeszcze zadnego zdjecia i lezy w szuflandii :-) Ale ma ogranicznik
zakresu, co pomaga w slabym oswietleniu, bo inaczej jezdzi jak glupia przez cala skale. Moze z lapma jest lepiej nie sprawdzalem.
Dzięki bardzo, to kieruje moją uwagę raczej w stronę Canona 100mm f/2.
Na ogniskowej 85 mm mi nie zależy, bo to zaledwie 10 mm więcej niż ma mój zoom 28-75.
A ja sie przymierzam do zooma 24-105 ale rownoczesnie i do tego wlasnie szkla 85 1.8 . Po co duplikowac ogniskowe?
1) Stalka a nie zoom
2) swiatlo
Mam ta sigme. Uwagi jak w każdej sigmie. Na 2,8 mydło, nie radzi sobie pod światło, To jest obiektyw projektowany do marko więc AF jest ….. ale lepiej o nim zapomnieć, działa naprawdę powoli. Do portretów to ja bym go nie używał. Po przymknięciu to zrobisz nim zdjęcie do dermatologa. Poszukaj czegoś innego. Mimo wszystko polecam canon 85/1,8 ze względu na jakość rozmycia tła przez ten obiektyw, naprawdę jest rewelacyjny
Jurek Plieth
21-10-2005, 14:54
Mimo wszystko polecam canon 85/1,8 ze względu na jakość rozmycia tła przez ten obiektyw, naprawdę jest rewelacyjny
Radek, ja to wszystko rozumiem, ale po pierwsze nie chodzi mi o portrety studyjne, a po drugie powtarzam, że mam dziurę pomiędzy 75 a 200 mm i tylko tamże szukam szkła.
Poszukałem w sieci i znajduję b. pozytywne opinie ludzi fotografujących muzyków na temat tego stosunkowo taniego Canona 100 mm f/2 (Uwaga! Nie chodzi o 100 mm f/2.8 macro!), toteż skłaniam się raczej ku temu wyborowi.
A moze zamiast Sigmy kup Canona 85 1.8? Cenowo będzie podobnie a po cropie da Ci 136mm czyli prawie tyle ile L-ka, a jakość optyczna chyba nie będzie zbytnio gorsza od 135 2?
Co do Sigmy to miałem ten obiektyw i jego jedyną wadą to wg mnie jego strasznie powolność - bardzo wolno kręci AF i lubi sobie często przejechać całą skalę ąz do ogranicznika macro. Za to optycznie 105 Sigmy jest nienajgorsza
Pozdrawiam
Greg
Sigma nie kręci a wysuwa się, powoli, jak cholera...
Radek, ja to wszystko rozumiem, ale po pierwsze nie chodzi mi o portrety studyjne, a po drugie powtarzam, że mam dziurę pomiędzy 75 a 200 mm i tylko tamże szukam szkła.
Poszukałem w sieci i znajduję b. pozytywne opinie ludzi fotografujących muzyków na temat tego stosunkowo taniego Canona 100 mm f/2 (Uwaga! Nie chodzi o 100 mm f/2.8 macro!), toteż skłaniam się raczej ku temu wyborowi.
i moim zdaniem jeżeli nie zależy ci na makro to skłaniaj się właśnie w tym kierunku, a jeżeli to szkło ma USM, to nawet leć w tym kierunku na złamanie karku...