Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Sigma 105 - jak się zachowuje przy f/2.8?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Sigma 105 - jak się zachowuje przy f/2.8?

Witam,
    Pytanie jak w tytule. Podkreślam, że nie chodzi mi o tryb makro, na którym mi nie zależy, a raczej o fotografię portretową w nienajlepszych warunkach oświetleniowych. Wiem, że lepszy byłby Canon 135 f/2L, ale różnica w cenie jest konkretna, bo 100%
    A może w tej sytuacji lepszym wyborem byłby Canon 100 mm f/2.0 za identyczną cenę co ta Sigma?
    Ostatnio edytowane przez Jurek Plieth ; 20-10-2005 o 10:26

Avsh
    Guest

Thumbs up A czemu nie Canon 85 1.8?

A moze zamiast Sigmy kup Canona 85 1.8? Cenowo będzie podobnie a po cropie da Ci 136mm czyli prawie tyle ile L-ka, a jakość optyczna chyba nie będzie zbytnio gorsza od 135 2?

Co do Sigmy to miałem ten obiektyw i jego jedyną wadą to wg mnie jego strasznie powolność - bardzo wolno kręci AF i lubi sobie często przejechać całą skalę ąz do ogranicznika macro. Za to optycznie 105 Sigmy jest nienajgorsza

Pozdrawiam

Greg

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Avsh
    A moze zamiast Sigmy kup Canona 85 1.8?
    Na ogniskowej 85 mm mi nie zależy, bo to zaledwie 10 mm więcej niż ma mój zoom 28-75.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Na ogniskowej 85 mm mi nie zależy, bo to zaledwie 10 mm więcej niż ma mój zoom 28-75.
    A ja sie przymierzam do zooma 24-105 ale rownoczesnie i do tego wlasnie szkla 85 1.8 . Po co duplikowac ogniskowe?

1) Stalka a nie zoom
    2) swiatlo

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Mam ta sigme. Uwagi jak w każdej sigmie. Na 2,8 mydło, nie radzi sobie pod światło, To jest obiektyw projektowany do marko więc AF jest ….. ale lepiej o nim zapomnieć, działa naprawdę powoli. Do portretów to ja bym go nie używał. Po przymknięciu to zrobisz nim zdjęcie do dermatologa. Poszukaj czegoś innego. Mimo wszystko polecam canon 85/1,8 ze względu na jakość rozmycia tła przez ten obiektyw, naprawdę jest rewelacyjny

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot
    Mimo wszystko polecam canon 85/1,8 ze względu na jakość rozmycia tła przez ten obiektyw, naprawdę jest rewelacyjny
    Radek, ja to wszystko rozumiem, ale po pierwsze nie chodzi mi o portrety studyjne, a po drugie powtarzam, że mam dziurę pomiędzy 75 a 200 mm i tylko tamże szukam szkła.
    Poszukałem w sieci i znajduję b. pozytywne opinie ludzi fotografujących muzyków na temat tego stosunkowo taniego Canona 100 mm f/2 (Uwaga! Nie chodzi o 100 mm f/2.8 macro!), toteż skłaniam się raczej ku temu wyborowi.

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Avsh
    A moze zamiast Sigmy kup Canona 85 1.8? Cenowo będzie podobnie a po cropie da Ci 136mm czyli prawie tyle ile L-ka, a jakość optyczna chyba nie będzie zbytnio gorsza od 135 2?

Co do Sigmy to miałem ten obiektyw i jego jedyną wadą to wg mnie jego strasznie powolność - bardzo wolno kręci AF i lubi sobie często przejechać całą skalę ąz do ogranicznika macro. Za to optycznie 105 Sigmy jest nienajgorsza

Pozdrawiam

Greg
    Sigma nie kręci a wysuwa się, powoli, jak cholera...

Początki nałogu

Domyślnie

>Co do Sigmy to miałem ten obiektyw i jego jedyną wadą to >wg mnie jego strasznie powolność - bardzo wolno kręci AF

Zgadza sie, tak wolno, ze nie zdazylem ja zrobic jeszcze zadnego zdjecia i lezy w szuflandii :-) Ale ma ogranicznik
    zakresu, co pomaga w slabym oswietleniu, bo inaczej jezdzi jak glupia przez cala skale. Moze z lapma jest lepiej nie sprawdzalem.

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotos
    Zgadza sie, tak wolno, ze nie zdazylem ja zrobic jeszcze zadnego zdjecia i lezy w szuflandii :-) Ale ma ogranicznik
    zakresu, co pomaga w slabym oswietleniu, bo inaczej jezdzi jak glupia przez cala skale. Moze z lapma jest lepiej nie sprawdzalem.
    Dzięki bardzo, to kieruje moją uwagę raczej w stronę Canona 100mm f/2.

Uprawnienia umieszczania postów